1 Naposledy upravil: mistergo (22. 01. 2009 21.58:00)

Téma: Zatlumení bassreflex boxu + lak + čalounění

Rád bych na toto téma pozeptal lidí, co s tím mají zkušenosti. Jde mi hlavně o to, čím zatlumit a co všechno a jak moc to zatlumit.
Sestava je následující: vnitřní objem 160 litrů
repro: http://professional.celestion.com/bass/ … -300S8.pdf
bassreflex: 4x 100mm
návrh podle winISD

Moje myšlenka je taková, že bych větším zatlumením sebral trochu "bassreflexového"  a "subbasového" potenciálu té bedny a vytěžil bych větší konkrétnost tónu i ve vyšších frekvencích(proto tento reproduktor). Jenomže totálně nětuším, jaké by to mohlo mít vedlejší následky, co by bylo nejlepší použít za tlumící materiál apod. Jak to vidí odborníci??

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

2

Re: Zatlumení bassreflex boxu + lak + čalounění

Pro tento reproduktor máš moc velký objem. Uřež bednu tak aby měla 80, max. 90 litrů a bude to zvukově v pořádku. Tlumení hadrami raději ne, vytři gumoasfaltem, to stačí.

..fakt bez prdele smile

BL-700NT, TRB-1005NT, B4Fl, BB-350, RB-660Fl
SVM-360 hybrid, SVM-600 hybrid, 4x10 DeltaLite II-2510, 4x10 Beta 10-A, box EV-18B+2x10 Gamma, kombo SVM-300 KappaLite 3015, Peavey TNT-130 aj.
0 xLajků:

3

Tenhle reproduktor by měl mít konkrétní zvuk, protože má tužší závěs než green label. Já tlumím vatelínem na stěny a na předozadní výstuhu. Kolem basreflexu a na přední stěnu nic. Ale musim souhlasit s Betaronem - ten objem je fakt moc.

0 xLajků:

4

Betaron napsal:

Pro tento reproduktor máš moc velký objem.

Bedna se mi zdála trochu velká, ale takto mi to spočítal winISD (162,7l). Navíc ji mám už komplet postavenou. Nestačilo by to uvnitř něčím vycpat, aby objem klesnul?? Bedna je z laťovky, takže s hmotností není vůbec problém.
Jinak gumoasfalt zní pěkně divoce, ale nemám důvod nevěřit:) O hadrách jsem vůbec neuvažoval, nejde mi o to, aby byla bedna co nejlevnější. Spíš jsem myslel, jestli jsou vhodné např. ty speciální zpevněné molitany s jehlanovitým povrchem, jestli mám zatlumit jen zadní stěnu, nebo všechno komplet atd. Určitě si s tím sám vyhraju, ale ptám se, abych měl rámcovou představu a inspiraci.

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

5 Naposledy upravil: mistergo (11. 12. 2008 16.38:05)

Janec napsal:

Ale musim souhlasit s Betaronem - ten objem je fakt moc.

Hernajs, tak co si to ten winISD vymýšlí???

btw. právě tenhle Celestýn je snad jedinej ze všech 15", co jsem zkoušel, u kterýho winISD vypočítal tak velký objem. Jinak pro např. Eminence kappa15 to bylo právě těch 90 l....

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

6

Jen mě ještě napadlo: ten velký objem bedny se projeví negativně jak??

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

7

mistergo napsal:
Janec napsal:

Ale musim souhlasit s Betaronem - ten objem je fakt moc.

Hernajs, tak co si to ten winISD vymýšlí???

btw. právě tenhle Celestýn je snad jedinej ze všech 15", co jsem zkoušel, u kterýho winISD vypočítal tak velký objem. Jinak pro např. Eminence kappa15 to bylo právě těch 90 l....

no, jde o to, co preferueš...WinISD ti nadhodí...nevím přesně, myslím, že aproximaci, která je nejblíže maximálně vyrovnaný charakteristice, podle typu repráku. Nezdá se mi, že pro kappa 15 to hodí jen 90litrů...není to Kappa PRO15? Ale možný to je, neověřoval jsem to.
Jinak pro mě naprosto nedostačující se jeví u tohohle Celestionu jeho Xmax pouhých 2,5mm, to je fakt tragicky malá výchylka...
Ale na 15" počítej tak 90-120litrů ideál...

educated in shopping and wasting time
blankly staring at the screens
am i already clever enough?

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

8 Naposledy upravil: mistergo (12. 12. 2008 00.37:46)

Nook napsal:

Jinak pro mě naprosto nedostačující se jeví u tohohle Celestionu jeho Xmax pouhých 2,5mm, to je fakt tragicky malá výchylka...

Pravda, těch 90 l je pro kappalite3015, kdo to chce vědět přesně. Jinak u té mojí bedny - není o moc větší než ty od známých výrobců a když odečtu od 160 l objemy reproduktoru(bude celý uvnitř bedny montovaný k zadní straně přední desky), úchytů, popř. nějaké vystýlky, budu tak na 130 l.
Dále ten Xmax (spolu s hmotností kmitacího systému a sílou magentu) ukazuje na to, že to Celestion s tou maximálně rychlou odezvou asi myslí až moc vážně, oni nemají moc vysoké hodnoty Xmax u žádných 15" reproduktorů v současné produkci(resp. u neodymů). Já s tím ale počítám - proto ten velký objem a bassreflexy. Od této 15" si slibuju, že by teoreticky mohla hrát výšky přibližně jako 10" nebo 12" a přitom mít alespoň něco z toho, co dělá klasický 15" - tlak. Snad to v tom bassreflexu neutrhnu.

To Nook: Mohl bys prosím trochu rozvést koncepci toho boxu pro Axlíka?? Ať něco pochytím... smile

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

9

Co se odezvy týče, nejvíc mě dostala 15" od Eminence Delta PRO. Nehraje moc do výšek ale attackem předčila leckterej desetipalec. Bednu sem už prodal, ale porád na ten zvuk myslím.
A co se tlumení týče, baskytarový box není třeba moc tlumit.
Já osobně používám tlumící rouno k tomu určené. Originál je ale dost tlustý a pohltivý, takže ho celý trochu rozcupuju a natáhnu, aby ho nebyla taková silná vrstva.
Pro 15" dělám objem cca kolem 100L a míň.
Navrhování bedny je kompromis mezi tím aby hrála a velikostí (hlavně pro transport)

...JOLANA VIKOMTBASS a 10 prstů...
0 xLajků:

10

Mockrát jsme to tady na fóru probírali, tak alespoń v kostce:

-reprobedny pro HiFi aplikace a pro baskytaru jsou svými požadavky diametrálně odlišné

-objem Vas uváděný v T+S parametrech je hodnota pro jeho nejoptimálnější využití, tedy spíše pro HiFi zaměření. My basisti chceme zvuk čitelnější, často z pohledu ortodoxního hifisty jeho charakteristika je pokroucená, ale víme o tom své smile, proto bednu raději s menším objemem a basy natlačit spec. korekcemi na zesilovači.

-tlumení vatelínem apod. je právě vhodné pro Hifi, nikoliv pro baskytarovou bednu. Přetlumení boxu pro naše účely má za následek ztrátu vyšších harmonických kmitočtů, cca v oblasti 2,5kHz – 4kHz. Tam jsou právě ty správné frekvence pro dravější, čitelnější zvuk basbedny a neobstojí názor, že toto pásmo bude zajištěno výškovou hornou. Lepší, přirozenější zvuk pro baskytaru je, hraje-li reproduktor co nejvíce „celopásmově“ smile

BL-700NT, TRB-1005NT, B4Fl, BB-350, RB-660Fl
SVM-360 hybrid, SVM-600 hybrid, 4x10 DeltaLite II-2510, 4x10 Beta 10-A, box EV-18B+2x10 Gamma, kombo SVM-300 KappaLite 3015, Peavey TNT-130 aj.
0 xLajků:

11

mistergo napsal:

Dále ten Xmax (spolu s hmotností kmitacího systému a sílou magentu) ukazuje na to, že to Celestion s tou maximálně rychlou odezvou asi myslí až moc vážně, oni nemají moc vysoké hodnoty Xmax u žádných 15" reproduktorů v současné produkci(resp. u neodymů). Já s tím ale počítám - proto ten velký objem a bassreflexy.

Nejsem odborník, ale neprotiřečí si tohle spíš?

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

12

Málo kdo chápe, že box pro baskytaru není Subwoofer. Každý začátečník dělá box, aby hrál co nejvíce do basů, ale upřímě, 31.5Hz, co leze z nehlubšího háčka je na pódiu nepoužitelných. Akorát to dělá bordel a bedna pak nepříjemně hučí. Mnohem lepší je neladit bednu tak hluboko a nechat hrát až vyžší harmonické té struny. Ono, to je taky to, co dává nástroji barvu a výraz. Pak může hrát relativně nalý box výborně, i když nehraje nejhlubší basy. Třeba u mé poslední bedny s Deltalite mám pro 15" necelých 90L.

0 xLajků:

13 Naposledy upravil: Nook (12. 12. 2008 11.48:36)

kurcatovium napsal:
mistergo napsal:

Dále ten Xmax (spolu s hmotností kmitacího systému a sílou magentu) ukazuje na to, že to Celestion s tou maximálně rychlou odezvou asi myslí až moc vážně, oni nemají moc vysoké hodnoty Xmax u žádných 15" reproduktorů v současné produkci(resp. u neodymů). Já s tím ale počítám - proto ten velký objem a bassreflexy.

jo, taky mi přijde...hele, myslím, že malá Xmax nesvědčí o rychlé odezvě, navíc BL 16 Tm u patnáctky není zas tak neobvyklá hodnota...ale spíš trochu o ojebu výrobce, kdy při vyšších hlasitostech začne repráku docházet dech, kór u patnáctipalce, kdy čekáš dobrý přenos basů i při vyšší hlasitosti, mi to přijde nesmyslný...a ty Celestiony jsou nesmyslně drahý, za cenu jen nepatrně vyšší dostaneš na Prodance Eminence Kappalite3015, který podle mě - a podle papírů - strčí s přehledem všechny baskytarový celestýny do kapsy.

Chajda: Mám zas zkušenost s 18Sound 15ND730...to je attack jak svině! smile Je v bedně cca 55litrů big_smile

Ohledně tlumení- dotaz: tlumí se stojatý vlny, že jo? Potom...nevím jak to přesně formulovat...ale když budu mít dejme tomu reprák, pro který je optimální objem v bedně odpovídající plus mínus třeba aproximaci SBB4, a pak vezmu repro, pro který je optimum někde hafo (Čebyšev někde na milionu litrů) a já ho nacpu do třeba stolitrový bedny...bude se míra nutýho zatlumení lišit, nebo to s tím nemá co společnýho? Ptám se, protože třeba ta má bedna pro Axla (zhruba super-boom-box) hraje pěkně bez jakýhokoliv vytlumení a pak mám bedýnku s Emi Beta10, cca 30litrů a ten zvuk se mi nepozdával, dokud jsem ji zevnitř nevylepil dvěma vrstvami takový pěnový folie, asi 1,5mm silný, co se u nás v práci používá pro balení dílů do krabic.

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

14

chajda napsal:

Málo kdo chápe, že box pro baskytaru není Subwoofer. Každý začátečník dělá box, aby hrál co nejvíce do basů, ale upřímě, 31.5Hz, co leze z nehlubšího háčka je na pódiu nepoužitelných.

jj, taky jsem to záhy pochopil...a basa má frekvenčně sedět nad kopákem, ne se mu plést do cesty wink

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

15

Nook napsal:

basa má frekvenčně sedět nad kopákem, ne se mu plést do cesty

Průser nastává, když se tam začne cpát i kytara... Zažil jsem to v kapele a teda jako nic moc. :-/

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

16

Kytara má mít basy úplně pryč!!! Pak nastává situace jako v Hardcore a dalších tvrdejch stylech. Spousta těhdle kapel to má nevědomky úplně naopak. Kytary nabasovaný, basu s kopákem se dá pak poznat jedině podle cinkání strun o pražce ve vejškách a tečky kopátu ještě o něco víš... Sem zvukař, tak vím o čem mluvím. Je to hrůza.

Nook napsal:

Mám zas zkušenost s 18Sound 15ND730...to je attack jak svině!  Je v bedně cca 55litrů

Tak todle by stálo za experiment... Říkám si, že mám malou 15"bednu ale todle už musí bejt extrém. Při takový velikosti by se dala použít 12mm překližka. K tomu zesilovač se spínaným zdrojem a máme 13Kg vážící 300w kombíčko... big_smile

0 xLajků:

17

chajda napsal:

Kytara má mít basy úplně pryč!!! Pak nastává situace jako v Hardcore a dalších tvrdejch stylech. Spousta těhdle kapel to má nevědomky úplně naopak. Kytary nabasovaný, basu s kopákem se dá pak poznat jedině podle cinkání strun o pražce ve vejškách a tečky kopátu ještě o něco víš... Sem zvukař, tak vím o čem mluvím. Je to hrůza.

Nook napsal:

Mám zas zkušenost s 18Sound 15ND730...to je attack jak svině!  Je v bedně cca 55litrů

Tak todle by stálo za experiment... Říkám si, že mám malou 15"bednu ale todle už musí bejt extrém. Při takový velikosti by se dala použít 12mm překližka. K tomu zesilovač se spínaným zdrojem a máme 13Kg vážící 300w kombíčko... big_smile

koukni na www.schroedercabinets.com - 15+L, to je něco podobnýho.
jinak jo, je to dost na hraně, takových 70litrů by tomu repráku slušelo o trochu víc, ale já chtěl něco ultra portable...
používám to s Little Markem a občas zvukaři koukají, odkud se bere ten zvuk a co v tom mám za repro tongue

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

18

Hezký!!! big_smile
Prvně sem zíral, kde ty údaje u 15" berou. Už to chápu. Dvě patnáctky za sebou = o polovičku menší objem, nárůst citlivosti, větší zatížitelnost... Ale nápad je to určitě výbornej. Jinak sem taky minimalista a preferuju spíš menší aparát, co hraje, než hradbu, která se těžko prosadí, protože je lazená jinde. Ke mě zase lidi choděj, že ten můj aparát vypadá hrozně roztomile. Když to ale zapnu, nestačej se divit...
Můj projekt 450W hlavy v 1U racku si tu musel určitě vidět. Moje bedničky taky. Slyším se všude, odnosím to sám bez problémů, pak to naházím do felicie do kufru, ještě poberu pár lidí a jedu. Neznám nic lepšího.

0 xLajků:

19 Naposledy upravil: Nook (12. 12. 2008 13.46:28)

chajda napsal:

Hezký!!! big_smile
Prvně sem zíral, kde ty údaje u 15" berou. Už to chápu. Dvě patnáctky za sebou = o polovičku menší objem, nárůst citlivosti, větší zatížitelnost... Ale nápad je to určitě výbornej. Jinak sem taky minimalista a preferuju spíš menší aparát, co hraje, než hradbu, která se těžko prosadí, protože je lazená jinde. Ke mě zase lidi choděj, že ten můj aparát vypadá hrozně roztomile. Když to ale zapnu, nestačej se divit...
Můj projekt 450W hlavy v 1U racku si tu musel určitě vidět. Moje bedničky taky. Slyším se všude, odnosím to sám bez problémů, pak to naházím do felicie do kufru, ještě poberu pár lidí a jedu. Neznám nic lepšího.

+1... po koncertě sbalím zesík do tašky, basu přes rameno, bednu do ruky a sám si otevírám dveře big_smile
a jo jo, ta tvá hlava je super nápad, koukal jsem tenkrát. Mrzí mě že též neumím takhle bastlit... sad

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

20

Betaron napsal:

-tlumení vatelínem apod. je právě vhodné pro Hifi, nikoliv pro baskytarovou bednu.

Já jsem právě vatelín použít musel, protože v bedně s 2x12" na Géčku mi to trochu zahuhlávalo stojaté vlnění v bedně. Po pár testech, kde kam co dát to je O.K. Takže ortodoxně bych vatelín nezavrhoval.

Betaron napsal:

Přetlumení boxu pro naše účely má za následek ztrátu vyšších harmonických kmitočtů, cca v oblasti 2,5kHz – 4kHz.

Tohle je trochu moc vysoko ne? smile Tyhle frekvence se přes bednu tak jako tak už nemají šanci "prohrát" (dřevěná reproduktorová skříň se chová pro frekvence vyzařované zadní stranou reproduktoru jako dolní propust - od nějakých 180Hz žere všechno se strmostí 12dB/oct. )Tudíž tlumení na zadní straně repra (v reprobedně) nemá na těchto frekvencích už moc co ovlivnit protože ony frekvence jsou slyšitelně vyzařovány pouze z přední části reproduktoru. Přetlumením se dá zmrvit přednes nižších basů a vylepšit přednes vyšších basů, ne středů.

mistergo napsal:

Nestačilo by to uvnitř něčím vycpat, aby objem klesnul??

Jasně že jo, udělej do toho nějaký výztuhy z hranolků (po stěnách, mezi stěny) tím utopíš pár litrů a pak zkus to tlumení. Molitan by ušel. Netlumí tak moc jako profi tlumící rouno a vatelín a je docela hutný. Ale hlavně to poslouchej jak ti to zní. Třeba ti bude vyhovovat subový zvuk bez tlumení, to já nevím. Kdyžtak to vyřeší pár lopat písku big_smile

0 xLajků:

21

Ty jo, sem fakt rád, že se to tu rozjelo - tohle v příručce nevyčteš:)

Jinak já chápu, že basová bedna není subwoofer a že tón určují vyšší harmonické které jsou v pásmu poměrně vysoko. Proto jsem taky vybral ten Celestion, protože podle frekvenční charakteristiky hraje výš než kappalite3015, takže s vyššími harmonickými by neměl mít problémy ani ve výšších polohách.

kurcatovium napsal:

mistergo psal(a):

Je fakt, že by se to mohlo urvat. Na druhou stranu podle EBP je to repro spíš pro bassreflex, a já do toho z celolampy víc jak 50W nedostanu.

Nook napsal:

myslím, že malá Xmax nesvědčí o rychlé odezvě, navíc BL 16 Tm u patnáctky není zas tak neobvyklá hodnota...ale spíš trochu o ojebu výrobce, kdy při vyšších hlasitostech začne repráku docházet dech, kór u patnáctipalce, kdy čekáš dobrý přenos basů i při vyšší hlasitosti

Já bych řekl, že při výrobě se asi rozhodují mezi Xmax a tuhostí závesu - že hledají kompromis. Z hlediska fyziky přece tužší závěs nepovolí takovou výchylku. To BL 16 není neobvyklé, ale ten Celestýn má snad nejlehčí kmitací systém, co jsem viděl mezi 15", takže těch 16Tm by mělo být v pohodě.

Janec napsal:

Třeba ti bude vyhovovat subový zvuk bez tlumení, to já nevím.

Jak to nakonec bude hrát nevím, ale mám spíše požadavek, aby ta bedna hrála to, co do ní leze a moc vlastního charakteru na zvuk nepřenesla. Mám totiž celolampu a její zvuk např. do zpěvové bedny mi naprosto vyhovuje. Právě že toho subového zvuku bez tlumení bych se rád vyvaroval, ale když potřebuju hrát občas rock, musí to trochu tlačit a to mi osobně např. u 4x10" trochu chybí. Od tohoto Celestionu si právě slibuju, že bude trochu tlačit a zárověň pěkně hrát i vyšší středy.

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

22

Betaron napsal:

Lepší, přirozenější zvuk pro baskytaru je, hraje-li reproduktor co nejvíce „celopásmově“

Taky si myslím. Akorát basy nechci dohnat výkonem ale objemem.

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

23

mistergo napsal:

já do toho z celolampy víc jak 50W nedostanu

Pokud do toho budeš rvát nějakejch 50W o závěs bych se nebál.

Ohledně objemu: Já osobně preferuju radši menší objem a větší výchylku membrány. Bedna pak pěkně tlačí a nehučí. Bojím se, že s přidáváním objemu postou spíš subbasový frekvence, který sou na pódiu nežádoucí a přitom tlak z bedny moc nepoleze. Jak se říká nebude rolovat nohavice...

Je to ale jenom o vyzkoušení. Třeba si tendle reprák s velkým objemem přecijen sedne a bude hrát.
Jak hraje bedna záleží na spoustě věcí. Třeba si dobře zvolil předo/zadní poměry a subbasy z toho nepolezou. Třeba ani nebude potřeba tlumit... Jestli už je bedna postavená, rozhodně bych ji prvně vyzkoušel a až po případném nezdaru upravoval. Jinak vlepování různých hranolků pro snížení objemu se běžně dělá.

Janec napsal:

Tohle je trochu moc vysoko ne?  Tyhle frekvence se přes bednu tak jako tak už nemají šanci "prohrát" (dřevěná reproduktorová skříň se chová pro frekvence vyzařované zadní stranou reproduktoru jako dolní propust - od nějakých 180Hz žere všechno se strmostí 12dB/oct. )Tudíž tlumení na zadní straně repra (v reprobedně) nemá na těchto frekvencích už moc co ovlivnit protože ony frekvence jsou slyšitelně vyzařovány pouze z přední části reproduktoru. Přetlumením se dá zmrvit přednes nižších basů a vylepšit přednes vyšších basů, ne středů.

To se budu hádat. Tlumí se pro vyrušení stojatého vlnění v bedně. To má za následek různé frekvenční pokřivení celkové charakteristiky boxu. Jednoduchý reproduktor vyzařuje do předního i zadního poloprostoru stejně. Proto bedna musí spracovávat i vyžší frekvence, který do ní reprák pouští.
Stojaté vlnění může vzniknout i na nich vlivem odrazů v bedně a následnému načítání (popř. odečítání) těchto frekvencí. Na to všechno mají vliv předozadní poměry, délky stran, vzdálenost a kolmost stěn na sebe. Je to docela alchymie.

0 xLajků:

24

chajda napsal:

Bojím se, že s přidáváním objemu postou spíš subbasový frekvence, který sou na pódiu nežádoucí a přitom tlak z bedny moc nepoleze.

Aha, já si právě myslel, že ten "tlak" jsou ty základní frekvence basových tónu (tzn. 40-60Hz u čtyřstrunky). Jestli jsem předtím psal o "tlačení" 15" repro, tak jsem myslel právě tohle. To je to, co ty 4x10" boxy nemají a co mi tam chybí. Jinak nějaké přemíry subbasů bych se ani tak nebál, protože:
a) všechno, co je kmitočtově pod bassreflexem je utlumeno s větší stmostí (já mám naladěno na 50Hz)
b) Celestýn podle frekvenční charakteristiky ty subbasy moc hrát neumí
c) kdyby náhodou, stáhnu korekce a je po problémech

Jedinej problém, kterej vidím a co jste mi tu nasadili do hlavy je to Xmax 2,5mm. Furt se bojím, abych to neutrhnul.

chajda napsal:

Já osobně preferuju radši menší objem a větší výchylku membrány

To je zajímavý. Jak se vlastně projevuje objem boxu na výchylce repra?? Já si myslel, že v menším objemu je pro membránu težší udělat větší výchylku.

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

25

Tady jde spíš o to, jak se reproduktor s tak velkou masou vzduchu za sebou bude chovat.
Vložením reproduktoru do ozvučnice zvyšujeme jeho celkový Qts. Ale jak říkám, všechny teoretické poučky sou v praxi naprd. Třeba si reproduktor s bednou opravdu sedne a bude hrát dobře. Odrazy a poddajnost vzduchu v basreflexové bendě nikde nevyčteš.

Jinak u toho objemu je to většinou jak říkáš. Záleží ale taky na poddajnosti vzduchu za reproduktorem. (jakou výchylku reproduktoru dovolí)
Když máš malou bedničku, ženou se basy a výchylka spíš přez výkon...

0 xLajků:

26

chajda napsal:

Odrazy a poddajnost vzduchu v basreflexové bendě nikde nevyčteš.

To je fakt. Začínám ale čím dál víc koketovat s myšlenkou udělat tu bednu víc "hifi". Tzn. že ji vytlumím komplet, abych eliminoval odrazy a s objemem budu doufat, že to winISD úplně nepodělal. Těch harmonických by tam z celolampy mělo být dost.

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

27

Nový dotaz pro selfhomemademeny: Má cenu bednu ještě před potažením lakovat?? Ta moje je z laťovky, říkal jsem si, jestli ji nějak neošetřit proti vlhkosti.

Taky jsem konečně po stěhování našel foťák smile
http://ulozna.soulslavers.com/soubory/m … 010078.jpg

http://ulozna.soulslavers.com/soubory/m … 010079.jpg

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

28

Já to vždycky jenom pokobercoval a zatím se mi i přes časté přenášení v dešti a vlhko ve zkušebně nic nerozklížilo, nenafouklo. Za mě tedy nelakovat.
A mimochodem dobrej monster!!! Dvojitá přední stěna, velikost kufru Fabie Combi - totální custom! Tohle rozhodně nikde nekoupíš, gratulačka! smile

0 xLajků:

29

Janec napsal:

Já to vždycky jenom pokobercoval a zatím se mi i přes časté přenášení v dešti a vlhko ve zkušebně nic nerozklížilo, nenafouklo. Za mě tedy nelakovat.
A mimochodem dobrej monster!!! Dvojitá přední stěna, velikost kufru Fabie Combi - totální custom! Tohle rozhodně nikde nekoupíš, gratulačka! smile

Hele, už jsem to srazil trochu dolů, vnitřní objem je teď jenom 140l big_smile Skoro se bojím , aby ta drobotina vůbec hrála...

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

30

Já myslím, že taky nelakovat. Stejně při čalounění popatleš celou bednu lepidlem(nebo aspoň já to tak dělávám), takže bych se nějaký vlhkosti nebál. Přez lepidlo se ke dřevu nedostane.

0 xLajků:

31

chajda napsal:

Já myslím, že taky nelakovat. Stejně při čalounění popatleš celou bednu lepidlem(nebo aspoň já to tak dělávám), takže bych se nějaký vlhkosti nebál. Přez lepidlo se ke dřevu nedostane.

No jo, čalounění. Když jsme u toho, je na to nějaký zavedený postup, nebo fígl, jak to udělat, aby to nebylo jako od prasete?? (myslím hlavně spoje) Věřím, že koberec je v tomto trochu jednodušší, jak je chlupatý, tak trochu maskuje spoje, ale já našel při stěhování pěknou roli koženky, takže chci koženkovat. Máte pánové nějaké know-how??

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

32

mistergo napsal:

No jo, čalounění. Když jsme u toho, je na to nějaký zavedený postup, nebo fígl, jak to udělat, aby to nebylo jako od prasete?? (myslím hlavně spoje) Věřím, že koberec je v tomto trochu jednodušší, jak je chlupatý, tak trochu maskuje spoje, ale já našel při stěhování pěknou roli koženky, takže chci koženkovat. Máte pánové nějaké know-how??

Videl jsem jeden box kde byl kozenkovy "obal" usity ozdobnym calounickym stehem a bylo to pricpane vatelinem. Sice to vypadalo ze to patri do obyvaku, jinak remeslne pekne.

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

33

Osobně doporučím, než nějaký dlouhý vysvětlování, choď po aparátech, a prohlížej si bedny, jak sou čalouněný. Zajdi do hudebnin a prohlídni si tam boxíky, nebo obejdi známý, co mají čalouněný bedny a koukej, jak je to dělaný.
Jinak ještě jednu radu do života, díval sem se na fotkách, že nemáš zkosený hrany.
Je lepší to udělat. Stačí málo. Koženka, až budeš bednu někde tahat se o ostrou hranu lehce prodře.(to samý platí i o koberci) Když hranu zkosíš, případný tlak při prodírání se rozloží na větší plochu a hrana toho vydrží víc.
Fakt stačí trochu. Pár milimetrů na každou stranu.

0 xLajků:

34

spider napsal:

Videl jsem jeden box kde byl kozenkovy "obal" usity ozdobnym calounickym stehem a bylo to pricpane vatelinem. Sice to vypadalo ze to patri do obyvaku, jinak remeslne pekne.

To by znamenalo svěřit to odborníkovi, nad čímž uvažuju. Bednu dělal taky truhlář, dost precizní chlap, a je to vidět, takže bych to teď nerad zkazil.

chajda napsal:

Osobně doporučím, než nějaký dlouhý vysvětlování, choď po aparátech, a prohlížej si bedny, jak sou čalouněný. Zajdi do hudebnin a prohlídni si tam boxíky, nebo obejdi známý, co mají čalouněný bedny a koukej, jak je to dělaný.
Jinak ještě jednu radu do života, díval sem se na fotkách, že nemáš zkosený hrany.
Je lepší to udělat. Stačí málo. Koženka, až budeš bednu někde tahat se o ostrou hranu lehce prodře.(to samý platí i o koberci) Když hranu zkosíš, případný tlak při prodírání se rozloží na větší plochu a hrana toho vydrží víc.
Fakt stačí trochu. Pár milimetrů na každou stranu.

To je fakt, díky za radu.

Tak to je on přátelé!
0 xLajků:

35

Chtěl jsem napsat návod, ale nebylo by to k ničemu, pokud jseš šikovnej, tak zvládněš pokud nejsi radši se do toho nepouštěj wink. Posílam odkaz na svůj 1x10' kytarový boxu co mám na doma k 5W lampičce - je tam i  jak mám vyřešenej roh (cože asi tak jediná složitá věc na celym potahování). Celej box sem za se všim všudy udělal asi za 2 dny - vzhledem k tomu, že je to "nadoma" tak je tam ten nejlevnější 10kový celestion, skelet je to dělaný ze zybtků OBI 18mm dřevotřísky, přední a zadní stěna je z překližky - celkové náklady na box asi 1000Kč se vším a zní to COOL :-D. Teď na podobný bázi stavime s bratrem 1x10' bass box, taky na doma a zatim to vypadá dobře.

Jenom malé upozornění tvůj box má dost malý přesah před reprákem, protože tvůj přesah stačí tak akorát na obrubu repráku nemáš  šanci tam dát něják kloudně cokoliv jiného než kulatej gril (což dle mého hnus, ale proti gustu...), síťka musí být naplá na rámu a mříž by byla tak akorát nalepená na repráku což asi taky nebude ideál. Jo a taky jak tu někdo už psal zabruš hrany!!

http://www.flickr.com/photos/26459546@N … 211350616/

pedalboard:
Smrčka FuzzTone 60' -> Jim Dunlop JH-1special -> Ibanez CP-835II -> Smrčka Overdrive III station -> SIB! The Treminator -> Smrčka Double Chorus -> Ibanez FL-301DX -> Line6 FM-4 -> Line6 DL-4
0 xLajků:

36

badguitarist napsal:

Chtěl jsem napsat návod, ale nebylo by to k ničemu, pokud jseš šikovnej, tak zvládněš pokud nejsi radši se do toho nepouštěj

Zrovna výtvarka byla moje největší slabina, takže asi opravdu vyhledám pomoc odborníka big_smile Já si prakticky neuměl složit pořádně ani vlaštovku.

badguitarist napsal:

Jenom malé upozornění tvůj box má dost malý přesah před reprákem, protože tvůj přesah stačí tak akorát na obrubu repráku nemáš  šanci tam dát něják kloudně cokoliv jiného než kulatej gril

Omyl pane. Já budu mít reprák uchycený zezadu big_smile.

Tak to je on přátelé!
0 xLajků: