1

Téma: (ebenový + fretless) hmatník

Mám Fokus JB - fretless a poslední dobou se i přes původ od Fokusů více a více zamlouvá. S pár úpravami sem ji nedávno osadil snímačema EMG a vše dobré vyniklo..ale to už sem říkal.

Přemýšlím, že bych původní hmatník (ani nevím co je to za materiál) nechal vyměnit za ebenový. Slibuji si od toho hlavně větší odolnost proti opotřebení, protože současný je docela měkký, o přebroušení nejde to si udělám i sám, ale hlavně si mylsím že by to dostalo ještě ostřejší zvuk a i tón by byl více citlivý, díky tomu že se ta struna nebude jakoby bořit - bude vnímat více levou ruku a sustain by mohl jít nahoru ne? Prazdné struny znějí perfektně, sustain dlouhý plný, ale na hmatníku to prostě upadá a veřím že měkký hmatník na to má negativní vliv.
  Co si o tom myslíte, co se se tak díval tak eben je na bezpražci takový standart ne?

Uvažoval sme že bych mohl teoreticky si nechat vyrobit komplet nový krk, ale kvůli ceně, bude jen nový hmatník asi lepší volba. Ten současný krk, si mylsím že až na ten hmatník je víc než dobrý, krásně rezonuje.
  Nevíte jaká je tak bežná cena za "přehmatníkování" popř nový krk ?
Asi bych se domluvil u Macha (ten je od Vsetína nejblíž asi) anebo jestli máte někdo kontakt a tip na někoho v Brně tak sem s nim. wink

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

2

Re: (ebenový + fretless) hmatník

Ano, udělej to! Pokud se ti nechce dávat 3-4 tisíce za výměnu hmatníku, a to ještě s tím, že budeš muset přesvědčovat kytaráře, aby ti to udělali - přece jen jen to velmi pracná procedura (odžehličkování starého apod.), ale výsledek za to stojí. Nahoru půjde sustain i kvalita tónu. Levnější alternativou by pak bylo pouhé nalakování hmatníku a lá Jaco, tam navíc nehrozí, že se ti do toho bude struna bořit, neb i tak tvrdé dřevo jako eben má u roundwound své limity...

0 xLajků:

3

=>Dan takže bys volil nechat si udělat celý krk, jestli správně rozumím? Nevíš kolik by to tak stálo bez mechaniky?

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
0 xLajků:

4

ja bych mozna spis sel do laku, vymenit hmatnik je docela pracne, i kdyz lak ma proste jiny zvuk nez drevo.....jak ted ctu Dan doporucil v podstate totez. Pokud se jedna o cely krk tak v zavislosti na materialu, pocitam rozpeti 5000 - 8000, eben je docela drahy

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

5

spider napsal:

pocitam rozpeti 5000 - 8000, eben je docela drahy

Ehm... za tu cenu bys mel original Fender

Yamaha TRB-5P; Sandberg California TM2 5 str.; Lakland Skyline 55-02 Deluxe; Fender Jazz Bass (US 1976); Fender Jazz Bass Fretless; EBS Gorm 350 (2x10"); EBS Neo Drome 150 (1x12"); EBS Microbass II Preamp/DI Box
http://www.monantes.cz/
http://www.tombowling.cz/
0 xLajků:

6

mrkni na ebay a kup celej komplet novej krk, než předělávat fokusáckej.. to je jak tunit škůdku kolama od OZ..

třebas mechiko palisandr http://cgi.ebay.com/FENDER-JAZZ-BASS-FR … 286.c0.m14

0 xLajků:

7

Mexicky krk je dost tenky. Asi bude lepsi, nez fokusacky, nicmene zvazil bych, zda se nepodivat jeste o kategorii vyse...

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

8

taky bych radši koupil nějaký jiný krk
např.:
http://www.talkbass.com/forum/showthread.php?t=482257

0 xLajků:

9

palisandr nechci a objednávat z ebay neumím, to by mi musela nějaká dobrá duše pomoct smile , ale origo krku s ebenovým hmatníkem bych se nebránil, jenže se trochu bojím aby tam dobře sedl, je to sice JB kopie, ale nevím jak a včem se liší od origa, aby nebyl třeba utopený nebo naopak, ale to by byly řešitelné problémy.
  Já se za svého fokuse nestydím a klidně pujdu i do pro mnohé neefektivní úpravy výměny hmatníku na fokusáckém krku.

Anebo, je ještě jedna volba, přelakovat ten krk...jenže tomu moc nevěřím a nevím jestli to chytne na ten hmatník.

0 xLajků:

10

Dunde.e napsal:

ale origo krku s ebenovým hmatníkem bych se nebránil, jenže se trochu bojím aby tam dobře sedl, je to sice JB kopie, ale nevím jak a včem se liší od origa

A to je takovej problem chytit kolegu s jakymkoli Fender Jazz Bass (USA, Mexiko, Japonec) a ten krk oměřit? Změřit rozteče děr, atd? Nicméně si myslím, že ten Fokus JB bude dokonale obšlehnutej a pasovat to bude.

Dunde.e napsal:

Já se za svého fokuse nestydím a klidně pujdu i do pro mnohé neefektivní úpravy

Tady nejde o to stydět se, ale o to, jestli to má opravdu cenu. Pak si totiž vezmeš do ruky třeba opravdovej Fender a zjistíš, že najednou se ti líp hraje,líp to zní, budeš ho chtít a uvědomíš si, že kdybys nedělal tyhle úpravy na Fokusu, tak už jsi originál dávno mohl mít. A jestli myslíš, že cena Fokusu touto úpravou vzroste, tak ti předem říkám, že ani náhodou!

Yamaha TRB-5P; Sandberg California TM2 5 str.; Lakland Skyline 55-02 Deluxe; Fender Jazz Bass (US 1976); Fender Jazz Bass Fretless; EBS Gorm 350 (2x10"); EBS Neo Drome 150 (1x12"); EBS Microbass II Preamp/DI Box
0 xLajků:

11

Ted jste mi normalne vnutkli myslenku. Zasatral jsem ve skrini a nasel rozebranyho Sharka asi 10 let staryho. Co si pamatuju, tak hral docela ve stredech a premejslim o tom, jestli z nej nevyrvu prazce a neudelam si takovej jaco bezprazec na to domaci brnkani. Je to palisandr... Co vy na to? Otrham ho za tejden, nebo staci nejakej lak a bude klid a pohoda?

0 xLajků:

12

Teda co ty doma nenajdeš. Mam taky Sharka, ale péčko. Taky jsem ho odpražcoval (zabroušením) a hmatník, též palisandrový, je po roce víceméňe v pohodě. Ale lak bych být tebou zkusil, na tomhle stroji je to dost jedno.

0 xLajků:

13

Wexx napsal:

Teda co ty doma nenajdeš. Mam taky Sharka, ale péčko. Taky jsem ho odpražcoval (zabroušením)

Sam se nekdy divim co doma nenajdu... Ja ho taky odprazcuju, ale vytrhanim a pak asi sprzním nějakým tvrdým lakem. Tohle je taky péčko, ale s JB snimacem Di Marzio u kobyly. Myslim, ze to nebudu nijak resit a spis si nejak vyhraju a zablbnu...

0 xLajků:

14

Ivo napsal:

Tady nejde o to stydět se, ale o to, jestli to má opravdu cenu. Pak si totiž vezmeš do ruky třeba opravdovej Fender a zjistíš, že najednou se ti líp hraje,líp to zní, budeš ho chtít a uvědomíš si, že kdybys nedělal tyhle úpravy na Fokusu, tak už jsi originál dávno mohl mít. A jestli myslíš, že cena Fokusu touto úpravou vzroste, tak ti předem říkám, že ani náhodou!

Jo to rozumím, ale zatím sem do toho dal velice málo peněz a hraje to nadmíru dobře, tak si řikám že i když do toho teď zainvestuji, tak i když to z toho zpátky nedostanu, tak přesto užitek z toho bude velký. A buď se mi podaří jen hmatník nebo krk...a kdybych měl komplet nocý krk udělaný už na vyžší úrovni, časem zapochyboval nad tělem, tak tělo bych si když budu mít materiál udělal už i sám anebo si nechal zase udělat u profíka.
Ten bezpražec teď fakt zní dobře, ale vím že nevjvětší rezervu to má ještě na hmatníku,ale i tak mě to baví na něj, zvuk se oproti původnímu stavu co jsem to koupil hodně změnil a i bez kompresoru, chorusů ..no bez efektu je ten zvuk už docela použitelný a když slyším někde hrát nějaký bezpražec tak z toho dostanu podobný zvuk docela dobře a můžu si to zahrát.

0 xLajků:

15

Takze co ? Potrebujes at ti to schvalime, nebo to mam s tim lakem opakovat ? wink

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

16

tož lak by bylo nejlevnější řešení a je fakt že kdybych to i zkazil, tak se nebude nic moc dít. A jak na to? koupit první polyuretan co najdu nebo hledat nějaký spešl? přebrousím asi krk do rovna a pak nejlépe stříkat pistolí aby byla všude stejná vrstva (doufám že to nebude příliš husté a pujde to naředit). A po zaschnutí znovu přebrousit hmatník abych to vyleštil pokud to bude krupica
To by mohlo fungovat ne? smile
Jo a jaká se doporučuje vrstva?

A ještě jeden dotaz. Hmatník sem napouštěl kdysi dávno olejem, takže to budu muset odmasti...myslíte sei že acetonem nebo obyčejným technickým benzínem nebo lihem něco podělám když se to budu snažit odmastit?

0 xLajků:

17

spider napsal:

Takze co ? Potrebujes at ti to schvalime, nebo to mam s tim lakem opakovat ?

big_smile big_smile big_smile to je jak na mestskym urade... Schvaleno - buch beran!

0 xLajků:

18

No s tim mastnym hmatnikem to bude trosku orisek, ale terroreticky by s tim aceton nemel nic udelat. Pred brousenim bych si poridil tmel ci plnic na drevo v odstinu hmatniku a nejvetsi doliky zaplacnul, protoze lak neudela silnou vrstvu, bude kopirovat povrch, tedy i strukturu dreva. Co se laku tyce, klidne pouzij polyuretan na parkety, jde hlavne o to aby to bylo tvrde. Klidne 2-3-4 vrstvy pokud mas na to trpelivost. Krupici to neudela, polyuretan se krasne spoji, jen musis delat tenke vrstvy, brousit staci jemne aby se chytila dalsi vrstva, nutno ale dobre ocistit od obrusu, jinak ti to v tom samozrejme zustane a bude to nuffne

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

19

Dunde.e napsal:

Mám Fokus JB - fretless a poslední dobou se i přes původ od Fokusů více a více zamlouvá. S pár úpravami sem ji nedávno osadil snímačema EMG a vše dobré vyniklo..ale to už sem říkal.

Přemýšlím, že bych původní hmatník (ani nevím co je to za materiál) nechal vyměnit za ebenový. Slibuji si od toho hlavně větší odolnost proti opotřebení, protože současný je docela měkký, o přebroušení nejde to si udělám i sám, ale hlavně si mylsím že by to dostalo ještě ostřejší zvuk a i tón by byl více citlivý, díky tomu že se ta struna nebude jakoby bořit - bude vnímat více levou ruku a sustain by mohl jít nahoru ne? Prazdné struny znějí perfektně, sustain dlouhý plný, ale na hmatníku to prostě upadá a veřím že měkký hmatník na to má negativní vliv.
  Co si o tom myslíte, co se se tak díval tak eben je na bezpražci takový standart ne?

Uvažoval sme že bych mohl teoreticky si nechat vyrobit komplet nový krk, ale kvůli ceně, bude jen nový hmatník asi lepší volba. Ten současný krk, si mylsím že až na ten hmatník je víc než dobrý, krásně rezonuje.
  Nevíte jaká je tak bežná cena za "přehmatníkování" popř nový krk ?
Asi bych se domluvil u Macha (ten je od Vsetína nejblíž asi) anebo jestli máte někdo kontakt a tip na někoho v Brně tak sem s nim. wink

Ahoj,
mám čerstvě postavenou basu od Standy Lysáka z Dlouhé Loučky u Rýmařova - je to jazz bass bezpražec eben. Měl jsem kdy všehovšudy 2 bezpržcovky, jedna kopie jazz bass palisandr a druhá starý odpažcovaný Ibanez. Tahle ebenová je asi nejlepší, eben je prostě eben. Standa kromě toho, že staví basy, kytary, housle..taky nástroje opravuje, odpařuje hmatníky, atd. Jestli tápeš, zkus mu zavolat, třeba poradí jak s lakem, odpražcováním, za kolik udělat novej hmatník eben, popř. novej krk.

kontakt na p. Lysáka:775 136 738 (občas ale nemá signál, má dílnu na samotě u lesa :-)))

Zatim čus
Radim

Fretless 6 pasiv/Vlček, DR (Sunbeams, Lo Rider, Pure Blues), Aguilar Tone Hammer, Aguilar DB659, Warwick Jonas Hellborg 2x250W, Aguilar 2x DB112, kompresor-limiter/Smrčka
0 xLajků:

20 Naposledy upravil: KreuZ (03. 11. 2008 16.47:03)

Ivo napsal:
Wexx napsal:

Teda co ty doma nenajdeš. Mam taky Sharka, ale péčko. Taky jsem ho odpražcoval (zabroušením)

Sam se nekdy divim co doma nenajdu... Ja ho taky odprazcuju, ale vytrhanim a pak asi sprzním nějakým tvrdým lakem. Tohle je taky péčko, ale s JB snimacem Di Marzio u kobyly. Myslim, ze to nebudu nijak resit a spis si nejak vyhraju a zablbnu...

To jsem taky udelal ale bohuzel jsem to aplikoval na sunkovou basu a to me bohuzel od bezprazce tak nejak odradilo ......

Jinak hmatnik mam palosandrovej a v kombinaci s hlazanejma strunama neni co se opotrebenizadny problem

anybody wants to get mellow, you can turn around and get the fuck out of here
0 xLajků:

21

Myslím,že investice do přestavby pražce v bezpražec je riziková.
Osobně bych do toho nešel.
Bezpražec ,hotový z výroby, se dá sehnat z druhé ruky za celkem dobré peníze - nevkládal bych naděje,ani peníze do něčeho,co si osobně nevyzkouším před samotnou koupí(natož amatérskou stavbou).
K lakovanému hmatníku: Jsem spíš pro eben(nelakovaný). Několikrát se mi dostal do  ruky bezpražec s lakovaným hmatníkem a při hře byl zvuk s přílišným atackem,mlaskáním o lak-nepříjemný zvuk,který u bezpražce ruší-není středozateplený.
Doma mám i jednoho bezpražce ze 70tých let s javorovým hmatníkem-lak je přebroušen-má "duši".
Nacpeš prachy do předělání hmatníku s vyšší pravděpodobností toho,že to hrát nebude - výsledek= prosereš prdel - z prodejnýho kusu "uděláš" neprodejmou sračku.
Doporučuji: Prodej to co máš a kup hotovýho,vyzkoušenýho bezpražce,kterýho si předem vyzkoušíš.
Držím palce
M

Baskytary: Víc než je běžné
Aparáty:     Víc než je běžné
Efekty:        Víc než je běžné
Kabely: LavaCable,DiMarzioCable,Vovox,PhilJonesCable,PRScable,GeorgeL'sCables, ...
Příslušenství: Lehle,SonicResearch,Korg,MXR,BOSS,Furman,Peterson,Ultimate,SKBcasses,Elixir, ...
0 xLajků:

22 Naposledy upravil: Dunde.e (03. 11. 2008 22.57:06)

Jenich Já ale nepředělávým pražec na bezpražec..tady někdo nedává pozor ale zase dík že mi radíš smile , takže ti odpouštím big_smile .
Já mám nyní Fokus, který už prošel několika majiteli tohoto fóra...já sem asi 4majitel možná víc. Koupil sem Origo Fokus JB fretless s vyměněným kobylkovým snímačem za RM. Postupně jsem ho poupravoval podle možností a v poslední době sem tam dal i fórácké "neprodejné" aktvní EMG snímače a zvuk se fakt moc vylepšil, basa se chová už tak, že je kočírovatelná a můžeš si hrát se zvukem. Jedíná nad čím pochybuji je ten hmatník, který bude z nějakého laciného měkkého dřeva, proto bych ho chtěl vyměnit za eben, nebo nalakovat....ale ten lak, nejsem si stím uplně jistý, na druhou stranu je to zase v porovnáním vyměny hmatníku mnohem levnější...tak třeba to zkusím.

Musím se přiznat že sem tomu fokusovi ze začátku věřil asi tak jaká byla jeho cena. Laciná kytara s adekvátním zvukem k ceně. Teď sem cenu nenavýšil o mnoho a zvuk se mi fakt líbí a začlo mě to na něj více bavit, dokonce uvažuji, že tak jak to byla pro mne jen basa tak na zkoušení co to dělá, tak teď už bych se možná rozhodl hrát primárně jen na ni a pražec, strčit trochu bokem, ale myslím že by to chtělo ten eben. Teďkom mám strach že bych se nemohl spolehnout, že na něj zahraju vše tak a bude to znít jak by mohlo na ebenu.
Bezpražec je prostě o tom že nemá pražce smile a tvrdý podklad dovolí jemněji korigovat tón, kdežto měkký je taký průměrovač, že uplně neposlouchá na drobné změny.
  edit:   Nečekám od té upravy, že to bude dělat práci za mne...asi to bude i více zdůrazňovat chyby, na což si budu muset zvyknout, ale já chci jít touto trnitou cestou. Zvukově se mi jinak už teď ta basa líbí, prostě je to bezpražec, snímače tomu daly hodně, takže zvuk je takový chrochtavý bezpražcový střeďák a to sem na ni neměl ještě nové struny smile .

0 xLajků:

23

Dunde.e napsal:

Jenich Já ale nepředělávým pražec na bezpražec..tady někdo nedává pozor ale zase dík že mi radíš smile , takže ti odpouštím

aha...sorry...nekoukám... big_smile já jak čtu bezpražec, hmatník, novej krk tak už bych loupal pražce big_smile

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

24

Až mě mrzí, že se ti ty EMG-čka líbí, vyfouknul si mi je na poslední chvíli sad Jinak jsem rád, že jsou tu experimentátoři jako ty, kteří buď ukážou cestu ostatním (viz.  např. Jenichova kovová kobylka) nebo poukáží v určitém směru na Cimrmanovu teorii slepých uliček. Jen tak dál! A pokud tě EMG-čka omrzí, tak dej vědět, ať si mohou kritici klepat na čelo, co to ten blázen RAT cpe do Jolany, vždyť je to hřích! big_smile

0 xLajků:

25

Dunde.e : já bych ti asi doporučil to nedělat, zbytečně v tom utopíš peníze. Teď ten bezpražec hraje moc hezky, ty snímače ho hodně nakoply, jene má to jeden problém: tělo té basy nerezonuje tak, jak by mělo. Vím to, protože jsem ho, když jsem ho měl doma, porovnával uchem nasucho s několika JB a byl tam dost velký rozdíl. Zvuk z tohohle byl prostě moc úzký. To už je lepší ho prodat a s nímače si nechat a koupit fakt mexiko, nebo tak něco.
Mluvím teda o drahých úpravách, pokud budeš jen lakovat, tak to drahá úprava není :-) Mě se ale lakování palisandru nepozdává, na Jolaně jsem to zkusil a ztrhl.
Ty jsi dost šikovný, tak bys mohl risknout i velký experiment, koupit si ebenovou destičku a zkusit to udělat sám, ale rozhodně to není hračka.
A zkus zavolat tomu Lysákovi, je s ním docela dobrá řeč, třeba překvapí. Navíc v dlouhé Loučce nemá dost kšeftů a tak někdy dělá hodně pod cenou (jindy zas nadsadí...)

Lakland  JO5, Fender precision elite (1983), Ibanez ATK 305, Cort GB 75JJ, Crafter pětka akustická
Aguilar ag700+sl 410
K volšovým rukám volšový tělo!
0 xLajků:

26

Dan napsal:

Ano, udělej to!

Dan je zpátky!! Vítej... smile

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

27

pipa napsal:

Dunde.e : já bych ti asi doporučil to nedělat, zbytečně v tom utopíš peníze. Teď ten bezpražec hraje moc hezky, ty snímače ho hodně nakoply, jene má to jeden problém: tělo té basy nerezonuje tak, jak by mělo. Vím to, protože jsem ho, když jsem ho měl doma, porovnával uchem nasucho s několika JB a byl tam dost velký rozdíl. Zvuk z tohohle byl prostě moc úzký. To už je lepší ho prodat a s nímače si nechat a koupit fakt mexiko, nebo tak něco.

asi tak.. bohy tady už věky prodává mexico JB fretless za 9k, tam kdybys šoupnul ty EMG, bylo by to úplně supr.

0 xLajků:

28

mikulik napsal:

taky jsem koukal... ale toho uz asi tady nikdo nezna, meni se tu sestava wink
to mi pripomina - zdalipak jeste hraje na Markbass? smile

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

29

davidak napsal:

asi tak.. bohy tady už věky prodává mexico JB fretless za 9k, tam kdybys šoupnul ty EMG, bylo by to úplně supr.

...nebyla by to jen výměna loga?

0 xLajků:

30

Dunde.e napsal:

Fokus za mexickej Fender? To si, při vší úctě, nemyslim smile

0 xLajků:

31

Dunde.e napsal:

To si taky nemyslím...na druhou atranu, ten Fokus hraje docela dobře, pokud nepotřebuješ nutně lepší basu, tak bych to nechal jak je.
A měl bys po starostech big_smile
S kým teď hraješ?

Lakland  JO5, Fender precision elite (1983), Ibanez ATK 305, Cort GB 75JJ, Crafter pětka akustická
Aguilar ag700+sl 410
K volšovým rukám volšový tělo!
0 xLajků:

32

pipa možná to fakt nechám tak a počkám jestli mě bezpražec bude bavit po čase víc a budu toužit po lepší base..., nicméně pokud mi kytarář nabídne přelepení hmatníku za rozumnou cenu která bude na spodní hranici vašeho odhadu..tak bych do toho asi šel

teď hraju krátce popík s TBC, ale jsem tam krátce, takže nahrávky co najdeš jsou beze mne.

0 xLajků:

33

Když už jsme u těch hmatníků jako takovejch... By mě zajímala jedna věc:
Z pražcovky jde bezpražec udělat celkem nenásilně i kuchyňským nožem, jak tu někteří potvrdí...

Jak je to ale naopak? Dá se nějak rozumně (nejspíš teda kytarářem) předělat bezpražcová basa na pražcovou? Prostě tam vohoblovat díry a zasadit pražce?

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

34

kurcatovium napsal:

Jak je to ale naopak? Dá se nějak rozumně (nejspíš teda kytarářem) předělat bezpražcová basa na pražcovou? Prostě tam vohoblovat díry a zasadit pražce?

Samozřejmě, že jde.

0 xLajků:

35

kurcatovium napsal:

a ma to vyznam?

Jsem  TU
0 xLajků:

36

No, to mě jen tak napadlo, když vidím kolikrát třeba na evilBay opravdu pěknou basu, ale bezpražcovku...

Axlík napsal:

a ma to vyznam?

Bezpražec sem v rukách nikdá neměl a s mým prasostylem je to vlastně dobře. Takže to podle mě význam kolikrát i má... ;-) Navíc se z toho pak zpětně dá bezpražec udělat, když to člověku nebude vyhovnovat.

0 xLajků:

37

kurcatovium napsal:

Navíc se z toho pak zpětně dá bezpražec udělat, když to člověku nebude vyhovnovat.

No, tak to uz by dalo vetsi praci, ale da se vsechno... A k tomu jestli to má význam - např. k Fenderu PB sezenes na Ebay bezprazcovej krk ze 70tky o 200-300 dolaru levneji nez oprazcovany a ohrany. Tak si to spocitej. Stejne ten pražcový musis dat větsinou preprazcovat. Takze jedinej rozdil je nechat udelat drazky a perletovy tecky.

0 xLajků:

38

mikulik napsal:

Pozdě, ale přece: nazdár Mikule! smile

Axlík napsal:

taky jsem koukal... ale toho uz asi tady nikdo nezna, meni se tu sestava wink
to mi pripomina - zdalipak jeste hraje na Markbass? smile

A tobě taky pozdrav, Axle! Samozřejmě že markuju, že se vůbec ptáš, spíš jsem se podivil, že už i ty! (asi si musim dohledat starší témata...). A abych nebyl úplně OT, tak:

kurcatovium napsal:

Je to sice poměrně originální nápad, ale proč ne. Otázka je, co na to kobylka, zda-li ji nebude třeba vyměnit (najednou budou šroubky na kamenech moc krátký) a samozřejmě musíš taky počítat s výměnou nultýho "pražce"...

0 xLajků:

39

Dan napsal:

Je to sice poměrně originální nápad, ale proč ne. Otázka je, co na to kobylka, zda-li ji nebude třeba vyměnit (najednou budou šroubky na kamenech moc krátký) a samozřejmě musíš taky počítat s výměnou nultýho "pražce"...

Kobylka i nulťák bude uplne v pohode, ani jedno nemusis menit...

0 xLajků:

40 Naposledy upravil: kurcatovium (17. 11. 2008 21.17:19)

Neee, abyste mě nechápali špatně... Já jen tak sonduju. To jsem totiž viděl moooc krásný G&Lko na ebay. Nádhera. Jedinej problém byl právě v tom, že to byl bezpražec. Sehnat holej pražcovej krk na G&L není taková sranda jako na Fendry a jejich klony, takže mě napadlo, jestli je tu třeba taková možnost.

Ohledně kobylky a spol. Tak veškerej HW vypadal na chlup stejně jako u běžnejch pražcovek, alespoň takhle opticky, ale co maximálně výměna pár šroubků ;-). No a ani nultej pražec už není taková piha na kráse, když už by se tam vkládaly všechny ostatní :-)

Takže až zas někde uvidím něco podobnýho, můžu směle přihodit... (A pak dát stejnou částku za přidání pražců a úpravy okolo :-D :-D :-D )

Ivo napsal:

Kobylka i nulťák bude uplne v pohode, ani jedno nemusis menit...

U kobylky tomu dost věřím, u nuláku by asi dost záleželo, jak moc nízkej měl bezpražec dohmat. Ne?

0 xLajků:

41

kurcatovium napsal:

Sehnat holej pražcovej krk na G&L není taková sranda jako na Fendry a jejich klony, takže mě napadlo, jestli je tu třeba taková možnost.

Tomu verim a VUBEC bych se toho nebal. Ani nultaku, ani kobyly. I kdyby byl nultak jinej a nizsi (jako ze neni), tak je to hracka pro kytarare. No a na kobyle snad 1mm plus nebo minus mas. Bude to asi takovej rozdil, jako kdyz natahnes misto 45 struny 40.

0 xLajků:

42

Dan napsal:

A tobě taky pozdrav, Axle! Samozřejmě že markuju, že se vůbec ptáš, spíš jsem se podivil, že už i ty!

diky za pozdravy smile
Zmena je zivot a zjistil jsem ze i s malym zesakem se da delat velkej a teple/chlupatej RnR wink

Jsem  TU
0 xLajků:

43

Ivo napsal:

I kdyby byl nultak jinej a nizsi (jako ze neni), tak je to hracka pro kytarare. No a na kobyle snad 1mm plus nebo minus mas.

Kobyla na 99% OK, nultak bude potreba zvednout na 90%. Zvedani nedoporucuji vypodlozenim, ale udelat profikem novy nultak na miru, nejlepe z kosti + dobre usadit.
Tady v Ostrave je to zalezitost cca 350Kc v pripade kosteneho prazce, v pripade koupeneho plastaku je to tak pulka (ale kdyz uz se do toho hrabe..)

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

44

D.a.l.i napsal:

Kobyla na 99% OK, nultak bude potreba zvednout na 90%.

Myslim ze ne, pokud bude mit kytarar rozum a pouzije odpovidajici prazce

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

45

spider napsal:

Myslim ze ne, pokud bude mit kytarar rozum a pouzije odpovidajici prazce

Pokud ma vysku nultaku pro strunu cca 1mm, tak nevim, jestli vubec existuji prazce s vyskou do 1mm... A pokud je nultak 2mm vysoky, tak se na tu basu musi hrat pekne hnusne, to zas vyrobce nedotahnul (ale prazce by tam sly narvat fklidku a fpohode).

Konkretne - na sveho Lisaka bych prazce bez vyssiho nultaku rozhodne nedal, tam jsem s nultakem kus pod 1mm...

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

46

D.a.l.i napsal:

Pokud ma vysku nultaku pro strunu cca 1mm, tak nevim, jestli vubec existuji prazce s vyskou do 1mm... A pokud je nultak 2mm vysoky, tak se na tu basu musi hrat pekne hnusne, to zas vyrobce nedotahnul (ale prazce by tam sly narvat fklidku a fpohode).

Ale jiste, na basu se celkem bezne pouziva prazcovy drat s vyskou 0,91mm

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

47

kurcatovium napsal:

Když už jsme u těch hmatníků jako takovejch... By mě zajímala jedna věc:
Z pražcovky jde bezpražec udělat celkem nenásilně i kuchyňským nožem, jak tu někteří potvrdí...

Zdravím, já myslim, že kvalitní basičku bezpražcovku nemá vůbec smysl předělávat na pražec (jako např. G&L,..), to radši novej krk ...kobylka, nulťák by neměl být na 90% problém, pracuje se dál  i s prohnutím krku. Z meho pohledu by to byl asi krok zpět smile, škoda přijít o ten zvuk..

..asi bych si spíš nechal bezpražcovej hmatník nalinkovat (pokud není origo s linkama), tím odpadnou veškeré obavy z nepřesné intonace, bezpražcovka je super vyřádění se na hodně dlouho lol

zdarec

Fretless 6 pasiv/Vlček, DR (Sunbeams, Lo Rider, Pure Blues), Aguilar Tone Hammer, Aguilar DB659, Warwick Jonas Hellborg 2x250W, Aguilar 2x DB112, kompresor-limiter/Smrčka
0 xLajků:

48

radim napsal:

tím odpadnou veškeré obavy z nepřesné intonace, bezpražcovka je super vyřádění se na hodně dlouho lol

Ze me to nenapadlo dokud sem mel bezprazec...mohl sem intonovat jak buh...

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

49

Mimochodem, nejhorší techniku levačky na kontrabas má Václav Havel... smile

http://img3.ct24.cz/multimedia/images/1/52/big/5145.jpg

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

50

Poraďte prosím, kde se dá nechat přebrousit hmatník na bezpražec, potřeboval bych ho líznout trochu na tom Neuserovi, protože od novoty nebyl ještě nikdy broušený a po cca 10ti letech by se už zešlo smile . Nejlépe bych šel ke kytarářovi který má na tohle dobré reference a zároveň nebude tam ta basa ležet měsíc. Nejvíc by mi to vyhovovalo v Brně popř Vsetín a široké okolí.

0 xLajků: