Téma: Hartke VXL Bass Attack
Tak jsem si koupil novou krabičku - Hartke VXL Bass Attack. Potřeboval jsem něco, co by trochu nakoplo zvuk. Přemýšlel jsem o nějakém kompresoru (Soul Preacher, Black Finger), ale po přečtení několika recenzí na VXL jsem se rozhodl pro tohle.
(Nic proti Black Fingeru, rád bych si ho taky někdy pořídil, ale mám omezené finance.)
Krabička je to na pohled pěkná, trochu mě překvapilo, že je větší, než jsem si myslel Důležité je ale to, co je uvnitř a jak to hraje. Je to zároveň i preamp/D.I. box... Má sedm čudlíků:
- Harmonics - nastavení emulace lampy
- Mix - blend mezi origináním a "lampovým" signálem
- Shape - zapojuje jakýsi speciální obvod, nevím, co to přesně je, ale funguje to dobře
- Level - výstupní hlasitost
- Bass, Treble - dvoupásmový ekvalizér
- Brite - pro extrémně vysoké frekvence (prý)
Pak má ještě dva switche - vpravo na celkové zapnutí/vypnutí (bypass) + Harmonics, vlevo na zapojení Shape.
Zvuk z toho leze lepší, než jsem čekal. Lampový teplý zvuk jde slyšet a nezní ani moc uměle. Ještě lepší je to po zapojení Shape, který tomu dodá šťávu (obzvlášť při otočení naplno). Signál se neztrácí, basy už vůbec ne. Jenom při některých nastaveních trošku šumí, chce to trochu cit. Další menší nevýhodou je zvýšení hlasitosti při zapnutí Shape...
Má jeden vstup (6,3 mm jack), ale hromadu výstupů - klasický line output (jack), direct output (XLR) (pro obojí je možné tlačítkem nastavit pre/post) a parallel output (jack), který posílá původní signál.
Napájení je možné buď 9V baterií nebo adaptérem. Ale sehnat adaptér přímo na tuhle krabičku se u nás nedá, takže jsem chňapnul nějaký 9 V/600 mA od Korgu a je to vyřešené...
Je to dobrá věc, konečně se můžu zbavit toho Bosse (který je mimochodem pořád na prodej). Any questions?