1

Téma: 4 strunka versus 5

Prosim vase nazory, srovnani, vyhody, nevyhody... Zkousel jsem petku vzit do ruky a hralo se mi skoro lip, nemel jsem problem na 4 prazci s malickem..
Libi se mi Zombie, zvazuji zda ke 4 strunce Warlockovi nemam vzit 5 strunku, sice des barva, ale custom shop by barvu vyresil.

B.C.Rich Warlock NJ stara poctiva serie,  HOCKE aparatura, B.C.R. Widow 5 strings
0 xLajků:

2

Re: 4 strunka versus 5

4ka: výhody: ééééééééé menší krk, levnější struny,
        nevýhody: no, prostě tam nejsou ty hluboký no

5ka: výhody: hlubší tóny
5ka nevýhody: dražší struny, vetší nýchylnost na zkorucení krku

nic mě nenapadá .)

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

3

pata struna je u  ni hacko, krk je delsi, menzura 35, ctyrka 34

B.C.Rich Warlock NJ stara poctiva serie,  HOCKE aparatura, B.C.R. Widow 5 strings
0 xLajků:

4

hčko to je vždycky (až na Cčkový 5ky)

0 xLajků:

5 Naposledy upravil: Kubš (26. 05. 2006 21.25:13)

nic ve zlým ale prostě výhody a nevýhody těhlech dvou typů se nedaj srovnávat sou tak závislý na potřebách konkrétního hráče. Bohužel mám ten dojem že větší částí nášeho fora jsou 5tky vnímané jako basy na trvdárny, jenže opak je pravdou je fajn že ten zvuk je na tom háčku takovej pěkně podlazenej a že tím veselej puberták může simulovat fieldyho nebo riverse ale hlavní využití je pro hráče kterejm z důvodů jejich kvalit či potřeb pro hudbu 4struny nestačej pokrýt jejich "notový" potřeby, prvního člověka kterýho sem potkal s 5strunkou byl chlapík kterej na to hrál klasiku...to samý 7strunný kytary....heh ten reklamní kec o Kornech  je vo hovně co já vím tak se o to dost zajímal dost dlouho před nima Vai protože mu prostě 6strun nestačilo...btw jednu z prvních 5strunek co já vím měl JPJ z LZ.....

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

6

Já jsem zrovna přešel na 4ku z 5ky. 5ku jsem si před 2.5 rokem kupoval kvůli tomu, že jsem hrál v kapele kde měli 7mistrunky. Hráli jsme tehdy populární Nu-Metal, byli jsme ovlivněni Kornama. Ale po půl roce jsem přešel do jiný kapely, kde už měli 6ky a jednalo se o takovej tvrdší pop-rock. Tam jsem výhody pětky ocelnil hlavně v tom, že jsem měl větší ožnosti jak chytit jeden tón, byl jsem zvylkej hrát v polohách stupnice, takže jsem si chytnul tón radši na H struně, než bych zahrál prázdný E nebo třeba na 1,2 pražci. Výhody jsou teda, že máš možnost jít do hlubších tónů a taky, že na jedný poloze máš větší možnosti hraní (akorát 2 oktávy). Poseldní 2 roky jsem nedal na 5ky dopustit, v hlavě se mi ani na okamžik neobjevila myšlenka, že bych moh mít 4ku. Dokonce se mi zdály 5ky estetičtější než 4ky :c)). Ty byla takový tenonký, žádná správná basa :c), ta začná až od 5 strun. Časem mě ale začalo vadit, že němůžu najít struny s dobrym H. Vechno bylo tupý a neznělý. Tak jsem při vybírání nový basy přemějšlšl, že by mi stačila 4ka lazená od D. Tak teď když jsem konvertoval zpět, tak musim říct, že 4 má najednou podstatně příjemnější útlejší krk, větší rozteče dovolujou líp slapovat i hrát trsátkem. Orientace po hmatníku je přehlednější (když pominu počáteční zmatenost). Když teď vezmu zpátky do ruky 5ku tak mi to přijde jak šílený poleno (ale to je samo daný basama, warwick je známej baculatějšíma krkama a malejma roztečema strun). Jsem ze svý konverze spokojenej, i vzhledem mi teď připadaj 4ky elegantnější :c).
Slovo závěrem : výhody a nevýhody celkem vystih juhuu, jen bych přidal nevýhodu u 5ky, že je problém najít struny i nástroj s dobře znělym H a že díky většímu objemu krku, maj větší tendenci padat na hlavu.

MM Sterling 4
SWR SM-500 + SWR Goliath Sr.
Tech 21 Bass Driver, Boss Bass Flanger

Hora str. 29 , eh, kde je? na stole? pod stolem? ve skříni? to je jedno... :c)
0 xLajků:

7

Docela vycerpavajici, dekuji. Mne prekvapilo, ze u E hmatu jsem nemel problem hrat malickem na 4.prazci, u 4  strunky hraji F hmat (kvintakord F)  treti prazec malickem i prstenickem, nevim cim to je, jsou prazce na zacatku s kratsi vzdalenosti, nebo tim ze je delsi struna jde lip promacknout a proto muj malo trenovany  malicek nema problem? Na padani na krk jsem zvykly, kazdy kdo mel na krku Warlocka nechape, jak muzu hrat a neprevrtavam zaveseni, vyhovuje mi basu citit v ruce. Je zajimave ze tady v CR, asi i Evrope, je docela basaky vyzdvihovana aparatura Warwick a basaci co znam z US nemohou zvuku z jeho komb prijit na jmeno, nelibi se jim a zase preferuji 5 strunky, u 4 strun chteji po vyrobci 5 strunne alternativy, tady mi prijde, ze vitezi 4 strunky. Mluvim o lidech ktere znam, hraji husty metal. Hrace s vys nosenou basou moc neznam, priznavam (lehce cervenam). Slapovat nebudu, nejak se mi to praskani nelibi, kdyz je urcitym vyvrcholenim, predchazi li mu duraznejsi hra, nevnimam ho rusive, ale kdyz nekdo zalozi hru na slapu, nebere mne to, drazsi naklady na struny mi nevadi, kupuji ve vyprodejich. Kdyby mel nekdo zajem, mohu prodat na 4 Warwick Black Label M, tj. 0.45, 0.65, 0.85, 105 za 500, samo nove. Omlouvam se, uplne to sem nepatri. Takze nektere popsane nevyhody mi zase az tak nevadi. Jen bych se zastavil u krouceni krku. Tim ze je o skoro 5 cm delsi a struny jsou min napnute by zatez nemela byt vetsi, ne? Krk mi prisel plossi, vzdalenost mezi strunama skoro stejna, byl jsem prekvapen, jak snadno se mi delal ukazovakem kapodastr, prst mi vychazel akorat a necitil jsem zadou nepohodu.

0 xLajků:

8

Mno ja presel ze 4rky na petky asi pred 4 lety, a musim rict, ze jak jsem ze zacatku odolaval a rikal si, ze je petka zbytecna, dost jsem zmenil nazor. Delali jsme tehdy sirokou skalu skladeb od tuznych interpretu a treba na solovkach Dickinsona petka dost figurovala, nebyl to hlavni duvod, chtel jsem se i neco priucit a tak jsem do ni sel. Ze zacatku to byl sice mirny chaos, ono se to nezda, ale ta struna tam proste navic je a rychle behy se mi pletly, ale je to otazka tak 14 dni. O daleko lepsich zvukovych kvalitach ani nemluvim, je to proste maso a celkem kus dreva smile. Jinak napriklad v Maidnech petku nevyuzivam, ale pokud zabrousime jinam, napr. do Arakainu ci solovek Bruceho, tak tam to sedne. Vlastni skladby uz si pro petku primo pisu, takze tam je vyuzita na 100%. A neni vubec pravda, zde se petka hodi jen na tvrdarny, hodi se uplne vsude a otvira radu moznosti, jako neco zahrat jinak a obohatit o spodni oktavy.
Juhuu:
Neladi se nahodou do C nejtenci struna na sestce? Tam jsem videl alternativy C - H, ale u petek jsem "tluste" Cecko jeste nevidel smile

Ibanez SR 705 WNF, snímače EMG 40DC, struny DR, bezdrát Sennheiser EW 172 G2, Hughes & Kettner Quantum 600, Peavey Tour 2*10, Kustom G-115H, ladička Korg DTR-2000.
0 xLajků:

9

Kubš napsal:

nic ve zlým ale prostě výhody a nevýhody těhlech dvou typů se nedaj srovnávat sou tak závislý na potřebách konkrétního hráče. Bohužel mám ten dojem že větší částí nášeho fora jsou 5tky vnímané jako basy na trvdárny, jenže opak je pravdou je fajn že ten zvuk je na tom háčku takovej pěkně podlazenej a že tím veselej puberták může simulovat fieldyho nebo riverse ale hlavní využití je pro hráče kterejm z důvodů jejich kvalit či potřeb pro hudbu 4struny nestačej pokrýt jejich "notový" potřeby, prvního člověka kterýho sem potkal s 5strunkou byl chlapík kterej na to hrál klasiku...to samý 7strunný kytary....heh ten reklamní kec o Kornech  je vo hovně co já vím tak se o to dost zajímal dost dlouho před nima Vai protože mu prostě 6strun nestačilo...btw jednu z prvních 5strunek co já vím měl JPJ z LZ.....

A první 6ti strunku Anthony Jackson - jazz, takže ono to na ty tvrďárny vázaný fakt asi neni.

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

10

Jinak absolutně nechápu, jak někdo může dokázat po x letech hry změnit počet strun....

Já nemůžu změnit ani basu...natož počet strun...

0 xLajků:

11

myslím jéňo že to je jen otázka času zvyknout si protože kdybys měl doma novou basu tak uvidíš že najednou po týdnu to půjde i na ní.....

0 xLajků:

12

Jenich napsal:

Jinak absolutně nechápu, jak někdo může dokázat po x letech hry změnit počet strun....

Já nemůžu změnit ani basu...natož počet strun...

Je to v pohode, jak rikam, je to jen otazka zvyku, asi jako kdyz sednes poprve do jineho auta - jak je potom menis casteji, uz Ti to ani neprijde. Jinak zmena opacna, tzn. z 5ky na ctyrku neni tak drasticka - pokud uz nemas zafixovane postupy s 5. strunou smile.

Ibanez SR 705 WNF, snímače EMG 40DC, struny DR, bezdrát Sennheiser EW 172 G2, Hughes & Kettner Quantum 600, Peavey Tour 2*10, Kustom G-115H, ladička Korg DTR-2000.
0 xLajků:

13

Jenich napsal:
Kubš napsal:

A první 6ti strunku Anthony Jackson - jazz, takže ono to na ty tvrďárny vázaný fakt asi neni.

souhlas, co třeba Scheufler a jeho slaping na 6ku

0 xLajků:

14

basák z Votchí má šestistrunku... a Votchi teda rozhodně tvrďárnu nehrajou. Výhoda těchhle vícestrunek jsou jednak hlubší tóny a jednak to, že veškerý vyhrávky zahraješ v prvních pár polohách a nemusíš cestovat po hmatníku... ale mě by to asi nebavilo, mám rád, když ruka lítá :-))

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

15 Naposledy upravil: Gimzy (28. 05. 2006 15.21:16)

mikulik napsal:

basák z Votchí má šestistrunku... a Votchi teda rozhodně tvrďárnu nehrajou. Výhoda těchhle vícestrunek jsou jednak hlubší tóny a jednak to, že veškerý vyhrávky zahraješ v prvních pár polohách a nemusíš cestovat po hmatníku... ale mě by to asi nebavilo, mám rád, když ruka lítá :-))

Tak co si budem povídat basák Votchi vystudoval Ježkárnu pokud se nemýlim, takže patří mezi ty kdo šestku využije... btw. zdravim Alexim big_smile Jinak k tematu: Myslim že když člověk hraje ve více kapelách a v jedný hraje HC a v druhý obyč rock tak by potřeboval bud dvě čtyřky (H-E-A-D a E-A-D-G) což je dost drahý nebo jednu pětku a ta mu vystačí na oboje, tak to vidim já smile

Basy: OLP MM3 Natural, Jolana D-bass se snímači Basslines
Aparat: Mesa BASS 400+ by Rockwell, Gallien-Krueger NEO410, Korg DTR 1000, Behringer BX600
Efekty: MXR Bass D.I.+, Behringer - Bass Chorus, Beta-Aivin - Bass Eq. 3x , Digital Reverb, MultiEffect.
Kabeláž: Planet Waves
Struny: D´Addario (.050-.135) & Ernie Ball (.045-.105)
0 xLajků:

16

Gimzy napsal:
mikulik napsal:

Tak co si budem povídat basák Votchi vystudoval Ježkárnu pokud se nemýlim, takže patří mezi ty kdo šestku využije... btw. zdravim Alexim big_smile Jinak k tematu: Myslim že když člověk hraje ve více kapelách a v jedný hraje HC a v druhý obyč rock tak by potřeboval bud dvě čtyřky (H-E-A-D a E-A-D-G) což je dost drahý nebo jednu pětku a ta mu vystačí na oboje, tak to vidim já smile

ono abys využil 6,7,8 - 12 strunku, tak stačí umět jednu stupnici smile)

je to prostě odlehčení, protože místo toho abys hýbal rukou po krku, tak prostě jen hýbeš prsty...

0 xLajků:

17

jo to je pravda!! sakryš takže čím íc strun tím línější bassman???

0 xLajků:

18

řekl bych, že je to tak smile

0 xLajků:

19

No jo, hihi, tak jste si zduvodnili, ze nizsi tony pod E se daji podladit a kdo ma petku je linejsi hahahah, on se ale vic nadre, basa je tezsi o strunu a byva i delsi krk lol

0 xLajků:

20

ale zas když vidím ty modern prtavý tělíčka od warvicku....tak nevím nevím

0 xLajků:

21

Siegi napsal:

No jo, hihi, tak jste si zduvodnili, ze nizsi tony pod E se daji podladit a kdo ma petku je linejsi hahahah, on se ale vic nadre, basa je tezsi o strunu a byva i delsi krk lol

proc delsi krk?

0 xLajků:

22

no vono to tak je no...kůli tomu háčku aby snad líp ladilo či co

0 xLajků:

23

Kubš napsal:

no vono to tak je no...kůli tomu háčku aby snad líp ladilo či co

Kvuli lazeni ne, kvuli zneni. Ale ne nezbytne vsechny 5ti struny maji 35" menzuru. Jsou i basy s promennou menzurou na ruznych strunach......proste prazce jsou sikmo

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

24

Tu co bych rad, je vyrobena v omezene serii je o palec delsi. Nevim proc, mozna kvuli moznymu mensimu napnuti, mensi zatezi uchyceni, fakt nevim, ale neni to uplne neobvykle.

Warwick, ja nee, jsem rad ze jsem prodal Corvette RB, nejsou to nastroje delane na mne a 2 500, ci dokonce 4 000 dolaru ani nemam. Nemam ani 1200, ani kdyz bude sleva na 800.
Casem... Stejne jste se jeste poradne nevyzvejkli radama.

0 xLajků:

25

no ja si tak nejak porad myslim, ze cim delsi menzura, z hlediska fyzikalniho, tim vetsi napeti, ne?

0 xLajků:

26

ja v akustice plavu, delsi udela jaky zvuk ve srovnani s kratkym pri stejnem napnuti? Pri delsim budou mensi tlaky v materialu ne, nebo, ne? A to mam puvodne strojarnu. Fuuuj. Aby mohli zachovat pouzivany material a udelat plossi krk pro zachovani pohodli pri hre, udelali ho delsi? Ma to logiku? O tlustsich strunach tvrdi ze potrebuji mensi napnuti pro odpovidajici ton. Je to pravda?
Warlock uz ted meri 132 cm, Zombie, ma li o cca 2,5 vic? Uf, treba ma kratsi telo?

0 xLajků:

27

delší udělá hlubší zvuk. míň harmonických

0 xLajků:

28

tak asi opravdu kvuli H

0 xLajků:

29

asi jo smile

0 xLajků:

30

35" menzuru ma jen celkem malo petek, hlavne se daji najit ve stredni tride a vys.

Stve me, ze spousta petek (i profi - treba zrovna Warwicky) ma uzke roztece, 16-17mm neni onco. Na bezprazci 18mm je na prstovou hru akorat, na MTD 19mm je super a skoro se to blizi ctyrce - mista dost.

Dnes bych ctyrku bral maximalne jako druhy nastroj - ten krk je takovy nijaky wink A druha vec - masivnejsi krk - lepsi prenos vibraci smile

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

31

d.a.l.i napsal:

35" menzuru ma jen celkem malo petek, hlavne se daji najit ve stredni tride a vys.

Stve me, ze spousta petek (i profi - treba zrovna Warwicky) ma uzke roztece, 16-17mm neni onco. Na bezprazci 18mm je na prstovou hru akorat, na MTD 19mm je super a skoro se to blizi ctyrce - mista dost.

Dnes bych ctyrku bral maximalne jako druhy nastroj - ten krk je takovy nijaky wink A druha vec - masivnejsi krk - lepsi prenos vibraci smile

Nemels v ruce 5tku BCR? Ti co ni hraji tvrdi ze je pohodlnejsi na prstoklad nez 4ka, ale nevim nevim. Kdyz peklo da, koupim na dalku bez moznosti vyzkouseni, mam trosku bobky, abych netloukl jen skobu do zdi pro exponat.

0 xLajků:

32

Siegi: Nemel, ale kdyz jsem poprve vzal do ruky sve MTD, zjistil jsem, ze se na nej hraje velmi pohodlne - mozna vetsi roztece mezi strunami, ale kupodivu jsem nijak negativne nepocitil delsi menzuru - naopak, hmatnik mi prisel takovy "dospelejsi" a prehlednejsi...

No a kdyz jsem pak po case vzal do ruky bezprazec s menzurou 34", prisel mi takovy malinky smile

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

33

Jen tak při debatě.Kdyby měl někdo zájem tak nabízím svoji pětku Ibanez SRX 305.Je asi rok stará,tudíž ještě v záruce.Menzura 864 mm,šířka nultého pražce 45 mm, tloušťka nultého pražce 21 mm.Rozteč strun: 18 mm.

0 xLajků:

34

Já přispěju svou troškou do mlýna:

mám pětku 35", užší rozteč (neměřil jsem) a jsem naprosto spokojen, hraje se mi konečně dobře. Háčko je k nezaplacení, použiju to jak v tvrdých, tak popových věcech, jak to zaduní, je to super. Čtyřka je dobrá, ale vadí mi právě to, že končí na E. Podlaďovat mne nebaví a jsou případy, kdy bych tak musel dělat jen u pár písní. Když potřebuju, klesnu níž, snažím se jí využívat čím dál víc a zatím se daří. Zvuk je fantastický a mimochodem dobře padne do ruky. Na druhou stranu v porovnání s druhou basou je poměrně těžká. Pětku rozhodně doporučuju pro všechny, kdo hledají větší tónové rozpětí. Od té doby co mám pětku hraju taky mnohem víc v polohách.... smile

0 xLajků:

35

Zacinam setrit, uz jen se rozhodnout zda Eagle NT, nebo Zombie SE. Nechci nic s chromem a v NJ jiz mam, a take bych rad jinou barvu nez cernou, ze BCR je myslim u mne dano, miluji jejich specificky zvuk. Nekdy mi prijde jako zamer, specifikace odlisujici zvuk od jinych bas, trosku umrely kousek ve stredech. Jste me pekne nabudili, Dali a Gazz ;-).

0 xLajků:

36

někdy bych jí chtěl slyšet tu BCR....slyšel sem akorát kytary...Mockinbird myslím na takovým malým kombu BCR to hrálo jak dábel neskutečný...sme si říkali s bráchou super kombo a pak sme se podívali a von to Mockinbird za 40tis:-D tak to aby to nehrálo....uplně super tvrdej zvuk...a ten mockin se mi fakt líbí i tvarem

0 xLajků:

37

Ja fakt zkousel plno bas, co bylo v prodeji do 15 byl z nabidky nejlepsi RB Corvette, ale tahle basa po aktivni BCR, byla razem shit bez ceny. Ne ze by hral Rock Bass vylozene spatne, sustain apd., vsechno ma, ale kazdy mame jiny vnimani, mne urval kus srdce Warlock, a to mam jen vyprodejovou serii NJ kterou maji a za malo jen dealeri s vetsim odberem BCR. A je li k dobremu zvuku i ojedinely design... Dal jsem za ni, nechci lhat nejak pres 18, min jak 20 a to Filek z Warwicka tvrdil ze by mela byt mezi 16 az 17, ja tu dvojku neresil, byl jsem rad ze ji mam. Ted bych rad model mimo nasi sit, trosku riziko, ale jsem v kontaktu s jinyma basakama odjinud co maji ulet s nazvem BCR, tak verim ze pri nesnazich pomohou.
Kytara Slayer Kinga je super.

0 xLajků:

38

jako vono ač BCR vypadá uplně šíleně tak sou to asi dobrý kytary....a jestli ta tvoje bya za 18-20 tak se nedivím že nakopla prdel periferii Warwicku Rockbase.....

0 xLajků:

39

Ja taky vypadam uplne silene,leze mi po predlokti velikej pavouk, akdyby jen to, hodime se k sobe:lol:
Taky obcas koukam na ten tvar tela basy a premyslim zda je hezkej, nebo hnusnej.

0 xLajků:

40

5-ka je rozhodně univerzálnější.Odpadá potřeba častýho podlaďování E.
Mínus:Viz hore - menší rozteče

...JOLANA VIKOMTBASS a 10 prstů...
0 xLajků:

41

nevím, jak můžete považovat rozdíl rozteče u 4 a u 5 za nějakou výhodu nebo nevýhodu, já sem hrál na 4 i 5 a ani sem si rozdílu v hraní nevšiml, fakt nevím.

FENDER AM Standard J-Bass RW OWT, Trace Elliot AH250SMX+TE box 1x15, struny Elixir, kabel Planet waves.
0 xLajků:

42

Při slapu a odtrzích poznáš...
Tam je výhoda rozhodně větších roztečí...

...JOLANA VIKOMTBASS a 10 prstů...
0 xLajků:

43

jo to asi jo, ale slap hraji minimálně, není to můj cup of tea:), proto taky obdivuju ty hráče, kteří slap umí, mně to moc nejde:(

FENDER AM Standard J-Bass RW OWT, Trace Elliot AH250SMX+TE box 1x15, struny Elixir, kabel Planet waves.
0 xLajků:

44

Gazelle napsal:

Já přispěju svou troškou do mlýna:

mám pětku 35", užší rozteč (neměřil jsem) a jsem naprosto spokojen, hraje se mi konečně dobře. Háčko je k nezaplacení, použiju to jak v tvrdých, tak popových věcech, jak to zaduní, je to super. Čtyřka je dobrá, ale vadí mi právě to, že končí na E. Podlaďovat mne nebaví a jsou případy, kdy bych tak musel dělat jen u pár písní. Když potřebuju, klesnu níž, snažím se jí využívat čím dál víc a zatím se daří. Zvuk je fantastický a mimochodem dobře padne do ruky. Na druhou stranu v porovnání s druhou basou je poměrně těžká. Pětku rozhodně doporučuju pro všechny, kdo hledají větší tónové rozpětí. Od té doby co mám pětku hraju taky mnohem víc v polohách.... smile

Presne tak, u me to probihalo podobne. Uz bych nemenil smile

0 xLajků:

45 Naposledy upravil: Siegi (01. 06. 2006 11.33:27)

Jak uz jsem psal, rozsiruji Vase rady, urcite si ale necham i 4, 5 strunna prisera ZOMBIE je objednana. To co pisete jsou veci ktere na 4 strunce vnimam jako chybejici. Budu na rohlikach, s dluhy, bydlet pod mostem, doma mne nebudou mit radi, odesla chladnicka a ja si kupuji dalsi basu, ale zase kus zaplati prodany Warwick RB a puska, a budu hodny, zadna hospoda, holky, vdolky, tak snad casem i noveho clena rodiny privitaji bez zasti. Ufff.

0 xLajků:

46

To znám... když jsem oznámil, že jsem si koupil druhej aparát, na Kačenu šly mrákoty... totéž se opakovalo, když jsem jen tak mezi řečí nenápadně prohodil, že budeme mít druhý auto... smile

0 xLajků:

47

hahah nejsem v tom sam, to potesi. Ja to delsi dobu naznacoval, nastesti nikdo nevidi co stoji, jen jsem tak predem prohodil, bude o 500 dolacu levnejsi nez je katalogova cena, ne ze bych je mel za Zidy, ale co jsem slysel reklamu na nejaky auto jak Jon kupuje radio za set tisice a pridaji mu auto... lol
Auto bylo pro Kacku, nebo druhy pro Tebe? lol

0 xLajků:

48 Naposledy upravil: mikulik (01. 06. 2006 14.17:11)

Obě pro mě :-)))) Ona se starých škodovek bojí... nerozumí veteránům, takže logicky nechápe, jak někdo může trávit každou volnou chvilku v garáži v umaštěnejch hadrech, s rukama od barvy smile

0 xLajků:

49

nechápu proč by ste všichni něco podlazovali, 4 stačí a hotovo:)nedám prostě dopustit na klasickou 4strunnou basu s lazením E,A,D,G:)

0 xLajků:

50

Ty nikdy necitis ze bys rad sel niz nez na E.? Ja bych E A d g nepodladoval, ale u H neslibuji, urcite to zkusim. A docela mi chybi pri hre na E i hrani s polozenim na mzik prstu na nizsi strunu.

Ad. Auta. Jsou muj velky konicek, vetsinu veci si take delam sam, mel jsem jich moc, muj job byl par let okolo aut, takze plno hezkych aut na ktery dneska cucim jen v casopisech jsem mel. A od smiru jsem vecne. Nez jsem delal stojarnu a pak humanitni obory , vyucil jsem se automechanikem , mam k spine vztah.

0 xLajků:

51

Siegi napsal:

Auta. Jsou muj velky konicek, vetsinu veci si take delam sam, mel jsem jich moc, muj job byl par let okolo aut, takze plno hezkych aut na ktery dneska cucim jen v casopisech jsem mel. A od smiru jsem vecne. Nez jsem delal stojarnu a pak humanitni obory , vyucil jsem se automechanikem , mam k spine vztah.

To ti závidím, bejt vyučenej automechanik, měl bych to při práci na autě mnohem lehčí. Vzhledem k tomu, že se živím hlavou a ne rukama, musel jsem se všechny ty fígle s nářadím učit ve volnejch chvílích a o víkendech. A pořád nejsem zrovna odborník, do složitějších věcí se nepouštím, nemám na to praxi ani vybavení. Ale dělám, co to jde smile

0 xLajků:

52

mecharina me tez bavi....akorat sem vyrostl u nakladaku tak to mam jednodussi i kdyz nejsem vyuceny.....to bylo furt podej mi tohle, podrz tamto.....no ale bylo to k necemu dobry

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

53

No právě, tím se naučíš nejvíc.... smile To je náhodou krásná funkce... "Zvedejvoe", "Podržvoe"... smile

0 xLajků:

54

To mi připomíná ten vtip: Řidič s hovnocucem vysává septik a najednou to přestane čerpat. Řidiž vleze do cisterny potopí se a za chvíli se vynoří celej od hoven a povídá závozníkovi:podej mi 14ku klíč....a zase se ponoří. Za chvíli znova a chce šroubovák. Po nějakém čase to opraví,vyleze celej smradlavej a říká svému mladému závozníkovi: Vidíš? kdyby ses líp učil jako já,tak tady nemusíš jen podávat klíče.........

Mé poslání je být nenáviděn, srát lidi ze všech sil a být ignorován. Vaše smůla je, že jsem velmi vytrvalej běžec smile
0 xLajků:

55

Ten znám, naprosto luxusní smile

0 xLajků:

56

ten je hustej:)

0 xLajků:

57

Dobreeeej.
Ja byl nejdriv na ekonomce, z ty jsem zdrhnul do Jablonce, vyucil se automechanikem, pak zpatky do Liberce na strojarnu aby byla matura, pak teprve... Poradne jsem se tim nikdy nezivil, vetsinou jsem byl sef a makal hlavou, ale zaklad byl, urcite to znate, pionyr a jeho upravy i na motoru, pak masiny, prvni auto moskvic v 17 bez papiru, ale jezdil jsem s nim i do skoly, byla jina doba, vojna byla brzda, tak radeji na  policejni skolu, pak zdravotni duvody a bic a pryc.... Zaklad byl dobryy, zavidim tem co oddelaji svy hodiny a jdou domu a cista hlava, nezavidim to malo co dostanou na mesic, chtel bych aby predevsim prace byla cenena, ne podvodnici, spekulanti, zlodeji a ehmm dost uz. OFF TREAD.
Na 5 ku se tesim, kdyz nic, rozsiri radu. Je hnusna, je hezka, jaka vlastne je? Si rikam denne kdyz cucis na svou basu a stejne jako bych neumel projit kolem holky co bych mel rad bez pohlazeni, neumim obcas s laskou spocinout okem na base a cas od casu, teba jen na chvilku i bez aparutury ji polaskat po vlasech. Sem si koupil i stojanek na noty hehehe
S petkou to neni jednoduche, objednal a zaplatil jsem kus z omezene serie, skladem neni, budu cekat a asi na vyrobu a je jen pro USA, v nabidce v Evrope neni, takze me jeste cekaji neprijemnosti s dopravou, clenim. 24. mam hrat na koncerte, s petkou to urcite jeste nebude.

0 xLajků:

58

Já bych tu 5ku docela uvítal. Ještě nikdy sem si ji ani nezkusil (ani nevim proč.....možná bych jí pak o to víc chtěl),ale když tu čtu o tom,jak to H na hovno zní,tak mě to docela děsí,že bych byl zklamanej. Jinak basu,co se vzhledu týče,moc neřešim. Jinak ji taky občas hladim a jakmile mám volnou byť jednu minutku,tak ji chytnu a hraju jen tak na sucho.

Mé poslání je být nenáviděn, srát lidi ze všech sil a být ignorován. Vaše smůla je, že jsem velmi vytrvalej běžec smile
0 xLajků:

59

Delas mi radost, nejsem zas az takovy blazen, jsme dva, uz skoro ne minorita.

0 xLajků:

60

ale tak samo že když si chci večír zahrát tak to je potichu a na sucho...je to šetrnější k chybám:-)

0 xLajků:

61

taky sem na 5 hrál dlouho a to ani nebyla moje vlastní, nějaká Ibaneza, zvuk solidní, ale byla dost těžká, to mně trochu vadilo, ale na spodní H sem snad ani nešáhl, ale na palec dobrý, jako opírátko:)

0 xLajků:

62

a jak sis o to H opíral palec když si na něj ani nešáh?

Aparat: Mesa BASS 400+ by Rockwell, Gallien-Krueger NEO410, Korg DTR 1000, Behringer BX600
Efekty: MXR Bass D.I.+, Behringer - Bass Chorus, Beta-Aivin - Bass Eq. 3x , Digital Reverb, MultiEffect.
0 xLajků:

63

To jsou kolem dokola kecy. Zase není tak velký problém sehnat pětku se slušným H, jak tady někteří píšou. Akorát tuto kytaru nekoupíš v Low-End kategorii. Musíš prostě trochu přitlačit na finance nebo hledat tak dlouho, až nějakou najdeš (od 30 tis. většinou není problém najít slušnou pětku (zvlášť z druhé ruky). Co se týká toho jestli 4 nebo 5 strun, pokud cítíte, že potřebujete níž častěji než občas, doporučuju jednoznačně 5. V opačném případě nemá smysl řešit počet strun.

0 xLajků:

64

hehe no tak mezi low endem a 30tis z druhý ruky je kurva rozdíl.....

0 xLajků:

65

to Gimzy: tos mě teda dostal:)

0 xLajků:

66

sry mam nákou prudící náladu big_smile

0 xLajků:

67

Byl nejakej blbej model???

0 xLajků:

68

Kubš: no to je rozdíl, ale nikdo si tu asi neuvědomuje, že dobrou kytaru za pár korun nekoupí. A pětka za pár tisíc je opravdu s Háčkem na opírání palce.

0 xLajků:

69

jsem v klidu, katalogova cena te kterou kupuji je 1300 dolacu, tady by byla okolo 50, kdyz ta ktera stoji 400 je za 18.000. Lidi ktery ji maji ve Statech a jejichz nazoru verim, rikaji hraje good i H, budem ale radeji kdyz ji nekoupis, je jen omezena vyroba na par kusu, chceme aby jich bylo co nejmene at je exotem. Jak znam tamnejsi prostredi u par kusu nezustane a pro klid tech ci tuhle serii koupili, zmeni barvu, namotaji o par centaku vic dratu na civky, zmeni vykladani. Kdyz maji naprogramovany tvar na pilu pojedou vic kusu kdyz bude zajem.

0 xLajků:

70

Gazelle:
Presne tak, nejlevnejsi rady maji s Hackem problemy - moje kytara ani 30 nestala a hraje suprove. A jestye mi kamos, ktery me i chvilku ucil, doporucoval ten modem presnimacovat EMG snimacema - hral na to v Brne a rikal, ze zvuk se jeste podstatne zlepsi a zhutni - idealni do bigbeatu. Je pravda, ze s novyma snimacema se ale uz ta tricitka blizi...

0 xLajků:

71

Zombie mam objednanou a zaplacenou uz mesic, nalezl jsem nejakou zpravu ze dalsi budou az 15.9. Docela sila. To hodili do frcu nabidku a cekali zda bude zajem, a ted je teprve vyrabi???

0 xLajků:

72

Nic si z toho nedělej, já si objednal Fendra v září 2002 a na patě krku je razítko OCT 02... a basa došla až v lednu 2003.

0 xLajků:

73

Si me hezky uklidnil. Sem mel vzit 5 strunku Eagle v serii NT, ja nerad cekam kdyz neco chci. A tos ji mel taky zaplacenou a cekal?

0 xLajků:

74

Ne, platil jsem, až když přišla. A pak jsem ji bafnul a rychle domů... tramvají... to bylo nekonečný!

0 xLajků:

75

aha, uz vidim, v cem jsou ty vyhody ty vasi velebeny seriovy vyroby proti zakazkovce, hm hm smile

0 xLajků:

76

A to sem premyslel ze ji vezmu pres Costom Shop, jina barva, mechaniky... Bych ji videl az v roce 2007, by ji pichli na muj rov a hral bych ji az od pulnoci do rozedneni.
Ji mam zaplacenou a v ruce hovnajz. Mela to byt seriovka, jen omezeny pocet, nevim co se deje.

0 xLajků:

77

MK napsal:

Gazelle:
Presne tak, nejlevnejsi rady maji s Hackem problemy - moje kytara ani 30 nestala a hraje suprove. A jestye mi kamos, ktery me i chvilku ucil, doporucoval ten modem presnimacovat EMG snimacema - hral na to v Brne a rikal, ze zvuk se jeste podstatne zlepsi a zhutni - idealni do bigbeatu. Je pravda, ze s novyma snimacema se ale uz ta tricitka blizi...

Hm, jestli hrajes na tu basku, co mas na ikonce, tak tu mam nejspis taky. Z druhy ruky, za 13 a prijde mi, ze H hraje slusne. Ackoliv na nej az tolik nehrabu, jak tu uz nekdo podotknul, je to ale dobry operatko na palec ;-)

Presnimacovani je zajimavy napad, mozna bych o tom mohl taky popremyslet.

Ibanez SR1305PM | Fokus V950 fretless | SWR Studio 220 | Carvin RL210 "Red Eye"

http://imagegen.last.fm/lastfmplain/recenttracks/5/j4ro.gif
0 xLajků:

78

Ano, je to obycejna Ibaneza, toho casu tesne pod modelem Signature, ktery stal temer dvakrat tolik. Velmi slusna kytara, s hackem problemy nemam zadne. Drevo je kvalitni, ted jen vymenit tovarni snimace a basa je o tridu vys. Uz se na to chystam smile Oznaceni basy je SR 705 WF, pokud hrajes na stejnou, neni co resit.

0 xLajků:

79

podle MKčkovi fotky bych řelk že to může bejt jakákoliv Iba od 8 do 50 tis big_smile

0 xLajků:

80

Upresneni: Ne pod modelem Signature, ale pod modelem Prestige, Signature model je ta Fieldiho petka...

0 xLajků:

81

MK napsal:

Upresneni: Ne pod modelem Signature, ale pod modelem Prestige, Signature model je ta Fieldiho petka...

ta je ale pjekná....ta K5

0 xLajků:

82

Provedl jsem přesnímačování Yamaha TRB1005, a to snímači EMG-40HZ - pasivní. Před tím jsem zkoušel EMG-40DC - aktivní. Tyto HZ jsou cca o třídu citlivější než původní Yamahy. Ale jak to tak obvykle bývá - z každého bych chtěl tak něco. EMG-40Hz přenášejí kdejakou nyanci, takže je potřeba hodně přesně hrát (bez chyb, nebo mě sežerou kolegové sluchaři). Zvlášť elektronkový zesil přenáší i ty charakteristické keramické výšky, musím hodně stahovat Treble. A propo: vyměnil jsem staré ECC83 za Sovtek 7025 (12AX7). Zvuk je jiný, plnější, dravější. Mám ještě nové EH 12AX7, zase trochu odlišný zvuk.
Ještě ke snímačům EMG Hz. Na kombo Peavey TNT130 - IO a tranzistory - už to tak choulostivé s nyancemi není.

BL-700NT, TRB-1005NT, B4Fl, BB-350, RB-660Fl
SVM-360 hybrid, SVM-600 hybrid, 4x10 DeltaLite II-2510, 4x10 Beta 10-A, box EV-18B+2x10 Gamma, kombo SVM-300 KappaLite 3015, Peavey TNT-130 aj.
0 xLajků:

83

Betaron napsal:

Provedl jsem přesnímačování Yamaha TRB1005, a to snímači EMG-40HZ - pasivní. Před tím jsem zkoušel EMG-40DC - aktivní. Tyto HZ jsou cca o třídu citlivější než původní Yamahy. Ale jak to tak obvykle bývá - z každého bych chtěl tak něco. EMG-40Hz přenášejí kdejakou nyanci, takže je potřeba hodně přesně hrát (bez chyb, nebo mě sežerou kolegové sluchaři). Zvlášť elektronkový zesil přenáší i ty charakteristické keramické výšky, musím hodně stahovat Treble. A propo: vyměnil jsem staré ECC83 za Sovtek 7025 (12AX7). Zvuk je jiný, plnější, dravější. Mám ještě nové EH 12AX7, zase trochu odlišný zvuk.
Ještě ke snímačům EMG Hz. Na kombo Peavey TNT130 - IO a tranzistory - už to tak choulostivé s nyancemi není.

Ano, to co popisujes by odpovidalo slutecnosti - EMG snimace jsou citlivejsi, stejne tak elektronkovy zesilovac nic neodpusti, nicmene oboji bych chtel vyzkouset. Zrovna o EMG aktivnich uvazuju.

0 xLajků:

84

Zdar! smile
Nedávno sem tady někde něco podobnýho řešil, ale bylo to s trochu jinou tematikou a trochu jinej problem...
Brzo bych chtěl pořídit lepší basu a řešil sem, co by bylo asi tak lepší. Zajímalo by mě, jak by jste ten samej problém řešili, nebo co by vám přišlo asi tak nejlepší smile.
Představte si zkrátka, že máte doma jednu šitskou levnou basu, která doted' stačila a klidně by stačila i dál, zvuk je v Ok, dobře nastavitelná, dohmat příjemnej, krk se nekroutí, nikde problémy nedělá.
Má to ale háček, hrajete tvrdý styl, kde ladíte cis,fis,h,e ale máte rádi i jiné písně v e,a,d,g a rádi v tomto ladění slapujete atd.
Ok,řeknete si,budete basu držet furt v cis ladění, at' neubližujete neustálým ohýbáním krku přelad'ováním. Nastane ale problém, v cis absoluně nezní slap a písně, transponováné z e ladění, podle vašich představ.
Co s tím? Naskytuje se vám možnost v nadcházející době pořídit druhou basu (v ceně tak 12-14klacků) s tím, že tu starou necháte doma. Co vám příde lepší z těch to řešení, nebo máte nějaké vlastní pro toto vhodné?

1) Koupit si 5ku s tím, že budete hrát v h,e,a,d,g, a písně z kapely transponujete z cis na h (dělá dost velké problémy na zkouškách při skládní basové linky do nových písní a odkoukáváním od kytaristy, který je v cis)
Dobrý je to, že bude zvuk OK, pude na ní hrát i to na cis bylo špatný.
Naprd je ale zas to, že na cis bude dělat problémy a nadladit hčko do cis moc nepomuže, jelikož na struně výš už zas tony nebudou vycházet.

2) Koupit 4ku a tu lepší podladit.
Bude to poholdný, nebudete si muset zvykat na nic jinýho.
Ale zase na slap, tapping a další věci tomu podobný, na který využijete víc pěknej zvuk, tak na to bude ta zahuhlaná stará svině...

3) Podladit tu starou, ale zase to bue v kapele znít naprd....

Jak by jste to řešili? Díky ;-)

PS: Asi už ale řeším hovadiny.....

0 xLajků:

85

bud riešenie 1 alebo staru basu nechat podladenu s hrubími strunami(5.sada) a kupit si dobru 4 na slap v štandartnom ladení a behať s dvomi basami.Alebo si kup Detuner,podladuj si E do D a gitaristom povedz nech sa dvihnu o pol ton.

Sadowsky UV70-5     Xotic XJ1-5T  fretless     
                 Markbass F500
            Glockenklang DuoLight
0 xLajků:

86

tyvole ty si špekulant :DD

kup si petku,tam zahrajes vsecko z toho,cos napsal big_smile

0 xLajků:

87

cassus napsal:

tyvole ty si špekulant :DD
kup si petku,tam zahrajes vsecko z toho,cos napsal

+1

Medek.H napsal:

1) Koupit si 5ku s tím, že budete hrát v h,e,a,d,g, a písně z kapely transponujete z cis na h (dělá dost velké problémy na zkouškách při skládní basové linky do nových písní a odkoukáváním od kytaristy, který je v cis)

Jo!
jinak odkoukávat to od kytaristy můžeš, ale proč si ty akordy prostě nenapíšeš? Odkoukáš to jednou a pak už to hraješ podle sebe, ne? Jednoduchý.

ProFeel | Music Man Club #1 | Flatwound Club #1 | Elixir Club #1
0 xLajků:

88 Naposledy upravil: SamNewbier (31. 03. 2011 00.53:45)

Medek.H napsal:

Nastane ale problém, v cis absoluně nezní slap a písně, transponováné z e ladění, podle vašich představ.

Jesli ti nejde slapovat, tak si kup tvrdší struny, který to podladění zvládnou, tam je imho největší problém.. mam pětku do G, struny DDT a no problem..

Aidamos napsal:

jinak odkoukávat to od kytaristy můžeš, ale proč si ty akordy prostě nenapíšeš? Odkoukáš to jednou a pak už to hraješ podle sebe, ne? Jednoduchý.

+1

Taky to tak dělam, furt...

Aguilar a německý Warwicky..
0 xLajků:

89

SamNewbier napsal:
Medek.H napsal:

Jak jsi tohle dokázal, to nechápu  big_smile

0 xLajků:

90

SamNewbier napsal:

Jesli ti nejde slapovat, tak si kup tvrdší struny, který to podladění zvládnou, tam je imho největší problém.. mam pětku do G, struny DDT a no problem..

mam 50-105, slapovat se dá ale nezní to, ty vrchní H a E při trhání spíš plácaj cinkaj, i když sou novější.

Aidamos napsal:

No, ono já si je nezapisuju, já si všechny hmaty a akordy pamatuju, ale kytarista na každý zkoušce má vždycky něco novýho a tak to brnká, já k němu mrknu na hmatník, rychle si to projedu a jedem... Tohle odkoukávání sem myslel. V cis jako on to má to je hned, ale v H to jsou složitý počty pražců big_smile a hlavně by mi musel řikat tony co mam hrat a to je nadlouho v těch riffech... takle to bylo myšleno...

0 xLajků:

91

Medek.H napsal:

mam 50-105, slapovat se dá ale nezní to

no tak jestli mas 105. podladenou do cis, tak se nediv, ze to nezni :DDD

Medek.H napsal:

ale v H to jsou složitý počty pražců

jestli mas takove dilema jen kvuli tomu, ze vidis problem v transpozici z cis do h, tak nevim nevim

0 xLajků:

92

cassus napsal:

jestli mas takove dilema jen kvuli tomu, ze vidis problem v transpozici z cis do h, tak nevim nevim

No ono, víš co, je to Black-metal, kytaristi jsou víc a víc dopředu, doted' mi stačilo hrát maximálně osminky 240 dvouma prstama, už občas lítáme i rychlejc a prostě co oni hrajou v cis tak ta transpozice vychází na uplně hrozný hmaty a to ještě nevím, takovej d'ábel snad ze mě nidky nebude big_smile

0 xLajků:

93

no ja jsem to vase poslouchal a praveze mi neprijde ze to jsou az takova pekla, ze by to bylo nehratelne na petce. akorat si zvyknout to hrat jinak.

0 xLajků:

94 Naposledy upravil: Medek.H (30. 03. 2011 20.44:14)

Na Bz jsou ty lehčí věci, ty těžký právě ještě bud' nejsou nahraný, nebo to byl schopnej zahrát jen jeden kytarák, bubenik to neušlape zatím na kopáky a já to neuprstím smile

jasný, chce to si zvyknout a chce to cvik. Ale furt tak nějak mě v hlavě žere to, aby to nedopadlo tak, že to bude na pětce nahovno a abych stejně nehnal pozdějc přecejen čtverku do cis. Protože v tý kapele by to asi bylo duležitější než na doma...

Ale asi pravda, ted' už řešim hovadiny...Každopádně díky ;-)

0 xLajků:

95

jenom mimo téma, když bych si chtěl na 4ce přeladěním udělat vrch od pětky (HEAD), tak mi stačí si koupit něajkou trochu tlustší (třeba 50-70-85-105 )sadu a jenom naladit? nebo musím pořídit pětkovou sadu a géčko hodit na aukro?

znovu se učící žížala a hledač medového zvuku
Hraju na Squier | profyl | www.stanislavkolarik.cz
0 xLajků:

96

105 je na H dost tenká... To H na ní naladíš, ale bude to nesrovnatelně měkčí a míň pevné než struny z pětkové sady.

"Dávej pozor," varovali ji. "S kýmkoliv z nich bys přivedla na svět děti s prasečím ocasem."
Soundelirium Club #4
Flatwound Club #6
JB, PB, G&L, bezpražce, nějaké ty basy...
Fender TBP1 -> Warwick Hellborg SP 250 -> Hellborg Club & Lo Cab, Soundelirium HPF v2 & The Germ, spousta krabiček
0 xLajků:

97

Aidamos napsal:
SamNewbier napsal:
Medek.H napsal:

Jak jsi tohle dokázal, to nechápu  big_smile

Neobjasnitelný fail.. big_smile opraveno..

Aguilar a německý Warwicky..
0 xLajků:

98

ypres.bass napsal:

musím pořídit pětkovou sadu a géčko hodit na aukro?

Jo!

0 xLajků:

99

Pořízení pětistrunky a hru na ni považuju za jednu z největších chyb svého života. Ztráta času a let. Pastorius na ni taky nehrál. Není to o počtu strun. Taky jsou dodnes problémy (aspoň u levnějších nástrojů ) s nevyrovnanou charakteristikou zvuku. Ty nejhorší nástroje ( nebo blbá kombinace sady strun ? nebo všechno dokupy ? ) způsobí, že hra na "g" strunu zní jak z jednoho exempláře basy, pak "e+a+d" jak z dalšího a "h" jak z třetího... No hnus, velebnosti... Nehledě k potížím s přeučováním při pohledu na hmatník.

0 xLajků:

100

Ransom napsal:

Ztráta času a let. Pastorius na ni taky nehrál.

Ježiš, to je ultražvást  hmm  Nebo jsem jen nepochopil nějaký vtip ??

Spector Euro LX5 + Spector NS-5CR Fretless + TC RH450 + Soundelirium 12.1 + MXR M80 + Zoom B3n
0 xLajků: