1

Téma: První basu levorukou nebo pravorukou?

Poslední dobou se s kámošema motáme víc kolem hudby a mě docela začala lákat právě baskytara. Rád bych se na ní naučil hrát, ale nevím, jestli bych se to dokázal naučit. Je nějaká věc, kterou musím vědět předtím, než se rozhodnu jestli to zkusit nebo ne? Jako jestli musím mít nějaký hudební zkušenosti či tak něco, protože to fakt nemám big_smile Dali byste mi nějaký rady, jak zjistit, jestli mám na to naučit se na baskytaru? A taky když jsme u toho, tak jsem levák a nevím teda, jestli si dyžtak sehnat levorukou nebo pravorukou, radši bych jí chytal opačně než všichni ostatní, ale když jsem držel kytaru, tak mi to nevadilo ani normálně. Díky všem za ochotu. cool

0 xLajků:

2

Re: První basu levorukou nebo pravorukou?

Nejlepší způsob jak to zjistit je vyzkoušet to. A každý začínal tak, že nejdřív nic neuměl smile zkušenosti přijdou.
S těma rukama nevim, jsem pravák, ale jestli ti to jde na pravaka tak bych byl asi spíš pro tuto možnost, protože je větší výběr bass pro praváky. Na druhou stranu hrát na levačku je výstřednost a to někdo rád.

Fender & Bender >>> Gibson GB440 >>> Soundelirium the40.1
0 xLajků:

3

Anuris napsal:

protože je větší výběr bass pro praváky.

Nikdo ti ale nebude branit si upravit nulty prazec, otocit poradi struna drzet "pravorukou" basu obracene.

CEILIN KAT IZ WATCHIN U MASTERBATE
0 xLajků:

4

Dante napsal:

Nikdo ti ale nebude branit si upravit nulty prazec, otocit poradi struna drzet "pravorukou" basu obracene.

Tim se ale ztraci nektere vyhody, co tvar tela umoznuje.

0 xLajků:

5

no každopádně bych doporučil si pořídit levorukou basu, myslim si že ,,psací,, ruka- brnkání, druhá ruka- hmatník má nějakej význam:-) Dyť přeučování psaní leváků apod je dávno pasé a víme že to bylo dost nešťastný:-)

OLP mm3, Fade jazz bass, Gallien Krueger 1001 RB-II, Gallien Krueger 410 RBH
0 xLajků:

6

onehdá mi vyprávěl klučina z nějakýho beatles revivalu, že hrál pár let normálně na basu, a pak udělali ten revival, on zakoupil hofnerku a začal hrát obráceně.. a dával to normálně dobře
takže je asi jedno jestli bude hrát tak nebo naopak

Jack Pampero Workingman Traynor & Soundelirium
0 xLajků:

7

no ono pravák nebo levák...   jak chytneš sekyru lopatu nebo hokejku? Já sem pravák a píšu pravou smile a když chytnu něco toporovitého, tak pravačka je blíže u těla:) takže když hraju hokej tak pravačka je nahoře, levačka u lopaty...to samé plati pro sekyrku atd..... ale znám "práváky" co píši a vše dělají pravou rukou ale hokejky atd drži naopak. Tak pak se vtom vyznejte jestli je to pravák nebo levák .

A zpět k tématu, jestli si nikdy na nic nehrál, tak si sežeň asi obyčejnou akustickou kytaru. Mylsím že to je takový základ a to co se naučíš na te akustice pak upotřebíš i na base, anebo třeba zjistíš že se ti ta akustika¨popř nějaká nabůůstřená kytara víc líbí jak basa. Záčinat hned na basu bez ničeho....no je to málo muziky.

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

8 Naposledy upravil: CharlesBass (27. 05. 2008 01.53:42)

Ahoj, když já jsem poprvé začínal s muzikou, tak na basu. Především proto, že mě právě basa lákala. Prostě jsem se najednou rozhod, že jí chci a že na ni chci hrát. Basové zvuky mě fascinovaly z každý kterýkoli písničky mě zajímala jen basová linka. Pokud jsi na tom podobně a myslím že jo, protože už Tvá rozumná úvaha a odhodlání k dotazu tomu nasvědčuje, tak už začni šetřit na svojí basovku a nějaký to kombíčko.

Pokud jsi skutečně levák a levou makáš (sekáš, házíš uhlí, řežeš pilou či onan... atd smile) častěji, tak jdi určitě do "levý" basy. Není to žádná ostuda - budeš to mít jen zrcadlově. Pro začátečníky jsou levačky k dispozici taky, v inzerátech jsou za rozumnou cenu k nalezení taky. Možná Ti teď současně vyhovuje držet basu/kytaru i jako pravák, ale takle zpočátku bych já na Tvém místě odolal - obě ruce jsou zatím jalový a tak posloužej na obě strany zatím dobře. Když pokročíš může se oběvit problém, taky nemusí. Je prostě primární a sekundární ruka. Primární ruka většinou hejbe, sekundární většinou drží - po léta to tak ty ruce dělaj u různých jiných čiností (viz výše). Proto při náročnějších a pokročilejších technikách je asi vhodnější tento model dodržet, minimálně se vyhneš možným komplikacím (jak Ti např jde psát pravačkou, že?).

A určitě se na basu dokážeš naučit to, co se ti bude líbit a co tě bude bavit. Hudební vzdělání si mužeš doplnit i později. Nejduležitější je začít a pokračovat smile Sháněj informace, zajímej se. Vybral sis správně smilecool;)

0 xLajků:

9

Fuit napsal:

no každopádně bych doporučil si pořídit levorukou basu, myslim si že ,,psací,, ruka- brnkání, druhá ruka- hmatník má nějakej význam:-) Dyť přeučování psaní leváků apod je dávno pasé a víme že to bylo dost nešťastný:-)

Jako jeden z poslednich preucenych muzu potvrdit ze to je napikacu

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

10

Já jsem přeučená a ani s tím moc problém nemám - ale asi jsem nebyla moc vyhraněná, na spoustu věcí jsem obouruká. Těžký to bylo akorát v první třídě, protože se mi pravačka při psaní rychleji unavila.

Podvojné účetnictví se v Římě příliš neprosadilo. Málokdo byl totiž ochotný se smířit s tím, že MD=D.
0 xLajků:

11

Já jsem levák a na basu hraju jako pravák, naprosto v pohodě. Ale sem divnej levák- veškerý míčový hry hraju pravou, polívku jim levou, druhý jídlo jako pravák, hokejkou hraju na pravou stranu.. smile Takže vyzkoušej obě a vyber to, co sedne víc.

0 xLajků:

12 Naposledy upravil: S1dewinder (27. 05. 2008 09.18:16)

Skvělá volba, vítej do klubu=) jestli máš dvě ruce, na každý pět prstů, a fungující sluch, tak máš na to stát se skvělým basákem. Zkušenosti nasbíráš nejlíp tak, že začneš a budeš hrát. Pak už všechno přijde samo.
A jestli jsi levák, tak bych ti do začátku doporučoval spíš levorukou basu. Nic tím nezkazíš, a bude to tak pro tebe přirozenější.
Tak hodně štěstí s basou=)

This song is about a bunny rabbit. If you dont like bunny rabbits then fuck you.
-Daron Malakian
0 xLajků:

13

Anuris napsal:

Tim se ale ztraci nektere vyhody, co tvar tela umoznuje.

Třeba já bych si neměl kam dát břicho...

A=A
0 xLajků:

14

kober napsal:

Třeba já bych si neměl kam dát břicho...

a co teprve takova Tal Wilkenfeld.. big_smile

0 xLajků:

15

Díky všem za odpovědi smile kámoš má basovku i normální elektrickou kytaru, tak k němu o víkendu asi zaskočím a zkusíme to omrknout. Jinej kámoš zase říkal, že rytmus mi jde obstojně a že hudební sluch asi mám. Tak zkusím zajít ještě za tímhle kámošem s těma kytarama a poradím se taky s ním. A jakou baskytaru byste doporučili do začátků? Seženu si jí už sám, stačí mi typ smile Děkuju.

0 xLajků:

16

Bagr napsal:

Jinej kámoš zase říkal, že rytmus mi jde obstojně a že hudební sluch asi mám.

Naprosto ideální, nehledě na to, že spousta hráčů zpravidla jedno z toho ani nepotřebuje... někteří dokonce obojí smile

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

17

mikulik napsal:
Bagr napsal:

Jinej kámoš zase říkal, že rytmus mi jde obstojně a že hudební sluch asi mám.

Naprosto ideální, nehledě na to, že spousta hráčů zpravidla jedno z toho ani nepotřebuje... někteří dokonce obojí smile

mohu potvrdit! smile

educated in shopping and wasting time
blankly staring at the screens
am i already clever enough?

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

18

Jaktože to zpravidla hráči nepotřebují? Bud jedno nebo druhý nebo obojí. big_smile Já myslel, že to je nutnost pro hraní ne? Na čem to teda závisí? big_smile

0 xLajků:

19

aaaale ne, to my si děláme prdel... big_smile Musíš to tak trochu mít v sobě, jinak je to v háji. A jestli třeba naladíš kytaru podle ucha (já ne big_smile ) je věc jiná...

educated in shopping and wasting time
blankly staring at the screens
am i already clever enough?

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

20

Tak kytaru fakt nenaladím big_smile Ale třeba poznám, když kámoš zahraje falešně smile
No jasný tongue A pomohli byste mi vybrat nějakou tu baskytaru a kombo k tomu? Aby to nebylo moc drahý jo big_smile Ale nějakej typ jakej bych si měl koupit či třeba nějakou dobrou stránku nebo shop mi poradit... díky

0 xLajků:

21

Se porozhlidni v bazaru: http://www.hudebnibazar.cz/index.php?pa … amp;ins=20
A na kytarach.cz: http://kytary.cz/

0 xLajků: