1

Téma: Kombo 2x10 a box 1x15 alebo naopak?

Možno blbá otázka, ale z hľadiska celkového zvuku pri budúcom rozširovaní aparatúry je jedno či je najprv kombo s 2x10 a prikúpi sa box 1x15, alebo je kombo 1x15 a pridá sa box 2x10? Aký má byť pomer ohmov a wattov boxu oproti kombu? A ešte, máte niekto skúsenosti s Nemesis RS210, resp. HaK BassKick 200-300? Nad nimi práve dumám, s ktorým začať. Nemesis som skúšal, znelo báječne, HaK som len čítal (väčšinou) pochvalné recenzie.

0 xLajků:

2

Re: Kombo 2x10 a box 1x15 alebo naopak?

Je to jedno, wattaz se deli napul (pri stejne impedanci), ohmy na to pozor - zjisti si minimalni moznou impedanci zesiku, nesmi jit pod, obvykla kombinace 2 bedny po 8 Ohmech, tedy celkem 4ohm.

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

3

spider napsal:

Je to jedno, wattaz se deli napul (pri stejne impedanci), ohmy na to pozor - zjisti si minimalni moznou impedanci zesiku, nesmi jit pod, obvykla kombinace 2 bedny po 8 Ohmech, tedy celkem 4ohm.

Dík. Ešte pár blbých otázok, sorry, elektrike nerozumiem, dokážem akurát zapnúť a vypnúť vypínač smile. Keď sa u komba uvádza, že má napr. 300 W, to je,ako som pochopil, výkon zosíku, nie reprákov. Ako sa zistí, koľko teda majú repráky? Aký max. výkon môže mať pridaný box? Niekde som som čítal, že +- 2x zosilňovač. Takže na 300 W možno pridať 300W bedňu? "Wattaz se deli napul" - znamená to, že ak repra v kombe majú napr. 200 W, pridá sa box 300 W, celkový výkon bude 500:2=250 W? K tým Ohmom - ak sú v kombe 4Ohmové, môže mať box 8Ohmové a naopak, keď sa neprekročí min. impendancia? ALe asi najlepšie je mať rovnaké Ohmy všade, nie? A posledná blbá otázka - sčítajú sa nejak Ohmy, napr. musím inak kalkulovať bedňu 2x10 a inak 4x10, 6x10 atď.?

0 xLajků:

4

ha smile 300W zesilovač ti pošle do všech boxu maximálně 300W víc ne a to ještě za to předpokladu že to je při te samé impedanci jak je uvedeno na zesáku, tzn. např moje hlava hártke má psáno 240W při 8ohm a 350 při 4ohm , takže
- pokud tam zapúojím  jen jednu 8ohm bednu budu mít max 240W
- pokud zapojím jednu 4ohmovou bednu budu mít max 350W to je to samé jako když (normálně paralellně) zapojíš dvě 8miohmové bedny, zskáš tím zase v celku 4ohmy a dostaneš z toho těch 350W.

Je jedno jestli ta bedna má jeden reprák nebo třeba čtyry, vzhledem k tomu maximálními možnému zatíženi zesilovače záleží jen na te impedanci (těch ohmech). Zesilovače Jsou většinou maximálně do 4ohmu, takže nesmíš vytvořit spojení beden kde by byla ipmedance menší např 2ohmy. Můžeš tam zapojit cokoliv co má 4 a víc, tedy třeba 8.

Výkon boxu by měl být ětší jako výkon zesilovače, aby tam byla rezerva, pokud budeš mít slabší repro jak je aktuální výkon zesilovače, může se stát že to ten box nevydrží a spálí se, naopak pokud máš např 300W zesilovač a připojiš k němu 500W box nebo klidně 700Wbox, je to jedno a je to i dobře že to tak je.

U těch boxu je ještě dost důležitý faktor citlivost, čím větší tím je ten box "uřvanější" někod to spojuje nepřímo s kvalitou zvuku, ale tomu něvěřím. Běžná citlivost beden je tak od 95dB/W/m až po těch bežných 100 nebo i 105 ( smile ) . Vězší citlivost o 3dB/W/m říká, že do té "horší" (např 95) musíš pustit ze zesilovače dvakrát takový výkon aby hrála stejně nahlas jako ta citlivější (98 dB/W/m).

U Boxu nehleď od kolika mají psané že hrají, jako frekvenční rozsah, vetšina lidí si myslí mám pětku chci ať to hraje, ale boxy které hrají ty nízké frekvence většinou ty čísla nemají nejlepší a hrají jak divé.  (nař citlivost od 50Hz do 7kHz)

U toho komba si zjisti jaký box lze připojit a jestli po připojení hraje i reprák komba nebo se odpojí.

A jestli 1x15 nebo 2x10. Ze svých malých zkušeností mi příjde že 2x10 je agresivnější, rychlejší ale povídá se že 1x15 zase sama osobě víc basuje, myslím že ideál je 4x10 ať je to čitelný zvuk. Ale spousta lidí ti řekne něco uplně jiného.

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

5

ten reprobox, který budeš mít blíž u hlavy uslyšíš líp. Většinou desítkový box má jasnější podání středů než patnáctipalec, proto se většinou staví n-desítka na m-patnáctku, aby ses v tom bordelu na pódiu slyšel smile Takže bych šel do dvoudesítkovýho komba a patnáctkovýho boxu. Konkrétně ten Nemesis RS210 není špatnej, co jsem měl letmo možnost zkusit.

educated in shopping and wasting time
blankly staring at the screens
am i already clever enough?

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

6

Nook napsal:

Takže bych šel do dvoudesítkovýho komba a patnáctkovýho boxu.

ja si rikal ze to radsi prectu nez zacnu kecat abych se neopakoval... souhlas nookem

hlavne dat bacha aby benylo to kombo uz zapojeny do 4... idyz ty pak vetsinou nemaj vystup na externi box... ale kdo vi...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

7

to m3: HaK má standartně 4 ohmový reprák a výstup na externí box je dělán do serie, takže tam můžeš zapojit klidně i 2ohmovou bednu. Jen se sníží výkon a zhorší impedanční přizpůsobení...

Fender USA Standard JB, Squier CV 70s JB
GK Fusion 210, GK 700RB-II/210, GK 210RBH,
ručně dělané 8" kombo "Kulíšek"
Ein Bassspieler, guter Verstärker. Einfach klug smile
profil: http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=6821
0 xLajků:

8

Dunde.e napsal:

ha smile 300W zesilovač ti pošle do všech boxu maximálně 300W víc ne a to ještě za to předpokladu že to je při te samé impedanci jak je uvedeno na zesáku, tzn. např moje hlava hártke má psáno 240W při 8ohm a 350 při 4ohm , takže
- pokud tam zapúojím  jen jednu 8ohm bednu budu mít max 240W
- pokud zapojím jednu 4ohmovou bednu budu mít max 350W to je to samé jako když (normálně paralellně) zapojíš dvě 8miohmové bedny, zskáš tím zase v celku 4ohmy a dostaneš z toho těch 350W.

Je jedno jestli ta bedna má jeden reprák nebo třeba čtyry, vzhledem k tomu maximálními možnému zatíženi zesilovače záleží jen na te impedanci (těch ohmech). Zesilovače Jsou většinou maximálně do 4ohmu, takže nesmíš vytvořit spojení beden kde by byla ipmedance menší např 2ohmy. Můžeš tam zapojit cokoliv co má 4 a víc, tedy třeba 8.

Výkon boxu by měl být ětší jako výkon zesilovače, aby tam byla rezerva, pokud budeš mít slabší repro jak je aktuální výkon zesilovače, může se stát že to ten box nevydrží a spálí se, naopak pokud máš např 300W zesilovač a připojiš k němu 500W box nebo klidně 700Wbox, je to jedno a je to i dobře že to tak je.

U těch boxu je ještě dost důležitý faktor citlivost, čím větší tím je ten box "uřvanější" někod to spojuje nepřímo s kvalitou zvuku, ale tomu něvěřím. Běžná citlivost beden je tak od 95dB/W/m až po těch bežných 100 nebo i 105 ( smile ) . Vězší citlivost o 3dB/W/m říká, že do té "horší" (např 95) musíš pustit ze zesilovače dvakrát takový výkon aby hrála stejně nahlas jako ta citlivější (98 dB/W/m).

U Boxu nehleď od kolika mají psané že hrají, jako frekvenční rozsah, vetšina lidí si myslí mám pětku chci ať to hraje, ale boxy které hrají ty nízké frekvence většinou ty čísla nemají nejlepší a hrají jak divé.  (nař citlivost od 50Hz do 7kHz)

U toho komba si zjisti jaký box lze připojit a jestli po připojení hraje i reprák komba nebo se odpojí.

A jestli 1x15 nebo 2x10. Ze svých malých zkušeností mi příjde že 2x10 je agresivnější, rychlejší ale povídá se že 1x15 zase sama osobě víc basuje, myslím že ideál je 4x10 ať je to čitelný zvuk. Ale spousta lidí ti řekne něco uplně jiného.

Vďaka za veľmi zrozumiteľnú a naozaj vyčerpávajúcu odpoveď (bol som vyčerpaný ako kôň, než som ju pri svojej tuposti na fyziku pochopil big_smile ). Teraz už mám celkom predstavu, ako je možné tie škatule skombinovať. 4x10 ma tiež láka, o to viac, že 410 Nemesis je len o 3k drahšia než 210, a tá znela parádne. Viem si predstaviť, že bude pekne búšiť stredy a výšky, ale čo vrnivé mäkké hĺbky, tie asi z nej nevyjdú ako z kombinácie 210 + 115?

0 xLajků:

9

Nook napsal:

ten reprobox, který budeš mít blíž u hlavy uslyšíš líp. Většinou desítkový box má jasnější podání středů než patnáctipalec, proto se většinou staví n-desítka na m-patnáctku, aby ses v tom bordelu na pódiu slyšel smile Takže bych šel do dvoudesítkovýho komba a patnáctkovýho boxu. Konkrétně ten Nemesis RS210 není špatnej, co jsem měl letmo možnost zkusit.

Momentálne som sa aj ja dopracoval k tejto predstave, ale ako tak zisťujem, človek tieto svoje predstavy mení zhruba každý druhý deň smile. Uvidíme. Keď už sme pri tom, nemáš skúsenosti s inými 210 kombami (Laney, Fender atď.) a s ktorými boxmi 115 ich kombinovať? V hudobninách sú možnosti odskúšania predsa len značne obmedzené.

0 xLajků:

10

basybass napsal:

človek tieto svoje predstavy mení zhruba každý druhý deň smile

tak to každopádně big_smile

basybass napsal:

nemáš skúsenosti s inými 210 kombami (Laney, Fender atď.) a s ktorými boxmi 115 ich kombinovať?

nemám...s Fenderem ani Laney vlastně vůbec smile Ono asi ani nejde kloudně říct co je vhodný a nevhodný kombinovat, záleží na tom, jaký chceš zvuk, do jaký hudby a tak. Jen ty bedny by měly mít aspoň tak nějak přibližně stejnou citlivost, aby jedna nebyla o hodně uřvanější než druhá.
Osobně myslím, že Nemesis není špatný tah (Eden pro chudé smile ), sám jsem o něm v jednu chvíli uvažoval. Ke kombu pak přikoupit 1x15 anebo druhou 2x10, podle chuti a rýsující se představy o zvuku. Anebo vzít hlavu (ta NA 650, 650W do 2Ohm, za tu cenu super) a přišetřit na jednu bednu...druhou bednu... smile

educated in shopping and wasting time
blankly staring at the screens
am i already clever enough?

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

11

v případě, že mám tedy HaK BassKick se sériovým výstupem do dalšího boxu a je uvedeno, že můžu připojit 4-8Ohm bednu, byl by rozdíl v tom, jakou bednu bych zapojil? jak to bude s tím výkonem? zůstane stejný? díkec

Fender American Deluxe Jazz Bass '08
Empress Compressor -> Boss LS-2 Line Selector (-> Zoom B3) -> Fishman Platinum Pro EQ -> Markbass F 500 -> 2x Markbass Traveler 121H
0 xLajků:

12

DalajVladan napsal:

jak to bude s tím výkonem? zůstane stejný? díkec

A precetl sis to tady vubec ?

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

13

DalajVladan napsal:

v případě, že mám tedy HaK BassKick se sériovým výstupem do dalšího boxu a je uvedeno, že můžu připojit 4-8Ohm bednu, byl by rozdíl v tom, jakou bednu bych zapojil? jak to bude s tím výkonem? zůstane stejný? díkec

Na to ti odpovedia povolanejší, jedna odpoveď pozerám už práve prišla, hehe (výkon je daný zosilňovačom, bedne ho nenavýšia). Ale mňa by skôr zaujímalo, ako si spokojný s tým HaK, čítam naň samé chvály, ale nemám ho kde vyskúšať. Znie čisto i v basoch, nehuhle, bojuje statočne s bicími a gitarami atď.? Mal si možnosť porovnať Basskick 300 a 200, čo sa týka výkonu a zvuku? Vďaka za všetky postrehy.

0 xLajků:

14 Naposledy upravil: DalajVladan (06. 07. 2008 11.07:24)

to spider: byla tu spousta věcí týkající se tématu, ale relevantní odpověď na otázku, kterou jsem posléze položil, jsem tam nenašel

Dunde.e popisoval hlavně paralelní zapojení. O sériovém je tu jedna zmínka:
"HaK má standartně 4 ohmový reprák a výstup na externí box je dělán do serie, takže tam můžeš zapojit klidně i 2ohmovou bednu. Jen se sníží výkon a zhorší impedanční přizpůsobení..."

... z které nedokážu usoudit, jaký vliv bude mít zapojení 4 nebo 8 Ohm bedny.

to basybass: Já jsem spokojený hodně. Za ty peníze  mi přišlo mnohonásobně lepší, než jiná komba i dražší. Právě že nehuhle, má konkrétní zvuk, až agresivně našláplý (ale to může dělat i má basa). V obchodě, kde jsem ho kupoval, mají vystavenou tu 200. Zvukově je ještě možná agresivnější (podle slov prodejce). Výkony porovnat nemůžu (v obchodě jsem to nesolil). Moje kapela nepatří k žádným drtičům, takže asi nehrajem nějak uplně extrémně nahlas. Kombo mám ve zkušebně nastavené: Gain něco přes půl, kompresor necelá půlka, ekvalizér na rovno (někdy si přidám trošičku středů nebo uberu basy - jeden stupeň), hlasitost něco přes půl. Tlačítko PUNCH mám pořád sepnuté. Hornu mám většinou zaplou. Na plný volume hraje stále čistě a nezkresluje (na dvou koncertech, kdy jsme nezvučili basu jsem to tak solil a v klidu). Jak jako bojovat s bicíma? Já mám za to, že s bicíma se basa nemá nijak bojovat ale spoluhrát (jestli myslíš hlasitost, tak na bicí to stačí docela v klidu). V kapele máme jen takového funky kytaristu, který nepoužívá extrémní zkreslení. Jen občas lehce nabuzený, takže ti asi neporadim, jak to projde přes zkreslené kytary.

v Brně ho lze v pohodě vyzkoušet tu 200, takže bys nemusel věřit mým subjektivním názorům:)

Empress Compressor -> Boss LS-2 Line Selector (-> Zoom B3) -> Fishman Platinum Pro EQ -> Markbass F 500 -> 2x Markbass Traveler 121H
0 xLajků:

15

seriové zapojení beden sem nepopisoval, protože to nemá velký význam. Pokud máš zesák 4ohm a origo bedna taky 4ohm, tak z toho dostaneš ten maximální možný výkon co ze zesilovače dostat lze. Jestli tam připojíš do serie další 4ohm bednu, zesilovač pojede 4+4=8ohm a výkon co ti dá bude určitě nižší, kdybys připojil do serie 8ohm pak máš výsledek 12ohm a je to ještě nižší.

Podle mne to žádný výrobce nebude dělat takovým stylem, aby si  se při zapojení další boxu okradl o výkon ze zesáku, takže podle mne, při zapojení externího boxu, dojde k odpojení toho repráku v kombu. Ale neznám to kombo, třeba je to fakt do serie, ale to mi moc nedáva logiku proč.

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

16

to Dunde.e: jo .... tak přesně tohle mi vrtalo hlavou ... he, tak to jsem žil trochu v omylu, že si k otmu koupím další bednu :\

0 xLajků:

17

DalajVladan: zjednodušeně je to tak, že když to zapojíš do série, stoupá odpor, klesá výkon. ale rozdíl to bude, a to tak, že znatelný. Větší plocha dělá úplně jiný pocit ze hry. Nejlepší je to vyzkoušet: domluv se s někým a testni to někde na zkušebně, ať to můžeš osolit smile

Lakland  JO5, Fender precision elite (1983), Ibanez ATK 305, Cort GB 75JJ, Crafter pětka akustická
Aguilar ag700+sl 410
K volšovým rukám volšový tělo!
0 xLajků:

18

to basybass: Já jsem spokojený hodně. Za ty peníze  mi přišlo mnohonásobně lepší, než jiná komba i dražší. Právě že nehuhle, má konkrétní zvuk, až agresivně našláplý (ale to může dělat i má basa). V obchodě, kde jsem ho kupoval, mají vystavenou tu 200. Zvukově je ještě možná agresivnější (podle slov prodejce). Výkony porovnat nemůžu (v obchodě jsem to nesolil). Moje kapela nepatří k žádným drtičům, takže asi nehrajem nějak uplně extrémně nahlas. Kombo mám ve zkušebně nastavené: Gain něco přes půl, kompresor necelá půlka, ekvalizér na rovno (někdy si přidám trošičku středů nebo uberu basy - jeden stupeň), hlasitost něco přes půl. Tlačítko PUNCH mám pořád sepnuté. Hornu mám většinou zaplou. Na plný volume hraje stále čistě a nezkresluje (na dvou koncertech, kdy jsme nezvučili basu jsem to tak solil a v klidu). Jak jako bojovat s bicíma? Já mám za to, že s bicíma se basa nemá nijak bojovat ale spoluhrát (jestli myslíš hlasitost, tak na bicí to stačí docela v klidu). V kapele máme jen takového funky kytaristu, který nepoužívá extrémní zkreslení. Jen občas lehce nabuzený, takže ti asi neporadim, jak to projde přes zkreslené kytary.
v Brně ho lze v pohodě vyzkoušet tu 200, takže bys nemusel věřit mým subjektivním názorům:)

to DalajVladan: Díky, díky, to sú pre mňa užitočné informácie. Ešte by som prosil adresu na tú predajňu, do Brna to mám síce ďaleko, ale zájdem si kombo vyskúšať, ak teda premávajú aj cez soboty.

to all: Dunde.eho vysvetlenie Dalajovi ma vrhlo do peknej depky smile. Už som to mal tak pekne vyšpekulované, reku najprv HaK 200-300, a ak výkon časom nebude stačiť (čo asi tak býva,he), pridám box Nemesis 210 (300W/4 ohmy) či 410 (400w/8 ohmov); alebo naopak najprv kombo Nemesis 210 či 410 (oboje 320W/4 ohmy) a k nim časom box 115. Lenže Nemesis má sériové pripojenie boxu, stojí to v manuále, a HaK predpokladám tiež. Takže asi by to bola blbosť a nerád by som zbytočne vyhodzoval peniaze. Máte k tomu nejakú dobrú radu či nápad, čo ste skúsenejší, či to má zmysel kombinovať? (Proste poraďte, ako vydolovať superzvuk Messa, EBS a pod. za 20k big_smile ) Čo taká kombinácia hlava Ww ProFet 3.2 alebo 5.1, box Nemesis 210 či 410 plus časom nejaká 115? Muzika inak skôr melodický rock, tvrdosť max. tak do úrovne Purpleov či Sabbathov, metále ani punktíky určite nie :-). Vďaka vopred všetkým ochotným.

0 xLajků:

19 Naposledy upravil: pipa (08. 07. 2008 05.29:26)

K HK bych ještě podotkl, že osobně jsem hrál jen na tu řadu 200, jedno mají ve Zlíně v BD DEy, a stejný jsem doporučil kámošovi který chtěl levný kombo-jetý za 8 tis. Hrálo dobře, ale mělo během půlroku 2x závadu, což je pro mě víc než podezřelý....ale třeba to byla jen nějaká náhoda, bylo to dost hraný a byly to nakonec jen drobnosti....

Ještě mě napadá, za 20 tis. se dá už jít do sestavy hlava+bedýnky, na klasický hard rock to bude lepší, horší zase na převážení.

Lakland  JO5, Fender precision elite (1983), Ibanez ATK 305, Cort GB 75JJ, Crafter pětka akustická
Aguilar ag700+sl 410
K volšovým rukám volšový tělo!
0 xLajků:

20

to basybass: tak v Music Data mají na vyzkoušení už i 300 ... takže můžeš i srovnat:)

já už ho měl taky na reklamačce:\ ... škrčel line out .. asi nějaký studeňák nebo něco ... opravili bez problémů, ale myslim 3 týdny jsem byl "bez komba"

0 xLajků:

21

Nook napsal:

Takže bych šel do dvoudesítkovýho komba a patnáctkovýho boxu.

Moje řeč.Udělal bych to stejně ještě z toho důvodu že 2x10" se dá použít samostatně.Ta 15" na to není ideální.

GK 700RB-II, GK 410RBH, GK 410BLX, GK Backline 110,
Cort Action Bass 4, Fade Jazz Bass, Ibanez SR705TK, Schecter Omen 7
Boss ME-50B, AKG WMS40FLEXX
0 xLajků:

22

Nook napsal:

Takže bych šel do dvoudesítkovýho komba a patnáctkovýho boxu. Konkrétně ten Nemesis RS210 není špatnej, co jsem měl letmo možnost zkusit.

Tak som teda dal na rady, uši a intuíciu, a Nemesis je doma. Dúfam, že ľutovať nebudem. Na plný výkon to zatiaľ skúšať nešlo, ale povedal by som, že nohavice vetrať bude smile, basuje ako zvon. Akurát me znepokojuje jedna vec - kombo po zapnutí pomerne hučí, i keď je gain a volume na nule. Je to taký ten elektrozvuk, ako keď človek ide okolo trafostanice alebo keď sa pustí nejaký prijímač. S pridávaním volume zvuk narastá, čo je predpokladám samozrejmé, ale pri nule snáď malo byť kombo potichu. Neviete niekto, čo to znamená, je to normálka alebo sa mám chystať na reklamácie hmm ?

0 xLajků: