1 Naposledy upravil: purpur (02. 10. 2008 15.36:20)

Téma: Baskytara na slap, pětka

Ahoj všem, nevím zda se tady přímo tento dotaz neřešil, ale nenašel jsem,  tak se zkusím zeptat - dokázal by mi někdo poradit jakou koupit pětistrunnou basu na slap ? Jde mi o to, že nemám právě nejtenčí prsty a tak třeba pětka origoš Ibanez, kterou mám, má struny příliš blízko u sebe . Úder palcem ok, ale jak dám prsty mezi A a D nebo D a G - je problém. Zkuste poradit něco se širším krkem - potažmo větší roztečí strun směrem ke snímačům....a (tím už možná zařadím svůj dotaz do kategorie sci-fi) pokud možno za rozumnou cenu. Neexistují třeba nějaké speciál basičky na slap ? Vím, že jsou lidičkové, kteří zaslepují třeba na nočník - nu mezi ně já asi patřit nikdy nebudu, hraju (dle ostatních, ne dle sebe) prý vcelku slušně, bezpražec, pražec, obojí pětky ale hrozně rád bych se naučil slap a prostě jiný nástroj je nutnost.
Díky dopředu všem, kdo se třeba bude mým dotazem zabývat smile

davidak: Editován název tématu pro lepší přehlednost.

0 xLajků:

2

Re: Baskytara na slap, pětka

Proc se chces ucit slapejš na pětku?

Yamaha TRB-5P; Sandberg California TM2 5 str.; Lakland Skyline 55-02 Deluxe; Fender Jazz Bass (US 1976); Fender Jazz Bass Fretless; EBS Gorm 350 (2x10"); EBS Neo Drome 150 (1x12"); EBS Microbass II Preamp/DI Box
http://www.monantes.cz/
http://www.tombowling.cz/
0 xLajků:

3

Ivo napsal:

Proc se chces ucit slapejš na pětku?

Já když vezmu do ruky čtyřku, tak pořád hraju na té nejstlustší struně na třetím pražci D roll A ono je tam G big_smile
Trochu vtipkuju - ale popravdě - už jsem s těmi pětkami tak nějak srostl...
Ačkoliv, říkal jsem si že když nebude jiná cesta půjdu do 4, ale to nechávám jako možnost úplně nakonec. Nicméně pokud poradíš 4 dobrou na slap budu taky rád....

0 xLajků:

4

Na mě nehleď já ti stejnak poradím Musicmana :-)

Myslím, že nejsem kovanej v radách jak, nebo na co hrát slapejš. Od toho jsou tu myslím jiní a rádi ti poradí. Mě jen zajímalo, proc schanis vylozene petku. Zeptej se Jenicha co je nejlepsi sehnat, ten do toho busi porad a vsim...

Yamaha TRB-5P; Sandberg California TM2 5 str.; Lakland Skyline 55-02 Deluxe; Fender Jazz Bass (US 1976); Fender Jazz Bass Fretless; EBS Gorm 350 (2x10"); EBS Neo Drome 150 (1x12"); EBS Microbass II Preamp/DI Box
0 xLajků:

5

Taky jsem "odrostl" na petkach, takze dotaz tazatele naprosto chapu smile Se slusnymi roztecmi zvlast v nizsi a stredni tride je to bida.

Nedavno jsem mel 2 na slap dobre a cenove dostupne basy, prvni byla MTD 5, na slap nebyla zvukove spatna, pak jsem mel K&K, tam byla kobyla s nastavitelnymi roztecmi, takze jsem si nastavil skvelych 20mm. Nicmene ta basa na slap nebyla uplne ono, nemela moc prurazny pop.

Osobne bych doporucil poshanet se po starsi MTD, cenove by se mela pohybovat 8-11.000 (hlavne podle snimacu a elektroniky).

A pokud mas rozpocet o kus vyssi, tak byt tebou sahnu po Yamaze TRB 5, ktera t.c. lezi na hudebnim bazaru (urcite uhadas cenu o nejakou tu tisicovku dolu).

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

6 Naposledy upravil: Kubš (02. 10. 2008 16.42:11)

D.a.l.i napsal:

(urcite uhadas cenu o nejakou tu tisicovku dolu).

nebo nasereš prodejce....

ale ted vážně - i když tu basu zrovna nemusím tak zkus Ibanez BTB ale JEDINĚ vyšší řadu   tu 1X05, ne nic pod to, BTB má klasický 4rkový rozteče I NA 5TCE

zvukově do slapu asi nejlíp např. Jazz Bass nebo MM Sray ale Fender ani MM nedělá nák moc široký krky vzhledem k roztečím (jinak polínko to je pěkný...)

ale pokud bych ti mohl poradit spíš se sžij s tím že se naučíš slap naužší rozteče at nevybíráš nástroj jen podle roztečí....ibanezy konkrétně snad ta řada SDGR či co maj ultra tenký krky takže věřím že pokud máš tuhle řadu slap může být ze začátku prolbém..a  možná by stačila jen klasická 5tka ne zrovna nutně rozteče 19mm jako ze 4řky protože on pak krkček je docela dost širokej....

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

7

Zatím průběžný dík všem - sleduji , hledám dle vašich rad....

0 xLajků:

8

purpur napsal:

Zatím průběžný dík všem - sleduji , hledám dle vašich rad....

Vůbec na nase kecy nedej hele. Vsichni ti lzeme a chceme vnutit jen to co sami mame a tim padem automaticky povazujeme za nejlepsi :-)

0 xLajků:

9

Ja se nenechám úplně zblbnout :-)
Pravda je (jak psal Kubš), že SDGRka mají vážně tenké krky...
Doufám, že se tady těch názorů shromáždí víc a mně to ve výsledku pomůže.

0 xLajků:

10

purpur napsal:

Pravda je (jak psal Kubš), že SDGRka mají vážně tenké krky...

SDGR 885 (japan) jsem mel v roce 93-96. To byla ta moda petistrunek. Tak blbej a drahej nastroj uz jsem pak zaplat panbu v ruce nikdy nemel. Fuj...

0 xLajků:

11

Ivo napsal:

Tak blbej a drahej nastroj uz jsem pak zaplat panbu v ruce nikdy nemel. Fuj...

počkej a co musicman a fender???

0 xLajků:

12

Kubš napsal:

počkej a co musicman a fender???

big_smile big_smile o tech jsem nemluvil

0 xLajků:

13

Hele, Ivo, SDGR885 je presne to co mam doma - koupil jsem v roce 95 a jeste na leasing (tehdy nebyla jina moznost nakupu na  splatky  a ja studoval)  ani se neptej na kolik mne to tehdy vyslo. Mam (pravda) kus ktery hraje slusne, ale zase.....zadna super slava a na slap....jak jsem psal výše. Na tu basu jsem se jezdil divat do PH asi 3 roky do vylohy, pak jsem ji koupil a spis mirne zklamani...

0 xLajků:

14

purpur napsal:

Hele, Ivo, SDGR885 je presne to co mam doma - koupil jsem v roce 95 a jeste na leasing (tehdy nebyla jina moznost nakupu na  splatky  a ja studoval)  ani se neptej na kolik mne to tehdy vyslo. Mam (pravda) kus ktery hraje slusne, ale zase.....zadna super slava a na slap....jak jsem psal výše. Na tu basu jsem se jezdil divat do PH asi 3 roky do vylohy, pak jsem ji koupil a spis mirne zklamani...

jako to je hustý no....ty ibanezy upadli cenově snad uplně nejvíc....moda je holt svině....

0 xLajků:

15

Kubš napsal:

jako to je hustý no....ty ibanezy upadli cenově snad uplně nejvíc....moda je holt svině....

Protoze holt opravdu nehrajou. To byla basa, ze ktery jsem byl opravdu hodne nestastnej a strasne penez jsem na ni prodelal. Oproto tomu japonsky ATK300 o polovinu levnejsi bylo naprosto jiny kafe. To me pohled na firmu Ibanez trochu zlepsilo, ale stejne ne natolik, abych ji zustal vernej :-(

0 xLajků:

16

zkus MTD, to má rozteče jak 4ka...model kingston (artist x heir) by měl být nejlevnejší

0 xLajků:

17

Termite,  dík za tip - to vypadá docela dobře.......

0 xLajků:

18

No, já mám teda Tribute G&L L2500 a spíš než problém s trháním je u mě při mlácení palcem. Jakože teda slapuju jako prase kopejtkama, takže je to děs; ale když už bych měl říct něco o malejch roztečích a jejich problémech hledal bych ty problémy spíš v palci. To trhání se člověk naučí (aspoň podle mě) lehčejc...

často kladené dotazy: FAQ
něco o mně: Kurca Tovium
0 xLajků:

19

kurcatovium napsal:

hledal bych ty problémy spíš v palci. To trhání se člověk naučí (aspoň podle mě) lehčejc...

Ač jsem čtyřkař, tak mám podobnej problém jako Kuře. Taky my to "mlácení" palcem moc nejde sad . No mám teda dost tlustý prsty (zvláště paleček smile ).
Sory za trošku OT smile .

Bass: Fender JB MIJ, Stagg JB - Reverse, Jolana - Galaxis
Apec: SWR SM-400, GK 410 SBX
Efekty: BOSS ODB-3, BOSS GEB-7, Marshall -Jackhammer, Digitech - Digidelay
0 xLajků:

20

To purpur: Ikdyž se to nemusí zdát, nějak bych se neřídil roztečema, ale tím, jak to hraje. Je celkem průser, naučit se to na úzké rozteče, trvá to hodiny. Ale když jsem neměl basu, začal jsem to cvičit na kytaru a šlo to, o to líp to pak šlo na basu... Takže bych šel po správném slepejšovém zvuku(to slovo prostě nemá chybu).

Handmade Fretless 4 str. Jazz Bass, DIY úpravy
Kurzweil SP2X - stage piano(moje malá 30ti kilová láska)
Genius Karaoke set - na cvičení na doma.
Apec - linka.
0 xLajků:

21

To Kondor:  Právě že vše souvisí se vším - tím myslím ve svém případě, že moje SDGR zase nehraje tak super abych ji neodstavil - nu a když budu kupovat něco nového, tak jasně budu hledět na zvuk, ale ty širší rozteče bych k tomu bral jako příjemný bonus, proč  se pracně učit vrážet prsty do úzkých štěrbin, že:) (Myslím jen na struny, ne aby někdo hledal dvojsmysl...;) )
Bezpražce mám stavěného (Weber), úmyslně širší rozteče strun , neslapuju na to - jen slap trochu trénuju, a ty širší rozteče vážně pomáhají.
MTD-éčka co doporučoval Termit se mi líbí, ale nevím jaký to má zvuk

0 xLajků:

22

Termit napsal:

zkus MTD, to má rozteče jak 4ka...model kingston (artist x heir) by měl být nejlevnejší

purpur napsal:

Vynikající:D

0 xLajků:

23

purpur napsal:

Je to basa, ktera ma hromadu basu, takze ve spodnich polohach je to buldozer. Naopak na vrchu to uz neni takova slava, vyhravky maji tendenci se ztracet.

Na slap zvukove - neni to spatne, ale zabijacke vysky ala Fender JB Marcus Miller urcite necekej. Soukrome si myslim, ze menzura ma urcity vliv na to, ze tech vysek neni tolik, oproti kvalitnim a duraznym basum.

Hodne se zvukem udela pouzita elektronika, pokud je tam jeste puvodni korea, co v Delicii nejvice davali, tak ma smysl tu basu vzit s tim, ze jeste vrazis nejake penize do upgradu snimacu.

Ale roztece 19mm jsou super. Jeste jedno upozorneni - ta basa ma delsi menzuru - 35". Z te basy mas pri hrani diky teto menzure a sirokem krku pocit, ze je proste "velka" smile K tomu ma velmi pohodlny krk (asymetricky profil - na basovych strunach je masivnejsi).

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

24

hele toho musicmana bych nezatracoval....nebo pokud do toho nechces rvat tolik penez tak koukni na levnejsi OLP, maj licence od MM....

anybody wants to get mellow, you can turn around and get the fuck out of here
0 xLajků:

25

KreuZ napsal:

koukni na levnejsi OLP, maj licence od MM....

licence mit muzou, ale na velke roztece se v petikvaltu zel nezmohli...

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

26

KreuZ napsal:

maj licence od MM

což v tomhle případě znamená obkreslenej tvar těla a hlavy

0 xLajků:

27

hmm, mel jsem za to ze ty OLP nejsou uplny sragory....tak nic no

0 xLajků:

28

No jako uplnej šit to asi není, zeptej se Fuita - ten ji má :-)

0 xLajků:

29

Sice jsem to viděl jenom na obrázku, ale ten OLP Tony Levin signature by nemusel být špatný ne?

Purpur a uvažoval jsi o tom, že bys zašel za kytarářem a nechal si postavit basičku ? Sice by to stálo asi víc, ale zase ten efekt.

Nástroj - Squier Classic Vibe Jazz Bass ’60s
"Aparát" - Behringer BX600; KUSTOM - KBA 16 X
Efekt - Behringer BEQ 700
0 xLajků:

30

OLP v pětce maj opravdu děsně malý rozteče takže to bych purpurovi nedoporučoval... A s tou licencí... No je trochu ujetý že je to pasivka ale zvuk, zpracování a pohodlí hry hodnotim kladně:-) Kdyby byla blbá tak na ní velkej Mr.Fuit přece nehraje:-D

OLP mm3, Fade jazz bass, Gallien Krueger 1001 RB-II, Gallien Krueger 410 RBH
0 xLajků:

31

To Dobros: To víš, že jsem uvažoval o stavbě basy.....ale prostě radši bych zůstal s těmi penězi někde při zemi, tak kolem dejme tomu 20.000,- +-, nebudu čekat zázraky ale slušně to hrát může.
Kdybych si to nechal postavit tak začnu někde na 35 tis a výš.....

OLP už jsem taky zkoumal, právě ty rozteče nic moc - jak píše Fuit. Každopádně ještě jednou dík za všechny postřehy a názory, prima.

0 xLajků:

32

Tak za 20k seženeš už docela solidní nástroj... Mrkni třeba ještě na Tobiase.

0 xLajků:

33

purpur: Mam dojem, ze i fendery maji v petce slusne roztece, nejakeho starsiho pri trose stesti urcite sezenes..

Kdyz vezmu aktualni hud. bazar:
* JB Kobrle - to by nemuselo byt spatne, zel je to pres tve fin. moznosti (28k a prodejce nechce smlouvat - nechme tomu ale cas wink)
* Yamaha TRB 5 - 18k - uz jsem o ni psal - doporucuji minimalne vyzkouset!
* Runkas 5 - nizka cena 6k - dle zvukove ukazky mi to neprijde jako nijak uzasna basa, ale jestli ji mas pobliz...
* Sestka Spector - 10k, nemusela by byt spatna, dle fotky vypada, ze ma roztece slusne
* kdybys byl levak, muzes testnout Krajicka, je tam za 15 smile
* Handmade profi sesistrunka - 20k, nicmene tento nastroj se behem pomerne kratke doby prodava znovu, otazkou proc..
* Tobias Growler - 23-25k - jen mam pocit, ze ty Tobiasy maji takovej moc suchej nebasovej zvuk, chce to vyzkouset..
* Weller bass - 10k - prodava (prodal?) mistni clen, jen si nejsem jist roztecema

Takze dalsi otazky ocekavame az typu "mel jsem v ruce 4 basy, uvazuju o yamaze a spectoru, libi se mi XY, nelibi XYZ, kterou z nich brat?" smile

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

34

Fuit napsal:

OLP v pětce maj opravdu děsně malý rozteče

no, s tema roztecema ja asi moc neporadim, pro me ma vsechno velky roztece protoze mam padlo a to ma hodne maly roztece...

0 xLajků:

35

To D.a.l.i. : Ty basy co jmenuješ jsou inzerovány prostřednictvím tohoto föra ?
V kazdem pripadku dik za rozbor, bezva, vážně.

0 xLajků:

36

Ty basy dali vyhrabal na www.hudebnibazar.cz

Hlasuju za tu Yamahu...

0 xLajků:

37

K Yamaze - dnes jsem si na srazu dost vyhral s Yamahou TRB5 Tomase Kedziora. Ma dobrou vychytavku - ma 3-polohovy cudlik, kterym rychle nastavis 3 zvuky - jeden nakvaknutej stredak (jako ve Superstition od Stewieho Wondera), druhy normalni na prsty a treti vecko na slap. S tim, ze si muzes nastavit ty zvuky primo na elektronice dle libosti.

Na slap na hrani je velmi pohodlna, jedine, co bych ji vytkl, je to, ze pro uder palcem je zvuk neprilis vyrazny, mohl by byt hutnejsi. Viz http://www.youtube.com/watch?v=Wni9I0AB43Q

Nějaký Fendery...
0 xLajků:

38

D.a.l.i napsal:

Na slap na hrani je velmi pohodlna, jedine, co bych ji vytkl, je to, ze pro uder palcem je zvuk neprilis vyrazny, mohl by byt hutnejsi

Co znam tu kedziorovu, tak tam to podle me bude velmi nizkym dohmatem. Vubec ultranizky dohmat sice zlepsuje bzukot a perkusivni charakter slapu, ale zas to nema takove gule.

CEILIN KAT IZ WATCHIN U MASTERBATE
0 xLajků: