1

Téma: Jak vlastně začít hrát teorie nebo jen praxe?

Všechny Vás zdravím, před několika dny jsem vzala do ruky basu a uchvátila mě tak, že se chci naučit hrát. Jenže vlastně nemám úplnou představu jak začít. Bylo mi řečeno zkoušej, zkoušej a ještě jednou zkoušej. To taky dělám, ale již teď mám pocit, že to bez nějaké teorie nepůjde a nebo ano, ale velice pomaloučku. Můžete mi někdo poradit kde nasát teorii nebo kde a jak vlastně začít. Znovu podotýkám, že jsem úplný začáteční. Nevím, zda potřebuji znát noty nebo nějaké akordy nebo či co. Moc Vás prosím o nějaký odrazoví můstek. Ještě mám jeden dotaz, jelikož nemám nijak velkou ruku ani dlouhé prsty, mám problém pořádně udržet struny. Je nějaký cvik na zlepšení? hmm

0 xLajků:

2

Re: Jak vlastně začít hrát teorie nebo jen praxe?

Neboj to není rukou, to je tím, že jsi ještě nehrála. Všechno(samozřejmně pokud budeš cvičit) se časem podá. Bříška prstů tě teď ze začátku budou bolet, ale tohle všechno k tomu hraní patří a každý z nás si tím musel projít.
Jinak co do začátku? Například si pusť metronom a na každý jeho úder se snaž zahrát nějaký tón (třeba i jen prázdnou strunu), poté skus zmáčknou jedním prstem (nesnaž se to mačkat celou rukou- pouze třeba ukazováčkem, prostředníčkem atd..) pražec- z tvého pohledu z jeho pravé části...

0 xLajků:

3

S tou teorií..
Osobně bych se hlavně zaměřil spíše si doma jentak brnkat a trošičku se seznámit s nástrojem.
Potom je to na tobě co si vybereš. Jestli začneš chodit k učiteli nebo budeš samouk (podle mně ta cesta není o nic složitější, záleží spíš kolik si tomu schopna obětovat času atd...)

0 xLajků:

4

A navíc třeba po měsíci uvidíš, jestli to bylo jen takový prvotní nadšení anebo u toho zůstaneš.
Přeju hodně štěstí. wink

0 xLajků:

5

Ten metronom zkusím hned zítra ( mám doba bubeníka a taky zkušebnu ), což je pro mě takové ulehčení. Jsem v kontaktu s basákem samoukem, který mě třeba naučí nějakou melodii, ale nedokáže mi vysvětlit teorii, př. já zahraji jednoduchou melodii, kterou od něj odposlouchám, ale pak zjistí, že struny držíme jinak. Tak mě napadlo jestli si třeba nepřečíst nějakou tu literaturu abych pochopila proč to hrát takhle nebo jinak a tím dát třeba prostor pro další rozvíjení melodie. Když s ním takhle budu hrát a učit se určité melodie či linky posune mě to dál nebo budu stále čekat na to co mi ukáže?

0 xLajků:

6

alfovi napsal:

já zahraji jednoduchou melodii, kterou od něj odposlouchám, ale pak zjistí, že struny držíme jinak.

Nějak ti teď nerozumim. Myslíš jakože on třeba ten danej tón drží 3-tim prstem a ty 2-hym ?

0 xLajků:

7

Jo přesně tak to myslím.

0 xLajků:

8

Blbě jsem to pochopila, myslím to tak že on to hraje tak že drží dvě struny a já jen jednu. Myslím že jsem o krapet níž.

0 xLajků:

9

Hale snaž se hrát, co pražec to prst. Pro tebe je teď nejdůležitější aby ses "seznámila s nástrojem"
Pokud máš ráda nějakou jednoduchou písničku, stáhni si akordy a jen jednoduše do ní hraj čtvrtky stylem :
Př. Akord C, akord A. Velmi jednoduše zahraj třeba jen  C - C - C - C - A - A - A - A

0 xLajků:

10

alfovi napsal:

Blbě jsem to pochopila, myslím to tak že on to hraje tak že drží dvě struny a já jen jednu. Myslím že jsem o krapet níž.

Že on drží G a ty C ?

0 xLajků:

11

Bohužel netuším co držím. To je to proč se ptám na nějakou tu teorii, he he. Ale nejspíš je to tak, já tu melodii zahraji úplně stejně pomocí mačkání vždy jen jedné struny a on mačká dvě, ale jak jsem si dnes všimla, tak je o něco víc nahoře.

0 xLajků:

12

Jedna z možností je taky program Guitar Pro. Je to v něm velmi jednoduše zapsané pomocí tabulatury...
Btw.. Erža tu v nějakém threadu dávala obrázek, kde bylo každé pole hmatníku popsáno, jaký je to tón. smile

0 xLajků:

13

OK, zkusím se mrknout po tom prográmku a najít ten obrázek, třeba pak budu schopná lépe komunikovat. Díky za rady. lol lol

0 xLajků:

14

Ahoj. Podle me jsou vsechny prvky hry zapotrebi a nejlepe je kdyz jsou vsechny v rovnovaze. Tim myslim jak  teorii, tak techniku hry, tak feelingovou cast. Na to mas ale opravdu chvili cas, jak rika luis.a osahej si to trosku, a pak by nebylo spatne najit si ucitele a tim nemyslim samouka, ktery je o 2 lekce pred tebou. Ucitel by te mel naucit tecniku, tedy jak drzet nastroj, polohu prave i leve ruky, nastinit ti neco malo z teorie a pak to uz je zase na tobe.

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

15 Naposledy upravil: norek (29. 07. 2008 13.08:41)

http://forum.baskytara.com/viewtopic.php?id=2216

Myslim ze tohle je to co hledas .........

// http://www.sweb.cz/korinem/sevi/ - to same akorat prehlednejsi a se zvuk ukazkama, God Bless Kořen smile

An unbreakable toy is useful for breaking other toys
0 xLajků:

16 Naposledy upravil: Erža (30. 07. 2008 06.21:27)

jj, Kořenovu příručku je určitě dobré projít.

Noty na baskytaře:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bass_guitar_tuning - odstavec "Standard tuning"

Podle toho jsem si pokreslila krk baskytary, jak zmínil Luisa. Na tomhle obrazku jsou videt takove oranzove fleky, sou to samolepky s napsanymi tony.
http://ulozna.soulslavers.com/soubory/e … olovo3.jpg

Tenson electro-acoustic bass B-SM, Marshall MB30
2.držitelka Plasťáka igráčkového
0 xLajků:

17

Všem Vám děkuji, pište klidně další poznatky, budu jen ráda. Zatím zkouším cvičit s metronomem a pročítám Kořenovu příručku. Ty popisky asi taky dám. Díky díky díky.

0 xLajků: