1

Téma: Kobylka - Je to běžné?

Chtěl bych vás poprosit o radu. Kontroloval jsem svou kobylku a zjistil jsem, že "držáky" na kameny nejsou v rovině...např. první, který nese E strunu je poměrně dost nakloněný, naopak ten poslední je zase rovný. Pro představivost zasílám obrázek...Zajímalo by mě, jestli je to normální, nebo by měly být všechny "držáky" v rovině. (Omlouvám se za neodborné názvy.)

http://resize.like.cz/images/1227463662DSC00356.JPG

0 xLajků:

2 Naposledy upravil: Ivo (23. 11. 2008 19.29:12)

Re: Kobylka - Je to běžné?

No, tak jak začít s těma kamenama (držákama). Kameny jsou posuvné buď horizontálně, nebo vertikálně a oboje má svůj význam. Zkusím to nějak hodně jednoduše. Položíme basu vodorovně na záda:

Verikální (nahoru a dolu)
Laicky řečeno, tímto pohybem nahoru a dolů nastavujeme výšku strun. Nebudeme se teď zabejvat prohnutím a rovnáním krku, berme to tak, že krk je v pořádku, tak jak má být. Každý má svoji výšku, která mu vyhovuje. Důležité je, aby struna nebyla moc nízko a nedrnčela o pražce a naopak vysoko tak, že na to nepujde hrát. Výška se řídí opravdu individualně dle potřeb, tloušťky strun a stylu hry (slap, prsty, trsatko). K tomu nahnutí kamenů, osobně je mám vodorovně, výškově tak, aby kopirovaly zaoblení krku.

Horizontálně (ke krku a od krku)
Tak toto je důležité nastavení pro ladění nástroje ve včech polohách. Vezmeme ladičku naladíme např. strunu E a podíváme se, jak jsme na tom na též struně ve 12. poloze (oktáva). Pokud jsme níže, kamen posuneme blíže ke krku, tak abychom zkrátili vzdálenost mezi kamenem a 12. prazcem. Znovu doladíme prázdnou strunu a znovu doladíme oktávu. Tento postup opakujeme tak dlouho a na všech strunách, až dosahneme kýženého výsledku. Pokud je basa slušná, bude ladit i v dalších polohách. Pokud ne, budeme dělat kompromis, nebo nástroj prodáme. To že nejsou kameny v jedné rovině je naprosto v pořádku

Uf, snažil jsem se opravdu srozumitelně pro začátečníky, tak mě doufám ti víc vzdělaní nebudou opravovat ve výrazech...

Yamaha TRB-5P; Sandberg California TM2 5 str.; Lakland Skyline 55-02 Deluxe; Fender Jazz Bass (US 1976); Fender Jazz Bass Fretless; EBS Gorm 350 (2x10"); EBS Neo Drome 150 (1x12"); EBS Microbass II Preamp/DI Box
http://www.monantes.cz/
http://www.tombowling.cz/
0 xLajků:

3

Děkuju za vysvětlení...jestli ještě můžu, rád bych se zeptal na polohu "šroubků", které nesou kameny. (Na obrázku je to zakresleno více dole.) Šroubky mám namysli tu součást kobylky, s kterou manipulujeme pro polohu kamenů nahoru a dolů. Právě tyto součásti kobylky (šroubky) nejsou v rovině (viz. obr.). Nejsem si jistý tím, zdali to tak má být správně.

0 xLajků:

4

Ne, to je v poradku, ty budou vždy kolmo ke šroubkům na horizontální posun. Samozřejmě, že optimální je, když je všechno buď vodorovně, nebo svisle, ale to se málokdy povede u těchto typů kobylek.

Jestli jsem teda tvoji otázku, že nejsou v rovině pochopil správně. Hlavně oba šroubky na jednom kameni musí doléhat ke kobyle, aby byl zajištěn správný přenos "chvění strun" do nástroje.

Yamaha TRB-5P; Sandberg California TM2 5 str.; Lakland Skyline 55-02 Deluxe; Fender Jazz Bass (US 1976); Fender Jazz Bass Fretless; EBS Gorm 350 (2x10"); EBS Neo Drome 150 (1x12"); EBS Microbass II Preamp/DI Box
0 xLajků:

5

Ne ne Ivo, ty stavěcí šroubky (pokud se jim tak říká) jsou kolmo jen u některých typů kobyl (třeba MM to tak tuším má). Taky mam u jednoho nástroje u jednoho kamenu šroubky šikmo k ploše pod nimy. Je to způsobeno tím, že je tam obrácený kamen, než má být. A zvukově to samozřejmě vadí, protože přenso chvění do nástroje je tím značně degradován a s novými strunami to drnčí.

0 xLajků:

6

Wexx napsal:

Ne ne Ivo, ty stavěcí šroubky (pokud se jim tak říká) jsou kolmo jen u některých typů kobyl (třeba MM to tak tuším má).

Nevím, nebudu se hádat, mám je i u JB kolmo ke šroubkům na posun kamenů. Samozřejmě, že existuje milion různejch kobyl...

0 xLajků:

7

Záleží to na konstrukci kobyly, některé mají tu zadní hranu (když se podíváš na obrázek nahoře) trochu nižší a ty dlouhé šrouby jsou pak šikmo. Potom musí být i ty šroubky dolu šikmo, aby byly ve výsledku kolmo k ploše dole. A když je to trochu šikmo, jako na obrázku, bude přenos vibrací poškozen (u mě je to jen na jedný struně, tak je to krásně slyšet). Samozřejmě nepopírám, že přenos vibrací takvýmhle způsobem je přinejmenším pofidérní a na slušném nástroji bych čekal jinak řešenou kobylu.

0 xLajků:

8 Naposledy upravil: CharlesBass (23. 11. 2008 23.21:05)

Baky napsal:

polohu "šroubků", které nesou kameny

No ty se posunujou pokud dobře odhaduju v drahách. bohužel konkrétní kobylka vypadá "levněji" a bude tam asi vůle u těch ladících šroubů. Díky tomu, když se napne struna, šroubky jakoby "podklouznou". Nebo je daleko víc spíš možný to, že kdyby byly kolmo, byly by naopak tlakem struny vyvraceny ke krku. Kobylu téhle konstrukce ale moc (jak vidmo) neznám. Ani se mi nelíbí. Schaller rulez.

0 xLajků:

9 Naposledy upravil: Baky (23. 11. 2008 23.33:18)

Ještě bych měl jeden dotaz, netýká se teď kobylky. Nechci zbytečně zakládat další téma s nejspíše hloupou otázkou. Pokud přimáčknu strunu k pražci, tak v určitých polohách struny chrastí (nejedná se o typický zvuk struny při přitlačení na pražec). Je to většinou ve vyšších polohách (12 pražec a výše). Dříve jsem s tímto problémy neměl, zajímalo by mě, čím to je.

PS: Hrál jsem volně bez aparátu.

0 xLajků:

10

máš povolený krk....neboli luk, utáhni ho trošku, ale jakmile to přeženeš bude Ti chrastit zase první polovina hmatníku....hlavě to dělej jemě, ne-li po jednotlivých stupních (myšleno jako úhlová míra)...ještě jednodušejc: nervi za to!

Cožpak, kdybych tě Nebeská oběsil...?

http://www.sloganizer.net/en/style5,spalovac-spc-mrtvol.png
0 xLajků:

11

Baky napsal:

Je to většinou ve vyšších polohách (12 pražec a výše).

parabass napsal:

máš povolený krk....neboli luk, utáhni ho trošku, ale jakmile to přeženeš bude Ti chrastit zase první polovina hmatníku....hlavě to dělej jemě, ne-li po jednotlivých stupních (myšleno jako úhlová míra)...ještě jednodušejc: nervi za to!

Pokud to chrasti v polohach, je treba v prvni rade zvysit problemove struny na kobylce. Pak je mozne, ze bude treba mirne napnout luk, pardon, krk smile

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

12

Nebo taky může chrastit struna na kobyle, jako mně.

0 xLajků:

13

CharlesBass napsal:

Nebo je daleko víc spíš možný to, že kdyby byly kolmo, byly by naopak tlakem struny vyvraceny ke krku.

Ano přesně tak, a tahalo by to plech kobylky přes vruty z těla basy...

Jolana D-Bass, Jolana Studio Bass, Solton BK100 Germany, ZOOm B2
THE RAMONES Heidi is a Headcase... jdu si svojí cestou
0 xLajků:

14 Naposledy upravil: Baky (24. 11. 2008 21.34:07)

Pokoušel jsem se trochu utáhnoutř krk, ale za žádnou cenu to nešelo (ještě jsem s ním od koupi nemanipuloval). Nejspíš je na maximum utažený, těžko říct. Samozřejmě jsem povolil struny, ale utážení prostě nešlo, i když jsem více přitlačil, kdežto povolení na opačnou stranu ano. Sledoval jsem, proč ony struny chrastí při přitlačení na pražce, je to zpravidla tím, že se struna dotýká kovové součásti na hmatníku (pražce) před zmáčknutou polohou. Je to v polohách od 12 výše(vyšší tóny). Nevíte jak toto chrastění (drnčení) odstranit? Napadá mě jen snížit kameny nebo prohnout kr do U, ale to semi vůbec nechce kvůli dohmatu.

PS: Kameny mám v nejvyšších polohhách už od koupi, nemanipuloval jsem s nimi

0 xLajků:

15

este k tem sroubkum asi je to proste nakrivo vyvrtany ..v tom sutru bych hadal smile

Baky napsal:

Napadá mě jen snížit kameny nebo prohnout kr do U, ale to semi vůbec nechce kvůli dohmatu.

udelej oboje tim budes mit stejnej dohmat a melo by to teoreticky pomoct..

btw de o kompromis..proste si s tim pohraj a uvidis.. 
btw II na vetsine bas pri nizsim dohmatu to chrsti de o to jak moc ti to vadi a jestli ti to leze do apce coz se vetsinou nedeje..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků: