Téma: Lampové předzesilovače
Lidi, pls, co jsou to lampové předzesilovače? Chci si koupit krabičku a je tam simulace lamp. předzesilovače. Dík.

Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Baskytara.com » Aparatura » Lampové předzesilovače
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Lidi, pls, co jsou to lampové předzesilovače? Chci si koupit krabičku a je tam simulace lamp. předzesilovače. Dík.
predzesilovac, kterej nejni z tranzistoru ale elektronek...
A na co je to dobrý?
no ten zvuk je hezčí no je přirozenejší teplejší a bla bla bla
zvuk je lepší, ale taky se s tím musí opatrně, kamoš si v autě odmrdl Marschalla, docela škoda za ty prachy.
Palec: nezapomen, ze on ma jen simulaci, neni to prava flaska!!.. mluvjm o pookym
Ano panove, lampa je lampa a muj sen, snad se mi nekdy podari uskutecnit. Lampa je krasne hladka, ale dokaze byt i zubata, proste parada U basy nastesti staci v preampu, dobry mosfet konec a je vyhrano
tak tak, aneb ampegu, edene, swr, trace elliotte teste se!!! Jednou si pro Vas prijdu
Kdo je konstrukčně zdatný a vyzná se v elektrotechnice může si postavit kvalitní elektronkový basový preamp sám. Asi před třemi léty byla publikována řada schemat elektronkových preampů v modrém Amatérském Radiu. Mezi nimi i Bass Gun. Několik jsem jich postavil v různých modifikacích. Potom stačí nějaký kokoncák cca 400W a je to. Brilantní zvuk.
Půjčil jsem si Ampega SVT 2 PRO a pečlivě porovnával. Hodně podobné zvukově.
Juhuuu:
A jeste bych nezapominal na Peavey, delaji super 500W hlavu.
Betaron:
Mno prave o tom uvazuju, mame celkem sikovneho kytaristu, ktery stavi kytarove celolampy a preamp by mi spachal, zatim jsem ale nerozhodnut
No tak bezva, čím lepší sound, tím líp.
Betaron: okamzite to oskenuj a posli na mail.. prosiiimprosiiimprosiiimprosiiimprosiiimprosiiim na netu neni poradnej kloudnej flaskovej BASOVEJ rpeamp... prosiiiim tuxx@centrum.cz
fakt vdek!! mega!!
MK: jojo peaveye, jsou malo znamy, ale zvukove suprovy... (z doslechu )
no jo to by se mi taky siklo
nechces ty schemata hodit nekam na net?
Jo to by se mi taky líbilo. Schema sem pls...
Schema basového preampu BASS GUN s 2x ECC83 vyšlo v modrém AR 4/2002. Korekce mají velký zdvih. Středy a posunutí Mid-Sweep je řešeno pasívně. Basy a výšky jsou ve zpětné vazbě druhé ECC.
Na internetu jsem podobné schéma nenašel a to mám všechny možné Marshaly, Messa, Ampegy atd. Všechny mají řešeny korekce v pasívní verzi. Samozřejmě zkoušel jsem i toto řešení. Znělo mi to více kytarově, ale to se dá zkusmo upravit změnou kondenzátorů, či odporů v katodách. Všechny firmy to mají hodně podobné, minimální rozdíly v součástkách.
Ale teď ke stavbě takového preampu, nebo komplet celé basové hlavy. Něco takového vyžaduje zkušenost v elektrotechnice a konstruktérské nadání s vybavenou elektro-mechanickou dílnou, aby nakonec dílo vypadalo k světu. U elektronek se pracuje s napětím cca 400V! Takže nebezpečné. A už to začíná – napájecí trafo, nejlépe poslat navíjecí předpis nějaké spec. firmě pro toroid cca 500W už zrovna pro komplet hlavu, stojí asi 1200,- Kč. Pokud chcete skutečné dostat tento výkon na 4 Ohmech, musí mít koncový zesilovač napájení +/- 72V. Koncový zesilovač raději předimenzovaný výkonově. Na netu je teď stavební návod LEACH SuperAmp včetně DPS. Mám něco podobného. Stejně jako Leach jsem použil serioparalelní řazení koncových tranzistorů, tak aby pracovaly v bezpečné oblasti SOA. Je to skutečně znatelné, myslím tím taková ta zdravá čistá síla s bohatou rezervou. Použil jsem různé koncové tranzistory BD249/250C, nebo MJ15003/04. Výborně to chodilo i s hromadou KD607/617, na těchto jsem ověřoval koncepci. Dále může zesilovač obsahovat nějaký EQ, schemat je taky všude dost. Použil jsem EQ s 11-ti ks TL071. Taky je publikováno v AR.Určitě musí zesilovač obsahovat moduly ochran – pomalý náběh zdroje, neboť silnější toroid je schopen při zapnutí vyhazovat jističe. Při použití toroidu 800W to ani jinak nebylo možné zapnout, než se stačily nabít filtrační kondenzátory.Dále ochranu proti DC napětí na výstupu k ochraně repra včetně jeho zpožděného připojení. Nepodceňovat tuto ochranu, kdysi jsem tak odkouřil dvě EV repra. Chlazení, větráky atd, atd. Řiditelný výstup D.I (s galvanickým oddělením země) pro PA. Každý konstruktér si to dělá podle sebe a možností. Není to levná záležitost, o stráveném času ani nemluvě.
Takže spočítáte-li si to suma sumárum, je výhodnější si koupit nějaký originál za 25 – 30 tisíc. Koho to ale baví, tomu se meze nekladou a lze postavit opravdu kvalitní stroj.
Omlouvám se za delší příspěvek
:úú tojo origos se vyplati vic
jinak ke konacku spis doporucuju mosfety, pripadne ty BDxxx, nebo ty motorolacky MJ, ty se ale blbe shanej.....
heledte, zkousel nekdo z vas postavit ten Bass Gun? (mimochodem mam pocit ze je to i jmeno baskytaroveho zesilovace od Rozdala) koukal jsem na schema a ackoliv se v elektronice docela vyznam, tak jsem z toho moudrej nebyl
vsak to je ukradeny rozdaloj jeste jsem mu kvuli tomu nenapadne psal "a pane Rozdall, kcemu je na vasich zesilovacich slope??"
)))
postavit to chci, ale nemam cas a hlavne elektronky zbyteky mam, nebo by se nekde vyhrabal....
no ja si to s tim Rozdalem myslel jako soucastky se zdaj v pohode sehnatelny a ty elektronky taky nestojej certa
maji je na GESu:
12AX7WA [Výrobce: SOVTEK]
Dvojitá trioda (=ECC83, 7025), nf zesilovač napětí, invertor a budič
Otřesuvzdorná elektronka, pouľívá se v zesilovačích Ampeg, Carvin, Fender, Hartke, Orange a Trace Elliot.
cena 150,- s DPH
juhuu: a na co je tam ten slope?
btw mam Dynacorda lampu, ale jenom v koncaku, predzesilovac je obycejny tranzistor - je mozne ten puvodni predzesilovac vypojit a pichnout tam ten lampovy?
mozny to je ))
slope je prej na hlubsi basy neco jako DEEP na nakych zesakach
Kamarádi, nechtěl by jste někdo ten bassgun nascanovat a poslat mi třeba na mail? diky moc
bohuzel mam jenom xls soubor, taky bych dal prednost scanu z casopisu
juhuu: no a jak se to provadi?
nooo musis najit vystup z toho tranzistorovyho odpojit to a pripojit ten elektronkovej.....
no prostě stará dobrá efekotvá smyčka:-)
nene eefektova smycka je az ZA predzesilovacem
jo tys to myslel takhle jojojojo pravda
ted si nejsem jistej jestli tam mam efektovou smycku... to vite, nemam k tomu dokumentaci a sou tam samy diry bez popisu Kdyby treba nekdo znal a vedel, tak mam Dynacord B1001
urcite tam neni, ale jak kubs rika, to misto, jak to tam odpojis mezi predzesilovacem a koncovym je potom efektova smycka, kdyz se tam daj 2 jacky...
jo tak to samozrejme vim a dokonce mam pocit ze tam neco takoveho mam - konkretne 2x 6,3mm JACK vedle sebe, nicmene nevim jak to overit
je tam napsany naky
send/return nebo
FX loop
effect loop??..
nebo co tam vubec je?
konkretne tam neni vubec nic kdyby tam byl takovej naznak, tak je mi to jasny
tak na to lze rict jen jedno...
.. a doprdele.....
a nebo.. chtelo by to manual
a nebo... doprdele chtelo by to manual jenomze kde po tech 30ti letech nakej sehnat...
no kdybych ten zesik mel doma, tka to dokupy dam, ale to je blby no gůgl taky nic nenasel
(((
jedina sance je to rozebrat a kouknout se kam vedou ty dva Jacky...
nebo do jednoho z nich strc samotnej jack a pokud to prestane hrat, tka to je ta smycka
a nebo tam zkusit soupnout ladicku, jestli to bude chytat signal
2 Juhuuu: dík za to schema ale takhle to už nikdy dělat nebudu radši si seženu někde i tišták at je to v poho jinak s tim je hrozněj voser to navrhovat a tak...
Gimzy: to mas pravdu, podle schamatu se mi do toho taky nechce... kdyby mi tak nekdo mohl navrhnout tistak - to by bylo ine kafe
gimzy: jeziisi tistakem nee to nerjychlejc zdratujes, jako na starejch ampech
jistěěěě a nejůlíp na očka
tak to kámo nasrat
o bóže )))
hele lidi, chci si udelat neco alá Hartke, kde bych si michal v predzesilovaci pomer mosfet/tube
http://www.albertkreuzer.com/preamp.htm
tohle by byl ten mosfet a tube mam nakej obyc v knizce, al nevim, jak spojit 2 predzesilovace na 1 vstup (aby 1 vstup sdilela jak elektronka tak mosfet), nevite nekdo, jak to udelat, popr jestli proste staci dratem spojit vstup mosfetu a elektronky???
dik
ted by se fakt, jak mikulik rika, hodil pan hartke
Bass Gun jsem postavil 4x. Je pravda, že toto schema jsem na internetu nenašel. Je pouze v modrém AR. A jestli je to nějaký Rozdal, tak to netuším. V každém případě jsou tyto korekce rozhodně účinné. Obvod SLOPE je zapojení tří kondenzátorů 22nF v serii, od nichž jsou vyvedeny odpory M1 k potenciometru. Je to vlastně filtr, který uřezává kmitočty od basů. Mě osobně se to nelíbilo, takže slope nechávám vypojené.
to Juhuuuu - jak te tak sleduju, mas ty vubec cas hrat?:) Mam pocit ze ti vymysleni a prubezna stavba vsech tech udelatek musi zabrat mega casu....:)
LOL tak tohle je hláška tejdne
Axlík: hochu, to je prave to, hrat cas mam, ale PRES CO nemam
Jinak laborace s eletrkonkama a predzesikama me mrte bavi, sem tam naka ta 300V pecka do hnáty vid, alekomu to vadi
Heledte, vy si delate prdel, ale az tu za 10 let vznikne firma MARTINEZ na basovy zesaky, ktera pohlti jak hocke, tak rozdalla i semtam nakyho toho ampega a SWR, tak se budete divit
SLOPE - sklon. Snaha (ne moc povedená) o odříznutí podakustického pásma. Používal Marshall model 1986 - Přemostěnej T-článek na středy a Baxlandelovy korekce. http://www.drtube.com/schematics/marshall/1986.gif
MARTINEZ? proč ne MARJUHUALL?
Tak marshall, Hartke, Rozdall, Hocke, Laney, Eden, Mesa Boogie (tak ne, no ) a ja si dam marjuhůal ne?
))
jinak tu slope vec jsem ukazoval uciteli na elektrotechniku a jen se me zeptal, ktery prase tohle mohlo udelat
O zapojení elektriky mi nemluvte, vím, že to nepatří k tématu, ale musím se odreagovat:
KURVA!
KURVA!
KURVA!
Málem mi totiž vyhořela moje chlouba - užověnka. Předchozí majitel tam totiž nastrkal milión udělátek, odpojovač baterky, přídavnej větráček na chladič, milión cívek, redukcí a jinejch udělátek... a jak to tak bývá, jednoho dne se přetížená síť rozhodla, že už toho mám dost... tak jsem dneska přišel do garáže, všude smrad ze spáleniny, baterka vybitá, kraťas, odpálenej startér... prostě paráda
Takže zapojovat elektriku? Jo, ale s mírou
Souhlas, tři stejný pasivní články za sebou je nesmysl. Aby jeden článek měl strmost těch 6db/oct. musel by být zatížen nekonečnou impedancí. Už zdvojnásobení imp. dalšího článku to vylepší. Taky jsem to na BT120 kdysi používal s určitou modifikací - 1.čl. 22n/100k, 2. 10n/220k a 3. 4n7/470k.
tak nekonecna impedance neni probelem: zapojime to do vzduchu Ehm nic...
Teda jako tyhle clanky (at uz Rc, Rl, nebo i ty korekcni) jdou mimo me, jak se tam objevuje v teorii fazor, tak jsem v haji... tomu ja vubec nerozumim
((
mikulik: mam tady semafor, kdybys to chtel seste vylepsit
to p.Hocke:Když se tu zmínila celolampičková hlavinka:) nemáte v plánu do budoucna zapokusovat s sěčím alá SVT serie ampegu preamp lampa, konec mosfet??
ehm ano, urcite má!!!!!! MÁÁÁÁÁ!!!!!
Příště se musím s tiskovým mluvčím líp domluvit:). Neříkám tak, ani tak, ale na moje slova dojde. No, když jsem měl v ruce Fuchsův (nebo Martínkův?) Hartke 3500, tak ta lampa na vstupu byla ekvalizovaná do "V" a v podstatě stejný zvuk jsem udělal nastavením EQ. Spíš bych chtěl zkusit lampový preamp do racku na výšku 1u a k tomu by se dal dát koncák (nejlíp QSC).
)) Nene, jen rikam, ze lahev ve FET preampu a mosfetovej konec je opravdu solidni slusna vecicka
A kdyby to teprv udelal hocke, tak bych uz nic jinyho nechtel
Jojo, ted mi tu MK posilal schema hartke 3500 a maj to tam zajimave udelany 150 opampů a jedna ecc83 je to udelany pekne ale bordel tam je taky hezkej
Jinak myslite Martince ne?? Mno, aspon konecne vim, pres co hraje. Btw dnes tam jdu, tak muzu pozdravovat Ale
Pipa (Martinec) tam uz neni, pac si to rozdelili: Fuchs je v prodejne a Pipa ve studiu...
jinak i otom rackovym preampu dejte vedet, to by me taky zajimalo (vice mene to ted chci delat fet+ecc83) a premejslel jsem, ze to dam do racku... predbeznou cenu nevite??? By okno??..
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Baskytara.com » Aparatura » Lampové předzesilovače