U basy to bude Glockenklang, MesaBoogie, Aguilar kdo treba jeste neklesnul k nizsim radam. Takovej AccuGroove, Bergantino, EuphonicAudio nebo Schroeder asi taky ne, ze 
Bohuzel i renomovane spickove znacky jako Eden (nemesis), Epifani (performance) nebo nove i EBS (classic) delaji tyhle levnejsi rady.
Ale i tak, vsechno co jsem vyse jmenoval jsou zpravidla znacky ktere se poji se svetovymi muzikanty. Ampeg - proc na nej hraji vsichni? Protoze to je relativne levny a i nejak tak uchazejicne hrajici aparat. Na kazdem festivalu je 8*10 Ampeg ne kvuli tomu, ze je to super bedna, ale kvuli tomu ze u ni plati za malo penez hodne ramusu a treba v CR uz to je standartni. Ne ale vsude, kde je vic penez jsou i lepsi aparaty. U nas si sotva nekdo dovoli dat na festival vsem k uzivani nejaky 4*12 EBS 
Nicmene treba v LMB jsem videl u R.Bony Glockenklang, Miller mel SWRka, jeden basak co hral se Sternem (nebo Burtonem? jezis, ja uz ted nevim) mel Markbass, kontrabasak EST hral pres al. Hartke, z ceskych trebas Wimpy hraval pres Epifani a Aguilar a podivej se mezi hudebniky od EBS - najdes tam temer komplet skandinavskou metalovou i nemetalovou scenu a nejen tu skandinavskou
.
Ta laska k Ampegu prameni z hrozne nevedomosti
Vzdyt i vetsinove ceska zvukarska obec nejvic slysi na Ampeg - zrovna nedavno se mi jeden servisak v ProDance snazil vnucovat nejakej ampeg s tim, ze tam je dobrej kompresor...a aniz by poznal - horlive hanil muj kompresor ADK
A tim se dostavam k druhemu duvodu proc na Ampeg vsichni hrajou. Je stejny proc u nas vsichni znaji hlavne Ampeg a povazujou ho za spicku, pritom je to spis lepsi lowend. Ampeg je gigant. Dokaze lecos sponzorovat, vselijak se zviditelnovat a ma takovou produkci aparatu, ze jich nikdy neni snad nedostatek. Nechava si platit za znacku, pritom je to takova velkovyroba, ze neni mozne zachovat nejakou vyssi kvalitu.
Nezatracuju ho uplne, jen se snazim vykompenzovat tu stalou vedouci pozici Ampegu v myslich ceskych basaku.
Jeste jsem chtel zminit dalsi vyrobce u kterych nevim. Carvin, MarkBass, H&K a SWR nevim kam zaradit. Markbass dela tak neco uprostred a zbyle tri co vim - zas jak spickove tak mizerne. Podobne Ashdown. Gallien-Krueger je na tom imho podobne jak Ampeg. Specificky zvuk, kdo ho chce at ho ma, zbytek ho zpravidla dost nesnasi. A Trace-Elliot? Nevim, to je kontroverze sama 
Na co jsem jeste zapomnel z tech skutecne svetovych?
CEILIN KAT IZ WATCHIN U MASTERBATE