1

Téma: Přelakování basy - pomoc?

Možná už to tu bylo v tématu od m3, ale já stejně radši založím nové.
Ahoj.
Mám takový problém. Na svý černý basovce sem si zepředu dost brutálně podřel lak (pouze lak) a tak bych to chtěl nějak opravit. Chtěl sem to udělat už dřív, ale teď sem konečně dostal impuls.
Nevíte jakej lak, popřípadě barvu a lak koupit, použít a jak to použít? Jsem totiž praktický amatér.
Díky.

0 xLajků:

2

Re: Přelakování basy - pomoc?

nejlíp je to dát zkušenýmu kytarářovi nebo truhlářovi a říct si o přelakování....a pokud chceš měnit lak, tak doporučuju nitro....moje el kytara měla nejdřív polyuretan a te´d se podle mě zvuk zlepčil...je naturálnější.jestli se do toho pustíš sám, tak to bude peklo sundat lak,peklo nalakovat rovnoměrně,peklo několikrát nalakovat a přebrousit...muj známej tohle právě dělal a řek si za vše litra a vodved to dost profesionálně

Cožpak, kdybych tě Nebeská oběsil...?

http://www.sloganizer.net/en/style5,spalovac-spc-mrtvol.png
0 xLajků:

3

Ok, to bude asi nejlepší, k tomu kytaráři...
To nitro zní taky bezva.
Díkes:)

0 xLajků:

4

http://forum.baskytara.com/viewtopic.php?id=1878 tady se to řešilo a řešila se ispousta věci kolem smile

0 xLajků:

5

Ahoj, nitro nebrat to je měkké, sežere to zvuk. To chce dvousložkový lak pokud to má hrát jako břitva a pokud to má hrát jako nástroj tak to jenom ober od laku a nech jenom dřevo - sám uslyšíš jak to začne hrát bez těch vrstev kytu a barev. I kdyby to mělo vypadat jako vařečka. smile

0 xLajků:

6

jejda.... já myslim že to tady vypadá na delší povídání :-)... já týdle problematice až tak nerozumim, takže se nechci hádat, ale ne že bych uplně souhlasil s tim, že nitro je špatný, s tim že by blo dobrý na to dár tlustej vohavnej lak a s tim že nejlepší je to voedrbat na dřevo...

0 xLajků:

7

Janec napsal:

Ahoj, nitro nebrat to je měkké, sežere to zvuk. To chce dvousložkový lak pokud to má hrát jako břitva a pokud to má hrát jako nástroj tak to jenom ober od laku a nech jenom dřevo - sám uslyšíš jak to začne hrát bez těch vrstev kytu a barev. I kdyby to mělo vypadat jako vařečka. smile

Tak to čéče nevím, jestli nežiješ v bludu...:) Starý fendery jsou potažený nitrem, řekl bych, že to rozhodně zvuk nežere, jak ty říkáš...:) Dokonce nový Custom Shopy se dělají s nitrem, Sadowsky taky dělá tenkou vrstvu nitra.. Nitro prej líp žije s nástrojem, stárne a je potom barevně nestálé (viz žloutnutí olympic white), zatímco polyurethan je v podstatě věčnej. Taky ale daleko tvrdší a imunní vůči čemukoli..:) Někdy mám pocit, že jsou to všechno s těma lakama pohádky na dobrou noc, ale třeba na tom něco bude...

Neuser for president! Sadowsky, Fender a Vlasak taky...
0 xLajků:

8

Janec napsal:

At zere ci nezere rovna se to nulove ochrane pred vlivy pocasi, pred oderem, a za par let z toho bude pokroucena popraskana triska..... pokud budes poctive voskovat tak hned ne, ale royhodne vintage stavu se ten nastroj nedozije

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

9 Naposledy upravil: parabass (18. 01. 2009 15.52:56)

dovolil bych si nesouhlasit
vlastnost schovávat zvuk pod deku, plechovatět a žrát ho je výsada polyuretanů, ktré jsou pro výrobu výhodné z důvodů ekonomických(levnější), estetických(lesklé věci se lépe prodávají), časových(lépe se nanáší, rychleji schne a nemusí se tolikráte přetírat) a z důvodů zdravotních (pro čínskou holčičku je čichání nitrolaku den co den několik hodin zdraví nebezpečné, narozdíl od kytaráře, který dělá pár nástrojů ročně)
nitrolak a šelak jsou jinak nejlepší laky pro hudební nástroje díky jejich výborné poréznosti...
s malou trvanlivostí nástroje potaženého nitrem bych nesouhlasil- vintážisty milované nástroje staré několik desítek let ho mají (gibson les paul gold top za cca 130 000) a není s tím žádný problém.jasně že jsou hodně křehké (pro to zřejmě vznikl pickguard),ale to i umožňuje snadnou přelakovatelnost...pokud dřevo pracuje a kroutí se,tak je to vina nekvalitně usušeného dřeva a tvrdý polyuretan tomu částečně zabraňuje.navíc ke kytaře s nirolakem se člověk musí chovat jemně(, což by se měl chovat i polyuretanovým lakem)...
například šelaková polytura , která je ještě křehčí než nitro, je u houslí vysoce ceněná a housle staré taky nejsou křivé a zbídačené....
nitro také preferuje většina českých kytarářů a hi-quality firem například neuser (to co se píše v tomto řádku jsem slyšel a relevantnost nemusí být stoprocentní)

citace z internetové podoby časopisu Muzikus"

Vintage nástroje vs. současná produkce - ... aneb proč to staré pádlo tak přesladce zní?

10.8.2007 | Autor: Štěpán Gruchala

Fender
Laky
Do roku 1967 se používaly na všech nástrojích pouze nitrocelulózové laky. Vrstva laku byla velmi tenká, speciálně v padesátých letech. V letech 1968-80 se už všechny nástroje lakovaly polyesterovými laky, především v sedmdesátých letech velmi silné vrstvy. Tyto laky jsou v porovnání s prvními úpravami lesklejší a stabilní, ale vrstva je mnohem vyšší, přináší svá pozitiva pro rychlost výroby, ale akustické vlastnosti až takovou výhrou nejsou.

Gibson
Laky
Po celou dobu jsou všechny nástroje lakovány nitrocelulózovými laky.

0 xLajků:

10

Oukeja, dík za opravu mého omylu. Naplácám to taky nitrem. smile

0 xLajků:

11

parabass napsal:

Autor: Štěpán Gruchala

Stepana (aka Kovboje)  znam a dela moc pekne nitrolaky, nicmene to neni kytarar s mnohaletou praxi (prestoze vyrobil nekolik prekrasnych kousku). Ja taky ne, ale myslim si ze to je zase jednoo z VooDoo a pokusu generalizovat vyrobu nastroje do nejakych pravidel co hra a nehra...

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

12

Janec napsal:

Oukeja, dík za opravu mého omylu. Naplácám to taky nitrem

vono to nitro nemusí bejt taky výhra. delá se většinou u nástrojů se zastřenym zvukem...a taky hlavně u kytar...prosimvás nepatlejte to nitrem, jen proto, že jsem jakž takž obhájil svuj argument skutečná pravde není nikde uprostřed, ale beztak úplně jinde...

spider napsal:

Stepana (aka Kovboje)  znam a dela moc pekne nitrolaky, nicmene to neni kytarar s mnohaletou praxi (prestoze vyrobil nekolik prekrasnych kousku). Ja taky ne, ale myslim si ze to je zase jednoo z VooDoo a pokusu generalizovat vyrobu nastroje do nejakych pravidel co hra a nehra...

já ani nevim, že lakuje....neznam ho, jen se mi tento článek líbil,když jsem lovil něco o nitru v muzikusu

0 xLajků:

13

Právě jsem to probíral s bratránkem lakýrníkem a ten doporučoval materiál pružností podobný pružnosti použitého materiálu(dřeva). Takže třeba na měkčí dřeva měkčí lak. Prý jinak dochází k rozdílnému pnutí laku a dřeva, tím vznikají miniaturní trhlinky a pak se to může oloupat. Nebo v našem případě to zmrví zvuk tím, že to zavře dobře rezonující tělo do krusty, nebo v případě příliš měkkého laku do koupací čepice big_smile A to nemluvím o vhodném počtu vrstev . . . sad

0 xLajků:

14

olvar napsal:

Na svý černý basovce sem si zepředu dost brutálně podřel lak (pouze lak) a tak bych to chtěl nějak opravit.

Tomu se říká relic, dělá se to na zakázku a lidi dávají desetitisíce, aby takhle dobitou basu mohli mít. Ty to máš zadarmo, tak to neřeš, navíc každej šrám dodá base charakter smile

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

15

Teda. Díky za diskuzi:)
Teď o tom budu přemejšlet... No jako mikuliku ono jako relic je hezkej pojem, ale ona ta šedobílá plocha jako nic moc hezky nevypadá no...

0 xLajků:

16

Janec napsal:

Takže třeba na měkčí dřeva měkčí lak. Prý jinak dochází k rozdílnému pnutí laku a dřeva, tím vznikají miniaturní trhlinky

Tak v prvni rade pokud je drevo dobre vysusene a vyzrale, nemelo by pracovat a zadne pnuti by se konat nemelo

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

17

Asi měl na mysli spíš tepelnou roztažnost . . .

0 xLajků:

18

mmm....ono drevo jedocela slusny izolant. U krku bych nejake tepelne pnuti asi zvazoval, ale telo se podle me muze rozpinat v radech mikronu, je mozny ze casem to k popraskani velmi tvrdeho laku muze vest, netvrdim ze ne, jen mi to prijde zvlastni oproti treba autum ktere jsou z plechu a at je 40 stupnu horka nebo minus 20 nikdenic nepraska

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

19

pouze pokud je dodržen správný postup, materiál a jeho vrstva. Pak samozřejmě praská a loupe se, ne že ne . . .
Ale takový dvousložkový autolak je docela trvanlivý a tvrdý - to by možná stálo za pokus.

0 xLajků:

20

tak teplo je docela zásadní věc, u houslí když vlezu do zimy, tak dou vo pul tonu nahoru když je přeladim tak si pak zas zvykaj, furt se rozlaďujou a doma nanovo.... u basy sem to tolik nepozoroval, ale rozhodně s ní teplo taky pracuje... jinak myšlenka s podobnejma vlastnostmama laku jako dřeva se mi moc líbí, zní to logicky

0 xLajků:

21

girzi napsal:

u basy sem to tolik nepozoroval, ale rozhodně s ní teplo taky pracuje

Poslední dobou,když přecházím s basou z tepla do zimy a zase do tepla,tak je skoro naladěná do béček smile

0 xLajků:

22 Naposledy upravil: ghanta (22. 01. 2009 22.37:38)

tepelna  roztaznost lol ....drevo je hydroskopicky mat. to znamena ze k tvarovym zmenam dochazi pri prijimani nebo odevzdavani vody vazane ve dreve.  rozhodne kdyz pusobis na drevo teplem tak se nic roztahovat nebude....naopak smrstovat....drevo ktere se pouziva na stavbu nastroju je x let vyschle, vykroucene a pracuje minimalne..samozrejme ze na nastroji za par slupek je pouzit matros jednou preslej zimou a hotovo....navic si nedokazu predstavit jak dlouho bych musel horkovzduskou foukat na basu, nez by doslo k nejakejm tvarovejm zmenam...podstate  jakejkoliv ochranej film na dreve slouzi jen na to aby se drevo neumastilo, necernalo...proste aby bylo hezky po celou dobu....nebo kdyz ho polijes tak aby se na dreve neudelali fleky....nejpatrnejsi vliv na zvuk ma povrchovka u smyccovejch hudebnich nastroju....u kytary zas takpatrnej vliv nema....pokud nesrovnavam nitro nater s nakym polyesterem ci uretanem ve vrstve silne na palec...

Ibanez, Marshall, Cavon, SWR
0 xLajků:

23

tak teďka tě uplně nechápu tepelné pnutí...no je to kapku úsměvná forumulace, hlavně takle vytržená z kontextu, ale každej ví vo co de a že to je..., tak nechápu "sorry ale to me rozesmalo" ... hm zkus to nějak přiblížit :-)

0 xLajků:

24

Tak v tom případě to dělaj struny big_smile (kravina,když je drží hmatník,který se nehejbe).. prostě bych potřeboval vysvětlit,proč v zimě když jdeš z tepla do zimy a do tepla se přelaďuje basa a v létě v konstantním teple ne. Podle mě je to jasnej důkaz toho,že ty přechody s basou něco dělaj.

0 xLajků:

25

ocel a další kovy mají velkou tepelnou roztažnost, tak když změníš teplotu se přeladi. Výztuha krku je taky ocel, takže i ta v zimně se jakoby přitáhne ale většinou by se pak mělo vše vrátit při ohřátí (na bežnou teplotu) zpět, aniž by to potřebovalo nějaké přeladění. Aspoň u Cortky jsem nepotřeboval skoro vůbec ladit.

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

26

Díky za vysvětlení.. no .. já a moje výztuhy big_smile big_smile no comment..

0 xLajků:

27

a taky zvuk při různejch teplotách mění svoji vejšku protože se při různejch teplotách šíří zvuk jinejma rychlostmama, ale to je spíš tekový teoretizování, idkyž to může dělat i půl tónu... myslim, že pracuje i dřevo, ikdyž u těcho kovovejch částí se to dá asi pozorovat víc...

0 xLajků:

28

Tak jelikož už mě ten můj sunburst sere mám v plánu následující: ošmirglovat ho, udělat basu krásně jemnou, použít vhodné mořidlo, nechat přelakovat u stolaře..Vidíte v tom nějaký problém?

G&L L-2000 1984
GK 400RB 1993, Soundelirium PapaMobile 2x10
DOD FX-100 Pedalboad: Boss ODB-3 - Ibanez PD-7 - (DOD FX72) - Warwick RockTuner PT2 - Kokot Kompresor
Aji já mám profil! Sækədʒəwiːə
0 xLajků:

29

moridlo a lak nutno vyzkouset, nemusi se snest

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

30

Ok, znáte někdo nějakou konkrétní radu na co dát bacha, osvědčený typ mořidla?

G&L L-2000 1984
DOD FX-100 Pedalboad: Boss ODB-3 - Ibanez PD-7 - (DOD FX72) - Warwick RockTuner PT2 - Kokot Kompresor
0 xLajků:

31

se šmirglováním je strašně sraní, co chce vzít aspoň ten starej lak ňákym strojem dolu, na bezpražci sem vopaloval a pak šmirgloval, na pražci sem použil brsku a taky cajk, ale hlvně aby bylo toho finálního zašmirglovávání co nejmíň.

0 xLajků:

32

girzi napsal:

se šmirglováním je strašně sraní, co chce vzít aspoň ten starej lak ňákym strojem dolu, na bezpražci sem vopaloval a pak šmirgloval, na pražci sem použil brsku a taky cajk, ale hlvně aby bylo toho finálního zašmirglovávání co nejmíň.

Jo dneska sem sundal pick a zkusil to tim šmirglem..Neúspěch tak musím sebrat vhodný nástroj..Zatím se mi líbí ta bruska, snad to nezmrvím...

G&L L-2000 1984
0 xLajků:

33 Naposledy upravil: RAT (21. 05. 2009 12.01:11)

Zkus taky Lakostan, co je chemický odstraňovač na bázi louhu, který nepoškozuje dřevo jako to dělají jiné chemické odstraňovače. Funguje však jen na některé druhy laků, vyzkoušej to nejdřív jen na malém kousku. Jednoduše se nanese štětcem a potom se s pomocí vody starý nátěr stáhne. Používám to při renovacích historického nábytku, který potom jen lazuruji aby zůstala zachovaná kresba dřeva.
Jak jsem ale psal tak nefunguje na každý lak, třeba nedávno jsem sundával lak ze staré Irisky a tam to bylo nepoužitelné, protože byla několikrát přestříkaná a Lakostan nefungoval na všechny vrstvy a tak přišlo na řadu broušení, broušení a broušení a ...

0 xLajků:

34

RAT napsal:

chemický odstraňovač na bázi louhu

Hm..To zní nebezpečně..Opravdu to funguje??

G&L L-2000 1984
0 xLajků:

35

Nebezpečné to není, jen použij rukavice a dělej to venku, je z toho kvalitní smrad a neměl by být v blízkosti pes, ty mají citlivé sliznice.

0 xLajků:

36 Naposledy upravil: Paparatzzi (21. 05. 2009 12.10:13)

Ok ještě tento týden to někam skočím sehnat a uvidím.Doufám že ta cortka nebude z 10 kusů jinak mě trefí..Dík za typ je to rozhodně bezpečnější než bruska a moje šuré ruce. Jo ještě mě tak napadá. Asi bude lepší to někde zavěsit a napatlat to na celé tělo najednou než postupně ne?

G&L L-2000 1984
0 xLajků:

37

Natřeš celé, necháš působit cca 10-15 minut a potom to spláchneš hadicí a kartáčem a necháš uschnout. Pokud však byl na cortce použit plnič dřeva pod lakem, tak ten nesejde dolů určitě a broušení se určitě nevyhneš, ale aspoň se míň nabrousíš, pokud teda Lakostan s lakem na té base bude reagovat.

0 xLajků:

38

rate, nemel si s tim barvozroutem problem pri dalsim lakovani? me, i po dukladnym oplachnuti (teda dveri, ne kytary...), zrout zral v nekterych mistech porad dal sad

0 xLajků:

39

Neměl nikdy a to už jsem s tím udělal dost věcí. Hlavne je duležité to pořádně opláchnout vodou.

0 xLajků: