Téma: Nová kobylka na Squier JB V
x
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Baskytara.com » Baskytara » Nová kobylka na Squier JB V
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
x
tak ja bych bud fakt platil za Badass a nebo nechal ohnutej plech, bud chce upgrade a nebo setrit....ale jak rikaji jini,Ohnutej plech forever
Na svém Mexicu jsem měnil právě za ten Gotoh - poradil mi to Rudo Sivčák. Je to v podstatě skoro to samé jako byl Fender, jen je masivnejší, má o dva šroubky navíc a taky drážky, které vedou kameny (to mi na fenderácké vadilo, že když se zabralo trochu víc za struny, tak ujížděli do boku). Zdá se mi, že zvuk se zlepšil co se týká sustainu a konkrétnosti.
na ebayi mozna bych zkusil kytarare, obcas prekvapi co vsecko maji v supliku a co jsou schopni sehnat. Par jich probehlo i inzerci
Toho Gotohu na pětku bych se nebál, není sice za hubičku, ale působí bytelně a vychytaně (třeba ty drážky na posun stavěcích šroubů). A navíc je to pořád tak trochu ohnutej kus plechu
Na svém Mexicu jsem měnil právě za ten Gotoh - poradil mi to Rudo Sivčák. Je to v podstatě skoro to samé jako byl Fender, jen je masivnejší, má o dva šroubky navíc a taky drážky, které vedou kameny (to mi na fenderácké vadilo, že když se zabralo trochu víc za struny, tak ujížděli do boku).
Čoveče já mám na svojem mexičanovi ty drážky už na té původní kobyle . . . Pedrové na to asi montujou co je napadne
www.bachmusik.cz
Maj tam spoustu levnejch kobyl ale některé jsou masivní jako prase. Badass to sice nebude, ale i tak to bude o několik tříd lepší, než ta současná.
ale musis prevrtavat diry a taky nemusi sedet vyska strun. budes pak naklanet krk nebo buhvi co a uz to neni uplne koser...
(uplně na käši)
Sem si koupil teď kobylu na moju MM kopiu. Za pětikilo u Humla od B&chů (nevim která to konkrétně je). Nejdýl o víkendu ju tam mrdnu, ale podle konstrukce vypadá že by mohla hrát jako prdel. Kupovat tam třeba Badass za několik gumídků mi přijde zbytečný.
Já bych byl za ten Gotoh. Jak píše Mikulda, je to vlastně jen vytuněnej ohnutej plech - a to se mi líbí.
jasně, oni tuhle koncepci používaj i sádla:
Tak jsem vyměnil kobylu na svém SX. Měnil jsem za účelem snížení počtu strun, nikoliv protože by původní nehrála. Původní sice nebyla originál MM, ale i tak působila mnohem důvěryhodnějc, než veškeré Fenderrovské kobylky. No k věci: Na sucho to hraje o něco hlasitějc, po píchnutí do aparátu je rozdíl hodně brutální. Výšky jsou mnohem přirozenější a půl roku staré struny najednou začaly zase cinkat (teda ne moc, ale je to znát). Samotného mě ten rozdíl hodně překvapil, teď bych jen asi těžko věřil kobyle, kde se vibrace přenáší blbejma dvouma šroubkama.
Tohle je ta nová kobyla:
.. co to je za matroš ocel nebo mosaz ? jinak super že jsou tam drážky na vložení strun a je jasné že kobyla má velký vliv na zvuk, no vypadá moc pěkně ..
To čoveče nevim, tohle nepoznám. Ale opravdu mě to hodně překvapilo, jaká je to změna. Fakt nechápu, proč se dělaj kobyly typu Fender, když tohle je takovej rozdíl. A výměna strun je taky mnohem pohodlnější. Za pětikilo perfektní upgrade.
Fakt nechápu, proč se dělaj kobyly typu Fender, když tohle je takovej rozdíl
právě proto, že je to rozdíl
mě spíš příde že wexx je zase zaujatej proti fenderům
Mě přijde,že moc pijete
Ale teď vážně,asi v tom rozdíl je,zkuste vyhrabat thread o těch kobylkách. Problém je,že ti ten zvuk s novou kobylkou nemusí sedět,je pak víc pevnej.. no prostě to bude jiné
To, že PB a JB nejsou z dnešního hlediska technicky dokonalý kytary je logické. Jsou to ovšem kytary, na který se pokládaly základy moderní muziky. Kdyby ti všichni machři nahráli ty skladby na laťe s měděnýma drátama, tak se dneska budou kupoval laťe s měděnejma drátama
Měnil jsem za účelem snížení počtu strun,
Mohl bys prosím prezentovat výsledek? Moc by mě to zajímalo Já měl kdysi cuky zase natáhnout vo strunu víc
teď bych jen asi těžko věřil kobyle, kde se vibrace přenáší blbejma dvouma šroubkama
Nechci kafrat, ty šrobky jsou tam zase i u tohoto typu ... ale kobylka to je pěkná.
Kdybych tak měl foťák... Ale zkusim zajistit fotky.
Jo, ty šroubky tam jsou taky, ale nejsou zdaleka jedinou plochou, která přenáší vibrace narozdíl od té předchozí kobyly.
@MatthewDiesel
Tak to zas necítim, mam kopii PB a chcu pořídit originál JB. Asi jsem měl být přesnější, MusicMan kobyla má konstrukci fundamentálně shodnou a budou i jiní, které si teď nevybavuju, ale snad chápeš princip, který myslím.
Zvuk je samozřejmě jinej. Když to vezmu z fyzikálního hlediska je to jasný, tahle kobyla vede vibrace mnohem líp, takže to mnohem víc rozeznívá dřevo. Zároveň vzhledem k její konstrukci taky mnohem líp vede vibrace mezi strunama navzájem, což nemusí být nutně dobře, zvlášť v případě basovky (ideální by asi byly oddělené kobylečky pro každou strunu). Ne každý ale asi chce, aby mu hrálo víc dřevo a ne každý má asi nástroj, u kterého to má smysl. Taky je tu parametr vzhledu... Mě osobně je ukradenej, ale chápu, že má-li někdo originál Fender nebo MusicMan za n desítek tisíc, asi těžko tam bude rvát kobylu dizajnovanou v úplně jiném duchu i kdyby hrála sebelíp.
mám víc precisionů a jeden (G&L) má masivní kobylku. hraje to jinak, ale líp ne. proč by mělo?
Kdyby masivní kobyly byly lepší než klasika, tak ani na chvíli nepochybuju o tom, že by je Fender nemontoval na všechny své výrobky. Ale jelikož i ohnutý plechy mají svůj osobitej zvuk, tak to zaručeně vědomě nedělají.
Ale jelikož i ohnutý plechy mají svůj osobitej zvuk, tak to zaručeně vědomě nedělají
to sem se víceméně snažil naznačit
Kdyby masivní kobyly byly lepší než klasika, tak ani na chvíli nepochybuju o tom, že by je Fender nemontoval na všechny své výrobky. Ale jelikož i ohnutý plechy mají svůj osobitej zvuk, tak to zaručeně vědomě nedělají.
myslím že tu nejde o lepší- horší ale o dva dobře "jinak" znějící systémy, Fendr taky začal používat mimo ohnutý plech i BadASSy a to jsou masivnější kobyly , myslím že ohnutý plech je více o "dřevním" charakteru nástroje a ty masívy taky o dřevním ale ještě s více modernějším průraznějším nádechem a je na volbě každého muzikanta co si vybere ..
to sem se víceméně snažil naznačit
... mno, a jelikož ses zakoktal, tak jsem to dopověděl
Mi prijde basa s masivni kobylou pocitove sterilnejsi, nez s ohnutym kusem plechu... (neresim ted frekvence, ktere z toho lezou, ale pocit z reakce nastroje na hru)
Já vám to neberu. Jen u mě to znamenalo výrazné zlepšení (z mého pohledu). Na kvalitnim nástroji by se to třeba zvuk naopak zničilo, to nemůžu soudit.
@deafslap
A dáš ruku do ohně za to, že srovnáváš srovnávatelné nástroje ze stejného dřeva a se shodnými snímači? Jestli je tam víc odlišností, těžko poznáš co se zvukem která udělá.
@richo5
Fyzika tvrdí přesný opak, viz níže.
@Ivo
Ohnutý plech sám nehraje. Funguje jen jako prvek přenášející vibrace mezi jednotlivými strunami navzájem a mezi strunami a tělem nástroje. Aby se vibrace dobře přenášely mezi dvěma dotýkajícími se plochami, chce to co největší plochu a co největsí přítlak mezi nimi. Kobyly typu Fender (nebo MusicMan) přenášejí vibrace na tělo jen šrobky s velmi malou plochou a kameny mezi sebou se dotýkají jen volně. Výsledek musí nutně být horší přenos vibrací do těla nástroje a mezi strunami víceméně jen zprostředkovaně přes tělo (což ale může být dobře). U jednolité masivní kobyly se obojí přenáší výrazně líp, to je evidentní. V důsledku tedy nástroj s takovouhle masivní kobylkou bude a) mít silnější zvuk na sucho (to je jasné) b) mít víc bordelu vznikajícího rozezníváním okolních strun (u basovky je to asi spíš minus, ale záleží na způsobu hry). No a konečně z toho vyplývá, že takový nástroj vytváří při hře mnohem silnější vibrace těla společně se snímačem, tudíž se na konečném zvuku mnohem více projeví zvuk dřeva a jeho charakter prostě proto, že je hlasitější. U nástroje s Fender style kobylou to určitě lze do jisté míry napodobit zapuštěním snímače hloubš do těla, čímž dojde ke zvýšení poměru vibrací těla k intenzitě vibrací ze strun, což způsobí více "dřevěný zvuk".
@Ivo
Ohnutý plech sám nehraje. Funguje jen jako prvek přenášející vibrace mezi jednotlivými strunami navzájem a mezi strunami a tělem nástroje. Aby se vibrace dobře přenášely mezi dvěma dotýkajícími se plochami, chce to co největší plochu a co největsí přítlak mezi nimi.
Wexxi, proboha... já vím na co je u basy kobylka. Ale vysvětlil sis funkci kobylky trochu po svém. Vibrace na tělo se nepřenášejí šrouby, ale plochou kovu přiléhající ke dřevu. A už vůbec není funkcí kobyly přenášet vibrace mezi jednotlivými strunami. Nepouštějme se prosím na tento tenký led a velice teoretické úvahy.
jo, jsou to jen teoretické úvahy zakladajícíse na předpokladech, které jakožto nezávislý pozorovatel vidím jinak možná uplně opačně a ještě další problém je jak to dokázat.
Nepopírám že ti to nehraje teď lépe, opravdu může a může to být tou kobylkou, za tu cenu je to více než příjemné
Ale teoretizovat, že ohnutý plech je horší, dva šroubky pro přenos nešťastné atd....ono to vypadá hlavně oproti jiným kobylkám jednoduše a svádí to k vyslovení závěrů že to nemůže být dokonalé a každé konstrukčně složitější provedení s více členěným materiálem bude lepší i když je koncepcí totožné s tím jednoduchým fender typem akorát vzhledově působí jinak.
Abyste mne někdo nenařkl z toho že prosazuji kobylku "ala fender" tak říkám dopředu že to nemám zapotřebí, říkám to co si objektivně myslím. Mám ji akorát na fokusovi na který nehraji teď vůbec (ale tam na ni nemám námitky), na Neuseru mám koncepcí zcela odlišnou kobylu od všech (nikde sem nic podobného neviděl, někdy hodím fotky) a na Cortce mám Homemade, která se taky fender typu nepodobá, ale dost sem nad ním uvažoval. Z toho je ale jasné že si nemusím dávat žádné placebo a říkat že ta je dobrá abych měl pocit že mám dobrou kobylku
edit:
Jo Wexi, před výměnou i po si měl stejné snímače a stejné struny?
myslím že ohnutý plech je více o "dřevním" charakteru nástroje a ty masívy taky o dřevním ale ještě s více modernějším průraznějším nádechem a je na volbě každého muzikanta co si vybere ..
.. "dřevním" jsem nemyslel jen dřevěný (jakože zašroubuješ snímače) ale celkově vintage, jen pro upřesnění pro WEXX a je jasné že jsou ve hře ještě snímače, struny atd. ale o tom nebyla a není řeč ..
Fyzika tvrdí přesný opak,
nevím jaká fyzika co tvrdí ale měl jsem precis. s klasickou kobylou "ohnutý plech" a ted mám nástroj s masivní mosaznou kobylou, osobně po několikaleté praxi na obou nástrojích mám jasno -viz. výše ..
wexi, ona taky kobylka na sx je trochu jina nez kobylka na fenderu, kdyz uz o ni porad mluvis. a kdyz na pul dne sundam struny, budou po natazeni cinkat i kdyz na base nic menit nebudu
věřim tomu, že kobylka dokáže hodně ovlivnit zvuk, ale myslim že největší roli na tom nemá zvětšení tý plochy kterou obstarávaj u fendra ty dva pochyný šroubky (větší plocha by teoreticky neměla mít vliv když je dostatečnej přítlak na to aby tam nic neposkakovalo a tak...), ale víc bych řek že je užitečný jistčí uchycení struny co se týče pohybů do stran, ale nevim zas tak tomu nerozumim.
No, zrovna jsem ná svém JB Standart Fenderu 2006 z Mexika napočítal pět šroubků u kobylky, tak nevím, málo to rozhodně není. Drážky pro vedení kamenů tam nemám, ale nikdy se mi nestalo, že bych se strunama hnul, jak tady někdo psal (nebyl to ten člověk, co si stěžoval na rozedřené prsty?? )
Pokud se Wexxovi líbí zvuk s novou kobylkou, je to super, ale do fyzikálního vysvětlení bych se nepouštěl, protože tady žádný ideální model není. Je to jako skoro všude hledání kompromisů.
Navíc filozofie Fendru byla vždy spíš "z minima maximum". Něco jako V3S
já bych tu fyziku taky nechal stranou, sou to takový veselý úvahy dost na vodě ty litý kobylky taky opírají kameny o šrouby ne? A přítlak na ten kámen bude danej tahem struny a úhlem, ne technologií výroby. Byl bych hodně opatrnej. Nebo je tu někdo takovej střelec že sestaví matematickej model? ale co pak budeme hodnotit?
já bych tu fyziku taky nechal stranou, sou to takový veselý úvahy dost na vodě
ty litý kobylky taky opírají kameny o šrouby ne? A přítlak na ten kámen bude danej tahem struny a úhlem, ne technologií výroby. Byl bych hodně opatrnej. Nebo je tu někdo takovej střelec že sestaví matematickej model? ale co pak budeme hodnotit?
Tak měnil jsem opravdu jen kobylu, vše ostatní zatím zůstalo, to jen pro pořádek (výměna trvala asi půl hodiny a struny trošiliknku cinkají i po týdnu, jsou to Galli ocelovky .40).
Pánové... Velmi jsem si dával pozor, abych nenapsal, že něco je horší. Každému jde o něco jiného u nástroje a něco jiného mu vyhovuje.
Ivo, Ivo... Nevím jak moc toho o fyzice víš, ale tohle je celkem dost jednoduché a neni to žádná ulítlá teorie ale jednuduchý fakt. Nevim, jakou jinou hlavní funkci má u tvé basy kobyla než přenos vibrací. To s tim plechem a šroubama je spíš chytání za slovo... Do toho plechu se to nese hlavně těma šroubama (minoritně i strunama). Důsledkem zůstává, že masivné kobyla nese vibrace líp, než ta nemasivní (Fenderovská), to je zcela evidentní. Jestli je to dobře nebo špatně už záleží na posouzení uživatele. A přenos vibrací mezi jednotlivými strunanami také dělá dost zvuku nástroje, zejména v akordech (to ale u basovky může být spíše minus, jak jsem již zdůraznil), ať tomu věříš, nebo ne.
Fakt nechápu, proč se dělaj kobyly typu Fender, když tohle je takovej rozdíl.
timhle jsi svůj názor vyjádřil dost jasně
ale k tématu- jaký máě teď rozteče? takže už seš komplet 4kař? zajímaly by mě fota takovýhle předělávky.. díky.
Ivo, Ivo... Nevím jak moc toho o fyzice víš, ale tohle je celkem dost jednoduché a neni to žádná ulítlá teorie ale jednuduchý fakt. Nevim, jakou jinou hlavní funkci má u tvé basy kobyla než přenos vibrací. To s tim plechem a šroubama je spíš chytání za slovo... Do toho plechu se to nese hlavně těma šroubama (minoritně i strunama). Důsledkem zůstává, že masivné kobyla nese vibrace líp, než ta nemasivní (Fenderovská), to je zcela evidentní. Jestli je to dobře nebo špatně už záleží na posouzení uživatele. A přenos vibrací mezi jednotlivými strunanami také dělá dost zvuku nástroje, zejména v akordech (to ale u basovky může být spíše minus, jak jsem již zdůraznil), ať tomu věříš, nebo ne.
Když už sis Wexxi tak krásně naběhl... jako bývalý smečař neodmítnu dobrou přihrávku
Kobylka jistě nějaké vibrace do těla přenáší, ale není to rozhodně její hlavní úkol a to dokonce ani u akustických kytar(i u dražších se používají plastové a lepí se). Její hlavní úkol je udělat na okraji struny uzel - tedy v ideálním případě místo, kde struna nekmitá - tzn. nevibruje, tzn. téměr nepřenáší vibrace. Pevně je přichycena k tělu kytary proto, aby s ní kmitající struna cvičila co nejméně - aby se v kobylce neztrácela energie struny a prodloužil se sustain. Ztráty energie kmitů se díky pevnému spojení dostanou přes kobylku do těla, to je jasné, ale její hlavní funkce to, promiň, není. Hlavní částí je v tomto krk kytary, který má na zvuk mnohem větší vliv...
Ivo, Ivo... Nevím jak moc toho o fyzice víš, ale tohle je celkem dost jednoduché a neni to žádná ulítlá teorie ale jednuduchý fakt. Nevim, jakou jinou hlavní funkci má u tvé basy kobyla než přenos vibrací. To s tim plechem a šroubama je spíš chytání za slovo... Do toho plechu se to nese hlavně těma šroubama (minoritně i strunama). Důsledkem zůstává, že masivné kobyla nese vibrace líp, než ta nemasivní (Fenderovská), to je zcela evidentní.
Nemám vůbec důvod věřit tomu co tu píšeš, ty argumenty jsou hodně domýšlivé a ohánět se tím že to je fyzika.... hmm. Pořád se tu mluví jen masivní nese líp... a jak je to logické a kdo to tak nevidí tak asi nedochodil celou 8třídku . Proč si nezmínil materiál když do te fyziky tak vidíš? Technické provedení kobylky a ne jen pořád "ta je masivní" . Tvá kobylka je členěná, težko dopředu říct jaký to má vlív na posilovaní a tlumení frekvencí, tvé kameny také jsou podepřeny dvouma šrouby (akorát jsou schované) a to že se kamen nemůže posunovat do boku, protože vedle sebe má kus materiálu ještě neznamená že se ty dvě věci spolu dotýkají dostatečně dobře aby nesly nějaké vibrace. Jako ja když si jdu vybrat jídlo, taky za mne rozhodují spíše oči a zrak mi řekne to bude dobré. Prostě chci říct že jestli do toho chceš tahat fyziku tak to musíš vzít uplně celkově a zahrnout vše.
A znovu opakuji, nechci tím říct že tvoje kobylka je naprd, jestli se tobě zdá být dobrá, tak je dobrá a já proti ní nic nemám.
@davidak
Jo, omlouvám se, to bylo trochu v euforii...
Rozteč je 19mm (je to napsáno na tom obrázku kobyly). Ale skoro bych bral i trochu víc, i když tohle už je slapejšovatelné.
@mistergo
U akustické kytary je to něco dost jiného, na basovce běžně hraješ jen jednu strunu najednou a čím jiným se ti asi přenesou vibrace do těla? Vzduchem.
@Dunde.e
Domýšlivé možná proto, že jsem to nerozepsal na deset stránek, ale maximálně zjednodušil. Tady v čechách se chlubí kdekdo fyzikálními znalostmi, ale málokdo vůbec tuší. Nejsem fyzik, to opravdu ne, ale nějaký ten vedlejší fyzikální základ mam. Materiál jsem nezahrnul, protože byl (aspoň v tomhle případě) shodný (ovšem ty kameny na tom masivu u mě jsou z něčeho jiného, co nevím od pohledu co je). Když se na tu kobylu podíváš pozorně (já ty fotky časem udělám) viděl bys ten obrovskej rozdíl v ploše. Fenderovská kobyla stojí na malých ploškách strun a to ještě jen v případě, že máš kameny v jedné výšce, jinak je to jen bod. To co mam teď já používá sice taky stavěcí šrouby (nebo jak tomu řikat), ale opírá se zároveň o další tři až pět ploch. Ten dotek do stran je jasnej: u nemasivní je to vedle sebe jen volně položené, takže tlak se mění podle vibrací struny, jinak tam nic moc nebude. U té masivní je to rozepřené. S tim jídlem asi takhle: Taky si ve výsledku vyberu podle očí, když to konkrétní jídlo neznám (takhle jsi to asi myslel, že), ale také mám mozek na to abych věděl, že když je v tom vařenej hrách, že se z toho zebliju, jako vždycky.
U akustické kytary je to něco dost jiného, na basovce běžně hraješ jen jednu strunu najednou a čím jiným se ti asi přenesou vibrace do těla? Vzduchem.
Kobylka přenáší vibrace do těla, netvrdil jsem že ne. Jenom jsem se trochu pozastavil nad tvým "kobylkovým" viděním kytary. Rozdíl mezi fender kobylkou a tvojí novou kobylkou jistě je, ale to není důvod rozvádět fyzikální teorie o kobylkocentrismu. Navíc to bylo napsáno dost sebejistým tónem, to člověka provokuje reagovat na každou nepřesnost. A taky jsem majitelem právě Fender JB s kusem ohnutého plechu a cvičím prakticky pořád nasucho, takže uznáš, že mě tvoje názory trošku provokujou
A taky jsem majitelem právě Fender JB s kusem ohnutého plechu a cvičím prakticky pořád nasucho, takže uznáš, že mě tvoje názory trošku provokujou
Já necvičím vůbec a taky tyhle čistě teoretický názory nějak nemůžu překousat...
No já se musím Fendrovy kobylky zastat. Ale na druhý base mám kobylku Schaller a té se taky musím zastat . . .
Vážně si myslím, že jediné čím kobyla ovlivní zvuk je šířka plochy šutru, na kterém struna leží. Když je hubenější tak asi bude méně tlumit vibrace struny a to asi ústí v delší sustain a "cinkavost".
Mě to připadá, že jsme tady všichni papežtější než papež, ale nikdo z nás tomu nerozumí. Prostě buď to hraje, nebo to nehraje. Buď to má takovej zvuk, nebo onakej. Samá teorie, ničím nepodložená... U Fenderu zkoumají několik desítek let co je nejlepší, mají na to vlastní laboratoře, vlastní tým konstruktérů a my se bavíme o tom, jestli zvuk přenáší šrouby, nebo plocha.
Mě to připadá, že jsme tady všichni papežtější než papež, ale nikdo z nás tomu nerozumí.
Máš recht, teoretizujeme fest.
Kuwa nedělá tu někdo u Fendru aby to osvětlil?
BASOXův obrázek:
kua byls rychlejší
Souhlasim s Ivem, ze tu moc lidi mluvi o necem, cemu ani vlastne nerozumi. Na druhou stranu at je to jak chce, kdyz to hraje tak je to jedno pres jakou prezku je to netazeny. Kazdymu vyhovuje trochu jinej sound.
[ img]http://ulozna.soulslavers.com/soubory/b.a.s.o.x-270109-111426-kob1.jpg[/img]
Jenom das pryc tu mezeru za prvni hranatou zavorkou.
@Janec
To první cos napsal je naprostá kravina. Zvuk má po výměně kobylky i dost jinej charakter, přibyly frekvence, co tam nebyly (na sucho i přes snímač).
@Ivo, mistergo
po třech letech jaderky mam trochu tendence to vidět dost jasně Stavba hudebního nástroje je celkem alchymie, ale zrovna ta kobylka je fyzikálně celkem dost jednoduchá. A fakt mi řekni mistergo, čím jiným se na tvé baskytaře nesou vibrace do nástroje? Vzduchem? Nultym pražcem přes tlumení rukou? Elektromagnetickou rezonancí snímače? Nehrající kobylka (teď netvrdim, že Fenderovské nehrajou, jen že nesou hůř vibrace - to si vyložteč každý jak chcete) je ekvivalentní nehrajícímu nástroji. A Fender si zrovna nemyslim, že by tohle moc řešil. Fendry se prodávaj hodně kvůli jejich tradici a výrazná změna čehokoliv by výrazně změnila i zvuk a to si Fender nemůže nebo nechce dovolit.
Kluci, už ty kobylky neřešte, nejlepší je odlehčená zelená a basta
Ivo uz ti nekdo rekl ze si basovej antisemita, pride mi to jak kdyz se mama vychlouba jakyho ma nejskvelejsiho syna a zadnej jinej lepsi uz po svet nechodi...
Proboha co to plácáš????
Nech to bejt, osobni rejpnuti mazu, netyka se tematu, nebylo to mysleno zle.
když nahraješ do uložny fotku, tak si zkopíruj odkaz na ní, to je celej fór
.první je nejspíš datum, druhý čas a to
Bych to videl spis na poradove cislo radku/polozky databaze. Ale to by bylo spis na adminy. Jinak me to fuguje hnedle jak smazu tu mezeru. Jestli hledas problem tak spis bych ho videl v tech teckach mezi pismeny. To je totiz podporovany oddelovaci znak, tze system muze byt nepatrne zmaten pac hleda za teckou oznaceni formatu souboru. Ale znovu podotykam, kdyz smazu tu mezeru pred prvnim img tak to ukazuje.
[img]http://ulozna.soulslavers.com/soubory/b.a.s.o.x-270109-111426-kob1.jpg[/img]
když nahraješ do uložny fotku, tak si zkopíruj odkaz na ní, to je celej fór smile
Jooo...díky Davidáku a flachby, už chápu,ale trvalo mě to...
A fakt mi řekni mistergo, čím jiným se na tvé baskytaře nesou vibrace do nástroje? Vzduchem? Nultym pražcem přes tlumení rukou? Elektromagnetickou rezonancí snímače?
Největší vliv na to má dle mého přesvědčení krk. Už proto, že u elektrických kytar krk hraje skoro víc než tělo. Nevěříš-li tomu, vezmi kytary(basu), postav ji na zem tak, aby krk směřoval kolmo k podlaze vzhůru, dvěma prsty ji za špičku hlavy takto přidržuj a brnkni libovolnou strunu.
Ty zmíněné dva prsty to dost pocítí. O tom, že se to odsud do těla dostane, svědčí to, že když i poměrně malinko povolíš šrouby upínající krk k tělu, hlasitost nástroje nasucho přece jen klesne. Průchozí krky u dražších nástrojů také nejsou náhodou.
Jinak znovu: přes kobylku to do těla leze taky, ostatně to jde docela pěkně slyšet, o tom žádná.
Ale rozhodně to není alfa omega zvuku nebo přenosu vibrací.
No takhle, kobylou to leze z jedný strany krkem z druhý. Ale na tom krku to dost tlumíš prstama (záleží na tom jakou chceš barvu tónu), takže ti tam zdaleka nepoleze tolik vibrací jako z kobyly. Ale z krku se ty vibrace určitě šířej jinak, než z těla (taky protože krk bývá spíše z tvrdšího dřeva). Ty průběžné krky si myslím, že hlavně pomáhají uniformějc rozvibrovat celé tělo z krku i kobyly zároveň (ale zas jde o jinej charakter zvuku). Každopádně bych se nerad pokoušel popsat přenos vibrací mezi tělem a neprůběžnym krkem, to už jde daleko za rámec jednoduché fyziky použitelném třeba u kobyly.
No takhle, kobylou to leze z jedný strany krkem z druhý. Ale na tom krku to dost tlumíš prstama (záleží na tom jakou chceš barvu tónu), takže ti tam zdaleka nepoleze tolik vibrací jako z kobyly. Ale z krku se ty vibrace určitě šířej jinak, než z těla (taky protože krk bývá spíše z tvrdšího dřeva). Ty průběžné krky si myslím, že hlavně pomáhají uniformějc rozvibrovat celé tělo z krku i kobyly zároveň (ale zas jde o jinej charakter zvuku). Každopádně bych se nerad pokoušel popsat přenos vibrací mezi tělem a neprůběžnym krkem, to už jde daleko za rámec jednoduché fyziky použitelném třeba u kobyly.
To tlumení prsty záleží na hráči(taky to bude jeden z důvodů, proč to někomu zní na stejné base lépe a jinému hůř). Pokud však hraješ takové to klasické držení ala Jaco Pastorius, tzn. všechny čtyři prsty+palec volně a nedržíš se krku jako zábradlí, tak je tlumení naprosto minimální. To už víc zatlumím tělo opřeným předloktím pravé ruky.
Z fyzikálního hlediska opravdu nemá cenu popisovat přenos vibrací z krku do těla...stejně jako z kobylky do těla. Počet faktorů, které na tom mají podíl je u obou věcí příliš vysoký.
Jinak ještě poznámka, kterou jsem zapomněl zmínit. Pokud jsi u své basy měnil kobylku z 5-ti strunné na 4-ku, dokážu si představit, že se zvuk i dynamika hlasitosti kytary mohly dost změnit - je to totiž dost velká změna pro krk, který je úplně jinak napnutý, takže rezonuje jiným způsobem než dříve. Tak zdatný fyzik to jistě vzal v potaz (promiň, jen takový rýpaneček na závěr).
To je právě to zajímavý. Krk jsem vůbec neseřizoval, protože je dohmat i po zrušení jedné struny pořád v pohodě. Nejsem fyzik, to ne, ale z toho, co o fyzice vim mě jen jímala hrůza, kdybych měl ještě přemejšlet nad vlivem krku, jako takového, z toho by byla naprostá fyzikální onanie. No ale při menšim tahu strun by to stejně mělo celé vibrovat spíš hůř, ne?
To je právě to zajímavý. Krk jsem vůbec neseřizoval, protože je dohmat i po zrušení jedné struny pořád v pohodě. Nejsem fyzik, to ne, ale z toho, co o fyzice vim mě jen jímala hrůza, kdybych měl ještě přemejšlet nad vlivem krku, jako takového, z toho by byla naprostá fyzikální onanie. No ale při menšim tahu strun by to stejně mělo celé vibrovat spíš hůř, ne?
Toť otázka Jinak, při změně počtu strun jsi měnil i nultý pražec???
No, ten jsem nesehnal. Místo toho nastalo znásilnění pomocí pájky a nože. Takže teď jsou struny až moc nízko a géčko trochu drnčí. Ale jinak to zvuk moc nemrví. Budu si ho muset nechat vyrobit, protože to SX ho má kompenzovanej (zahnutim) (nevim jestli úmyslně).
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Baskytara.com » Baskytara » Nová kobylka na Squier JB V