1

Téma: MusicMan Bongo

Zdar děcka.

Už se to tu párkrát nakouslo zejména při debatách o MM Stingray. Chtěl bych si časem pořídit tuhle basovku, asi jsem úchyl ale ujíždím na tom designu. Pak se mi líbí verze, která má jak piezo tak HS snímače. Chci maximální univerzalitu, hraju totiž všechno možný od metalu, přes funky až po bluegrass a gypsi swing. A nejspíš bych bral bezpražcovku. Máte to někdo / měl jste to někdo v ruce? Zajímalo by mě hlavně srovnání se Stingrayem, což je pro mě další varianta. Stingray by mi vyhovoval víc, z hlediska menšího počtu pražců ale zase nemá tu správnou kombinaci snímačů.

0 xLajků:

2 Naposledy upravil: m3 (29. 10. 2008 13.29:34)

Re: MusicMan Bongo

Wexx napsal:

ale ujíždím na tom designu.

zachodovy prkynko big_smile
ale teda v desrt gold .. s cerny pickem .. wow

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

3 Naposledy upravil: KreuZ (29. 10. 2008 13.55:37)

bezprazec na funky?? nevim no, myslim ze z hlediska univerzalnosti by ten prazec byl univerzalnejsi jak do funky tak do tech tvrdsich stylu. MM v kombinaci s trsatkem ma fakt koule a do metalu nebo HC....super zvuk podle me. Teda jako ne ze by se metal nedal hrat na bezprazec

anybody wants to get mellow, you can turn around and get the fuck out of here
0 xLajků:

4

KreuZ napsal:

bezprazec na funky??

http://www.youtube.com/watch?v=L-EqVFoR3Xk

si myslim ze to je jedno... naser s prazcema nebo bez ?

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

5

no tak jako taky se to da...ale treba slap na bezprazci tak nevyzni

0 xLajků:

6

nevím nevím, Bongo bude imho všechno možný, jen ne univerzální - což je pojem sám o sobě dost diskutabilní - to že to bude mít hromadu zvukových možností díky spoustě vychytávek ještě nevypovídá o tom že to půjde dobře použít všude...

0 xLajků:

7

univerzální je podle mě snad jenom JB - dají se s ním hrát víceméně všechny techniky, zní dobře a je to zvukově klasika, která neurazí nikde

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

8

KreuZ napsal:

no tak jako taky se to da...ale treba slap na bezprazci tak nevyzni

funkyslap
Mně se právě ty funkové groovy hrajou mnohem líp na bezpražci a pražec si držím akorát kvůli tomu slapu...

A=A
0 xLajků:

9 Naposledy upravil: Wexx (29. 10. 2008 17.23:12)

Teda chtěl sem řešit spíš to Bongo jako basovku, než tu bezpražcovost... Mě ty pražce prostě tak nějak... iritujou. Ještě nevim. To SX, co mam hraje dost dobře, takže možná odpražcuju ji a koupim pražcový. Na slap je určitě lepší, ale zas to neni taková zábava na to hrát.

Univerzálnost. Mě teda přišla ta sestava snímačů docela univerzální. A když si přidám rozepínání hambáče, budu mít možnost i JB zvuku, nebo ne? Vlastně by mě zajímalo čim jinym, než různorodostí barev zvuku vůbec může být basovka univerzální? Ano, vzhledově by se asi do gypsi swingu nehodila, ale mě se líbí a ostatní mi polibte zachodový prkýnko.

0 xLajků:

10

Tot vec nazoru, me se zase zdá dost univerzální kombinace JB plus MM u kobyly, tak jak se mi postestilo na moji base. A pripadne si jeste udelat rozpinani na MM do singlu.

Fender Standard P-Bass -> Boss GT1b -> Ibanez Promethean 3110 -> PA
0 xLajků:

11

Dyť to jsem přesně napsal. Bongo se dělá v kombinaci H, HS, HH, PH, PHS a PHH. Z toho bych chtěl právě PHS, tedy piezo, MM hambáč u kobyly a JB singl u krku.

0 xLajků:

12

Bongo se mi taky hrozně líbí...Určitě kombinace HB+Singl u krku, piezo nevim na co je ani co dělá...taky bych si ji možná jednou rád dopřál...

"Prsotě brumíl"
Prof. II
0 xLajků:

13 Naposledy upravil: Wexx (29. 10. 2008 20.12:45)

Piezo je třeba dobře slyšet na tomhle videu: http://www.youtube.com/watch?v=pXhlIMEJ … re=related Samozřejmě nehraje samotný. Piezo už z principu dokáže sejmout vyšší a nižší frekvence, než který vezme elmag. snímač a taky je odezva mnohem plošší. Toť teorie, která ale nezaručuje, že se ti ten zvuk bude líbit.

0 xLajků:

14 Naposledy upravil: davidak (29. 10. 2008 20.34:50)

hehe, Bongo navrhovali designéři z BMW smile

ale pokud vim, tak stingraye se taky dělaj s Piezem, ne? třeba tohleto: http://cgi.ebay.com/NEW-Ernie-Ball-Musi … 286.c0.m14

0 xLajků:

15

Wexx napsal:

Piezo je třeba dobře slyšet na tomhle videu: http://www.youtube.com/watch?v=pXhlIMEJ … re=related Samozřejmě nehraje samotný. Piezo už z principu dokáže sejmout vyšší a nižší frekvence, než který vezme elmag. snímač a taky je odezva mnohem plošší. Toť teorie, která ale nezaručuje, že se ti ten zvuk bude líbit.

Mno já nevím co tam ale mám slyšet...

"Prsotě brumíl"
Prof. II
0 xLajků:

16

To jo, problém je v tom, že u něj (stejně jako u Sterlinga) si musíš vybrat ke standardnímu kobilkovýmu hambáči buď singl či hambáč ke krku anebo piezo, ale nedělá se s obojím. To Bongo ano. Na druhou stranu má zas Stingray kratší krk (21 vs 24 pražců), což je pro mě osobně spíš výhoda a taky má nativní přepínací páku na různé druhy zapojení snímačů (ne že by to nešlo do Bonga přidělat, nebo nahradit zbytečné poťáky k nastavení středů).

0 xLajků:

17

Wexx napsal:

Univerzálnost. Mě teda přišla ta sestava snímačů docela univerzální. A když si přidám rozepínání hambáče, budu mít možnost i JB zvuku, nebo ne?

Pamatuj si ze v jednoduchosti je sila......sam jsem si tim prosel kdyz sem na basu navesel kde co a stejne skoncil u pasivu se snimacema 50:50

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

18

jenomze bude to platit i kdyz budes hrat ruznou muziku??

0 xLajků:

19

To jsou osobní preference. Já chci mít na folk kontrabasově přebasovanej zvuk (snad to dostanu z pieza a hambáče), na akordy spoustu vejšek (piezo, JB zapojení) na slap a na tvrdší věci klasickej Stingray zvuk a na Jazz a všechno ostatní povětšinou JB zapojení. To všechno ale z toho nástroje dostanu, Z Jazz Basu, kterej je jinak velmi univerzální ne. Až budu hrát dvacet let, budu mít třeba jeden svůj zvuk, se kterym si vystačim. Ale teďka chci mít co nejvíc možností, co z toho dostat. A teprve pak třeba něco najdu.

Tak napadá vás někoho nějaká výrazně lepší alternativa?

0 xLajků:

20

@KreuZ
Přesně. Metal a bluegrass je hrozně daleko od sebe a líbí se mi do toho jinej zvuk. A z tohohle nástroje dostanu oba.

0 xLajků:

21

KreuZ napsal:

Charakter nastroje bude patrny at ho snimas cim chces.Podle me pokud nevystacis s ekvalizerem a kompresorem jsou ostatni snahy marne

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

22

spider napsal:

Charakter nastroje bude patrny at ho snimas cim chces

takže podle tohohle tvrzení pokud dáš na basu jiný snímače tak bude hrát pořád stejně (podobně)? jako třeba když bys na preclíkovi vyměnil půlenej snímač na dva jazzový singly tak se zvuk výrazně nezmění? já teda i se svýma skromnýma zkušenostma bych řekl že to tak jednoznačný není a podle mě ty právě ty snímače do značné míry dělaj zvuk basy...

Bacchus, MarkBass, Soundelirium, efekty, pedály, krabičky, synťáčky, samplery, pružiny
0 xLajků:

23

hofa napsal:

takže podle tohohle tvrzení pokud dáš na basu jiný snímače tak bude hrát pořád stejně (podobně)? jako třeba když bys na preclíkovi vyměnil půlenej snímač na dva jazzový singly tak se zvuk výrazně nezmění? já teda i se svýma skromnýma zkušenostma bych řekl že to tak jednoznačný není a podle mě ty právě ty snímače do značné míry dělaj zvuk basy...

Pokud budes mit javorovou basu, proste bude hrat jako javor, a samozrejme zalezi na dalsich vecech jako P nebo J snimac, zvuk basy urcite delaji, v tom smyslu ze nemuzes cekat od singlu stejny zvuk jako od HB, ale jednou ma ta basa stejnou vahu, stejnou hustotu dreva, stejne kazy, stejne prazce, stejny hardware a ty mi chces rict ze pouhou vymenou snimace dostanes zvuk ktery je na sto honu jinde ?Tak to zase s myma jeste skromnejsima zkusenostma rikam ze ne

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

24

spider napsal:

ty mi chces rict ze pouhou vymenou snimace dostanes zvuk ktery je na sto honu jinde

to rozhodně netvrdím, nikde v příspěvku to nezaznělo a snažil sem se jen zrelativizovat tvoje tvrzení... basu samozřejmě dělá dřevo (pokud teda není grafitová nebo překližková)... ale wexx tady řeší různý možnosti zapojení snímačů v souvislosti s variabilitou zvuku a to si myslím, že vliv má a ne uplně zanedbatelnej... to že ty preferuješ jeden typ zvuku

spider napsal:

stejne skoncil u pasivu se snimacema 50:50

je záležitost osobních preferencí

Bacchus, MarkBass, Soundelirium, efekty, pedály, krabičky, synťáčky, samplery, pružiny
0 xLajků:

25

spider napsal:
KreuZ napsal:

Charakter nastroje bude patrny at ho snimas cim chces.Podle me pokud nevystacis s ekvalizerem a kompresorem jsou ostatni snahy marne

no nevim no....

0 xLajků:

26

KreuZ napsal:

Podle me pokud nevystacis s ekvalizerem a kompresorem jsou ostatni snahy marne

Toto si myslím že je hodně velká pravda, jenom ještě teda mít basu aspoň se dvěma snímači ala JB a je jedno jestli singl nebo HB.

Spector NS 5 CR, GK 1001 - 90's Style jak ta kapela RHCP, Symetrix, H&K BC410H
Jolča Jantar 4
0 xLajků:

27 Naposledy upravil: Wexx (30. 10. 2008 15.46:42)

Z mojí zkušenosti, a fyzikálně je to potvrditelné, je přece snímač to první co ovlivní zvuk. Vždyť krz co ti přece leze zvuk nástroje ven? Samozřejmě na dřevu záleží, ale to je stejné jako když se díváš ven oknem s barevnym sklem. Díváš-li se modrým sklem, vidíš svět primárně modře a pak teprve vidíš, jestli je venku zamračeno nebo svítí slunce. A když je okno zasra*ý je úplně jedno, co je za nim.

0 xLajků:

28

Wexx napsal:

Z mojí zkušenosti, a fyzikálně je to potvrditelné, je přece snímač to první co ovlivní zvuk. Vždyť krz co ti přece leze zvuk nástroje ven? Samozřejmě na dřevu záleží, ale to je stejné jako když se díváš ven oknem s barevnym sklem. Díváš-li se modrým sklem, vidíš svět primárně modře a pak teprve vidíš, jestli je venku zamračeno nebo svítí slunce. A když je okno zasra*ý je úplně jedno, co je za nim.

Jenze do snimace vlezou frekvence uz ovlivnene drevem... Takze, co je driv? Slepice nebo vejce? smile

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

29

To ale nic nemění na tom, že stejně pak lezou krz ten snímač teprve do aparátu. Tím oknem tě taky bude ovlivňovat třeba světelnost, nebo na tebe psychicky působit teplota. Ale pořád je to modrý a ať je venku jak chce, nebude to jinak. Takže charakter snímače žádnou jinaou úpravou na base nenahradíš, to je prostě fyzikální nesmysl.

0 xLajků:

30

Wexx napsal:

To ale nic nemění na tom, že stejně pak lezou krz ten snímač teprve do aparátu. Tím oknem tě taky bude ovlivňovat třeba světelnost, nebo na tebe psychicky působit teplota. Ale pořád je to modrý a ať je venku jak chce, nebude to jinak. Takže charakter snímače žádnou jinaou úpravou na base nenahradíš, to je prostě fyzikální nesmysl.

To ano, ale co z dreva nevyleze, zadny snimac uz nevyrobi, alias kde nic neni, ani smrt nebere... Jasne, kazdy snimac ma jinou frekvencni charakteristiku, zalezi na typu snimace (J/P, singl/humbucker, ...), umisteni snimace na tele, ...

Musim souhlasit s tim, ze kombinaci snimacu, jejich zapojenim, ... mohou vznikat nove zvuky, prekvapilo me, co udela seriove/paralelni zapojeni snimacu na MTD... Kdyz jsem na radu, abych si S1 zapojil, reagoval dotazem "a co to jako muze mit za vliv?" - odpoved znela - nektere frekvence se zesili, jine zeslabi... A vida, bylo tomu skutecne tak smile Jeden zvuk byl jakoby mene tucny, ale s dostatkem vysek (ten puvodni), druhy byl vice nabasovany, ale vysky se ztratily - idealni zvuk na prsty do vyssich poloh - lepe prolezl...

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků: