1

Téma: Menzura VS. tloušťka strun

Přátelé,
ocitl jsem se ve společnosti baskytar různých menzur (31, 33, 34, 34+), nejsem si jistej, jestli chci/bych měl na všechny natahovat struny stejný tloušťky.

Myslíte, že platí pravidlo: čím kratší menzura, tím tlustší struny? Aby se prostě zachoval nějakej jakejsi poměr mezi délkou a tloušťkou,

nebo jednodušeji: aby struny vždycky podobně táhly...

(Vypozoroval jsem, že u některých firem se třeba dělá jen jedna verze strun pro menzuru 31" a byly to 50-108.)

Jo a mělo by jít o hlazený struny, nevztahuje se na hlazený oproti normálním taky jiná míra? Co myslíte? Dík za názory:) !!

Baby, you can drive my car
0 xLajků:

2

Re: Menzura VS. tloušťka strun

Tak to mě docela zajímá.

Ale nemyslím si, že by tloušťka s tou délkou nějak moc souvisela, když koupíš struny pro danou menzuru, tak už by měly být spočítané pro odpovídající tah.

Já struny pro krátké menzury sleduju a naopak potkávám spíš .40 než .50 - ale teda normální, ne hlazený, po těch jsem nekoukala.

Podvojné účetnictví se v Římě příliš neprosadilo. Málokdo byl totiž ochotný se smířit s tím, že MD=D.
0 xLajků:

3

Rozhodně bych dával na kratší menzuru tlustší struny...Ten pocit ze hry je při stejnejch strunách úplně jinej a pro člověka, kterej nehraje furt pak ty skoky můžou bejt docela nepříjemný.

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

4

To je zajímavý, to by mě nikdy nenapadlo. Ale je pravda, že na basy normální velikosti jsem už dlouho nesáhla, tak nemám moc srovnání.

Asi bych někdy mohla vylézt z ulity smile

Podvojné účetnictví se v Římě příliš neprosadilo. Málokdo byl totiž ochotný se smířit s tím, že MD=D.
0 xLajků:

5

jooo tak sem zvědav co se vykoumá tadyv tomhle thready čeká mě 35" 4strunka tak sám nevim co čekat...

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

6

na ja...a já si ani nedokážu představit jak jinak než tloušťkou upravit tah struny smile 40tka je 40tka ať je dlouhá 34 nebo 31 palců.

0 xLajků:

7

hele měl bych to vědět ale nevím sem špatnej student....takže podle mýho se tah změní když použiju na 34" struny 45 a pak na 35" ty samý....

0 xLajků:

8

no podle mě je to tak, že aby se struna vyladila na stejnou notu při její kratší délce, není potřeba ji tolik napínat...

na normální 34" naladim E

když si představim na tý svojí dlouhý base, jak to vypadá na krátký menzuře, stačí abych si dal kapodastr na 1. nebo 2. polohu.

No a teď, když hraju třeba Fis s kapodastrem, tedy na posunutym 0. pražci, tak znova naladim E, abych byl jako na krátký base na prázdný struně. Musim ji teda podladit skoro o 2 tóny!

napsal jsem to možná složitě

Baby, you can drive my car
0 xLajků:

9

Jenich napsal:

na ja...a já si ani nedokážu představit jak jinak než tloušťkou upravit tah struny smile 40tka je 40tka ať je dlouhá 34 nebo 31 palců.

Na tom něco je - ale to by znamenalo, že struny určené pro krátkou menzuru se liší jenom v tom, jak dlouhá část je opletená apod.
Taky by to znamenalo, že když natáhnu na svou basu normální struny, tak plandají úplně stejně jako struny pro krátkou menzuru. Přitom mám dojem, že mi ty krátké tak neplandají. Asi to budu muset zase vyzkoušet.

0 xLajků:

10

idle: ono, ta struna může mít psané třeba .040 ale i všechny 40tky se mezi sebou líší. Kámoš říkal, že zkoušeli poměřovat různé značky a rozdíl tam je. Navíc zaleží jak nahusto je drát navinutý , jaké je jádro a tak, to má pak vliv na hmotnost struny. Nejčastěji navíc plandají tlusté struny, ty taky bývají do sady poskládané různě, někdy je ve .045 sadě Ečko .095nebo i .105 .

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

11

Jenich napsal:

To, ze si neco nedokazes predstavit neznamena ze to neexistuje:))

Vem basovou strunu, natahni ji na kytaru, nalad ji a uvidis jak ti bude plandat.

Pro priklad ocelova struna naladena do E tlusta 0.100" ma pri menzure 34" tah zhruba 14kg, pokud ji natahnes na 32" a stejne naladis, tak bude mit tah ~12.5kg
....pocitano pres http://www.pacificsites.net/~dog/String … pplet.html

Videl jsi struny na klaviru? Proc myslis, ze maji ruznou delku?

0 xLajků:

12

Pro neverici tomase muj selsky rozum prave vymyslel pokus:)) Vemte basu s menzurou 34" naladenou EADG a snizte delku struny kapodastrem(=snizte menzuru) a pak naladte do EADG. Na to kam hnout ladicima strojkama neni potreba velka predstavivost.

0 xLajků:

13

Tak o vlivu délky znělé části struny snad nikdo nepochybuje.

0 xLajků:

14

batty napsal:
Jenich napsal:

To, ze si neco nedokazes predstavit neznamena ze to neexistuje:))

Vem basovou strunu, natahni ji na kytaru, nalad ji a uvidis jak ti bude plandat.

Pro priklad ocelova struna naladena do E tlusta 0.100" ma pri menzure 34" tah zhruba 14kg, pokud ji natahnes na 32" a stejne naladis, tak bude mit tah ~12.5kg
....pocitano pres http://www.pacificsites.net/~dog/String … pplet.html

Videl jsi struny na klaviru? Proc myslis, ze maji ruznou delku?

Ble...no já teď nevim co mi přesně chceš vysvětlit, ale já jsem reagoval na Idle, která psala:

Idle napsal:

Ale nemyslím si, že by tloušťka s tou délkou nějak moc souvisela, když koupíš struny pro danou menzuru, tak už by měly být spočítané pro odpovídající tah.

Myslel jsem mimo tu délku na kterou jí chceš natáhnout, tak tloušťka je to jediný jak to ovlivnit. Chtěl jsem říct, že to naopak souvisí velmi smile

Jenich napsal:

40tka není odpor jaký sstruna klade prstům, ale tloušťka té struny big_smile

Vždyť je to jasný nebo jo?

0 xLajků:

15

idle napsal:

Tak o vlivu délky znělé části struny snad nikdo nepochybuje.

tak tak...

0 xLajků:

16

OT: měli jsme na gymplu spolužačku, které to myslelo trošku pomaleji, a když v dějáku učitelka vyprávěla, že "Pythagoras popsal vztah mezi délkou struny a vydávaným tónem", tak zvedla ruku a Freudovsky se zeptala: "Jako čím delší tím lepší?" smile

A=A
0 xLajků:

17

kober napsal:

OT: měli jsme na gymplu spolužačku, které to myslelo trošku pomaleji, a když v dějáku učitelka vyprávěla, že "Pythagoras popsal vztah mezi délkou struny a vydávaným tónem", tak zvedla ruku a Freudovsky se zeptala: "Jako čím delší tím lepší?" smile

haha...a učitelka jí na to řekla, že na dýlce nezáleží, ale na tloušťce...(jsem to ale poberťák)

0 xLajků:

18

kober napsal:

OT: měli jsme na gymplu spolužačku, které to myslelo trošku pomaleji, a když v dějáku učitelka vyprávěla, že "Pythagoras popsal vztah mezi délkou struny a vydávaným tónem", tak zvedla ruku a Freudovsky se zeptala: "Jako čím delší tím lepší?"

No jasně, čím hlubší tón tím lepší wink

SLOT-BASS napsal:

(Vypozoroval jsem, že u některých firem se třeba dělá jen jedna verze strun pro menzuru 31" a byly to 50-108.)

A co to bylo za struny? Že bych zkusila trošku přitvrdit. Ale podle toho, co říkáš, tak to asi byly hlazenky.

0 xLajků:

19

Jenich napsal:

Myslel jsem mimo tu délku na kterou jí chceš natáhnout, tak tloušťka je to jediný jak to ovlivnit. Chtěl jsem říct, že to naopak souvisí velmi

no, je mi vedro a ctu nepozorne:))

Jinak ten napnelismus neovlivnuje jen tloustka, ale i material struny(pruznost materialu, hmotnost ktera kmita,...).

Subjektivne mi prijde, ze to ovlivnuje take uhel krk/telo a uhly na kobylce a nulaku a samozrejme serizeni nastroje. Treba u Jazz Bass mam pocit vetsi tvrdosti strun nez u Stingraye. Zvlastni

0 xLajků:

20

To je teda zvláštní...ty fyzikální vlastnosti bych chňápal, ale to s tim JB/ MM....to se mi zdá divný...

Jinak já to vedro řešim škopkem s vodou pod stolem smile)) Jako já tomu nikdy nevěřil, ale je to bezva smile)

0 xLajků:

21

Ten trik s kapodastrem není zrovna vzatý ze správného konce, ale SLOŤÁK si to myslí dobře

SLOT-BASS napsal:

no podle mě je to tak, že aby se struna vyladila na stejnou notu při její kratší délce, není potřeba ji tolik napínat...

Weber basses -> Eden WTX260 -> 2x10'' G-D & 4x8" Hocke
0 xLajků:

22

batty napsal:

Subjektivne mi prijde, ze to ovlivnuje take uhel krk/telo a uhly na kobylce a nulaku a samozrejme serizeni nastroje. Treba u Jazz Bass mam pocit vetsi tvrdosti strun nez u Stingraye. Zvlastni

Jenich napsal:

ale to s tim JB/ MM....to se mi zdá divný...

Me to divny neprijde.... mam to presne tak. Sandberg je se stejnyma strunama uplne mekoucky, Pinokio je napul, Pedulla je tvrdolin...

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

23

spider napsal:

Me to divny neprijde.... mam to presne tak. Sandberg je se stejnyma strunama uplne mekoucky, Pinokio je napul, Pedulla je tvrdolin...

jestli je menzura stejná, tak můžeš mít rozdílný dohmat, anebo máš pravčku na každé base položenou jinak a i trochu jinde, někde jí má víc nakolmo jinde blíž ke kobylce atd.
Anebo kecááš smile

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

24

dohmat + tvar krku...tot vaše šamanské tajemství

0 xLajků:

25

Dunde.e napsal:

jestli je menzura stejná, tak můžeš mít rozdílný dohmat, anebo máš pravčku na každé base položenou jinak a i trochu jinde, někde jí má víc nakolmo jinde blíž ke kobylce atd.
Anebo kecááš smile

Kubš napsal:

dohmat + tvar krku...tot vaše šamanské tajemství

Myslim ze to neni zadne samanske tajemstvi ale je toho vic kubsi. Co treba vyska prazcu, jak rika dundee profil krku (a tim padem jina pozice pazoury), s tím související tvar těla potažmo vyvážení, zaoblení hmatníku....

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

26

výška pražcu tak to je už dost individuální věc stavu nástroje a rozhodně JB vs MM vs XZ nemůžeš soudit podle výšky pražců, pokud nebereš ty drátky na 51RI to je fakt děs ty pidi pražce

0 xLajků: