1

Téma: Špatná elektroinstalace - power distributor nebo di-box?

Mám občasný problém s elektrikou... V jednom klubu se mi stalo, že se mi v signálu objevil hnusný brum, občas se mi to stane i ve zkušebně (jak kdy, asi podle toho, kolik vypustí do sítě cvrčků). V tom klubu jsem se o tom bavil i s jedním kytarákem, kterému to samé dělala jeho Messa i se zvukařem, a oba tvrdili, že je to špatnou elektroinstalací.

Otázka pro zdatnější elektrikáře, než jsem já:

Ten brum mi leze do signálu ze sítě skrz síťovou šňůru, nebo ho chytám přes snímač z nějak špatně odstíněných kabelů, co myslíte, že je pravděpodobnější?

Pokud by to lezlo ze sítě, mohl by to odstranit power distributor s nějakým filtrem; který mi je ale na nic, pokud to chytám "z éteru"...

Dál jsem ještě přemýšlel o di-boxu, pokud jsem dobře pochopil jeho funkci, tak by ten brum odstranit mohl, ne? Na druhou stranu váhám, protože se mi nechce cpát další zbytečnou věc do signálu:-(

Díky za odpověď.

"Dávej pozor," varovali ji. "S kýmkoliv z nich bys přivedla na svět děti s prasečím ocasem."
Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
JB, PB, G&L, bezpražce, nějaké ty basy...
Fender TBP1 -> Warwick Hellborg SP 250 -> Hellborg Club & Lo Cab, Soundelirium HPF v2 & The Germ, spousta krabiček
0 xLajků:

2

Re: Špatná elektroinstalace - power distributor nebo di-box?

Power distributor je řešení, ty svinstva vznikají na začátku, ze sítě. Na svoje kabely chytneš tak leda radio, pokud jsi prase :-)
DI box je o kvalitě zvuku pro zvukaře, tvoje TBP jednička má XLR výstup s ground liftem, to je nemlich to samý jako DI box

Basa prudí muziku smile
0 xLajků:

3

no tady tyhle věci jsou z mého pohledu hrozně nevyzpytatelné ... od té doby co hraju v Brně jsem si toho začal všímat, leze z toho daleko víc "bordelu" než dokud jsem hrával v menším městě

ve zkušebně i v některých klubech v brně slyším takovou sirénu (kolísá tón nahoru a dolů) z aparátu - to je prej od šalin
- jestli to jde přes elektriku nebo snímače, co já vím, ale přepnutí na humbuckery významně pomůže a všechny tyhle projevy zmírní na minimum

z kytaristového komba zase několikrát lezl zpěv od kapely z vedlejší zkušebny!

Fender American Deluxe Jazz Bass '08
Empress Compressor -> Boss LS-2 Line Selector (-> Zoom B3) -> Fishman Platinum Pro EQ -> Markbass F 500 -> 2x Markbass Traveler 121H
0 xLajků:

4

Díky za názory, asi fakt zkusím ten power distributor, pak dám určitě vědět, jak to dopadlo:-) Použít ten odzemněnej XLR výstup bohužel nemůžu, protože používám crossover z předzesilovače...

"Dávej pozor," varovali ji. "S kýmkoliv z nich bys přivedla na svět děti s prasečím ocasem."
Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
Fender TBP1 -> Warwick Hellborg SP 250 -> Hellborg Club & Lo Cab, Soundelirium HPF v2 & The Germ, spousta krabiček
0 xLajků:

5

Takže na otázku z názvu tématu "Špatná elektroinstalace - power distributor nebo di-box?" jsem po řadě pokusů a nákupu různých věcí jsem přišel na to, že viníkem byl špatný nástrojový kabel:-)

Podělím se tedy s vámi o nabyté zkušenosti, snad to někomu pomůže...

1.) RFI a EMI filtry v power distributorech jsou stejné, jako ty v některých přepěťových ochranách prodávaných k PC.

Zkoumáním technických specifikací jsem přišel na to, že běžně prodávané power distributory mají uváděný útlum RFI a EMI ruchů na stejných frekvencích jako ty v přepěťových ochranách. Takže pokud oželíte např. voltmetr, ampérmetr, osvětlení racku a jiné věci, můžete použít přepěťovou ochranu; ušetříte nějakou tu stovku (spíš nějakou tu tisícovku) a výsledek bude stejný. Osobně jsem použil http://www.datart.cz/katalog/Sitovy-kom … 3ep2M.html , kupodivu měli v datartu vůbec největší výběr, i mnohem levnější. Samozřejmě to není rack-mount, ale i podprůměrně šikovný jedinec (jako jsem já) si to dokáže do racku přidělat.

Bohužel tohle se ukázalo jako slepá ulička, protože ruchy nepocházely ze sítě; každopádně mám dobrý pocit, že jsem pro ochranu aparátu něco udělal; někde kde je opravdu špatná elektřina by to mohlo pomoci.

2.) DI box Behringer Ultra DI100 je po zvukové stránce bezproblémové zařízení.

Jakkoli jsem k většině výrobků Behringer skeptický, dal jsem na několik pochvalných recenzí a koupil jsem ho. Cena krásná, něco málo přes osmset, a zvuk opravdu vůbec neovlivní. Je to sice čistě subjektivní názor, jediné měřáky, které jsem použil, mám po stranách hlavy, ale prostě můj názor: co leze dovnitř - to leze ven. Díky DI-boxu jsem si alespoň ujasnil, že nikde nemám žádné zemní smyčky, které by způsobovaly brum; nechám si ho v záloze - někdy se může hodit.

3.) nešetřete na kabelech

Rozhodně se to nevyplácí... Ani nevím, jaký kabel jsem používal doteď, vím jen, že je modrý a průhledný. Každopádně tento šunt byl zdrojem všech šumů, kterých jsem se potřeboval zbavit. Koupil jsem si 20 stop dlouhý kabel Planet Waves za necelých 900, a světe div se - brumy byly pryč. Zkoušel jsem co nejvíc přidat výšky, hornu na max a pořád nic, při vyšších hlasitostech a přebuzeném vstupu to sice trošku šumí, ale opravdu jen při extrémních nastaveních, to asi nebude nic neobvyklého, a při hraní je to neposřehnutelné. Ještě zkusím Monster Bass Cable, který bohužel v mých oblíbených hudebninách neměli, ale už Planet Waves je očividně (spíš uchoslyšně) výborný kabel.

Takže suma sumárum: trápí vás brumy? Zkuste nejdřív nástrojový kabel. Snad ty moje laborace někomu pomůžou...

Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
0 xLajků: