Téma: zlomená hlava
Tu chybějící část nemám... napadá vás jak to opravit?
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Baskytara.com » Baskytara » zlomená hlava
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Pepa Vebr opraví vše... by mě zajímalo, za co jsi vyměnil ten zbytek
nenapadá mě, ani jak to takhle zlomit 8¨-)
nenapadá mě, ani jak to takhle zlomit 8¨-)
o futra?
napada me jedno slovo....headless
co to co to to sem prece mel rict jaa.......
co to co to to sem prece mel rict jaa.......
tak to řekni...
jo, pujde to. lom se musi zacistit, nalepit pokud mozno podobne drevo hrana na hranu a pak vyfrezovat novy tvar hlavy, udelat otvory pro mechaniky, zabrousit, nalakovat. Tohle je vcelku "dobre" zlomene a opravitelne
A nebo novou Kramerku
Já se obávám, že ta oprava je zbytečná... resp. že se to nevyplatí.
.. taky si myslím, dneska se dá za pár šušňů sehnat krk i s hlavou ..
A co to bylo zač? Nějakej Jackson? Jak to je drahá basa?
Tipuju Jackson, Kramerka nebo Aria pro. Proste hokejka.
Jeste me napada, ze na ni moh nekdo slapnout, pripadne oprvdu zkousel hrat hokej :-)
Nastesti je to zlomeny docela "sikovne" :-)
ja bych rek ze to je kramer....byl =F
a nebo na zbylý dvě mechaniky co tam nejsou vymyslet umístění na zbytku tý hlavy co drží... dost punkovej nápad, al jinak myslim že se to nevyplatí
Jo to by byl dost punkovej nápad, bohužel na ten pahejlek uz asi vic koliku nedostanes.
Jenom me dostalo, ze autor nemá ten chybejici kousek. Ze se to stalo pri tom uteku z vloupacky do hudebnin :-D
kdyby se to nejak sikovne vopracovalo tak proc ne, myslim ze by se tam ty koliky jeste daly pridat.
hlasuju pro headless. kobylu a headpiece koupíš z ebaje asi od 40€
a nebo na zbylý dvě mechaniky co tam nejsou vymyslet umístění na zbytku tý hlavy co drží... dost punkovej nápad, al jinak myslim že se to nevyplatí
přesně tohle sem viděl u jedný kytary, kde zbylo pět mechanik a šestou dali na nový místo. taky to byla hokejka. Nevypadalo to nijak pankově, já si toho všim až v půlce koncertu (zvučil sem), pak sem to jiným kytarystům rozhlásil a až pak si toho "všimli" všichni
v tomto případě by bylo nejlepší buď dohledat ten kus nebo sehnat novej krk ...
nevyplatilo...da se to podle me udelat do 1000 kc, zadny zasadni pokles na kvalite zvuku podle me nenastane
spadl mi na to Hartke 4x10 box při průjezdu zatáčkou...
spider: a co ufiknout celý zbytek hlavy a dát tam náhradní kus dřeva? je to mechanicky proveditelné? (lepení, tah atd.)
ROOTen: Podle mýho selskýho rozumu by to dostávalo větší čočku, kdybys to uřízl celý... Jakože menší styčná plocha, víc strun = větší tah, navíc tah kolmo k lepenému spoji, ...
spider: a co ufiknout celý zbytek hlavy a dát tam náhradní kus dřeva? je to mechanicky proveditelné? (lepení, tah atd.)
ROOTen: Podle mýho selskýho rozumu by to dostávalo větší čočku, kdybys to uřízl celý... Jakože menší styčná plocha, víc strun = větší tah, navíc tah kolmo k lepenému spoji, ...
Presne tak.musel bys udelat sikmy rez, tohle je jednodussi a pevnejsi. pokud to zalakujes cernou barvou nepujde ani nic poznat, logo nebude mno...Sice by to asi slo pojistit sroubama, ale toho materialu nakrku moc neni, podle me je lepsi udelat jak sem rikal na zacatku
normálně slepit...běžná věc lepení ulomenejch hlav...a takhle, když je to jen kousek...to je na pohodu.
spadl mi na to Hartke 4x10 box při průjezdu zatáčkou...
koukej najít tu druhou část - ušetříš si moc práce (potažmo i peněz) .. teda pokuds to nevez na valníku za traktorem a nepropadlo to někde ven škvírou pod sajtnou ... pak se to začístí a slepí a mužeš hoblovat (hrát) dál ..
a stejně by nejenom mě zajímalo, jak se půlka hlavy po ulomení ztrátí ..
koukej najít tu druhou část - ušetříš si moc práce (potažmo i peněz) .. teda pokuds to nevez na valníku za traktorem a nepropadlo to někde ven škvírou pod sajtnou ... pak se to začístí a slepí a mužeš hoblovat (hrát) dál ..
a stejně by nejenom mě zajímalo, jak se půlka hlavy po ulomení ztrátí ..
zbytecne hledat, urcite bych to takhle nelepil. je to potreba zacistit do roviny, ten zbytek je mu stejne na nic
Slepit to jde jakkoliv, záleží jen jak moc si chceš vyhrát. Lepený to bude nejspíš ještě pevnější než původní.
Slepit to jde jakkoliv
Dovolim si nesouhlasit.....otrepy a trisky neni nic co bys chtel mit v lepenem spoji...
Zase kdyz to bude na sobe sedet, usetri love za opravu... a muze to udelat doma;-) bez zadnyho presnyho rezani a frezovani.
Taky sem takhle lepil starou Galaxisku - kapka Herkulesu a dva dny ve sveraku a drzelo to jak pribity (byly ta mteda jeste 2 srouby, takze prisroubovany)
@spider
No, dobře myslel jsem to tak nějak s rezervou, jakože když to začistíš, nebo přiuřízneš a tak.
bez zadnyho presnyho rezani a frezovani.
Rezani netreba,vse je mozno udelat frezou, je to otazka 3 minut to podle rovneho kusu preklizky srovnat. Prilepeni je otazka dalsich 3 minut, pak nechat lepidlo vyzrat. Mezi tim mas spoustu casu udelat z preklizky sablonu tvaru hlavy, ofrezovat podle sablony opet cca 8 minut. Vyvrtani otvoru pro mechaniky na sloupove vrtacce 2 minuty. Nejpracnejsi je snad brouseni... nevim co se toho bojite, prumerne sikovny clovek to s prehledem zvladne a oprava ma uplne jinou uroven nez lepit paratka dohromady a mezi tim mit pul centimetru lepidla..
Kurna vsichni frezy nemaji. Resil bych to s primocarkou, ruznejma rasplema a poctivym smirglem bych to dotvaroval - rovny kus na srovnani jak spider psal. Pak sablonu muzes delat z papiru a taky vyrezat s primocarkou. Je to vice prace ale nastroje jsou lechce dostupny, snad i ty je mas.
A jestli mas kamarada reznika, muzes mit fakt peknou hlavu na basu.
Edit: kamarada rezbare, ale i reznik by mohl s peknou hlavu pomoci
Kurna vsichni frezy nemaji. Resil bych to s primocarkou, ruznejma rasplema a poctivym smirglem bych to dotvaroval
Pak sablonu muzes delat z papiru a taky vyrezat s primocarkou.
Horni freza se da v pohode pujcit ve vsech baumaxech apod. za par kacek na den, jen je treba mit na kauci. popr. horni freza hobby kvality stoji kolem 700 kc.
Primocarkou nikdy nedosahnes uplne rovneho rezu a pri raspleni a brouseni srazis hrany a jsi tam kde jsi byl, tedy milimetr lepidla. Pokud by rezal primocarkou sablona nema smysl, a kor ne z papiru. O tvarovani muze byt rec az u opracovani slepeneho a teda tam nejak na tvaru nezalezi, klidne se to da primocarkou, ale je to hodne brouseni a drevo je tvrde..... kde to jde si praci usnadnim.
Freza u toho dorovnani by sla nahradit kvalitni okruzni pilou (cirkularka) s kotoucem ve vybornem stavu, tam si dovolim tvrdit ze prejedes 2x smirglem a mas nachystano na lepeni
no s tou cirkulárkou... když sem ďál box tak mi to prkno uřízlo sice rovně, ale dvakrát přejet šmirglem nestačí, hrany se stejně srazej...dyť je to celkem banální ukon pro někoho kdo má frezu nebo něco takovýho, bych to někam vodnes a nesral se s tim doma
jo, ono zalezi u cirkuly jaky tam mas kotouc, vidyjak (tohle slovo pisu snad poprve....je to ve slovniku ? Je tam mekke nebo tvrde?) asi nebude to prave, jsou kotouce s jemnyma zubama prave pro takovehle prilezitosti. pokud je to pila s vodicim priloznikem tak uplne nejlip, i kdyz takovy patvar jako je basova hlava se jen tezkko nekterou stranou priklada
Vcera sem psal prispevek, ale nejak se tu neukazal... takze znovu:
Kdyz opustime myslenku, ze ten ulomeny kousek uz neni (coz by byl idealni pripad pro znovunalepeni - kvuli celkove plose spoje a zachovani tvaru), zustava uvaha o dolepeni noveho.
Myslim, ze kvuli tahu strun ze 2 mechanik bych se priklonil k tomu, seriznout zbytek hlavy ve smeru sikmem od hmatniku, a zacatek rezu kolmo na smer strun (stejne jako jsou delany lepeny hlavy na kytarach) Pak bude spoj namahany co nejmene a snad i neco vydrzi. Pri zachovani stejneho smeru jak je to ulomeny ted docela riskuje, ze se to tahem strun ulomi znova, kousek vedle... nejhorsi je kdyz se sectou tecny a normalovy napeti, ze :-))
Nebo by mohlo pomoct navrtani drevenych koliku pres spoj (tak pulka tloustky desky hlavy) aby se tah roznesl do vetsi casti materialu kolem spoje.
A myslim ze prave vidiak na cirkularce je jedna z tech lepsich moznosti, jak udelat cisty rez. Ale asi bude treba si vyrobit nejaky bazmek k uchyceni krku pod uhlem, aby se pri rezu nepohnul. Jo a hlavne nezapomen na napinaci sroub v krku.... jinak mas zajistenou cestu jeste do zelezarstvi;-)
. jinak mas zajistenou cestu jeste do zelezarstvi;-)
...nebo do spitalu
Myslim, ze kvuli tahu strun ze 2 mechanik bych se priklonil k tomu, seriznout zbytek hlavy ve smeru sikmem od hmatniku, a zacatek rezu kolmo na smer strun (stejne jako jsou delany lepeny hlavy na kytarach) Pak bude spoj namahany co nejmene a snad i neco vydrzi. Pri zachovani stejneho smeru jak je to ulomeny ted docela riskuje, ze se to tahem strun ulomi znova, kousek vedle... nejhorsi je kdyz se sectou tecny a normalovy napeti, ze :-))
Tak to že je řez kolmý na struny a struny neprochází tou plochou bude mít za následek vzník ohybového napětí, což je v překladu tahové na jedné straně a tlakové na druhé. Vzhledem k tomu že to bude přenášet tah všech 4 strun, tak se mi to nezdá být lepším řešením, než doplnění chybějícího kusu. Tečné (smykové napětí) u lepeného je vždy mnohem lepší jak tah. A taky platí čím větší plocha tím také lépe, popř čím menší namáhání......
Takže zarovnat současný lom a doplnit. Popř pro opravdu pevný spoj, by se mohlo použít ještě přeplátování. Tj. z dolní i horní strany nalepit nějakou tenkou "dýhu?? " no prostě tenký plátek dřeva.
Popř pro opravdu pevný spoj, by se mohlo použít ještě přeplátování.
To je slovo do pranice! Dobrá myšlenka
Dovolim si rict, ze zkomplikujete to jak cyp. Videl jsem basy s lepenou hlavu i s lepenim krkem,
hralo to porad lip nes nektere nove. Clovek si to proste dobre
zalepi (hlavne aby to bylo rovny a cisty), v prijemne prostredi 25-30 C necha uschnout v sveraku a furt je to tvrdsi nes to bylo predtim....
Tech max. 40 kg tahu to zvladne...zadne dyhy, koliky nech na upiri...
Nejsem zadny expert ani trosku znalec bas ale se drevem nekdy rad mazlim.
Mam jinou otazkou, na obrazku je videt kovovy (asi medeni) nultak, co to ma za vlastnosti
ohledne zvuku? "Do metalu co nejvice metalu a jeste 2x metalu", nebo je to pouzitelne i pro
jine hudebni styly?
nastroje se podle me nedeli na to do ceho sou pouzitelne a s jejich soucastkama je to stejne....
Jestli se nekdo deli tak subjektivne, jestli ne tak taky subjektivne...
Jako ze,
1. kazdy nastroji ma svoje zvukovy charakter ktery vychazi se souctu pouzivanych soucastek
2. kazdy zvukovy charakter neni pouzitelny pro jakoukoliv hudbu
3. do urciteho urovne muze vse zmenit technika hry
Na B.C. Rich asi nikdo jazz nerozdava, ale stejne nakonec je to tlachani protoze zvuk je subjektivni.
2. kazdy zvukovy charakter neni pouzitelny pro jakoukoliv hudbu
Ale je. Basa bude dycky basa,jen pokud ji dokurvis equalizerem a dalsima vecma tak se da pouzit leda do metalu, to je pravda....
Na B.C. Rich asi nikdo jazz nerozdava,
To si pis ze dava, onehda tu byl odkaz na nejake drevni funky s mockingbird basou, ja nasel treba tohle
http://www.youtube.com/watch?v=9954suC2z1U
Ja mam na webrovce dolepovanou hlavu a nejak nepozoruju spatnej vliv.
Hodne sikmo seriznutej konec krku a dolepena hlava. Bez sebemensi mezirky, presne spasovana.
tak ono celkem bezne se tak delaji hlavy do uhlu, pokud neni dost materialu aby byl uhel a bylo to z jednoho kusu. Napr. u Cortu je to standart
ne u všech cortek :-), já mám průchozí krk, takže jednotlivé pásy od kobylky až po konec krku
a ja mam krk z jednoho kusu
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Baskytara.com » Baskytara » zlomená hlava