1

Téma: Zvuk aparatu

Panove, rad bych se vas zeptal na jednu vec. Mam pomerne silnej aparatek a kdyz hraju sam, tak je to krasne citelnej zvuk i s vejskama. jenze se zbytkem kapely se ten citelnej zvuk ztrati a zustanou jenom basy a to jeste malo citelny. Nemam pak z toho zvuku vubec radost. Muzete mi nekdo poradit, jestli je to zalezitost spis basy nebo spis aparatu a jestli se to da zlepsit treba grafickym ekvalizerem nebo kompresorem nebo podobnym udelatkem. Nebo hrat radsi trsatkem? Dik za rady.

Ibanez GSR 200, SX Jazz Bass Vintage Series, Hocke BG210H
0 xLajků:

2

Re: Zvuk aparatu

no řekl bych že dost dělá basa...ale apec musí mít taky solidní uroven., je to těžký protože třebas se stává že kytarist maj hodně nabáslej zvuk a to se pak blbě prosazuje....s tím zvukem na sucho je fakt že občas když ti zvuk zní ošklivě na sucho tak pak v kapele je to balada takže naopak to může fungovata taky...
jinak laobrovat se zvukem když je v řetězci slabší článek (basa apec krabička.....) nemá cenu pač se člověk akorát trápí, musíš vědt na co tvůj apec má a nechtít po něm zázraky smile

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

3

Zkus zlehka ubrat basy a použít trsátko, třeba budeš překvapenej, jak pěkně konkrétní a průraznej zvuk nejednou dostaneš... to by mělo pomoct...

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

4

S ozvučením basy bývá skoro vždy problém při live hrání. Zvukaři (bohužel většinou to nejsou muzikanti a dobrý PA systém je skoro na škodu zvuku) převalí šlapák, subwooferem rozbijí celkový zvuk kapely a basa je tam skoro zbytečná. Samozřejmě záleží na stylu muziky. Při rocku, či metalu používat výhradně trsátko, tvrdé cca 1,5mm. Prstama je zvuk zamázlý, nečitelný. Přiznejme si, že málokdo má úhoz prstama jako Patitucci nebo Myung a v tom to vězí. Mám soukromý PA, občas zvukařím méně náročné akce a jako basista si vždycky basu pohlídám, aby nebyla utopená na úkor šlapáku. Pokud možno vyžaduji sušší zvuk, aby to šlo na mixu dobře nastavit.
A k tomu aparátu Pebldorfa. Dvě desítky nestačí pro dobrý pocit ze hry na podiu.

BL-700NT, TRB-1005NT, B4Fl, BB-350, RB-660Fl
SVM-360 hybrid, SVM-600 hybrid, 4x10 DeltaLite II-2510, 4x10 Beta 10-A, box EV-18B+2x10 Gamma, kombo SVM-300 KappaLite 3015, Peavey TNT-130 aj.
0 xLajků:

5

taky bych zkusil přidat střední frekvence, aby ten zvuk byl konkrétnější

LEE HOOKER,  PEAVEY SPECTRUM ANALOG FILTER, EH MICROSYNTH, KORG X-911, FENDER MUSTANG FLOOR, MINIPOPS
0 xLajků:

6

Řeším podobnou věc, trsátkem není problém, ale při hře prsty není zvuk tak konkrétní, teď jsem to vyřešil stáhnutím basů na apecu a lehkým přidáním středů a výšek, na base si pak dám víc výšek a přidám basy něco přes půlku.., ten zvuk je pak lepší... chtělo by to ale lepší apec....Tak GK, H&K nebo Ampeg...ale nechci investovat přes 40 tis., protože se mi to nevyplatí.... sad Takže raději budu zkoušet různé nastavení eq

0 xLajků:

7

Ja hraju prstama, trsatkem nikdy, a myslim, ze pruraznost zvuku hodne zalezi na base. Pokud basa sama neproleze, pak nezbyde nez pridat stredy a vysky, jak pisou kolegove. Ale sou nastroje, ktere hrajou i s eg rovne, je to hodne v base. A pak je to taky hodne v technice hry smile Jinak bych se ohradil, ze zvuk basy hrane prstama je zamazly a necitelny, to snad zalezi na tom, kdo hraje a na co.

0 xLajků:

8

Rovnez hraju vyrazne prstama a nemam problem, aby zvuk nehuhlal je potreba trosicku pridat vyssi stredy a vysky, ale to mi zase dela trosku problemy - uz mam kuzi na prstech hodne tvrdou, a kdyz to s vyskama prezenu, strilim jako kulomet do vsech svetovych stran - trosku je to zadouci, ale nesmi to v muzice rusit. Mimoto mi mozna dost pomaha aktivni elektrika v kytare - taky se s ni musi opatrne, ale pri rozumnem zachazeni pomuze.

Ibanez SR 705 WNF, snímače EMG 40DC, struny DR, bezdrát Sennheiser EW 172 G2, Hughes & Kettner Quantum 600, Peavey Tour 2*10, Kustom G-115H, ladička Korg DTR-2000.
0 xLajků:

9

no rozhodně prstama se musí hrát razantně...teda co sem pochopil tak původní dotaz se týká asi nějaký akčknější hudby a ne nějaký pohodičky-takže tam bych trochu přitlačil a třeba to poleze

0 xLajků:

10

Prstama hraju jedině razantně, leckdy tak, že to je větší kulomet než trsátko :-)

0 xLajků:

11

Já myslím, že prstama je dobrý hrát razantně jen tam, kde je to potřeba. Pokud bych razantně furt, tak se zaprvé dost unavím a za druhé nebudu moct přecházet z jemných tónů do praskavých a plechových, které je dobře hrát jen někdy... Co se týče nevýraznosti, taky jsem přesvědčen o tom, že je to hodně basou... Ale na druhou stranu, pokud ta basa je průměrná a nic s tím nenaděláš, tak se vyplatí vyzkoušet jinou bednu, na každé to hraje úplně jinak.

Neuser for president! Sadowsky, Fender a Vlasak taky...
0 xLajků:

12

big_smile a to je správný já ted řeším jak hrát jestli prstama nebo trsadlem-nová kapela konečně novej styl smile tak uvidím co se chytne líp

0 xLajků:

13

Nová kapela? Novej styl? Povídej, přeháněj smile

0 xLajků:

14

no co bych povídal konečně se po 1-2 dvou omylech narazil na kluky co už maj něco odehráno, maj solidní apce, dobrýho bubeníka a tak, zatím je to rozjíždějící se projekt ale už sou nějaký věci hotový (asi 8 songů), po kytarový stránce je to ve stylu klasickýho šlapavýho hardrocku alá AC/DC apod. prakticky hned na první zkoušce se mnou to sedlo dohromady takže to snad má dobrou budoucnost smile

0 xLajků:

15

Hmmm, to nezní špatně smile Tak držim palčáky, ať to vyjde... ostatně, právě do takovýhle muziky je ten Blazer jak dělanej, ne?

0 xLajků:

16

no já zastávám názor že je to uplně jedno co máš za basu ke kterýmu stylu stejně vykouzlíš takovej zvuk jakej potřebuješ...tady se to nedá tak dobře škatulkovat jako u kytar no je to teda asi odvážný tvrzení ale když se podívate tak většinou můžete vidět typově stejnou basu u metly u funkera nebo u country hráče

0 xLajků:

17

No jasně, to jo, ale myslel jsem to tak, že do šlapavý a přímočarý muziky se hutnej precision hodí výtečně. Jasně, že by se dal použít na folk i třeba na numetal, ale právě k tomuhle sedne IMHO jak prdel na hrnec.

0 xLajků:

18

jo asi máš recht smile je to tak precision je prostě rock bass a tam sedí jak prdel na hrnec:)

0 xLajků:

19

Tak vidíš :-))))

0 xLajků:

20

Pebldorf napsal:

...a kdyz hraju sam, tak je to krasne citelnej zvuk i s vejskama. jenze se zbytkem kapely se ten citelnej zvuk ztrati ...

Jestli neni problém právě tohle. Zvuk basy bych ladil až s kapelou. Zvuk, kterej proleze kapelou a zvuk, kterej si nastavíš, když hraješ sám, se někdy může dost lišit, záleží taky na base. Nemyslim si, že by bedna s dvěma desítkama nestačila, zvlášť když si stěžuješ, že máš hodně basů. Taky to může bejt v aranžích (řádění v basech na sedmistrunný kytaře nebo zabiják jménem levá ruka klávesáka). Taky bych víc využíval snímač u kobylky (pokud máš dva snímače), hrál víc u kobylky atd. atd.

MusicMan Stingray, Eden WT-400 Traveler, Aguilar GS112
0 xLajků:

21

Svatá pravda, když se hraje víc u hmatníku, je ten hlubokej basovej zvuk spíš cítit, než slyšet. U kobylky je to zase kovovej zvuk a la Rickenbacker ze 70. let...

0 xLajků:

22

Mno Kubsiku jak to tak ctu, tak do te nove kapely bych mozna zkusil prsty, ke stylu ala AC se to celkem hodi. I kdyz ja prstama hraju i ty nase vlastni tvrdarny a v pohode smile
Jinak pratele, pokud jste nekdo z okoli Buchlovic, tak zitra hrajeme v Borsicih na otvirani soupatek smile

Ibanez SR 705 WNF, snímače EMG 40DC, struny DR, bezdrát Sennheiser EW 172 G2, Hughes & Kettner Quantum 600, Peavey Tour 2*10, Kustom G-115H, ladička Korg DTR-2000.
0 xLajků:

23

no hele řeknu vám s tou kobylkou mám pocit že třeba Flea hraje u kobylky takovej ten prdlavej zvuk se line mě na base hlavě z těchto prostor za snimačem u kobylky

0 xLajků:

24

diky za rady, zkusim to vsechno :-)

0 xLajků:

25

MK: Do Boršic jsem prodal tu svoji rozestavěnou basu, co jsem tady nedávno inzeroval... smile

0 xLajků:

26

Mikulik: Zajimava shoda nahod, nicmene akcicka se tam vydarila, lidi byli super a na to, ze jsme Maidny uz asu pul roku nehrali, tak to i slo smile A to jsme tahali i nejake dele nehrane skladby smile

0 xLajků:

27

Tak jsem tedka na zkousce hral na SX misto Ibanezy, basy jsem stahnul tak na dvojku, dal vic stredy a zkusil trsatko a zvuk byl krasnej, takze este jednou dik za rady. Takze i kdyz se mi hraje technicky lip na Ibanezu s tencim krkem, tak na SX se hraje lip zvuove, coz je dulezitejsi.

0 xLajků:

28

jakou mas zkusenost s tim Hocke BG210H? kolikatka a za kölik? dik moc

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

29

Pebldorf: taky jsem mel sveho casu s Ibanezou podobne trable, nastesti MTD je vyresilo (doufejme jednou provzdy smile

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

30

BG210H má 170W a výkon je to dostatečnej, hornu skoro nepouľívám, moľná se to časem změní. Zvuk jde nastavit pomocí basů tředů vejąek a sweepu, kterej posouvá parametricky středy od asi 300 do 600 Hz jestli se nemejlim. je to docela uzitecna vec a na zvuk ma velky vliv. Ted se mi osvedcilo stazeni basu a zvyseni nizsich stredu a vejsek. Zvuk je pak pekne citelnej pruraznej a presto tvrdi muziku :-). Asi by to chtelo aby to jeste misto na skrince stalo na 1x15" bedně, ale já jsem spokojenej. A cena byla 9990,- za novy kombo. Libi se mi zvuk pri slapu, ten je moc peknej. A to je asi vse.

0 xLajků:

31

2Axlík. www.hocke.org

0 xLajků:

32

2 hocke - dik za napovedu smile
na stranky jsem se samozrejme uz dival, ale jeste jsem nemel moznost si na to kombo zahrat, jaksi v brne na krame neni k sehnani...

2 Pebldrof - jak je to s vykonovou rezervou? takovy ty dunivy, spodni basy to asi moc nema ze, vzhledem k  2x10....hm....prave uvazuju ze poridim nejakej apec...
- mam cimar jazzbass a celkem mi k tomu doporucujou hlavu + 2x15'' ...tak nevim...co byste mi doporucili? dikec

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

33

Aspoň podle nefunkčních stránek (LZ-revival), nejmíň 4x12, nebo 2x15, nebo 1x15 + 4x10.

0 xLajků:

34

ty jo jako 2x15" bacha na to to je fakt satan!! to se nedá vozit smile ale jinak to hustě vypadá to jo:-) ale spíš bych bral tebas 4x12" to mě fakt láká nejvíc protože to je takovej střed....nebo 1x15 + 4(2)x10" to je podle mýho best řešení

0 xLajků:

35

Jedna patnáctka a čtyři desítky, to by mohlo bejt zajímavý... ale takovou kombinaci jsem teda ještě neviděl. Jinak čtyři dvanáctky mám a hraje to skvěle, akorát se to blbě stěhuje :-)

0 xLajků:

36

mikulik napsal:

Jedna patnáctka a čtyři desítky, to by mohlo bejt zajímavý... ale takovou kombinaci jsem teda ještě neviděl. Jinak čtyři dvanáctky mám a hraje to skvěle, akorát se to blbě stěhuje :-)

neviděl? já myslím, že je to právě klasická kombinace dvou boxů

Fokus MusicMan 4str., Digitech BP80, Předzesík Behringer Tube Ultragain Mic 200,stavěný reprobox s Eminence Kappa 15LF 600W, 101dB
0 xLajků:

37 Naposledy upravil: Hocke (21. 04. 2006 01.07:02)

Btw - k vidění ((i osahání (i oslyšení)) i u mě.

0 xLajků:

38

olsyseni wink smile)))

proc kazdej musi bejt z prahy????....... ja bych si je klidne rad osahal smile) (pomoc fetisista!!)

Hocke: neznate nejakyho pana M. FUCHSE z Nachoda??...

Komba, basy, hlavy, kytary a tak.
0 xLajků:

39 Naposledy upravil: Kubš (20. 04. 2006 19.03:33)

ty voe dyt hocke je pardubic to mášmožná stejně daleko!!! jako my pražáci

0 xLajků:

40 Naposledy upravil: Hocke (20. 04. 2006 19.06:34)

juhuuu - ňák moc ůůůůůůůůůůů. Ale, znám. Půlton Náchod.
P.S. Hr. Králové je předměstí Pardubic (votroci) a Náchod, tuším, nějaké satelitní městečko smile

0 xLajků:

41

Mno panove 4*10 a 1*15 se bezne kombinuje, boxy jsou zhruba stejne velke a hraje to fantasticky...
Stehovani je vec jina, ja jsem kolikrat rad, ze se vlezu s kombem, a to uz jedeme az po strechu smile

0 xLajků:

42

To je janý, že ve dvou boxech se čtyři desítky a jedna patnáctka kombinují, ale blbě jsem se vyjádřil - myslel jsem tím, že jsem to ještě nikdy neviděl v jednom boxu...

juhuuu: Fuchs? Nedělá náhodou trochu do teleshoppingu?

0 xLajků:

43

Horst Fuchs ? Jasne big_smile

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků: