1

Téma: Box 4x10-- 4 nebo 8 ohmu????

Zdar lidi vybral jsem si dva kandidaty na novej box

SWR GOLIATH IV  800W/4nebo 8ohm
GALLIEN KRUEGER NEO410 800W/4 nebo 8 ohm

rozhodujici bude zvuk, ktery si chci zkusit u thomanna se svou hlavou swr550x a basou. Mam pouze jeden dotaz: je lepsi si vzit 8 ohm nebo 4 ohm box.

v pripade 8 ohm bych jeste zkusil TRACE ELLIOT 1048H

diky komentare

0 xLajků:

2

Re: Box 4x10-- 4 nebo 8 ohmu????

To záleží jestli chceš časem koupit ještě jeden box či nikoliv.
Pokud chceš mít dva boxy, tak kup 8 ohm.
Pokud chceš hrát jen s touhle 4x10, tak ber 4 ohm.

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

3

Záleží na zesilovači, jaké má výstupy, musíš to vymyslet tak, aby ti seděla impedance.

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

4

no kamaráde počítám že tvoje hlava dává 550 do 4 takže pokud neplánuješ další bednu tak bych bral rozhodně 4ohm at máš plnej kotel....jinak vůbec bych se nerozmýšlel a bral GOliatha!!!!!!

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

5

Na SWR550x dát 8Ohmovou verzi + šel bych do  SWR GOLIATH IV .
4 Ohmová verze bude mít vyšší citlivost (není řeč o odstupu),což by Ti nemuselo vyhovovat (tlumení,reakce,snímání mikrofonem...) + nemožnost připojení dalšího přídavného boxu.
Jestli budeš mít boxy vedle sebe (4 i 8Ohmů) tak si zahraj tlumený tóny, nebo udus struny a poznáš na místě sám,pro kterou se rozhodnout.
Další věc je samotná konstrukce reproduktorů...
JDI DO 8ičky
M

Baskytary: Víc než je běžné
Aparáty:     Víc než je běžné
Efekty:        Víc než je běžné
Kabely: LavaCable,DiMarzioCable,Vovox,PhilJonesCable,PRScable,GeorgeL'sCables, ...
Příslušenství: Lehle,SonicResearch,Korg,MXR,BOSS,Furman,Peterson,Ultimate,SKBcasses,Elixir, ...
0 xLajků:

6 Naposledy upravil: Kubš (18. 02. 2009 20.31:59)

marjane asi víš víc než v SWR....obě bedny maj na první pohled do specifikací uplně stejnou citlivost....

8čka akorát bude brát z hlavy menší výkon

0 xLajků:

7

ehh proč má 4ohmová větší citlivost? Myslím že 4ohm i 8 ohm mají stejnou ne, a nemají důvod mít jinou.

čoveče jestli 8ohm nebo 4 ... nad tím se dá špekulovat.
Ale zas na druhou stranu 550W je dost výkonu, navíc pokud uvažuješ na Goliathem který má slušnou citlivost. Ta bedna těch 550W v pohodě přežije, takže nikde se nebude nic dusit a budeš moct využít zesák naplno.

Kdyby si ale chtěl velkou hradbu, se kterou je spojený možná trochu jiný pocit z toho zvuku jak se nese, ale mělo by to i větší citlivost, tak pak by dvě 4x10-8ohm  vytvořili spolu o 3dB citlivější soustavu. Ale je to už takové nahánění, za docela dost peněz přičem te muziku už z toho tak moc výrazně nebude.

Pokus nehraješ mega velké otevřené pódia, tak ale 8x10 nevyužiješ. Všude jinde by ta 4x10 měla být naprosto dostatečná. Já bych v tomto případě šel do 4x10-4ohm , 4x10-8ohm se podle mne i hůře prodává, protože každý nemá zesilovač co mu dá výkon v kW a v kapse plno, aby uvažoval v budoucnu a další 4x10.

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

8

já bych koupil 8 Ohmu, aby šly dát dvě bedny. Dělal bych to ze zásady, ale je pravda že Goliath s další bednou je do normálních stylů a prostor skoro nepoužitelnej, strašně to pak řve. Ale ze zvyku a pro jistotu asi 8.

0 xLajků:

9

já sem to ale říkal už na začátku že jde jen o to kolik chce mít tazatel beden, nevím jeslti goliath 4éhm s SWR 550X něco neuhraje big_smile to už by fakt musel bejt strahov....

0 xLajků:

10

Dal jsem tam tu závorku(k dB odstupu),abych se vyhnul možným střetům smile) zbytečně smile)

Nicméně: Herr Zoidbergu - vyzkoušejte, porovnejte a rozhodněte sám - ostatně proto tam jedete a jedete na správný místo,kde Vám vyjdou vstříc.(Doporučuju také návštěvu i v Jettingenu).
Dejte potom ,prosím, vědět ,jak jste zvolil a kde byla pravda.
M

Baskytary: Víc než je běžné
Aparáty:     Víc než je běžné
Efekty:        Víc než je běžné
Kabely: LavaCable,DiMarzioCable,Vovox,PhilJonesCable,PRScable,GeorgeL'sCables, ...
Příslušenství: Lehle,SonicResearch,Korg,MXR,BOSS,Furman,Peterson,Ultimate,SKBcasses,Elixir, ...
0 xLajků:

11

když ono je to těžký tak nák srovnávat dvě bedny který si ze zesíku vemou jinej výkon....chápeš? nebo snad někdo dokáže spolehlivě říct - ano ted ten zesík hraje 100W???

a ikdyž náhodou jo  ani to nebude uplně ideální protože 100W z 200W maxima si myslím bude mít jiný chování než 100W ze 400W zesíku-rozumíme si??

Každej snad poznal že zesík se rozhodně nechová - ani bedna ne, po celým "volume" stejně....nebo já aspon na takovej zesík neměl to štěstí....

0 xLajků:

12

Taky bych volil 8 ohm. Je to variabilnější. Můžu dospodu dát časem 15", nebo druhou 4x10" a nemusím špekulovat nad impedací.

...JOLANA VIKOMTBASS a 10 prstů...
0 xLajků:

13

Jsem za 8OHM. Při výkonu zesáku Tě to až tak limitovat nebude a kdo ví kdy zatoužíš po druhé 4x10 nebo 1x15 a dvě různé sériově spojené bedny nehrají zrovna ideálně.

Fender USA Standard Precision, Ampeg SVT350H, SVT410HLF, BA-110
Fender USA Stratocaster, Fender MEX Telecaster, Marshall 1987x, 1960AX
a spousta dalších krámů
Obě ruce levé
0 xLajků:

14

chatra napsal:

kdo ví kdy zatoužíš po druhé

Právě proto bych naopak volil 4 Ohmy. A kdybys SNAD někdy zjistil, že Ti to nestačí, budeš stejně přemýšlet nad jinou, výkonnější hlavou. Moderní koncové stupně bývají řešeny jako x paralelních párů, kde se výkon honí proudem. Zátěž 2 Ohmy pak není žádný problém.

Čtyřky: Ibanez MC924DS Half & Half (1982) + kontrabasy: masiv 4/4 s bassreflexem! (~1890) a polomasiv Cremona 3/4 (~1985)
Pětky: MTD fretless 35" od Ondřeje Lišky (2004) a Lakland 55-02 Deluxe (2005)
EBS TD650, EBS NEO-212 + 1x 15" JBL E-140 a do hospody GK MB150E-III-112
Autorizovaný záruční a pozáruční servis Yamaha, Ampeg a Line 6
0 xLajků:

15

diky za odpovedi a nazory, pravdepodobne nebudu dokupovat dalsi bednu - kdo se s tim ma porad tahat :-D . Dalsi vec je, ze stejne zvukar bere linku.....

Jen jeste nemate nekdo zkusenosti z boxy od Phil Jones, jednou sem videl na zivo nejake frantiky a zdalo se mi, ze to neuveritelne tlaci...

0 xLajků:

16 Naposledy upravil: rysan (04. 03. 2009 09.33:16)

Já jsem nedávno řešil stejný problém a nakonec jsem koupil 4 Ohmovku.
Pokud máš kvalitní box, nemusíš mít strach, že by větší prostory neuhrál, nebo že by nezvládal spodky. Já si teda rozhodně stěžovat nemůžu wink A úplně stačí se tahat jen s tím jedním, natož se dvouma.
A ruku na srdce  - kolik z nás si zahraje na stadionu pro 20 000 lidí?

Co se týče značky, to si musíš poslechnout opravdu sám.

Hudba nie su preteky!
0 xLajků:

17

Zdravim nakonec jsem koupil AGUILAR DB410 700W 8ohm
maximalni spokojenost jak vykonove tak zvukove smile
urcitě doporucuju wink

http://www.aguilaramp.com/products_cabinets_db410.htm

0 xLajků:

18

Dr.Zoidberg napsal:

Zdravim nakonec jsem koupil AGUILAR DB410 700W 8ohm

.. noo tak to jo !!!  GRATULUJI !!  Aguilary rulujou

YamahaTRB6P
DunlopSteel
Spectraflex Cable
AquilarTLC
DavidEden WT-550B . EDEN E4X10.V4 -650W
0 xLajků:

19

Jsou nějaké úskalí používání paralelně zapojených  4 Ohm a 8 Ohm boxů? Výsledná impedance je pak 3 Ohm? Krom toho, že je potřeba zesilovač, který zvládne takovou zátěž.

Fender American Deluxe Jazz Bass '08
Empress Compressor -> Boss LS-2 Line Selector (-> Zoom B3) -> Fishman Platinum Pro EQ -> Markbass F 500 -> 2x Markbass Traveler 121H
0 xLajků:

20

DalajVladan napsal:

Jsou nějaké úskalí používání paralelně zapojených  4 Ohm a 8 Ohm boxů? Výsledná impedance je pak 3 Ohm? Krom toho, že je potřeba zesilovač, který zvládne takovou zátěž.

nejsou. na těch zesikách máš přece napsaný MIN 2 ohm.  takže je jedno jestli to bude 2,0124125 Ohmu nebo 60. Akorát ten výkon tomu bude ekvivalentní. Spousta lidí jede na těch 2,7 ohmu.

0 xLajků:

21

no mně je jasný že to technicky jde a nevadí to ... ale spíš jsem myslel jako jestli jedna bedna nehraje víc nahlas nebo tak ... nejsem fyzik big_smile

Empress Compressor -> Boss LS-2 Line Selector (-> Zoom B3) -> Fishman Platinum Pro EQ -> Markbass F 500 -> 2x Markbass Traveler 121H
0 xLajků:

22

pokud se dobře pamatuju, tak proud de cestou nejmenšího odporu, čili do 4 ohmu by šlo 2krát víc výkonu, ale jistej si teda nejsem. ale mám takovej dojem, že v konečnym důsledku bude stejně důležitější citlivost boxů. ale rád se nechám opravit smile

0 xLajků:

23

DalajVladan napsal:

Jsou nějaké úskalí používání paralelně zapojených  4 Ohm a 8 Ohm boxů? Výsledná impedance je pak 3 Ohm?

Já ti nevim . . pojede auto dobře když bude mít na každý straně jinak velký kola? smile

0 xLajků:

24

takhle nějak..

http://motopunk.wbs.cz/neco_o_Moto/dragster.jpg

0 xLajků:

25

big_smile Né, jako levá a pravá . . . smile

0 xLajků:

26

Takhle?

http://declubz.com/blog/wp-content/uploads/2008/09/trucking-still.jpg

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

27

Jo, spíš takhle . . . big_smile

0 xLajků:

28

takže do 4 Ohmové půjde víc výkonu -> měla by být hlasitější ... ?

0 xLajků:

29

no R=U/I     pokud máš zapojené boxy paralelně, tak máš na obou stejné napětí, tudíš jedním boxem bude protékat proud  I=U/R  I=U/4   a  druhým   I=U/8      a  výkony pak jsou pouze součin napětí a proudu, z toho mi vychází že 4ohmový bude přenášet 2krát takový výkon jako ten 8ohmový.
O tom který bude hlasitější bude rozhodovat ještě jejich citlivost.

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

30 Naposledy upravil: Peaters (23. 04. 2009 07.54:38)

DalajVladan napsal:

Jsou nějaké úskalí používání paralelně zapojených  4 Ohm a 8 Ohm boxů?

Zkuste se nad tím zamyslet takhle. Pokud budu používat dva boxy - jeden 4x10 a jeden 2x10, je z hlediska výkonu nejlepší, když box se 4 repráky bude mít impedanci 4 ohmy a box se 2 repráky 8 ohmů (při pararelním zapojení). Pokud ze zesíku pustím do boxů např. 600 W, výkon se rozdělí vzhledem k impedancím boxů tak, že do 8 ohmový bedny se dvěma repráky půjde 200 W a do 4 ohmový bedny se čtyřmi repráky půjde 400 W, tedy dvojnásobný výkon. Modří už vědí, že do každýho repráku půjde v tomto případě 100 W, tzn. že budou repráky využitý rovnoměrně.
Kdyby měly oba boxy stejnou impedanci, do každýho by šlo 300 W - repráky v 2x10 by jely každej na 150 W a repráky ve 4x10 každej jen na 75 W...
Takže zjednodušeně by se dalo říct, že pokud mám dva boxy s různým počtem repráků (třeba 4x10 + 1x15 atp. ), ten box s menším počtem repráků by měl mít větší impedanci.

5-str. by Vlček, Spector ReBop4DLX EX (na prodej), Lakland 44-02 Deluxe Edition
David Eden WT550, D410XLT
Phil Jones Briefcase
0 xLajků:

31

Peaters napsal:

Takže zjednodušeně by se dalo říct, že pokud mám dva boxy s různým počtem repráků (třeba 4x10 + 1x15 atp. ), ten box s menším počtem repráků by měl mít větší impedanci.

No, pokud mám 115 500W bednu a 410 300W, tak to tak určitě platit nebude, ty ve svejch výpočtech počítáš s tim, že každý repro má stejnej výkon, což často není.

0 xLajků:

32

repro nemusí mít stejný max. výkon, ale díky takové kombinaci do každého repro půjde výkon stejný - což zní logicky ... hlavně teda když se kombinují bedny se stejně velkýma repro  ... samozřejmě, že to musí být tak, že to ty repro v té dané konfiguraci zvládnou, ale tak samozřejmě to už je jiný problém, který lze ošetřit správným výběrem:)

tak konkrétně:
Zesilovač 550W@4Ohm, 700W@2Ohm
Bedna: 2x 10 500W
Druhá bedna: 1x12 nebo 1x 15, 8Ohm

Impedance celé soustavy bude (8*4)/(8+4) => 2,66 Ohm, výkon pak řekněme 660 W
440 půjde do 4 Ohmové (220 do každého repro) a 220 do 8 Ohmové.

Pak se v tom motá ta citlivost. Teď je otázka, jestli se citlivost bere jako celek celé soustavy (každého repro zvlášť) nebo odděleně jednotlivých beden.

0 xLajků:

33

DalajVladan napsal:

repro nemusí mít stejný max. výkon, ale díky takové kombinaci do každého repro půjde výkon stejný - což zní logicky

jo to jo, ale to podle mýho není zdaleka dycky žádoucí, vzhledem k odlišnejm maximům různejch repráků.

Ten příklad co píšeš.. joo to asi sedí smile

Chtělo by to nějakýho Betarona, Chajdu, dr. Nooka.. smile

0 xLajků: