1

Téma: Aká basa a kombo na tapping a slap?

Nazdar všetci, vrátil som sa po 30 rokoch k base a zisťujem, že medzitým vznikli veci ako tapping či slap lol, a rád by som z nich niečo stihol, než si ma vezme artróza yikes. Už som vymenil tri basy, ale nejak žiadna mi zatiaľ nesadla, potrebujem nízky a mäkký dohmat, radšej tenký hmatník, 24 pražcov. Zo skúšania v predajniach sa mi najviac sa tomu blížia Ibanezy a ESP. No a tiež neviem, ktoré kombo (cvičím doma, takže hlava plus 8x10 je na mňa trochu príliš) dodá ten pekný basovo-zvonivý zvuk. Uvítam dobré rady založené na vlastných skúsenostiach. (Tiež aké struny, snímače, 4ka alebo 5ka basa atď.) Dík.

0 xLajků:

2 Naposledy upravil: Figi (08. 06. 2008 23.26:39)

Re: Aká basa a kombo na tapping a slap?

Jen blbej nazor kluka (me): Kombo bych si nechal, bude se hodit. Zalezi, jaka to je znacka. Vetsinou na tom nakroutis vsechno. I sluchatka do nich pichnes.
Co se bas tyce, 24, dobra, pri nizkym dohmatu na tapping a slap. Tech je dost, ale nejsou to rozhodne low endy. Ke znackam Ibanez a ESP se ti asi vyjadrej povolanejsi, ale co vim, tak u Ibanez bych mel trochu pochybnosti. O ESP vim prd.
Co se tyce poctu strun, tak na tapping se hodi 5, jenze taky zalezi na tom, jak je budes (h)ladit a jaky budou mit tloustky a doslap. Ve snimacich ti neporadim, ale struny na slap asi nejlip vocel, aby poradne cinkaly, ale brzo se vohraje... Na tapping to chce taky neco pruraznyho, takze hlazenky bych asi nedoporucoval (ty mam zrovna natazeny, ale specializace na jeden z techhle stylu - nic moc - spis nic, nez moc).
Basovo zvonivy zvuk, je sirokej pojem. V hloubkach jistej, nabasovanej, nezkreslenej. Zvonivej - ve vejskach cinkajici, avsak neurvany... 
Myslim, ze ses este furt moc obecnej. Ale jaxem rek na zacatku, je to jen blbej nazor kluka.
Este taky zalezi, jak moc si ses v tech technikach jistej. Pak by zas mohl mit malinko jinej nazor.

Basy: Aria STB (JB), Carvin XB75 custom, Hohner B2A
Komba: Carvin R600 , Marshall B25 MKII, Yamaha AA5
Ostatní: Line 6 Bass Pod XT Live, Ditto Stereo Looper (TC)
0 xLajků:

3

Ja si myslim (ackoliv tapp nezvladam) ze to vubec neni o vhodnosti, ale o nastaveni nastroje. Pokud ma nastroj rovny krk, rovne prazce, dobre posazeny nulak a spravne usazenou kobylu mel bys byt schopen to nastavit na nizky dohmat a tedy pro pohodlne tappani.

Co se slapu tyce, je tu nekolik zivoucich dukazu ze i na nastroje slabsi kvality se da vyloudit solidni slapani, zvuk jako takovy je jina, ale - technicke provedeni slapu viz vyse ad tapp.

Struny jsou spis o osobnich preferencich, bez ozkouseni tezko muzes rict co ti sedi. Kup jednu sadu nikl a jednu ocel, treba i teze znacky a nahrej si nove struny a treba po mesici. pak porovnej a rozhodni co tvemu uchu vice lahodi. Nasledne muzes hledat znacku ktera ti sedi.

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

4

struny bych doporučil tenčí, cca 40ky...

OLP mm3, Fade jazz bass, Gallien Krueger 1001 RB-II, Gallien Krueger 410 RBH
0 xLajků:

5

spider napsal:

Ja si myslim (ackoliv tapp nezvladam) ze to vubec neni o vhodnosti, ale o nastaveni nastroje. Pokud ma nastroj rovny krk, rovne prazce, dobre posazeny nulak a spravne usazenou kobylu mel bys byt schopen to nastavit na nizky dohmat a tedy pro pohodlne tappani.

To sem mel presne na mysli. Nizkej dohmat sem zminil a nastaveni nastroje na nej je snad samozrejmosti, proto sem to nepsal.

0 xLajků:

6

Hlavně to chce pilovat samotnou techniku. Bohužel sem nehrál na tolik nástrojů,abych mohl porovnávat,na který se mi lépe hrálo toto a o kolik než na mé base,ale ze zkušeností můžu říct,že čím víc a líp se člověk snaží hrát,tak tím to lépe zní smile a fakt o hodně..
Slap občas jen tak zkouším,mám šílenej nástroj a je mi jasný,že kdybych měl lepší,šlo by to o něco lépe,ale ne o tolik,jako kdybych víc cvičil. Tapping občas zkouším a tam mi to přišlo ještě tak 2x náročnější než u slapu - tam to je hodně o tom dohmatu,sustainu,ale taky o síle prstů atd.. anebo mám na tapping absolutně nevhodnej nástroj (dohmat,sustain,pražce,všechno)

0 xLajků:

7

Myslim si, ze nastroj Te samozrejme limituje, ale uchazejici slap i tapping dostanes ze vseho. Koukni na Jenicha.

0 xLajků:

8

Figi napsal:

Jen blbej nazor kluka (me): Kombo bych si nechal, bude se hodit. Zalezi, jaka to je znacka. Vetsinou na tom nakroutis vsechno. I sluchatka do nich pichnes.
Co se bas tyce, 24, dobra, pri nizkym dohmatu na tapping a slap. Tech je dost, ale nejsou to rozhodne low endy. Ke znackam Ibanez a ESP se ti asi vyjadrej povolanejsi, ale co vim, tak u Ibanez bych mel trochu pochybnosti. O ESP vim prd.
Co se tyce poctu strun, tak na tapping se hodi 5, jenze taky zalezi na tom, jak je budes (h)ladit a jaky budou mit tloustky a doslap. Ve snimacich ti neporadim, ale struny na slap asi nejlip vocel, aby poradne cinkaly, ale brzo se vohraje... Na tapping to chce taky neco pruraznyho, takze hlazenky bych asi nedoporucoval (ty mam zrovna natazeny, ale specializace na jeden z techhle stylu - nic moc - spis nic, nez moc).

Mám tú istú skúsenosť. Chcel som si "prilepšiť", tak som kúpil niklové fenderky 0.45. Boha jeho, po týždni som ich musel vyhodiť, lebo som nemohol ohýbať prsty v kĺboch, jak ma boleli, tvrdé ako sviňa. Dal som tam najobyč oceľové framusky 0,40 a som spokojný ako voš v kožuchu roll.

Basovo zvonivy zvuk, je sirokej pojem. V hloubkach jistej, nabasovanej, nezkreslenej. Zvonivej - ve vejskach cinkajici, avsak neurvany... 

To je presne, čo mám na mysli. Vyhliadam nejaké kombo okolo 200-300 W a nechcem blbo investovať. Skúšal so kadečo v predajniach, ale skúsenosť je skúsenosť, preto sa tu vypytujem. Trebárs GK mi pripadal, ako keď tlčieš gumovým kladivom na stôl, Hartke je vo výškach plechový, v hĺbkach huhle, Fendre majú pekné basy, ale neviem ako by tappovali, kde je treba i dobré výšky, si myslím.

Myslim, ze ses este furt moc obecnej. Ale jaxem rek na zacatku, je to jen blbej nazor kluka.
Este taky zalezi, jak moc si ses v tech technikach jistej. Pak by zas mohl mit malinko jinej nazor.

Viem, že som dosti obecnej, ale len sa začínam rozkoukávat, no a nechcem sa učiť na vlastných chybách, keď ich už predo mnou urobili iní lol . Tak sa radšej pýtam. O nejakej istote v technikách zatiaľ nemôže byť bohužiaľ reč, len s tým začínam. O neistote by som ale mohol rozprávať do aleluja smile.
Inak ďakujem všetkým za odpovede, že ste si našli čas.

0 xLajků:

9 Naposledy upravil: basybass (11. 06. 2008 07.40:06)

Pýtam sa preto, lebo zo skúšaní v predajniach viem, že sa dohmat značne líši. Napr. zopár gitár, Ibanezy alebo ESP mali krásny nízky a mäkký dohmat už prednastavený. Keď som ale skúšal znížiť dohmat na mojej SR 505 (starší typ), už začali drnčať struny. Takže to asi nemusí byť iba záležitosť nastavenia, ale aj hmatníku už od výrobcu.

Sorry, toto mala byť odpoveď Spiderovi, ale nejak som ešte neprišiel na to, ako vkladať odpoveď priamo do textu, tak mi ju vyhodilo až sem nakoniec roll .

0 xLajků:

10

basybass napsal:

Keď som ale skúšal znížiť dohmat na mojej SR 505 (starší typ), už začali drnčať struny. Takže to asi nemusí byť iba záležitosť nastavenia, ale aj hmatníku už od výrobcu.

Krome dohmatu musis postelovat este prohnuti krku wink
To uz je ale trochu chemie a chce to spoustu stelovani, nez ziskas ten dohmat bez drnceni, jakej potrebujes. Ale je fakt, ze u nekerejch bas ho proste nedas...

0 xLajků:

11

basybass napsal:

som ale skúšal znížiť dohmat na mojej SR 505 (starší typ), už začali drnčať struny. Takže to asi nemusí byť iba záležitosť nastavenia, ale aj hmatníku už od výrobcu.

hele, mozna nevis o tom ze hmatnik se da vyztuhou rovnat ci lukovatet...

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

12

na slap bych doporucil MusicMana....budto origos nebo treba nejakeho Laklanda nebo proste obecne neco se snimacema typu MM (http://www.music-man.com/instruments/stingray5.php proste klasika). MusicMan byl uz od zacatku stavenej prave na slap takze myslim ze by to byla rozumna volba.....doporucuju nekde vozkusit. No a k tomu tapingu, myslim ze tam neni tak moc dulezite jaka je to basa, jako po konstrukcni strance(sirka krku, roztec strun a tak). podle em u tapingu se da zvyknout v podstate na vsechno...otazka je co ocekavas od zvuku

anybody wants to get mellow, you can turn around and get the fuck out of here
0 xLajků: