Ahoj, když já jsem poprvé začínal s muzikou, tak na basu. Především proto, že mě právě basa lákala. Prostě jsem se najednou rozhod, že jí chci a že na ni chci hrát. Basové zvuky mě fascinovaly z každý kterýkoli písničky mě zajímala jen basová linka. Pokud jsi na tom podobně a myslím že jo, protože už Tvá rozumná úvaha a odhodlání k dotazu tomu nasvědčuje, tak už začni šetřit na svojí basovku a nějaký to kombíčko.
Pokud jsi skutečně levák a levou makáš (sekáš, házíš uhlí, řežeš pilou či onan... atd
) častěji, tak jdi určitě do "levý" basy. Není to žádná ostuda - budeš to mít jen zrcadlově. Pro začátečníky jsou levačky k dispozici taky, v inzerátech jsou za rozumnou cenu k nalezení taky. Možná Ti teď současně vyhovuje držet basu/kytaru i jako pravák, ale takle zpočátku bych já na Tvém místě odolal - obě ruce jsou zatím jalový a tak posloužej na obě strany zatím dobře. Když pokročíš může se oběvit problém, taky nemusí. Je prostě primární a sekundární ruka. Primární ruka většinou hejbe, sekundární většinou drží - po léta to tak ty ruce dělaj u různých jiných čiností (viz výše). Proto při náročnějších a pokročilejších technikách je asi vhodnější tento model dodržet, minimálně se vyhneš možným komplikacím (jak Ti např jde psát pravačkou, že?).
A určitě se na basu dokážeš naučit to, co se ti bude líbit a co tě bude bavit. Hudební vzdělání si mužeš doplnit i později. Nejduležitější je začít a pokračovat
Sháněj informace, zajímej se. Vybral sis správně 
;)