Téma: taba ci noty??
chtel bych se zeptat,kdo z vas umi hrat podle not-ja umim noty akorat v houslovym klici a na basu hraju podle tab.myslite,ze je dobry se je naucit(kdyz treba chci zahrat linku z listu,esi je to lepsi z taby nebo z not...)
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Baskytara.com » Technika hry » taba ci noty??
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
chtel bych se zeptat,kdo z vas umi hrat podle not-ja umim noty akorat v houslovym klici a na basu hraju podle tab.myslite,ze je dobry se je naucit(kdyz treba chci zahrat linku z listu,esi je to lepsi z taby nebo z not...)
myslím, že když tu věc z náš z poslechu stačí tab, ale ty noty nejsou vůbec k zahození, máš tam danou přesnou délku tónu a pokud umíš noty v houslovým klíči, myslím, že pro tebe nebude problém se naučit i v basovým:)A na hraní z listu sou určitě praktičtější noty.
myslím, že když tu věc z náš z poslechu stačí tab, ale ty noty nejsou vůbec k zahození, máš tam danou přesnou délku tónu a pokud umíš noty v houslovým klíči, myslím, že pro tebe nebude problém se naučit i v basovým:)A na hraní z listu sou určitě praktičtější noty.
ja pouzivam guitar pro-kde se zobrazujou delky not i v tabe
no tak to je úplně nej:), mně stačí taby a zbytek se snažím naposlouchat, ono ne vždycky ty taby sou úplně přesný, takže poslech je stejně důležitej:)
palec :naprostej souhlas, ty kulicky s carkama nechapu..
walda: Pokud umis hrat v houslovem klici (c klic) tak pro Tebe basovy klic (f klic) nemuze byt zas az takovy problem. Ja tedy noty nijak obratne neumim, ale pokud vis, ze ty dve tecky u basoveho klice jso f, tak by to pro Tebe, jako obratneho hrace v houslovem, nemelo byt az takove bolistko.
Jinak osobne mam radeji taby (nemusim nad tim premyslet, jak nad notama, holt tahle teorie chybi), ale hlavne hraju podle usi, pac taby i noty nekdy obsahuji pekne nesmysly (netyka se vlastnich skladeb)
spíš jsem vždy řešil: hlava x zápis
ale jako pomůcka je to určitě +
CHlapi ucte se noty ( ne ze bych je nejak extra umnel ).Taby sou samozrejmost
CHlapi ucte se noty ( ne ze bych je nejak extra umnel ).Taby sou samozrejmost
Makam na tom....taky si myslim ze noty jsou velka vyhoda
Hlavne pomahaji pochopit, jak to vlastne funguje - ja teda mam znacne mezery, ale nas kytarista tvrdi, ze je to jen matematika (on umi fakt vyborne)
Matika to je a len taka co sa uci do tretej triedy ( nastastie lebo potom mi uz moc nesla )
Noty doporucuji, snadnost v prechodu z housl klice do basoveho nevidim. Porad se pletu. Noty nejsou tezkea kdo chce vic proniknout do teorii kadenci, prechodu, frazovani, nevim ceho vseho jeste, neobejde se bez not. Taby jsou take fajn, pouzivam Gitar Pro 5, tj posledni verzi.
Jen pro dolozeni, z nove pripravovane ceske skoly baskytary:
Akord C
Basove linky vse ctvrtove noty: IIc1-g1-d1-d#1II IIc1-e1-f1-f#1II IIc1-e1-f1-f#1II IIg1-d1-e1-C#1II
atd.
I v rockovych skolach je cteni not nezbytne stejne jako vedeni kde se ktery ton na base nachazi.
tak to bych zase netrvrdil....kdo má pod čepicí nepotřebuje noty, taby ani nic jinýho....
hlava pro melodii, srdce pro dynamiku, ruce pro techniku....finito...o papíře plným zaječích bobků se v tom nic nepíše...
Moľe byt , ale sám si ten dotyční komplikuje ľivot, a to co si vymenoval je snad samozrejmost
Jo kasli i na vzdelani k cemu vysoky skoly, kdo ma pod cepici si odoperuje i v rodine slepaky a obhaji se sam pred soudem atd. Proc chodit do autoskoly, i s autem se naucis jezdit sam, coz? vSechno v poho u tebe?
Proc hledat jiz objevene, proc se diky znalosti not nepoucit a srdicko, hlavu a ruce si davej do svych improvizaci. Objevuj neobjevene, neobjevuj ze sul je slana. Naucenim not , pouzivanim tabu si usetris mnoho casu ve vlastni vyuce zakladu, usetris par let. Samo, nevim nic o tvych ambicich, ale to hledani musi byt obcas depka ale treba mas disharmonii rad. A budes li skladat, bude jen pro ty co maj pod cepici, jim to posles v nahravce a jim k tomu napis manual s popisem , jdi slozitejsi cestou kdyz myslis. Ja se rad poucim od druhych a nejjednodussi zapis k vyjadreni jsou noty, i taby jsou nakonec prilis slozite maji li vyjadrit adagia, moderata, alegra... Znam mnoho lidi co hraji a neznaji noty, vedi ze akord x maji dat prsty tam a tam a pak brknout, jo proc ne. A propo, netvrdim, doporucuji. Vnimas ten rozdil?
to Siegi and Jenich: oba máte svým způsobem pravdu, když to člověk má v sobě noty nepotřebuje, ale když je umí, tak se mu jejich znalost, a vůbec znalost hudební teorie, nikdy neztratí. Např. pro skládání je znalost hudební teorie docela nezbytná.
Moľe byt , ale sám si ten dotyční komplikuje ľivot, a to co si vymenoval je snad samozrejmost
Jak? Řekl bych, že spíš biflováním zbytečností si člověk komplikuje život...
Jo kasli i na vzdelani k cemu vysoky skoly, kdo ma pod cepici si odoperuje i v rodine slepaky a obhaji se sam pred soudem atd. Proc chodit do autoskoly, i s autem se naucis jezdit sam, coz? vSechno v poho u tebe?
Proc hledat jiz objevene, proc se diky znalosti not nepoucit a srdicko, hlavu a ruce si davej do svych improvizaci. Objevuj neobjevene, neobjevuj ze sul je slana. Naucenim not , pouzivanim tabu si usetris mnoho casu ve vlastni vyuce zakladu, usetris par let. Samo, nevim nic o tvych ambicich, ale to hledani musi byt obcas depka ale treba mas disharmonii rad. A budes li skladat, bude jen pro ty co maj pod cepici, jim to posles v nahravce a jim k tomu napis manual s popisem , jdi slozitejsi cestou kdyz myslis. Ja se rad poucim od druhych a nejjednodussi zapis k vyjadreni jsou noty, i taby jsou nakonec prilis slozite maji li vyjadrit adagia, moderata, alegra... Znam mnoho lidi co hraji a neznaji noty, vedi ze akord x maji dat prsty tam a tam a pak brknout, jo proc ne. A propo, netvrdim, doporucuji. Vnimas ten rozdil?
Hele, chlapče, myslel jsem, že se tomu vyhnu...ale co se dá dělat....Rád bych slyšel jak teda hraješ....to co říkáš, jako že lidi neznaj noty¨, ale vědi kam dát prsty...mě to přijde takhle spíš u teoretiků....maj kuchařku, jak skládat tony k sobě...Takovejch lidí už mi takovýhle ptákoviny vyprávělo...a když jsem chtěl slyšet jak hrajou??? To bylo něco...:)) O hraní tu přeci jde...Bohužel nevim, jak jinak mam argumentovat, aniž bych se "vytahoval". Za moje názory ohledně hudební výuky mluví hlavně to, čeho jsem dosáhl...co stojí za tebou?
basstanda napsal:Moľe byt , ale sám si ten dotyční komplikuje ľivot, a to co si vymenoval je snad samozrejmost
Jak? Řekl bych, �e spí� biflováním zbytečností si člověk komplikuje �ivot...
Ja nehovorim o biflovaní not ale o studiu not , hudobnej teorie a harmonie ( stupnice , mody atd. atd. ).Hudba je aj veda.
Tiez nehovorim ze to ovladam, ale zaujima ma to pretoze to k tomu akosi patri. A az do toho raz preniknem tak nebudem mat problem s nicim.
Nebudem si v mysli premietat co chcem zahrat aby to ladilo ale budem si vyberat co zahram presne v ten moment, podla nalady, podla toho kam kolega s ktory zrovna hram celu skladbu-naladu smeruje.Da sa to aj bez teorie ale obmedzuje to. Kazdy svojou cestou, ale myslim ze ty mas talent a chces to niekam dotiahnut a prides na to tiez.A nezabudaj ze basa je nastroj doprovodny a dobry doprovod je ovela tazsie zahrat ako solo.To si myslim ja! A teraz sa do mna pusti a roztrhaj mna jak handru
hudba je především věda, a noty se nebiflujou, těm se musí taky rozumět, abys porozuměl harmonii, melodii atd:)
Jenich napsal:basstanda napsal:Moľe byt , ale sám si ten dotyční komplikuje ľivot, a to co si vymenoval je snad samozrejmost
Jak? Řekl bych, �e spí� biflováním zbytečností si člověk komplikuje �ivot...
Ja nehovorim o biflovaní not ale o studiu not , hudobnej teorie a harmonie ( stupnice , mody atd. atd. ).Hudba je aj veda.
Tiez nehovorim ze to ovladam, ale zaujima ma to pretoze to k tomu akosi patri. A az do toho raz preniknem tak nebudem mat problem s nicim.
Nebudem si v mysli premietat co chcem zahrat aby to ladilo ale budem si vyberat co zahram presne v ten moment, podla nalady, podla toho kam kolega s ktory zrovna hram celu skladbu-naladu smeruje.Da sa to aj bez teorie ale obmedzuje to. Kazdy svojou cestou, ale myslim ze ty mas talent a chces to niekam dotiahnut a prides na to tiez.A nezabudaj ze basa je nastroj doprovodny a dobry doprovod je ovela tazsie zahrat ako solo.To si myslim ja! A teraz sa do mna pusti a roztrhaj mna jak handru
jasně...:) jsem otevřen TÉMĚŘ každému názoru Já mám kamaráda basáka, kterej má teorii (všechny ty mody, stupnice atp) skvěle zvládnutou...vysvětlí ti cokoliv chceš...Sám mi ale řekl, že neni důvod se to učit, když to má člověk v sobě. říka, že on je vlastně všema těma akordovejma postupama, stupnicema atp. strašně omezenej...já někde třeba zahraju něco, co by tam nemělo bejt, ale zní to dobře, tak proč ne?? Je to každopádně plus, ale nejcennější je podle mě vědět, jak který ton na hmatníku zní a umět prakticky hrát. I play the bass - i dont play the paper
Ale ked vies teoriu neznamena to ze ju musis vsade pouzivat.A co budes robit az ti nekdo strci noty a povie hraj ?Protoze ked chces byt profik tak to tak bude fungovat.A v tych notach nebudes mat nadyktovany ton po tone ale Akord a potom 3-4 volne takty kde mozes improvizovat a dalsi akord a zase 2 volne takty ( samozrejme nehovorim o akordoch typu c-dur e-mol ani o Emi7 ).Myslis ze sa za tebou niekedy v buducnosti po koncerte nezastavi niekto kto bude chciet aby si rano prisiel do studia ze sa mu paci jak hrajes a bude chciet aby si mu TY nahral basu? Neviem ja na taketo prilezitosti cakam a chcem sa na ne pripravit
Ale ked vies teoriu neznamena to ze ju musis vsade pouzivat.A co budes robit az ti nekdo strci noty a povie hraj ?Protoze ked chces byt profik tak to tak bude fungovat.A v tych notach nebudes mat nadyktovany ton po tone ale Akord a potom 3-4 volne takty kde mozes improvizovat a dalsi akord a zase 2 volne takty ( samozrejme nehovorim o akordoch typu c-dur e-mol ani o Emi7 ).Myslis ze sa za tebou niekedy v buducnosti po koncerte nezastavi niekto kto bude chciet aby si rano prisiel do studia ze sa mu paci jak hrajes a bude chciet aby si mu TY nahral basu? Neviem ja na taketo prilezitosti cakam a chcem sa na ne pripravit
To s tim studiem je pěkný...:)
V profesionální kapele hraju (hraju spíše s profesionály - čechomor, laura) nechci hrát Vondráčkový z listu...to nechám jinejm...já chci dělat to co baví mě...hudbu dělam sám a chci hrát sám....takže pro mě to prostě nic neni
Tak jo ... ja ta obdivujem ( jak hras ) a doufam ze to beres iba jak pokecanii a vymenu nazorov.
samozřejmě....díky moc...každej to má hozený jinak...jen prostě neberu, když někdo napíše...noty jsou nutný a kdo je neumí bude vždycky horší, než nějakej hudlař z cimbálovky.
Siegi napsal:Jo kasli i na vzdelani k cemu vysoky skoly, kdo ma pod cepici si odoperuje i v rodine slepaky a obhaji se sam pred soudem atd. Proc chodit do autoskoly, i s autem se naucis jezdit sam, coz? vSechno v poho u tebe?
Proc hledat jiz objevene, proc se diky znalosti not nepoucit a srdicko, hlavu a ruce si davej do svych improvizaci. Objevuj neobjevene, neobjevuj ze sul je slana. Naucenim not , pouzivanim tabu si usetris mnoho casu ve vlastni vyuce zakladu, usetris par let. Samo, nevim nic o tvych ambicich, ale to hledani musi byt obcas depka ale treba mas disharmonii rad. A budes li skladat, bude jen pro ty co maj pod cepici, jim to posles v nahravce a jim k tomu napis manual s popisem , jdi slozitejsi cestou kdyz myslis. Ja se rad poucim od druhych a nejjednodussi zapis k vyjadreni jsou noty, i taby jsou nakonec prilis slozite maji li vyjadrit adagia, moderata, alegra... Znam mnoho lidi co hraji a neznaji noty, vedi ze akord x maji dat prsty tam a tam a pak brknout, jo proc ne. A propo, netvrdim, doporucuji. Vnimas ten rozdil?Hele, chlapče, myslel jsem, že se tomu vyhnu...ale co se dá dělat....Rád bych slyšel jak teda hraješ....to co říkáš, jako že lidi neznaj noty¨, ale vědi kam dát prsty...mě to přijde takhle spíš u teoretiků....maj kuchařku, jak skládat tony k sobě...Takovejch lidí už mi takovýhle ptákoviny vyprávělo...a když jsem chtěl slyšet jak hrajou??? To bylo něco...:)) O hraní tu přeci jde...Bohužel nevim, jak jinak mam argumentovat, aniž bych se "vytahoval". Za moje názory ohledně hudební výuky mluví hlavně to, čeho jsem dosáhl...co stojí za tebou?
Chlapce? O diky, je mi 43. To ma byt argumentace? Spis mi prijde ze sis prodlouzil obdobi negace. Za mnou stoji snaha se neco priucit od lidi kteri mi maji co dat na tehle strankach, proto tu nejspis toto forum je. Sotva nekomu pomuze k zdokonaleni tve musi mit pod cepici. Pro tupce jako ja ktery nic nedokazal a ani nema chut nic s basou dokazovat, proto skutecne nehraji, moc prinosny tvuj pristup neni. Nevim cos prozil a dokazal, ale nikdy jsem neslysel o velikanovi ktery nazve nejakou tvorbu, ci snahu tvorby, mrdkou, jako si to udelal ty. Nejsi moc velky frajer? A je o to smutnejsi ze frajeris na nekho kdo se snazi a pod cepici (asi dano shury) jako ty nema. Jsem ti sebral lizatko na tomhle foru?
samozřejmě....díky moc...každej to má hozený jinak...jen prostě neberu, když někdo napíše...noty jsou nutný a kdo je neumí bude vždycky horší, než nějakej hudlař z cimbálovky.
To jak hrajes je obdivuhodny, ale cist umis blbe je li tohle narazka na to co jsme napsal. Vnucuji vsem ze noty jsou nutny? Ja napsal muj nazor..... Halo... pane mistre uz se uklidnete a radte, se mnou nesouperte, ja vam vasi velikost neberu a nikdy ji nedosahnu, tak uz klid. Dekuji.
ještě k tomu studiu...když jsme nahrávali cd pro bmg, tak nám to produkoval Honza Horáček - jeden ze schopnejch producentů ze superstar. Takže to bylo dost profi...a když nám tam dohrával Vacík perkuse, kořínek klávesy atd. , tak jim jen honza řikal co by se mu tam líbilo a konečná linka byla na nich...stejně i s vokalistkou...
Takže myslim, že to jde i bez toho...Nechci bejt nějákej dělňas, aby mi řekli: tu máš noty a hraj!
Nejsem jukebox.
Joo, ja hrat sice neumim a nestydim se za to, ale v tomhle se shoduji. Nezahraji dvakrat to samy.
Jak dlouho vlastne hrajes?
A vis ze je vlastne docela blby ze noty neumis? Nevedel jsem kdo jsi, z tvyho rozplizlyho frnaku na obrazku to nepoznam, a jsem tu kratoucce, ale dochazi ti ze tem co je shury dano by meli predavat kus ze sebe dal? treba i proto maji pod cepici. Zbydou po tobe jen sluchovy veci, ne tebou napsany party. Tenhle uhel v to nevidis?
A v tych notach nebudes mat nadyktovany ton po tone ale Akord a potom 3-4 volne takty kde mozes improvizovat a dalsi akord a zase 2 volne takty ( samozrejme nehovorim o akordoch typu c-dur e-mol ani o Emi7 ).
Ja to myslel tak ze mozes hrat co chces ale musis sa drzat urcitych hraniiic
tak tak, frajeřit by neměl nikdo a už vůbec ne ten, co je doopravdy borec. Jenich, co sem slyšel, hrát na basu umí mnohem líp než já a asi i mnoho dalších lidí, co tu píše a mohl hrát s kdejákým frajerem, ale jeho některý věty sráží jeho velikost někam, já su někdo a vy ste hovna. Tím sráží především sám sebe, ale inteligentního člověka to nemůže rozčílit. Stejně většina hudebních špiček by se nevytahovala nad ostatní, protože ví moc dobře, kolik to stojí úsilí něčeho dosáhnout a nemají zapotřebí někoho shazovat. A i já, kdybych hrál jak Pastorius, Clark atd. nikdy bych neřekl jinýmu basákovi, ty stojíš za hovno, já su lepší. Někdo prostě tolik talentu jako jiní nemá, ale mnohem důležitější je v muzice odhodlání a nadšení se něco naučit:) P.S. Jenichu, tím nechci říct, že lidi tady zhazuješ, ale některý věty sou docela hustý a druhýho to může třeba i mrzet.
tak tak, frajeřit by neměl nikdo a už vůbec ne ten, co je doopravdy borec. Jenich, co sem slyšel, hrát na basu umí mnohem líp než já a asi i mnoho dalších lidí, co tu píše a mohl hrát s kdejákým frajerem, ale jeho některý věty sráží jeho velikost někam, já su někdo a vy ste hovna. Tím sráží především sám sebe, ale inteligentního člověka to nemůže rozčílit. Stejně většina hudebních špiček by se nevytahovala nad ostatní, protože ví moc dobře, kolik to stojí úsilí něčeho dosáhnout a nemají zapotřebí někoho shazovat. A i já, kdybych hrál jak Pastorius, Clark atd. nikdy bych neřekl jinýmu basákovi, ty stojíš za hovno, já su lepší. Někdo prostě tolik talentu jako jiní nemá, ale mnohem důležitější je v muzice odhodlání a nadšení se něco naučit:) P.S. Jenichu, tím nechci říct, že lidi tady zhazuješ, ale některý věty sou docela hustý a druhýho to může třeba i mrzet.
Jsem v poho, taky jsem byl mlady, nenarodil jsem se jako dedek, mel jsem si precist forum a pak neco psat. Ja hraju predevsim pro radost sam sobe, cvicim njradeji kdyz jsem sam, mezi lidi nejlip v masce, narozdil od Jecka jsem introvertni basak. Hlavne muj styl, nebo zamysleny styl je uplne jinde, vy jste ve vetsine okouzleni slapem, mne nebere. Hlavne jsem v undergroundu, Jenich je hvezda denniho svetla a zaricich obrazovek. Umi tak se prodava, mozna by nemusel tady, ale ja ho vychovavat neminim. Chci tu porovnavat sve myslenky s myslenkama ostatnich a doufam rovnocennych lidi. Nejde o vek, uspech, jen spolecnyho kone, tak to vnimam ja. Teorii do sebe hltam, ale to je mym pristupem i ve sportu a v jinych oblastech zivota. Prectu co najdu, pak si vyberu to dobry pro sebe a v tom se delam dal, proto potrebuji umet noty, ctu si o kadencich atd. Plno lidi mne nema rado nez mne pozna osobne, ja ho pokaral za ,,mrdku,,a jdeme dal. Vsechny nas spojuje laska k hudbe a snaha ji delat. Nekdo ji dela profi, nekdo jako ja, nekdo jinak. Neni spatny ani on ani ja. Berte to jako generacni stret.
Jenich v pohode? Mir s pleskou z pekla? Jinak to peklo je prozity zivot, nic jako protivaha nebe. :-)
To mě vážně mrzí...mým cílem není se vyvyšovat nad ostatní...asi to tak bohužel zní, ale fakt to tak necejtim...Respektuju všechny hráče...ať hraje tak či onak. Jen řikám svůj názor a ani to nemusí bejt uvozeno: Já si myslim...atd. V případě diskuze se sigim to ale ber jinak...na hrubý pytel hrubá záplata. Toto je prejudice v akci. Jestli to někdo mimo něj cítil jako útok na svou osobu, tak se srdečně omlouvám. Jak jsem řekl, tak tady beru všechny hráče včetně xx2.
Spider s Basstandou si stavěj basy, to bych vážně nedokázal - jako malej jsem postavil jen pastičku na myši, ze který ty myši vesele utíkaly centimetrovejma dírama..
Kubš a Juhuu - encyklopedický znalosti...
Salof a Mikulík - skvělý beglajty....
tak bych mohl dále a dále...
Berte mě s rezervou...
to Siegi: tos napsal moc hezky, no je vidět, že věk se musí někde projevit:)
to Jenich: však v poho, nechtěl sem nikoho učit, jak se chovat k druhým, i já s tím mám problémy, ale cítil sem, že se z toho mýho příspěvku dá vzít něco pozitivního pro každýho z nás včetně mě:)
Palec napsal:tak tak, frajeřit by neměl nikdo a už vůbec ne ten, co je doopravdy borec. Jenich, co sem slyšel, hrát na basu umí mnohem líp než já a asi i mnoho dalších lidí, co tu píše a mohl hrát s kdejákým frajerem, ale jeho některý věty sráží jeho velikost někam, já su někdo a vy ste hovna. Tím sráží především sám sebe, ale inteligentního člověka to nemůže rozčílit. Stejně většina hudebních špiček by se nevytahovala nad ostatní, protože ví moc dobře, kolik to stojí úsilí něčeho dosáhnout a nemají zapotřebí někoho shazovat. A i já, kdybych hrál jak Pastorius, Clark atd. nikdy bych neřekl jinýmu basákovi, ty stojíš za hovno, já su lepší. Někdo prostě tolik talentu jako jiní nemá, ale mnohem důležitější je v muzice odhodlání a nadšení se něco naučit:) P.S. Jenichu, tím nechci říct, že lidi tady zhazuješ, ale některý věty sou docela hustý a druhýho to může třeba i mrzet.
Jsem v poho, taky jsem byl mlady, nenarodil jsem se jako dedek, mel jsem si precist forum a pak neco psat. Ja hraju predevsim pro radost sam sobe, cvicim njradeji kdyz jsem sam, mezi lidi nejlip v masce, narozdil od Jecka jsem introvertni basak. Hlavne muj styl, nebo zamysleny styl je uplne jinde, vy jste ve vetsine okouzleni slapem, mne nebere. Hlavne jsem v undergroundu, Jenich je hvezda denniho svetla a zaricich obrazovek. Umi tak se prodava, mozna by nemusel tady, ale ja ho vychovavat neminim. Chci tu porovnavat sve myslenky s myslenkama ostatnich a doufam rovnocennych lidi. Nejde o vek, uspech, jen spolecnyho kone, tak to vnimam ja. Teorii do sebe hltam, ale to je mym pristupem i ve sportu a v jinych oblastech zivota. Prectu co najdu, pak si vyberu to dobry pro sebe a v tom se delam dal, proto potrebuji umet noty, ctu si o kadencich atd. Plno lidi mne nema rado nez mne pozna osobne, ja ho pokaral za ,,mrdku,,a jdeme dal. Vsechny nas spojuje laska k hudbe a snaha ji delat. Nekdo ji dela profi, nekdo jako ja, nekdo jinak. Neni spatny ani on ani ja. Berte to jako generacni stret.
Jenich v pohode? Mir s pleskou z pekla? Jinak to peklo je prozity zivot, nic jako protivaha nebe. :-)
No a je to tady kurva...S tím, že tě mnoho lidí nemá rádo než tě osobně pozná - v tom to máme stejný...Není to populismus, ale opravdu mě naštvalo to, co jsem si přečet pár tvých myšlenek. Ztrávil jsem totiž dost času na foru o rasismu a už jsem na to děsně alergickej...Trochu jsem si tě kvůli tomu vybral jako cíl...asi ne uplně oprávněně...S tou hvězdou denního světla zas tolik pravdu nemáš...Začínal jsem androšem - Hardcore, Oi! Punk, Streetpunk atd...ale nejvíc Alko punk
)) Ještě dneska fakt rád poslouchám Fistboi!s
Kevorkian, Dead Kennedys, mad ball atp...Zatím jsem stejně nejvíc odehrál na Miladě.
Takže pokud stále platí, tak beru mír s pleškou z pekla....až do další hádky samozřejmě
to Jenich: však v poho, nechtěl sem nikoho učit, jak se chovat k druhým, i já s tím mám problémy, ale cítil sem, že se z toho mýho příspěvku dá vzít něco pozitivního pro každýho z nás včetně mě:)
ok...:) já si tu lekci beru k srdci......
ps: se z toho tady stává nějáká hipízárna
jenich: ale notak brácho, "tady" je všude, je to něco jako nadpřirozené místo.
Jo kazdej mame nejaky predsudek. V poho. Jen si to chce vzdycky uvedomit, ze kdyz me hodis do skatule ze jsem pleska, tak nejsi jiny nez ti ktere odsuzujes. Jsem v poho, budme vsichni i bez kopretinomilu. V 82 roce jsem byl Punkac a punk mam rad dodnes. Je uplne jedno do kteryho spolku patrim, zda do zahradkaru, combatistu, nebo zda jsem Cech nebo Madar, podstatny je jaky jsem clovek. Neni to jiz na Tebe a vlastne ani to predtim. Nejtezsi bitvy svadime sami se sebou a ne vsechny vyhrajeme. Lepsi lidi jako ja tedy nostalgici mezi pleskami nez samej flustrovanej co ho doma tloukli :-)
Jasan ze mir, na matraci neleham, chci od vas neco ziskat, vysat vas, naucit se od vas, ne valcit.
Jsme pekne odjeli od tematu. A ty noty mi stejne moc nejdou, porad tam pletu housle a mozna proto...
Debata se zajimave vyvinula, muj nazor je celkem jednoduchy: znalost teorie je dobra vec, ale nemela by cloveka nijak omezovat. Ja jsem na tom po teto strance dost blbe, vetsinou se orientuju usima a teorii do toho moc nepleyu, i kdyz vim, ze by mi mnohe usnadnila. Pochopitelne delat rozpis pro nejaky vetsi ansabl bez ni nejde, ale tamje to i o predstavivosti a podobne.
Jinak si myslim, ze je zbytecne se do sebe poustet. Hudba musi bavit, a pokud bavi i nekoho jineho, nez hrace samotneho, je to super. Jenich je na velmi vysoke urovni, o tom neni treba debatovat. A ja jako samouk a amater jsem z nej nikdy nemel pocit, ze se nad nekoho povysuje. Klidne me sezerte, ale to si myslim.
Uz to vypustte ze svych hlavin, je nas tu asi 270 ktere neco spojuje. s Jenichem sme si sve napsali a beru to za vyrizene.
MK. Umis slapovat? Jedno priznani a at se prosim neurazi ti o kterych napisi. Jenichova hudba mi pripomina hrani P.P., nebo naopak? Jenich umi, ja mam radeji jinou hru basy, blizsi mi je hra treba zrovna MK. Vy jste lepsi a zustanete lepsimi to nepopiram, me bere zvuk a s tim se snazim si hrat , jak to priblizit, ten efekt se jmenuje myslim ultra metal pro kytary ale uplne jisty si nejsem, basa BCR ho skvele zvlada na Ampegu SVT s reverbem na room s pustenymi jen kobylovymi snimaci. Zadny kompresor, phaser, chorus, nic takoveho
Nas bubenik je z Ogmiasu (mozna to nepisi dobre, myslim black metal), zpevak zpiva asi zase si myslim death metal, kytarista je z Boewulfu (zase mozna blbe napsano). Jasan pro komornaky a spol jen sracka, ale me to bavi a libi se mi to a ma to publikum.. Mne nevadi ani techno a lidi okolo neho, vidim v tom jen synteticky rock a tanecni drogy, ale nerozumim tomu moc a neposloucham to.
Konzervu nemam,jsem amater co se uci sam, to ze hraju v kapele neni podstatny,zacal jsem chodit do hudebni skoly kde jsem pochopil ze jsem trotl a umim uplny hovno nejen hrat, ale i teorii.Nezvladam ani spravny prstoklad. Berte me jaky jsem, na nic si hrat nechci.
U rychejsich tabu nezvladam, proto radeji do hudby a mam li napsany predem co tam asi ma byt, zaklad ktereho se chytim, to tu nekdo uz napsal a to se mi moc libilo. Ti co neznaji noty, akordy a presto dobre hraji jsou u mne borci, ja potrebuji berlicku.
to Siegi: je úplně jedno, jestli někdo potřebuje berličku nebo ne, důležitý je, aby tě bavilo to, co hraješ, a pokud tím uděláš radost ještě pár lidem navíc a jim se líbí tvá muzika, tak je to ta nejlepší satisfakce pro každýho, nebo ne?:)
to Siegi: je úplně jedno, jestli někdo potřebuje berličku nebo ne, důležitý je, aby tě bavilo to, co hraješ, a pokud tím uděláš radost ještě pár lidem navíc a jim se líbí tvá muzika, tak je to ta nejlepší satisfakce pro každýho, nebo ne?:)
Yeah AGREEEEE
Siegi:
Ja se klidne priznam, slapovat neumim a abych pravdu rekl v muzice, kterou hraju, bych to ani nevyuzil. Nicmene to neznamena, ze bych se to nechtel naucit, konecne mi tece Stu Hamm a tak treba neco malo pochytim. Ale spickovy slaper ze me uz nikdy nevyroste.
Debata se zajimave vyvinula, muj nazor je celkem jednoduchy: znalost teorie je dobra vec, ale nemela by cloveka nijak omezovat. Ja jsem na tom po teto strance dost blbe, vetsinou se orientuju usima a teorii do toho moc nepleyu, i kdyz vim, ze by mi mnohe usnadnila. Pochopitelne delat rozpis pro nejaky vetsi ansabl bez ni nejde, ale tamje to i o predstavivosti a podobne.
Jinak si myslim, ze je zbytecne se do sebe poustet. Hudba musi bavit, a pokud bavi i nekoho jineho, nez hrace samotneho, je to super. Jenich je na velmi vysoke urovni, o tom neni treba debatovat. A ja jako samouk a amater jsem z nej nikdy nemel pocit, ze se nad nekoho povysuje. Klidne me sezerte, ale to si myslim.
Naprostý souhlas, jsem rád že tu Jenich je, on mne pozitivně frustruje !!!
Hudební teorie je mocný pomocník, ale špatný pán.
přesně tak!
MK napsal:Debata se zajimave vyvinula, muj nazor je celkem jednoduchy: znalost teorie je dobra vec, ale nemela by cloveka nijak omezovat. Ja jsem na tom po teto strance dost blbe, vetsinou se orientuju usima a teorii do toho moc nepleyu, i kdyz vim, ze by mi mnohe usnadnila. Pochopitelne delat rozpis pro nejaky vetsi ansabl bez ni nejde, ale tamje to i o predstavivosti a podobne.
Jinak si myslim, ze je zbytecne se do sebe poustet. Hudba musi bavit, a pokud bavi i nekoho jineho, nez hrace samotneho, je to super. Jenich je na velmi vysoke urovni, o tom neni treba debatovat. A ja jako samouk a amater jsem z nej nikdy nemel pocit, ze se nad nekoho povysuje. Klidne me sezerte, ale to si myslim.Naprostý souhlas, jsem rád že tu Jenich je, on mne pozitivně frustruje !!!
upřímný dík...:)
jenich: ooo dekuji, za prirovnani me k encyklopedii
mk: nikdy nerikej nikdy, za rok te to chytne a za dva budesceskeh wootehammgrahambootsyfleaMK....
...a bez namáčení!
jo a co se vseobecne jenicha tyce, tak me s..e V dobrym, samozrejme!!! Protoze to, co on dokazal za 6let, je naprosto nemozny, opravdu jeho talentovany solovy figury me dostavaj dnem i noci, je to opravdu clovek na miste, rad poradi a kecykecyplacplac...
Celkove si myslim, ze je na tomhle foru sama vyborna osoba a celkove skvelej kolektiv....
Juhuu:
Diky za dodani potrebneho optimismu Stu Hamm dotekl, jiz jsem kousek i videl. Vypada to velmi poucne, ja to dabel
Snad me casem do kolektivu vezmete i kdyz jsem kozena hlava z pekla, umim ho.. a hraju mr.... a jsem vekem skoro na country hahaha. Mir basaci. Jo Jenich je good, a mne si ziskal punkovym zakladem a hodne. Na osobni invektivy kaslu, nemyslim ze stari je patent na rozum a nazory lidi o 20 let starsich me taky obcas toci hahha.
Mam vyhodu, vetsina jich uz nemluvi, lezi v horizontalni poloze.
jo důchodcem taky možná budu, i když s mým přístupem k životu asi těžko:), ale když vidím, jak se všude cpou a sou protivní, tak bych je nejradši někam poslal, však sem se s pár už slovně chytl, ale kdo ví, třeba budu taky ten mrzutej dědek:(
jo
důchodcem taky možná budu, i když s mým přístupem k životu asi těžko:), ale když vidím, jak se všude cpou a sou protivní, tak bych je nejradši někam poslal, však sem se s pár už slovně chytl, ale kdo ví, třeba budu taky ten mrzutej dědek:(
Pravdepodobne jeste protivnejsi, pac v tej dobe bude mladez jeste nasranejsi na duchodce Akce/reakce
Peace, love...
"If jůr gouyn´tu séén fréénsysko, bý šůůr tu wéér fláurs in jóór hééér..."
Siegi: Procbychom nevzali, vzdyt uz tady jsi, ne? Myslim, ze tady je, az na par vyjimek, strasne tolerantni spolek basaku, takze mas zbytecne obavy.
Siegi: Tiez si mysliiim
Siegi: Vítej v klubu přátel nízko položených tónů:)
A vis ze je vlastne docela blby ze noty neumis? Nevedel jsem kdo jsi, z tvyho rozplizlyho frnaku na obrazku to nepoznam, a jsem tu kratoucce, ale dochazi ti ze tem co je shury dano by meli predavat kus ze sebe dal? treba i proto maji pod cepici. Zbydou po tobe jen sluchovy veci, ne tebou napsany party. Tenhle uhel v to nevidis?
Siegi: na druhou stranu se to dá brát i tak,že poslechem hudby a následným zkoušením a přicházením na to,jak to kdo zahrál,se člověk učí znát hmatník.Takže ve výsledku je i Jenich velkým přínosem.
I učitel na basu mi říkal,že nemá cenu do mě hustit teorii,když už nějak hraju. Prej je lepší zkusit,jestli to nebude snažší vzít to poslechově. Sám sem tomu byl rád,protože už si přijdu starej na to,abych se učil noty (tím sem chtěl říct,že sem líný prase).
Ale na druhou stranu.......dost často mi v hlavě zní celej orchestr a já nevím,jak bych to zaznamenal.
Takže....dokud to nebude bezpodmínečně nutný,tak se je učit nehodlám.
Tak diky za prijeti, vazim si toho, tricko University of Bass budu nosit s hrdosti a byt nadany vytvarne dodelal bych na zada www.forum.bassg.wz.cz. Tady takova mensi univers(z)ita je. Dneska uz i ta ,,mrdka,, ma hezci vyraz a vlastne proc ne
Hraju zasr zku mr o posr zivote. Jenich, tys to vlastne vystih.
mk: jojo, vypada do dost huste typek to je taky skvelej, ale na tom videu jeste dela mrte "chyby" tady to, co tam na zacatku hraje mam video z konciku a hraje to tam teprv jak dabel...
mikulik: "fóór do-us, hů kam tů sén-frencyskooooo, samrtájm wyl bý lavin dzér...." aspon doufam, ze nemyslis ty teplousky royal gigolos....
Tak diky za prijeti, vazim si toho, tricko University of Bass budu nosit s hrdosti a byt nadany vytvarne dodelal bych na zada www.forum.bassg.wz.cz. Tady takova mensi univers(z)ita je. Dneska uz i ta ,,mrdka,, ma hezci vyraz a vlastne proc ne
Hraju zasr zku mr o posr zivote. Jenich, tys to vlastne vystih.
tak diky chlapi---a uz se prosimvas nehadejte o tom kdo je lepsi a kdo ne---neexistujou dobry nebo spatny muzikanti---maximalne muzikanti uspesni a neuspesni---ale to s kvalitou jejich hry nema nic spolecnyho...
tak diky chlapi---a uz se prosimvas nehadejte o tom kdo je lepsi a kdo ne---neexistujou dobry nebo spatny muzikanti---maximalne muzikanti uspesni a neuspesni---ale to s kvalitou jejich hry nema nic spolecnyho...
no moment...to bych teda řekl, že existujou dobrý a špatný muzikanti...jen se to nedá objektivně určit, ale u někoho to jde...
souhlasim, treba muzikant, ovladajici techniku, ale pouziva ji neprimerene, u kytar - 1532minutovy sola a u basaku ehm urcite nic neni..ze
Jej neberte mi prvenstvi. Nejhorsi=jaaaaaaaaaaa. Chci vyniknout alespon nejak ne?
hehe tak ja treba taky hraju jen 2 roky a bohuzel jsem zacal (az do minulyho mesice) trsatkem a ted to napravuju prstama, takze jsem taky teoreticky tzacatecnik.. jen ta levacka je procvicena a hejbe se...
Trsatko mam v penezence aby bylo videt kdyz platim, Jen FTIP. Neumim s nim, segra hraje s trsadlem, kamoska taky bez, ale nechci pomlouvat, ona i kdyz mela kytaru na skole jako predmet, hraje desne, zna par akordu, ty macka, prechody nezvlada, noty nezna, mozna proto se snazim noty a teorii trochu chapat, hlavne mam zaklad z housli, 6 let skoly, abych nebyl jako ona. Slozity souveti, sorac, snad to prelousknete.
Na base se porad cpu do veci ktery nalezi spis kytare, blbe protoze to neumim samozrejme, ale mam tendence sklouzavat, chvilku drzim podbarveni, rytmus a uz utikam do sola. Blby nebo dobry? Nebavi me brnkat jen treba 4 akordy porad dokola i kdyz se zmenami v delkach apd. Je hodne blby tohle utikani? V kapele mlci, tak nevim.
ehm ta kamoska mi pripomina jednojo kamose, co taky necvici na kytaru a umi mizerne 3 akordy a vzdycky kdyz me chce ukazat, jakou pisnicku se naucil, tak me malem padaj usi....
mk: jojo, vypada do dost huste typek to je taky skvelej, ale na tom videu jeste dela mrte "chyby" tady to, co tam na zacatku hraje mam video z konciku a hraje to tam teprv jak dabel...
mikulik: "fóór do-us, hů kam tů sén-frencyskooooo, samrtájm wyl bý lavin dzér...." aspon doufam, ze nemyslis ty teplousky royal gigolos....
To zcela logicky znam, protoze jsem Ti to video sam strihal a posilal, ze. Aspon si nehraje na pana bezchybneho, ono tohle zahrat v kuse a bez jedine chyby... asi ani nejde
anoano, MK na tom ma zasadni zasluhu, ze znam Stjůa Šunku
ale stejne, je to pohodar, takovej tlustej (no ja zrovna...) lojza s basou Hlavne fakt jako vypada skvele, image obycejnyho turisty a presto nad nim lidi zasnou
to Siegi: no záleží přesně , co hraješ. Ono zasolovat na basu není špatný, ale nesmí se to přehánět, třeba big beat je většinou o tom, že basa hraje rovnou linku a sem tam vyjede, ono to vypadá jednoduše, ale je to silný a má to tak být. S tím solováním je to asi jak s jídlem, když přesolíš jídlo, tak to taky stojí za ho...:)
No jo, asi jsem mel hrat kytaru, coz?
No jo, asi jsem mel hrat kytaru, coz?
ale ne...nástroj sis vybral dobře...určitě najdeš styl, kterej se ti bude líbit a basa v něm bude moct solovat...
treba JA, ja hral punkrock a takovej bordel, mno a ted RHCP a to mi sedi, jen to teda umet no
treba JA, ja hral punkrock a takovej bordel, mno a ted RHCP a to mi sedi, jen to teda umet no
ono to jako technicky sloožitý neni...tam jde spíš o groove...no to už holt musíš mít v sobě...
je to podle me "schopnost" zahrat jednotlivy noty s dynamikou a nejakym afektem... treba jak rika wooten: ".... just take this scale and make it groove..."
sakra to je jak vysvetlovat slepymu modrou barvu.....
Asi jo, protože co znám basáky osobně, tak si pod tím každý představí něco jiného.
Groove je to, co mají negři a my ne:-)))
groove má i M. Jackson, ale teď nevím, jestli je černej nebo bílej nebo už rozpadlej:)
panove tohle je GROOVE - to co tam hraje basa - s minimem tonu, maximum muziky
- Maceo Parker - pass the peas
ne kazdymu se to muze libit, neni to metal...ale v metalu se groovy az tak casto nevyskytujou...
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Baskytara.com » Technika hry » taba ci noty??