1

Téma: Neodymiové reproduktory - srovnání, zkušenosti

Ahoj,
momentálně nákup těch reproduktorů není moc aktuální, ale přesto by mě zajímaly vaše zkušenosti. Jednalo by se o box 1x15, 2x10 + horna.

Mám dobré zkušenosti s (klasickými) reproduktory Eminence, takže bych jim asi věřil i v neodymiové verzi.

Patnáctka -
Asi bych vybral Basslite C2515, nebo jsou do kombinace se dvěma desítkami vhodnější jiné neodymiové reproduktory?
http://www.eminence.com/guitar_speaker_ … B_CAT_ID=5

Desítky - váhám mezi

Basslite CA2010 (můj favorit, protože jsou modré:-D)

Basslite CH2010

a Basslite CH2010

Ty první mají papírově největší rozsah na obě strany, ale to by vzhledem ke kombinaci s patnáctkou a hornou nemusel být u těch ostatních nějaký handicap... Co si o tom myslíte, máte s těmito reproduktory zkušenosti? Díky.

"Dávej pozor," varovali ji. "S kýmkoliv z nich bys přivedla na svět děti s prasečím ocasem."
Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
JB, PB, G&L, bezpražce, nějaké ty basy...
Fender TBP1 -> Warwick Hellborg SP 250 -> Hellborg Club & Lo Cab, Soundelirium HPF v2 & The Germ, spousta krabiček
0 xLajků:

2

Re: Neodymiové reproduktory - srovnání, zkušenosti

Hele v tom boxu bych se soustředil hlavně na dobrý výběr těch desítek. Jako modrý sou hezký ale platěj za to skoro o 3db menší citlivostí .. Hornu doporučuji nějakou tlakovou.

Patnácka by byla dobrá. Ta CH2010 asi taky. No ale, ta výhybka, ta výhybka. Myslím, že by byla vhodná 3pásmová 1.řádu na spodní děličce a 2.řádu na vrchní.. Ale jaké zvolit frekvence? Ta patnáctka se totiž frekvenčně vod tý desítky moc neliší smile

Viděl bych to tak na 250 Hz a 2.5 kHz podle mě by to hrálo suprově. Udělat box s velkou hubou dvěma kulatejma očima a hornou místo nosu smile

0 xLajků:

3 Naposledy upravil: Kubš (01. 04. 2009 13.57:47)

chceš něco prozradit???
vůbec neřeš nějak kriticky repráky a obšlehni hlavně správně konstrukci-vnitřek big_smile

včera sem na několika threadech na talkbassu pro pekelníka zjistil šokojící informaci EBS do NEO serii dává Deltalite, do normálních 10" beden GAMMA!!!!! a můžu říct že ten box válí, ale prozradí se tou nízkou Xmax....to osolíš a reprák lítá jak red bull akrobatický letadla big_smile

takže box za 25tis, repro v tom za 5-6tis celkově a zbytek?? no konstrukce...a značka ale myslím že ten zvuk je solidní...to je pak těžký že jo big_smile takže cokoliv lepšího než gamma a dobrá konstrukce=super sound - čistě teoreticky big_smile big_smile big_smile

je to sranda jak tu hrotíme Xmax apod, sme pochcaný ze značky EBS....

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

4

Mno vono na tý konstrukci např čtyřdesítky nejni nic extra složitýho. Např to co staví Hocke, je naprosto srovnatelný jak jeho renomovaná "konkurence" .

Za ty repra dáš desítku tak jako tak, pokud se bavíme o 4*10 .. ta skříňka je tak za trojku, pokud se moc snažíš. No a máme cenu, kterou nám bez práce (!) nabídne právě Hocke.

0 xLajků:

5

Kubš napsal:

sme pochcaný ze značky EBS....

Já teda nejsem. Ze severu můžu leda Waltari smile

kopyto napsal:

Basslite CA2010 (můj favorit, protože jsou modré:-D)

No myslím, že jsi vybral dobrou kombinaci. Dva tyhle modráky ti daj skoro stejnou citlivost jako ta jedna 15ka, takže by to mohlo být zvukově vyvážené a když hrajou až po 7kHz tak si nemusíš lámat hlavu s výhybkama a hornou. Jedinou obavu bych měl - jaký to bude mít zvukový charakter, když jsou ty membrány hlinikový . . .
A jak píše Charles - bedna je konstrukčně primitivní, ať už ji dělá EBS, Hocke, Bůhvíkdo. Hlavní je neojebat materiál, dostatečně vyztužit a dotlumit.

0 xLajků:

6

Já jsem s neodymem od EBS velice, převelice spokojen...

ELF / Lakland
0 xLajků:

7

ja osobne bych se na neodymy vysral, ta bedna bude tezka a velka krava tak jako tak. Osobne se mi zatim zadnej neodym co jsem slysel nelibil. Prijde mi ten zvuk prilis tvrdej.

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

8

Díky za názory.

Kubš napsal:

vůbec neřeš nějak kriticky repráky a obšlehni hlavně správně konstrukci-vnitřek big_smile

Konstrukce je daná, chtěl bych tím osadit Acoustica, kterého nemám to srdce prodat:-)

CharlesBass napsal:

Udělat box s velkou hubou dvěma kulatejma očima a hornou místo nosu smile

Přesně:-)

Janec napsal:

Dva tyhle modráky ti daj skoro stejnou citlivost jako ta jedna 15ka, takže by to mohlo být zvukově vyvážené a když hrajou až po 7kHz tak si nemusíš lámat hlavu s výhybkama a hornou.

To je taky možnost, ale já bych tam tu hornu chtěl, ani čtyřdesítku už bych si bez ní nedokázal představit:-)

Janec napsal:

Hlavní je neojebat materiál, dostatečně vyztužit a dotlumit.

Tak ten box rozhodně ojebaný není. A, světe div se, ani stopa po vytlumení:-)

"Dávej pozor," varovali ji. "S kýmkoliv z nich bys přivedla na svět děti s prasečím ocasem."
Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
Fender TBP1 -> Warwick Hellborg SP 250 -> Hellborg Club & Lo Cab, Soundelirium HPF v2 & The Germ, spousta krabiček
0 xLajků:

9

Axlík napsal:

ja osobne bych se na neodymy vysral, ta bedna bude tezka a velka krava tak jako tak.

Velká jo, ale těch ušetřených kil je docela dost;-)

Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
0 xLajků:

10

Kubš napsal:

viděli ste někdy vnitřek nějaký bedny????komory, výztuhy apod??

Konkrétně tuhle znám celkem detailně:-)

Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
0 xLajků:

11

No já mám 4x10" box Markbass a tam jsou neodymy (B&C). A myslím, že se do hodně projevilo v hmotnosti - čtyřdesítkový box, který má lehce přes 25 kg... Pohoda smile Takže se aspoň v tomhle ohledu vyplatí.

Já se teda v repro moc nevyznám, ale ta citlivost u těch desítek není nic moc.

0 xLajků:

12

kopyto napsal:
Kubš napsal:

viděli ste někdy vnitřek nějaký bedny????komory, výztuhy apod??

Konkrétně tuhle znám celkem detailně:-)

to je jasný ale zdá se mi že si ostatní myslí že bedna se upeče jako prázdná krychlička big_smile  nevím no...čím líp znějící bedna se mi dostala pod ruce tím zajímavější to vevnitř bylo....

jak říkám KNOW HOW+ ZNAČKA to je za co platíme

0 xLajků:

13

Kubš napsal:

jak říkám KNOW HOW+ ZNAČKA to je za co platíme

Ano, pokud to za to jsi ochotný zaplatit. Já ne protože jsem pár těchhle "komorovejch" beden nejen stavěl ale i slyšel a ani jedna za to nestála. To jsou takový oblíbený strašáky pro nezasvěcené, aby kupovali co zrovna frčí. Jebat to na hromadu všechno.

kopyto napsal:

Konstrukce je daná, chtěl bych tím osadit Acoustica, kterého nemám to srdce prodat:-)

Jestli je to stará laťovka tak to prodej a nenostalgičuj.

kopyto napsal:

To je taky možnost, ale já bych tam tu hornu chtěl, ani čtyřdesítku už bych si bez ní nedokázal představit:-)

Neznám basu(kromě semistrunek) kde bys potřeboval víc než 7kHz

kopyto napsal:

Tak ten box rozhodně ojebaný není. A, světe div se, ani stopa po vytlumení:-)

Uvidíš po osazení novými repráky jak se které frekvence kde projeví. Pak dotlumování nejspíš uvítáš.

0 xLajků:

14

Janec napsal:

Ano, pokud to za to jsi ochotný zaplatit.

bohužel nikdo mě zatím nepřesvědčil o tom že za levnějc dostanu lepší...krom toho mě to zas tolik nestojí...

Janec napsal:

á ne protože jsem pár těchhle "komorovejch" beden nejen stavěl ale i slyšel a ani jedna za to nestála.

tak to je skoro na smeč....to není ale pak problém konstrukcí a drahejch výrobců že ty neumíš postavit bednu aby za to použití komor stála wink

Janec napsal:

Uvidíš po osazení novými repráky jak se které frekvence kde projeví. Pak dotlumování nejspíš uvítáš.

tak to záleží na tom jakejma repro to osadí a jak si sednou s nevytlumenou bednou a jeslti bedna má bass reflex...

hele já už se v tom nevyznám..někdo hlásá vytlumit co se dá, jinej že stačí natřit gumoidním nátěrem....já říkám že nevím big_smile big_smile big_smile

0 xLajků:

15

Kubš napsal:

tak to je skoro na smeč....to není ale pak problém konstrukcí a drahejch výrobců že ty neumíš postavit bednu aby za to použití komor stála

No, jakousi krávu se zvukovodem jsem budoval. Bylo to na hifi, ne na basu, vážilo to 65kilo bez repráku a výsledek bylo velice čisté E, ale jinak hluchota big_smile
Snažim se říct že ve značkových bednách se nachází to co v normálních bednách - vzduch. To máš to samý jako když poprvý otevřeli člověka a zjistili že v něm neni duše, ale to samý co v praseti.
Znáš někoho kdo používá nějaké komory v bednách pro basu? Docela bych se koukl. Já to viděl jenom u hifi . . .

0 xLajků:

16

Nejsem si jisty, jen sem nakukoval pres reflex, ale rekl bych ze moje accugroove nejakou gomoru ma...

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

17

Janec napsal:

Znáš někoho kdo používá nějaké komory v bednách pro basu?

Acoustic:-)
http://acoustic.homeunix.net/twiki/bin/ … abinetBass

Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
0 xLajků:

18

spider napsal:

Nejsem si jisty, jen sem nakukoval pres reflex, ale rekl bych ze moje accugroove nejakou gomoru ma...

Hehe, jsem se taky kdysi koukal klíčovou dirkou na věci co jsem neznal smile To co jsi viděl byla jenom výztuha.

kopyto napsal:

Acoustic:-)

Čoveče a kterou máš? Mě se líbí ta 410ka . . . asi největší co jsem kdy viděl:)
Jinak jsem na žádný komory nanarazil . . . sad asi umřu blbej.
Nebo kdyby tak Pekelník rozšrouboval tu svoji EBSku, ať se poučíme co se do beden cpe na severu big_smile

0 xLajků:

19

Janec napsal:

Čoveče a kterou máš?

http://acoustic.homeunix.net/twiki/bin/ … Cabinet402

Některý z těch jejich beden byly fakt monstra, obzvlášť ty 4x15:-)

Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
0 xLajků:

20 Naposledy upravil: Kubš (02. 04. 2009 09.22:32)

Janec napsal:

Docela bych se koukl

jde o to co myslíme přesně komorama big_smile
ampeg, marshall, eden....a tím to tipuju nekončí mesa tak není neznámá tím jak svoje bedny vevnitř vymakává

0 xLajků:

21

Janec napsal:

ať se poučíme co se do beden cpe na severu

GAMMA big_smile

0 xLajků:

22

Janec napsal:

Hehe, jsem se taky kdysi koukal klíčovou dirkou na věci co jsem neznal smile To co jsi viděl byla jenom výztuha.

noo, vis on ten reflex je tak 5x30cm obdelnik, takze klicova dirka to neni, a vyztuha taky neee

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

23 Naposledy upravil: CharlesBass (02. 04. 2009 11.51:30)

Hele ty ruzny komory a bas reflexy .. to se dela hlavne proto, aby se dohnala neschopnost repraku hrat hlasite niz, nez je jeho charka. Ale to s tyka spis opravdu nizkyh kmitoctu pod 40 Hz. Nevim, ale me uz tyhle "dodelany" hloubky prijdou dost "nesrozumitelny" na to, aby si moch rict, ze tendle box je vyrazne lepsi na Hacko/Ecko nez tamten - pokud se zamerime jen na ty spodky. Ja sem pokusne zapnul zes do PA subwoferu a byl to nejakej hornflex 2x18" no bylo to maso lol Ale jak pise Janec, vejs nez prazny Ecko to neslo poslouchat. Myslim jak ma reprak ucinost v tech hloubkach, tak si sam docela rozmaze to ostani, co je vejs, v pomeru k tomu, jak moc basu znej dostane nejakej snek, ci bandpas atd.
Je otazkou, nakolik pomuze si udelat ze skrine subbas ... misto  toho nacpat tam dobry repro. Tady ty Eminence, co ma na mysli kopejtko, na tom nejsou vubec spatne a myslim, ze i kdyz nepouzije BR, tak to i presto bude hrat paradne.

EDIT: Myslím tím, prostě, že osadit bytelnou prkenici pořádnejma koláčema je to nejlepší co pro basu může bejt. Možná, jako doplněk, tam ten BR po uvážení(spočtení) dát.

0 xLajků:

24

kopyto napsal:

Ahá, takže ty to chceš naroubovat místo toho jednoho 15"? To bude fešácký . . .

0 xLajků:

25

Janec napsal:

Ahá, takže ty to chceš naroubovat místo toho jednoho 15"? To bude fešácký . . .

Přesně tak, počítal jsem litříky a na 2x10 by ta komora měla být úplně ideální:-)

Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
0 xLajků: