1

Téma: Help s tone potenciometr

Ydárek, vzskztl se mi takový divný problém. Když jsem vyměnil potenciometr tonové clony, a připájel jsem k tomu všechny kabílky a kondík (vše podle schématu od RM včetně kondenzátoru a typu potenciometru), tak při zapojení, když vytáhnu vejšky tak začne basa vyluzovat ne moc hezký zvuky, prostě chrčí jako sviňa.

Potřeboval bych porait čím to je a jak to odstranit. Nevíte????????

0 xLajků:

2

Re: Help s tone potenciometr

muze to bejt tim, ze si tam dal jinou hodnotu (zamenil si 250 a 500k) potenciometru, nebo je blbe kondik, popr ztasrana drazka potaku, od kalafuny to vycisti lihem a ot humusu pouzivam konkor 101

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

3

To máš pravdu dal jsem tam místo 250 500. Ale ta 500 byla psaná u rm na tom letáku.

0 xLajků:

4

no, tim by to ale bejt nemelo, kdyz mas 500, tak je ten zvuk jen jasnejsi nez u 250, ale hodne lidi mi psalo, ze pri vymene do zvukove hodne blblo...

0 xLajků:

5

Zpátky k tomu poťáku, myslíš že by to ta 5stovka neměla dělat. Není to třeba tím kondíkem mě se zdá že 22nF je málo nemělo by tam být víc??

0 xLajků:

6

potakem to SNAD nejni, ale treba je nakej posranej, nejdri ¨tam zkus nacpat kondik 33n a uvidime, jak dal

0 xLajků:

7

Myslim, ze je utrzeny dratek nebo spatny potak - dokud je tonova clona stazena aspon trochu, jde aspon cast signalu pres kondik a ve chvili, kdy ho vypojis, se dle meho nazoru projevi volny neuzemneny vodic...

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

8

Provedl jsem zevrubnou kontrolu spojů a ty jsou podle mě v pohodě, tak jediná možnost je ten kondik skusim  tam dát větší a uvidim co to bude dělat.

0 xLajků:

9

Nemůže to bejt stínění??? (neuzemněný tělo poťáku nebo tak...)

...JOLANA VIKOMTBASS a 10 prstů...
0 xLajků:

10

baluman:
Až vyřešíš tento drobný problém, tak se pochlub, jak to po výměně zní...

Neuser for president! Sadowsky, Fender a Vlasak taky...
0 xLajků:

11

a co ta basa presne dela za zvuky???? ono to tim 500k muze bejt zkus tam jeste pak dat 250k

0 xLajků:

12

mno, to dost záleží na tom jak to chrčí...jestli je to jako když máš overdrive (ale mnohem hnusnější), tak je to jenom přebuzený a bude potřeba pozměnit parametry RC filtru....
Kdyby bylo utržený stínění, tak to spíš brumí, protože by to chytalo síťový brumy a tak. Ale není od věci pořádně prohřát všechny spoje ještě jenou, mohl by tam někde bejt studeňák, ale podle toho popisu, že to tam je jenom při otočení poťáku to fakt vypadá buˇb na to přebuzení nebo na vadnej poťák...

DEAN export 4, Peavey DynaBass 4 MKII. (RM Pickups BHB44), Boss GT6B, H&K QS410PRO, ESH RaptorIII.
Jinak vobě ruce nemotorně levý...a jsem prase, neb basu kreslim, někdy míň, někdy víc, někdy vůbec, někdy pastelkou
0 xLajků:

13

Tak jsem si na tom brumu lámal hlavu celý výkend. Zjistil jsem, že když se chytnu ocelové obroučky jacka tak to přestane, tudíž je problém někde se stíněním. Pak jsem skusil všechny letované spoje pořádně prohřát, abych eliminoval studeňák-- ale ono se nic nestalo.

Poté jsem přistoupil k věci trochu experimentálně, a zkoušel jsem jednotlivé zemnící elementy propojit do jednoho bodu, aby nedocházelo ke smyčce (to my říkal jeden kamarád že se to stává) ---- jenže ono se opět nic nestalo.

Tak mě napadlo, že když už mám střeva téměř na stole, že bych basu zkusil přefázovat.
Otázka na vás zní MÁ TO CENU ???

0 xLajků:

14

nemá....

ale co ti to teda dělá, je ňáký divný...

popiš mi co máš přesně za problém teď a coto dělá

0 xLajků:

15

Vyzkousej pripojit na jacka nejdriv jeden snimac bez ton. clony, pak druhy opet bez clony a tak bys mohl prijit na zdroj problemu...
Mimochodem, tonovou clonu muzes klidne odpojit, stejne ji malokdo vyuziva...

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

16 Naposledy upravil: Kubš (05. 06. 2006 14.26:22)

ty jo dali řeknu ti tonovka je sice vopruz ale jestli se dostaneš do nymburka a setkáš se mojí basou tak uvidíš že by si s ní šikovný ručičky HODNĚ dokázali experimentátorsky vyhrát.....ta moje normálně uplně odstraní zvuk pražců a najednou se člověk ocitne někde na pomezí mezi pražcovkou a bezpražcovkou.....

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

17

Tak to jsem teda zvědavej... smile

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

18

no je to takový jako že ten zvuk se zavře jako hodně moc hodně...tak že sem se s tím zatím nesetkal

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

19

Kubs: do Nymburka se nedostanu sad
Ad clona a pomezi fretless - problem je v tom, ze bezprazcovka by mela mit taky jasny ton, aby pekne prdely struny o hmatnik smile Viz Petr Vavrik - snad nejlepsi zvuk bezprazcovky, co jsem kdy slysel.

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

20 Naposledy upravil: ondras (06. 06. 2006 09.52:25)

d.a.l.i napsal:

Kubs: do Nymburka se nedostanu sad
Ad clona a pomezi fretless - problem je v tom, ze bezprazcovka by mela mit taky jasny ton, aby pekne prdely struny o hmatnik smile Viz Petr Vavrik - snad nejlepsi zvuk bezprazcovky, co jsem kdy slysel.

no to je fakt, zrovna premyslim, jak vylepcit sveho fretlessa, aby taky poradne prdel. Rekl bych spis trochu prdel a trochu kvikal. Pokud skoro uplne nestahnu hmatnikovej snimac a nevyhulim stredy a vysky na aparatu, mam spis takovej kontrabasovej zvuk. S hlazenejma strunama obzvlast. Mas Dali na tom liskovi aktivku?

0 xLajků:

21

d.a.l.i napsal:

Vyzkousej pripojit na jacka nejdriv jeden snimac bez ton. clony, pak druhy opet bez clony a tak bys mohl prijit na zdroj problemu...
Mimochodem, tonovou clonu muzes klidne odpojit, stejne ji malokdo vyuziva...

Zkusim to, ale až o výkendu teď je zkouškový a na řešení těhlech problémů přes týden není bohužel čas.

0 xLajků:

22

ondras: zklamu Te, je tam prachsprosty snimac Bartollini a z nej jde signal pres ovladac hlasitosti primo do jacka... Jednoduche a efektni reseni - pokud je kvalitni snimac, nejsou treba slozitosti. A jeste jedna vec - ten snimac neni kolmo ke strunam, ale lehce sikmo - na G strune je od kobylky dal.

Ad Tvuj dotaz - urcite je treba posilit spise kobylkovy snimac, dale to chce nizsi stredy no a hlavne zalezi, co z basy leze, jake mas struny, vyska strun nad hmatnikem, material hmatniku, pazoury, ...

Ja teda hraju na normalni nehlazene struny, hlazene jsem na TETO base nezkousel (ale mozna zkusim, pokud je vyhrabu).

Mimochodem, odkud jsi?

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

23

d.a.l.i napsal:

ondras: zklamu Te, je tam prachsprosty snimac Bartollini a z nej jde signal pres ovladac hlasitosti primo do jacka... Jednoduche a efektni reseni - pokud je kvalitni snimac, nejsou treba slozitosti. A jeste jedna vec - ten snimac neni kolmo ke strunam, ale lehce sikmo - na G strune je od kobylky dal.

Ad Tvuj dotaz - urcite je treba posilit spise kobylkovy snimac, dale to chce nizsi stredy no a hlavne zalezi, co z basy leze, jake mas struny, vyska strun nad hmatnikem, material hmatniku, pazoury, ...

Ja teda hraju na normalni nehlazene struny, hlazene jsem na TETO base nezkousel (ale mozna zkusim, pokud je vyhrabu).

Mimochodem, odkud jsi?

no prave, ze nasucho z ty basy leze celkem takovej zvuk, jakej bych si predstavoval, problem bude nekde mezi tim. Zas ale kdyz posloucham cedo, ktery jsem na to nahraval, tak tam ten peknej zvuk je, a to sla basa primo do mixu jenom pres lampovyho fatmana, i zvukarovi se to libilo. Paradoxne hlazeny struny tomu knouravymu zvuku moc nepreji. Na hmatniku mam ebonit, takovej cernej epoxid ci co, vynalez mistra Tricatneho. Ten hmatnik je proti normalnim drevenejm uplne ultra stredo-vejskovej. Mam dve verze: bud koupim aktivku, nebo nejakej super drahej snimac, kterej umistim spis ke kobyle, nejak jak to mas ty, bez kravin, jako je clona a tak.
Jinak jsem z Plzne a pulku tejdne se vyskytuju v Praze.

0 xLajků:

24

ondras: halóóóó thumbrest smile

0 xLajků:

25

juhuuu napsal:

ondras: halóóóó thumbrest smile

sakra sakra, zrovinka jsem se divil, proc mi ta vec lezi na stole. zitra, prinejhorsim pozitri posilam, pardone.

0 xLajků:

26

ne, mně to nevadí... smile
já se zas strašně nerad připomínám ...

0 xLajků:

27

Problém s tím ruchem jsem odhalil. A musim se přidat k názoru daliho. Zapojil jsem to přímo na volume a potom na jacka a zvuk je podle mě zcela OK možná ještě lepší něž se clonou.
Teď jemom vyřeším jak zalepit díru po tone potenciometru a budeto.

0 xLajků:

28

neres diru, nech tam cudlik, jak byl... Taky mam na base treti knoflik pro paradu smile

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

29

Tyhle odpojený čudlíky se dají náhodou dost dobře využít, třeba když spoluhráči v jednom kuse remcají, že je basa moc nahlas... "Nojo, tak já se ztlumím, hele, stačí asi takhle?" "Jo, to je dobrý, tak vidíš, že to jde..."

0 xLajků:

30

Tak to maa potom naas gitarista teeez takyy cudliik, a jaa mu na to skocil smile

Ales Vychodil AVJB5
Fender Precision MIJ 1993 Rosewood fingerboard
Fender Precision MIJ 1986 Maple fingerboard
MARKBASS TTE800
MARKBASS NEW YORKER 804
0 xLajků:

31

V minulým čísle hudebního časopisu Filter zase ve článku o zvukařích jeden z nich odhalil jedno velké tajemství: Má prý na svém mixu nezapojenou šavli a když některý z hudebníků na jevišti pořád brblá, že je moc potichu, tak mu vyjede se šavlí až nahoru... a všichni si pochvalujou, že je pak ten zvuk mnohem lepší... smile

0 xLajků:

32

Jojo, to je docela známý, říkal mi jeden kamrád, že měli pořád problém s kytaristou, který po ideálním nastavení aparátu ven (do posluchačstva) měl vždycky tendenci vytahovat svý výšky... No tak mu ukázali šavli, on ji vytáh a potom byl ohromně spokojenej a tvrdil jakej to má teďka drajv...:) smile

Neuser for president! Sadowsky, Fender a Vlasak taky...
0 xLajků:

33

Ovšem blbýmu zvukaři nepomůže ani ta vytažená šavle...
Žel jich znám víc, než těch dobrejch.

0 xLajků:

34

nemaj toliko bumbat...

0 xLajků:

35

No, znám spoustu lidí, co nejsou soudní ani za střízliva...
A taky, není ten ruch uplně normální u pasivních baskytar???
Dyž chytneš struny, nebo kovovou část na base, tak to přestane.
Horší je, dyž to dělá i když držíš struny...

0 xLajků:

36

chajda: ono nemusí bejt problém v base: tůdlenc (asi před 2ma rokama big_smile ) jsem zapojil mini kytarový kombíčko přes blbou šňůru, měla asi blbej nulá, či co a kombo nechutně brumělo, já furt, čím to může bejt a nakonec to bylo šňůrou

takže chyba může bejt v kabelu od nástroje, aparátu, nebo napájení/síti

0 xLajků:

37

Z přízpěvků výše sem pochopil, že by propojení mělo bejt v pohodě...
Ale diskuse dobrá...
Zavřete oči, odcházím.

0 xLajků: