1

Téma: 5 strun J/MM kombinace: snímače + preamp

Tak, hrozí malé osobní zemětřesení. Říkejme tomu zatím "pokušení".

Co byste doporučili na pětistrunku za J + MM snímače a jaký k tomu preamp?
V elektrice jsem totální lumík, takže nemám tušení jestli se dá spářit všechno se vším, nebo některý snímadla jsou určený jen pro speciální preampy atp.
Na těle basy jsou 4 díry na vrchní desce + možnost (nebo nutnost?) vysmahnout další pro jack z boku. Takže preamp by měl mít nahoru asi 4 čudle.

Nevím co dodat, snad jen aby to bylo nějaký rozumně sehnatelný vercajk (ebay, tb, cze), ideálně nepřevelice drahý.

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

2 Naposledy upravil: davidak (26. 10. 2008 08.12:55)

Re: 5 strun J/MM kombinace: snímače + preamp

Tak existujou aktivky pro aktivkní a aktivky pro pasivní snímače, víc je těch pro pasivní.  Snímače bych tam šoupnul asi nějaký Dunkány nebo Bartolini, záleží taky jestli chceš pólový nástavce. A co se týče těch děr- tam bych to asi vyřešil nějakejma půlenejma poťákama- 3 pásma, volume a blend.
Ono to asi celý bude spíš "co seženeš" než že bys se pídil za něčim konkrétnim, ne? Ha, a jakej chceš zvuk? smile

Jo a když už tam budeš mít MM/J snímače, tak by nebylo špatný udělat tam rozepínání toho HB, ať tam máš i jazzbass wink viz lakland

http://www.musicpark.com.au/Graphics/Guitar/Bass%200307/IMGP2770.jpg

0 xLajků:

3 Naposledy upravil: kurcatovium (26. 10. 2008 08.42:35)

V podstatě by stačilo volume + blend + basy + výšky (středy bych klidně oželel), to rozepínání humbuckeru není špatný nápad.

Ale jak říkám, já jsem lama a vůbec tomu nerozumím. Půjde takováhle kombinace narvat do těch 4 děr? A jaká aktivka by to zvládla?

Díval jsem se třeba na RM (což asi nebude zázrak) a má tam 2 pásmovku, 3 pásmovku... Koukal jsem snad ještě na něco, ale je to taky jen basy/středy/výšky pod. Ale takový ty věci jako blend nebo rozepínání? To se řeší mimo preamp nějakejma odporama nebo čímkoliv?

//edit: A bejt pro každej snímač volume zvlášť, tak je to de facto "blend" ne? A dalo by se to narvat na jeden dvoupatrovej poťák...

0 xLajků:

4

kurcatovium napsal:

V podstatě by stačilo volume + blend + basy + výšky (středy bych klidně oželel)

Naopak, stredy v zadnem pripade neopomíjej! Treba na ATK jsou právě ty středy tím nejkouzelnějším!

Yamaha TRB-5P; Sandberg California TM2 5 str.; Lakland Skyline 55-02 Deluxe; Fender Jazz Bass (US 1976); Fender Jazz Bass Fretless; EBS Gorm 350 (2x10"); EBS Neo Drome 150 (1x12"); EBS Microbass II Preamp/DI Box
http://www.monantes.cz/
http://www.tombowling.cz/
0 xLajků:

5

Na současným G&L mám taky jen basy + výšky a stačí mi to. Nejsem zas takovej laborátor a nemám až tak v lásce před každou zahranou notou čtvrt hodiny kroutit všemožnejma krouťákama a cvakat nějakejma mačkátkama a kdo ví co ještě.

Bylo by teda možný do těch 4 děr nacpat tohle:
1. stack knob: volume + volume
2. stack knob: basy + výšky
3. přepínání kobylkovýho j/h
4. samice pro jack

0 xLajků:

6 Naposledy upravil: davidak (26. 10. 2008 10.19:16)

kurcatovium napsal:

3. přepínání kobylkovýho j/h

no a právě tenhle přepínač by moh bejt vícepolohovej, jako třeba na novějších sabrech- takový ty kombinace hb/hb+j/j/j+j atd

ale jak se to řeší, to ti nepovim. musel bys si najít nějaký schémata.. takhle nějak jsem to myslel:

http://www.ernieball.com/mmonline/techinfo/controls/cfd_sabre_3eq_lever.gif

0 xLajků:

7

Nevím, no... Právěže by se mi asi líbilo spíš takhle něco jednoduššího - jen rozepnutí na J/HB. Pak ty poměry by se daly kroutit pomocí volume pro každý snímač, ne?

0 xLajků:

8

uff, to bych se asi ukombinoval s tim novim MM. ja osobne bych volil variantu J+MM s moznosti rozepnuti. basy stredy vejsky tocaky a jeden pulenej tocak dole s pomerem snimacu a nahore volume. snimace i elektro bych bral urcite EMG, ale nejsem si jistej jestli by nejak slo vylaborovat tohle zapojeni big_smile

anybody wants to get mellow, you can turn around and get the fuck out of here
0 xLajků:

9

Co se týče aktivek, tak bych spíš doporučil jen basy/výšky. Středy to často dost poserou. A co se týče blendů a rozpínání atd.: čím jednodušší všechny ty věci jsou, tím víc uděláš muziky. Volume, basy/výšky a blend a hotovo :-) Tak. Dneska jsem radikální jak iont.

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

10

můžeš použít push-pull potenciometry na rozepínání snímačů
ale možná bych tam ani aktivku nedával, ale udělal volume, volume, tónovka a přepínač

0 xLajků:

11

Tónovku uplně nesnáším, mně se pak ten zvuk prostě nelíbí...

Jinak se mi líbí názor tao-kana :-) Ty středy mi opravdu vůbec nechybí... Když už kombinovat, tak i v tom případě jednoduše.

0 xLajků:

12

kurcatovium napsal:

Ty středy mi opravdu vůbec nechybí...

to je ale opravdu skoda, basa hraje v kapele nejvic ve stredech (a tam je nejpeknejsi) a basech...

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

13

ale to neznamená že musej bejt na onboard eq si myslim.. taky je tam nemám a přesto to hraje i středy smile

0 xLajků:

14

he he, no ja EQ nemam na base vubec, ze..  ale proste si myslim ze opominat stredy ve zvuku basy je celkem posetile. At uz se jedna o EQ na base nebo aparatu

Jsem  TU
0 xLajků:

15

Axlík napsal:

o je ale opravdu skoda, basa hraje v kapele nejvic ve stredech

To je taktez muj nazor. Ve stredech dostava basa na konkretnosti, citelnosti, univerzalnosti a bez problemu se dokaze prosadit v kapele. Ne kazdemu ovsem prave tenhle zvuk vyhovuje a pokud na nej neni zvyklej, tak mu vyhovovat nebude... viz kurcatokan smile

Yamaha TRB-5P; Sandberg California TM2 5 str.; Lakland Skyline 55-02 Deluxe; Fender Jazz Bass (US 1976); Fender Jazz Bass Fretless; EBS Gorm 350 (2x10"); EBS Neo Drome 150 (1x12"); EBS Microbass II Preamp/DI Box
http://www.monantes.cz/
http://www.tombowling.cz/
0 xLajků:

16

ale prdy.. oni nemaj nic proti středům jako takovejm, jen je nepotřebujou štelovat přímo na base. to přece neznamená, že je nechtěj v kapele a nelíběj se jim wink

0 xLajků:

17

no Tao ma v tomhle myslim jasno, ale Kure se proti stredum vseobecne vyjadrilo dost jasne smile

Jsem  TU
0 xLajků:

18 Naposledy upravil: OK (27. 10. 2008 08.43:20)

davidak napsal:

ale prdy.. oni nemaj nic proti středům jako takovejm, jen je nepotřebujou štelovat přímo na base. to přece neznamená, že je nechtěj v kapele a nelíběj se jim

+1

Ja myslim, ze treba TaoKan to mini tak, ze korekce stredu na basach byvaji bud nastavene na ne zrovna vhodne frekvence (priznejme si to, vubec nastaveni korekci na frekvence na basach obcas byva ulet...ale nacpi na nastroj 31 pasmovej eq. big_smile big_smile big_smile) nebo proste jinak mrvi ten zvuk, spis nez by mu pridavaly.
A kdo by nemel stredy na aparatu, ze.

(myslim, ze i Kure v tom ma jasno smile nebo ne?! big_smile )

CEILIN KAT IZ WATCHIN U MASTERBATE
0 xLajků:

19

kurcatovium: Ja mam J+MM snimace od Turzy a aktivku(2p -4cudle) Glockenklang a je to skvela kombinace. Ale vetsinou to mam prepnuty na pasiv(vejsky pak fungujou jako pasivni tonova clona)
Jeste tam mam prepinac na prepinani MM snimace na paralel/singl. Driv jsem tam mel prepinani ser./singl/par. a civky v serii mi prisli zvukove zbytecny. Lakland pouziva zvlastni typ prepinace na kterym mas moznost paraleniho zapojeni a pak kazde civky zvlast(podle me zbytecnost, staci ta bliz kobyle respektive ta dal ma malo charakteristickej zvuk). Taky maj MM snimac bliz ke kobyle, takze maj vernejsi JB zvuk ale horsi MM.

Kdyz vezmu jaky zvuky me na tomhle zapojeni dostavaj nejvic, tak JB(singl u krku a civka MM bliz ke kobyle), MM(paralelne=klasickej stingray zvuk), singl u kobyky(MM rozepnutej) a na retro veci singl u krku, kterej zni jako preclik. ..takze vlastne bez rozpinani HB tohle zapojeni nema smysl.

Jestli chces poradit zapojeni, tak mi napsi maila a ja ti to nakreslim.

Jo a jeste bacha na konstrukci snimacu. Ma dve moznosti bud singl + dvoucivkovy MM(vernejsi zvuk, ale nektere kombinace brumi) a nebo singl s parazitni civkou a trojcivkovy MM(nic nebrumi, ale zvuk neni tak autenticky).

0 xLajků:

20

Je to tak jak psal tao, davidak nebo OK. Ne že bych středy nechtěl a neměl je rád, to ne. Ale když už by měly bejt ke štelování na nástroji, tak by to tím pádem chtělo rovnou ještě jeden poteciometr na jejich přeladitelnost, aby se dalo hnout s jejich frekvenčním pásmem... No a to jsou tím pádem dva točáky navíc ;-)

Třeba p.Šlapák navrhnul dvoupásmovou elektroniku; jednoduchý rozepínač humbuckeru na singl s tím, že při přepnutí na singl to přidá signál aby nebyl ten kobylkový snímač udušenej; volume a balance.

Čili v podstatě přesně to co tao-kan.

0 xLajků:

21 Naposledy upravil: batty (28. 10. 2008 09.22:11)

Kdyz rozepnes MM hubucker na singl, tak zadnej propad v sile signalu nenastane, protoze normalni zapojeni na MM je paralelne(tedy o fous slabsi nez singl).

Jeste zvaz jestli nejit cestou pasivniho zapojeni a ctyri diry vyuzit pro volume, volume, tone a prepinac(na rozepinani HB), pripadne vol.,bal.,tone, switch

a kdyz nebudes chtit vrtat diru pro jack, tak vol, bal, switch, jack ...v jednoduchosti je sila:))

0 xLajků:

22

ad eq: podle mě je to tak, že středy naladíš na apecu a během setu se nastavení středů nemění. Takže proč je mít na aktivce v base? Leda bych na full time nahrával linkou přímo do mixu, pak snad... Naživo se může zvuk do lidí pěkně rozsypat, když šteluješ během setu se středama (o nich koneckonců basa je).

ad serial/parallel: tyhle věci jsem na několika basách zkoušel, ale nikdy mě to nepřesvědčilo o své využitelnost... resp. jakýsi rozdíl ve zvuku tam je, ale ne tak markantní, aby to ospravedlnilo páčku navíc :-)

ale samozřejmě, pokud to někomu připadá jako důležitý a chce to, neříkám, že to je špatně... píšu svůj pohled

Fender P-bass s hromadou páček, kytarovým snímačem a tremolem, SG Les Paul 100, line6 pod hd 500X, Andy's drive, MXR dyna comp, Strymon DECO, Way Huge Pork Loin, TC 3rd Dimension Chorus
0 xLajků:

23

batty napsal:

Kdyz rozepnes MM hubucker na singl, tak zadnej propad v sile signalu nenastane, protoze normalni zapojeni na MM je paralelne(tedy o fous slabsi nez singl).

Jeste zvaz jestli nejit cestou pasivniho zapojeni a ctyri diry vyuzit pro volume, volume, tone a prepinac(na rozepinani HB), pripadne vol.,bal.,tone, switch

a kdyz nebudes chtit vrtat diru pro jack, tak vol, bal, switch, jack ...v jednoduchosti je sila:))

Jojo... myslím, že u kytary se jednoduchost ovládání dost vyplatí. smile

0 xLajků:

24

serial/paralel je rozdil jako blazen, jak ve zvuku(paralelni je "scooped", ser. ma na basu IMHO moc stredu). tak v sile(ser. je 2x silnejsi).

klasickej zvuk HB na kytare jsou civky v serii(signal se scita, brum se rusi)
klasickej zvuk dvou civek na base je paraleni zapojeni ala musicman nebo jazz bass

na modernich nastrojich jako treba MTD se pouzivaji HB  seriove, ale jsou tak navinuty aby pri tomto zapojeni znely dobre. Snad Nordstrand dela stejnej snimac ve verzi pro paralelni a pro seriove zapojeni a kazdej je odlisne namotanej.

U kombinace J+MM je packa(ale na rozepinani) navic nutna pokud chces JB zvuk. Nemusi se ale hned vrtat dalsi dira, staci push pull potak.

0 xLajků:

25

kurcatovium: pokud si aktivku nenechas vymluvit, tak si tam nezapomen zadratovat jeji deaktivaci, treba na volume push pull. Jednak mas sanci hrat i bez baterie a hlavne ziskas dalsi zvuk(hodne odlisny od aktivu pokud chces na aktivce setrit).

0 xLajků:

26

Jenom k tomu serial/parallel... nelíbí se mi to jako volitelný přepínačem. Jinak samozřejmě je rozdíl, jak je basa zapojená. Stějně tak je rozdíl, když mám aktivku a přidám basy, než když je to flat... ale nemám to rád. ;-) Doufám, že je mi rozumět.

0 xLajků: