Zase jednou pro mne zajímavé téma
, ale v podstatě se obloukem vracíme k tomu, co jsme už kdysi probírali.
Na dva menší boxy samostatně osazené 12“ reproduktory mám zálusk delší dobu, jeví se mi jako dobré řešení.
Každý z nás má na věc svůj náhled, mohu nastínit ten můj:
Vždy záleží na charakteru hudby kterou produkujeme, v mém případě rock, hardrock a potom jak často hraji a v jakém prostředí. Kšeftů bohužel není tolik a vezmu za vděk i hospodou, restaurací, zvlášť v zimním období.
Další hodně podstatnou věcí je, jak jsou muzikanti v kapele „vyzrálí“, přizpůsobiví hudbě jako celku v tom kterém prostředí. Proto jsem zastáncem, aby basista měl alespoň dvě kompletní aparatury – pro velké a malé podium.
Příklad: v 80-tých letech jsem hrál 6 roků v kavárně, běžný rock – Brian Adams, Turbo, Bon Jovi, Santana, Abraxas apod., tak jak jsme hráli po zábavách, ale trochu více s citem Možná si někdo vzpomene na legendární reproduktor ARO835. Dodnes mám v šopě box 4x ARO835, na který jsem v té době hrával po všech tanečních zábavách a začal s ním i v kavárně, kde byl prostor pro muzikanty zatraceně omezený. Bohužel známá problematika velkého boxu v malém prostoru – špatně se drží na uzdě rozumný výkon, či akustický tlak součtu ploch všech membrán způsobovalo dunění velkolitrážního boxu v malém prostoru. Hukot se dostává do všech mikrofonů a nedělá to dobrotu s celkovým soundem kapely. Záhy jsem pro toto hraní jsem ubastlil malé kombo s jedním ARO835 a naprosto dostačující pěkný suchý bas. Ba naopak, mohl jsem lehce snímat basu do malého PA kvůli rozprostření vyšších harmonických (na každé straně Marin Bin Gauss 5842, ARM9308, Fane HF-250, ladění crossoveru 400Hz a 4,5kHz). Pak jsem s tímto kombíčkem projezdil po klubech půl republiky a naprosto v pohodě pro folkjazzovou formaci
.
Současné moderní typy reproduktorů jsou vývojově někde jinde nežli ARO835, proto Kubšův námět pro řešení dvou boxů se 12“ reproduktorem, pokud možno s neodymovým magnetem, je mi sympatické – váha, mobilita podle potřeby jeden, nebo dva boxy a dostatečný výkon ve dvojici zvyšuje účinnost.
Gazelleho box 2x12 nadělal na srazu hromadu kraválu s patřičným drive 
BL-700NT, TRB-1005NT, B4Fl, BB-350, RB-660Fl
SVM-360 hybrid, SVM-600 hybrid, 4x10 DeltaLite II-2510, 4x10 Beta 10-A, box EV-18B+2x10 Gamma, kombo SVM-300 KappaLite 3015, Peavey TNT-130 aj.