1 Naposledy upravil: lamion (12. 05. 2008 13.11:17)

Téma: Krk me zlobi prosim o radu

Ahoj,

koupil jsem si pred mesicem rockbass od warwicku tu lepsi serii limited za necelych 19tis ma to sice krasnej zvuk atd ale zacinam mit starosti s krkem, ale nejdriv popisu co jsem dostal aby to bylo jasny.
Rozbalil jsem to z igelitu z natazenym strunama tak na 50% zrejme od vyroby(struny warwick celkem kvalitni).Kdyz jsem to rozbalil zkontroloval jsem krk ze vsechn stran vsechno krasne rovny a vypadalo to bez problemu, koupil jsem aji novej kufr za 3jku abych mel basu pekne v hnizdecku a celou dobu ji lestim akorat suchym hadrikem a snazim se ji udrzovat ve stale pokojove teplote zadny topeni ani na slunko se nedostane.
Cely mesic jsem musel pred kazdym hranim kazdej den dolazdovat basu o velky kus, treba o pul noty ze dne na den a tak to bylo prakticky od prvniho dne doted, struny se stale vic vzdalujii od prazcu, chapu ze si to musi sednout vsechno ale ted se divam na krk a v miste mezi geckem a hackem na Eckove strune je jak kdyby mirnej skok dolu - vysvetlim: kdyz chytnu basu za telo a divam se smerem k ladici mechanice pekne vodorovne s krkem vidim ze jde cely 3/4tiny krku rovne ale pak mezi geckem a hackem na Eckove strune jde mirne do kopce smerem ke strunam a pak ten zbyvajici kousek zase rovne, laicky receno je ohlej malinkej kousek do kulata v tech mistech smerem ke strunam, vim ze tam existuje nejaky ten pritahovaci sroubek atd na krk ale moc se v tom nevyznam mimo to bych musel rozdelat basu protoze bez toho ze oddelate krk to nejde je to z te strany od tela.Mam to samozrejme v zaruce ale chci se presvedcit nejdriv jestli je to treba normalni a je potreba to nekomu dat aby to seridil?Nebo o co jde ?
Prosim nereste basu obecne warwicky mam rad i ty cinske vyroby diky!
Jeste sem zapomnel dodat ze jak je ohla mezi tim geckem a hackem tak ten skok je na vsechn strunach stejne zadna vrtule jenom pro detail!!

0 xLajků:

2

Re: Krk me zlobi prosim o radu

slušnej obchod ti v rámci záruky poskytne i seřízení...odnes to do kšeftu sám se do toho nemontuj, co čtu tak se seřizováním asi zkušenost nemáš a svůj nástroj máš rád tak ho přenech (snad) rukám profesionála

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

3

koupil jsem to na servru kytary.cz takze to mam poslany zadnej obchod tady nemaji v Brne ale nedam to nikomu serizovat dokud me tady nebo nekde jinde nekdo nerekn jestli je normalni aby nova basa mela po mesici ohlej krk ke strunam, kdyz jsem byl v obchode zadna to nemela i s tech nejlevnejsich z natazenyma strunama

0 xLajků:

4

no tak krk pracuje ale měl by bejt ohlej souměrně ne aby ti tam dělal důlky nebo kopečky v useku něklika pražců jak já chápu, krom toho doladovat každej den basu o půl tonu to sem ještě nezažil fakt ne....to je moc...

výztuha krku funguje globálně na celej krk...tohle se mi nelíbí....chce to ruku odborníka...

moje slovo zní "ne není to obvyklé a krk se ti chová přesně tak jak by neměl..."

jedno z možných vysvětlení je i to že si koupil "čerstvou basu" a v číne je holt jiný podnebí a taky to začlo trošku vysychat a krk zapracoval....

0 xLajků:

5

Kubš to vystihl... to chce odborníka a taky se mi to ani trochu nelíbí...

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

6

koupil jsem to na servru kytary.cz takze to mam poslany zadnej obchod tady nemaji v Brne ale nedam to nikomu serizovat dokud me tady nebo nekde jinde nekdo nerekn jestli je normalni aby nova basa mela po mesici ohlej krk ke strunam, kdyz jsem byl v obchode zadna to nemela i s tech nejlevnejsich z natazenyma strunama

0 xLajků:

7

jo diky kluci za par slov je to proste divny aby to bylo ohly na jednom miste kdyby to bylo ohly ke strunam cely soumerne do kulata to bych zkusil odnest nekomu at to poladi tim sroubem ale tohle me prijde uz tak trosku moc ted to zkusim nekomu odnest do hudebnin jenom na analyzu ale nechci aby do toho nikdo hrabal pak by me jeste neuznali zaruku radsi to zjistim jenom jestli je to vazne vpr....eli a pak to rovnou poslu vyrobci
sem zklamanej:(

0 xLajků:

8

hele do hudebnin cizích to nenos...prodejci v hudebninách sou povětšinou nýmandi co ti neporaděj ani když nakupuješ u nich :-D

rovnou zavolej do kytar.cz a domluv to s nima bejvaj tam velmi slušný

0 xLajků:

9

ok zavolam jim rovnou

0 xLajků:

10

Kubš napsal:

výztuha krku funguje globálně na celej krk...tohle se mi nelíbí....chce to ruku odborníka...

...to neni uplne pravda. Tahlo pusobi v jednom miste, profil a tloustka krku se meni a cely to jeste komplikujou pripadny dalsi vyztuhy, ktery nejsou pres celej krk. Povoleny tahlo se muze projevit presne tak jak pise lamion.

0 xLajků:

11

batty napsal:

Povoleny tahlo se muze projevit presne tak jak pise lamion.

jako je možný že by basu prodávali uplně povolenou...

0 xLajků:

12

lamion: sundej plastovej kryt na hlave basy, povol struny, vem 5mm imbus a tahlo tak o 1/4 otacky utahni.

Pak basu nalad a zkoukni pruhyb krku(zmacnes strunu na prvnim a poslednim prazci a vdalenost struny od prazcu v polovine delky je to co te zajima). Pak znova povol struny, a cely postup opakuj nez budes spokojenej.

Struna nesmi lezet na prazcich, ale zaroven nesmi byt moc daleko. Ja u kytar nastavuju tak 0,02mm, u basy vic. Az budes mit sestelovanej pruhyb, tak nastav vysku strun na kobylce a dolad oktavy. Pokud basa tvoje stelovani neprezije, tak si nesazlouzi byt tvoji basou a pokud to nezvladnes ty, tak si nezaslouzis byt basakem:)) Ne vazne, vymenit struny, seridit nastroj a naladit musi IMHO umet kazdej.

0 xLajků:

13

Kubs: v tyhle kategorii? Nech me chvilku premyslet...... jo:)

0 xLajků:

14

ne neslo o to ze bych to nezvladl postelovat ale spis me slo o to ze kdyz do toho zasahnu a pak se ukaze ze je to opravdu poskozene tak bych mohl mit problem se zarukou protoze ze nekdo sunda kryt a utahne sroub na krku je poznat si myslim

0 xLajků:

15

prave psali v ruznych recenzich - cetl sem to i v jedne zahranicni recenzi uz se mi to nechce hledat ze byvaji i tyhle rockbasy dobre nastaveny od vyrobce ale pravda muze byt jina

0 xLajků:

16

lamion: vyztuha je tam od toho aby se stelovala. A jejim pouzitim zaruka samozrejme nezanika. Pokud funguje spatne a v dusledku toho basu znicis, tak je to stejne chyba vyrobce.

0 xLajků:

17

http://www.pawnplex.com/Musical-ins/07/ … C00984.JPG pod timhle krytem je matice tahla. Neozvejkej srouby a za tahlo ber s citem a jen pri povolenejch strunach!

0 xLajků:

18

batty napsal:

Kubs: v tyhle kategorii? Nech me chvilku premyslet...... jo:)

tak jako rockbass není custom basa to je pravda ale 19tis už je kapku vyšší cena...na to aby basa byla v nehratelným stavu
ale asi máš pravdu

0 xLajků:

19

ok du do toho prijdu dom a opatrne to zkusim, myslim ze to co rikas o tom hrabani do toho ma logiku nehlede na to ze me ty imbusaky k tomu dali

0 xLajků:

20

ty struny musim oddelat uplne nebo staci povolit?

0 xLajků:

21

Povolit staci, zalezi taky jak se tam imbusem dostanes.

0 xLajků:

22

jj diky!

0 xLajků:

23

mě napadá že jestli tu basu dáváš do kufru, jestli tam dobře sedí, jestli se třeba neopírá někde a ty ji pak nemorduješ tím kufrem.

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

24

povolil jsem struny utahl ten sroub v krku(byl uplne povolenej) asi ho nekdo zapomnel pritahnout doufam teda ze se ten krk neposkodil kdyz byl tak dlouho ohnutej tolik mam ho otocenej o jednu celou otacku a kdyz sem to naladil tak sem se dival a krk vypadal o 70% lepsi  a jeste to neni ono tak ted nevim jestli to mam jeste utahnout trochu co myslite?

0 xLajků:

25

uz mam vlastne druhou basu a zase problem s krkem i kdyz tady se to snad vyresi ja akorat nechapu proc je to tak mekky vsechno to nemuzou udelat nejak aby to drzelo ja nepotrebuju krasny nalesteny telo z 10 kusu dreva ale jenom krk kterej se porad neohyba na vsechny strany to chcu tak moc?Ja misto abych poradne se venoval hrani tak furt jenom opravuju a opravuju a ladim a opravuju, jednou bych chtel zazit ze to nebudu muset ladit aspon 2 dny jeste se me to totiz nikdy nestalo

0 xLajků:

26

Jeste to utahni. Nelekej se, ze ti to rozjebe vejsku strun a oktavy. Nejdriv sesteluj pruhyb a pak kobylku. Zkus jeste LEHCE dotahnout ladici mechaniky.

Jestli chces 100% stabilni krk, tak se koukni po necem z kompozitu a ne ze dreva.

0 xLajků:

27

lamion napsal:

a jeste to neni ono tak ted nevim jestli to mam jeste utahnout trochu co myslite?

Nech to třeba den dva v klidu a pak na to koukni a třeba zase dotáhni, ono to dřevo taky nepracuje tak rychle aby se hned srovnalo podle výztuhy.

Spector NS 5 CR, GK 1001 - 90's Style jak ta kapela RHCP, Symetrix, H&K BC410H
Jolča Jantar 4
0 xLajků:

28

Luk je ze dreva a pracuje celkem rychle:))

0 xLajků:

29

jaja...já na to taky celkem peču, když hejbu s krkem...aby si to dřevo a ty spoje sedly, tak basu několikrát silou prohnu na obě strany a ono si to sedne hned.

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

30

nakonec ty struny muzem natahnout na cokoliv ne to nemusi byt basa vezmu kladu a ta se uz neohne XD

0 xLajků:

31

Jenich: presne, drevo si nema co zvykat.

0 xLajků:

32

lol

Spector NS 5 CR, GK 1001 - 90's Style jak ta kapela RHCP, Symetrix, H&K BC410H
Jolča Jantar 4
0 xLajků:

33

kluci tak se mi zda ze uz je to rovny ten krk tim sroubem se to pekne vyrovnalo, ale struny jsou cim bliz ke snimacim tim dal od prazcu nebo jak to rict kdyz se podivam od snimacu po strunach pekne rovne (chytnu basu vodorovne) nakonec tak vidim ze od nultyho prazce az dokonce ke snimaci jdou struny porad do kopce tak nevim jestli to tak ma byt, kdyz je priblizim nastavenim na kobylce smerem dolu tema malynkatyma sroubkama tak uz zase drnci struny bliz k nultymu prazci (dotykaji se) pritom nakonci krk u snimacu je vzdalenost porad velka asi su na to hloupej sad

0 xLajků:

34

Je normalni, ze se struny smerem ke kobyle vzdaluji od prazcu. Ale ne moc.
Bud si nastavil krk moc rovne, nebo mas nizko struny na nulaku(warwick ma nastavitelnou vysku) nebo je problem v tve hre.

Takze jeste jednou.
1. nastav pruhyb krku mirne do luku http://www.prsguitars.com/csc/img/truss … stment.gif (misto 24 prazce zmacknes posledni a v polovine delky bys mel mit strunu vzdalenou cca 0,3mm od prazce)
2. nastav vysku nulaku(pokud je spatne)
3. nastav vysku strun na kobylce
4. nalad oktavy
5. nastav vysku snimacu
6. cvic:))

Jinak to mas celkem pekne popsano v manualu

0 xLajků:

35

dekuji

0 xLajků:

36 Naposledy upravil: lamion (21. 05. 2008 08.28:15)

tak sem to vsechno udelal jak pisete a je to ok hraje to dobre ted me prosim jenom poradte co je nejrozumnejsi cviceni na levou ruku
- podle metronomu 4 prazce cvicit po sobe na 4 prsty, nebo nejakou stupnici, jakou?
- co je nejlepsi na slap na zacatek jenom mlatit palcem do strun dokud se nebudu presne trefovat abych se ale nenaucil nejakej zlozvyk mam z toho hlavu jak balon:)
- jeste me poradte prosim jak se mam ucit ty noty je tam tolik prazcu a not je nejakej dobrej zpusob jak si pamatovat kde je gecko nebo cecko bez toho ze bych si to musel porad pocitat od zacatku po prazcich?

0 xLajků:

37 Naposledy upravil: Dunde.e (21. 05. 2008 08.38:21)

nejlepší je pod dohledem, pokud si do toho chceš nechat kecat...
na levou ruku toho tu bylo moc v sekci technika hry, já so rozehrávám a i trénuju chromatickými cvičeními, takže střídám všechny prsty 1234 a zpět (123432123432) To můžeš hrát v jakékoliv poloze ale dbej, ať nezvedáš prsty, dáváš do toho tolik síly kolik chceš, takže pokud chceš jemně tak všechny prsty tlačí jen zlehka..... a platí i taková zásada žekdyž hraješ těmi prsty na jedné struně a držíš třeba 3tím tak i 1 a2 druhý jsou položené. Tím si pomáháš, zvykáš si nezvedat prsty a pak se to dá využít i jinde. (hraješ teda 1 , 1+2 , 1+2+3, 1+2+3+4 , 1+2+3, 1+2   a pořád dokola) . Dbej ať prsty pokládáš přesně (těsně za pražec) a neděláš zbytečné pohyby, prst není proplý atd....
  A S METRONOMEM !!!;)

K těm notám..... nauč se ty tóny od E (na estruně) až na další e (na d struně) a pak zjistíš jak jsou oktávy...tj stejně znějící tóny akorát výškově posunute a pak na to kápneš...počítat je blbost, spíš si tam najdi orientační body a od těch budeš vědět (...jo tady E a dva pražce dolů by mohlo být D , když pujdu z D o strunu nahoru na stejném pražci tak tam bude...ehmm no.. g?? no jo g  já sem ale tele big_smile ) big_smile

Kdyžtak si tu diskuzi ale rozviň v sekci TECHNIKA smile Protože to z krku přešlo na prsty.Pak to bude koleno a pak se to povaří a bude vývar smile

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

38

super musim poradne zabrat a tohle me zatim staci - diky!

0 xLajků:

39

Zdravím.Mam problém s krkem.Drnčí mi struny o pražce,děla to od šestého pražce nahoru,hraju prstama a kobylu mam na max... Jde o Ibanes pěti strunu.Můžete mi někdo poradit co stím????

0 xLajků:

40

Palo napsal:

Zdravím.Mam problém s krkem.Drnčí mi struny o pražce,děla to od šestého pražce nahoru,hraju prstama a kobylu mam na max... Jde o Ibanes pěti strunu.Můžete mi někdo poradit co stím????

Máš moc rovnej krk, chce to trochu povolit klíčem truss rod (ta tyč co je v krku nástroje) už se to tu řešilo.

This song is about a bunny rabbit. If you dont like bunny rabbits then fuck you.
-Daron Malakian
0 xLajků:

41

Čau.Ten krk je ale už docela povolený,nemůže to byt třeba opotřebovanýma pražcema?,nebo kolik bych ho měl povolit? je njaké maximum...?

0 xLajků:

42

Palo napsal:

Čau.Ten krk je ale už docela povolený,nemůže to byt třeba opotřebovanýma pražcema?,nebo kolik bych ho měl povolit? je njaké maximum...?

Jak poznas spravne povoleny krk, je tu x-krat napsano, hledej (popr. si projdi Korenovu prirucku). Pokud mas pocit, ze krk uz je do luku dost, tak jeste je mozne, ze mas struny nizko na kobyle. Pokud to drnci jen na nekterych prazcich a na sousednich naopak vubec, jsou to nejspis nevyrovnane prazce nebo velbloudi krk (zvlneny).

Nějaký Fendery...
Nějakej pedalboard s hromadou českých (i nečeských) výrobků, Hocke Blues 18 + 10/12" bedna (CZ/CZ)
0 xLajků:

43

ja uz mam krk rovnej a cvicim a cvicim a cvicim ale je to narocny porad me nejde do hlavy jak na ty stupnice, nejde o to ze bych nemohl najit navod ale problem je ze tech navodu je takova hromada stejne jako tech stupnici tak nevim co mam hrat, treba jak tam dal jenich ty stupnice na strankach activebass tak tech je takova hromada ze nevim s kterou zacit sad

0 xLajků:

44

No,mam pocit,že to asi nechám odborníkovi...sice už hraju pěkně dlouho,ale nikdy sem se do takových věcí nepouštěl... Nemáte někdo kontakt na njákého odborníka co by se tím mohl zabývat... v okolí Třince,nebo třeba i ve Frýdku... 14.6 hraju a chtěl bych to mít konečně v pohodě...Díky... smile

0 xLajků:

45

prosím pomoc, klucíííí.
Vím že to bude trochu mimo mísu, ale ztratil jsem knoflík (volume) z  mýho mex. fendra V. Kdepa se dají sehnat náhradní?
Dík

Fender Jazz Bass V, Hohner PB, Hartke3500, 410vx, zoom, samson 77, Torque...
0 xLajků:

46

jako ten cudl nebo si ztratil i potak.. offtopikari??
s cudlama to bude horsi zkus kouknout na slovensko k panum.ted vubec nevim jak se jmeujou...ale najdes to.. propadne na ebaji je mraky cudlu a treba v aleximu taky naky sezenej i ve tvaru lebky...  a v m uzikeru je jeden cas taky meli...

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

47

Palo napsal:

No,mam pocit,že to asi nechám odborníkovi...sice už hraju pěkně dlouho,ale nikdy sem se do takových věcí nepouštěl... Nemáte někdo kontakt na njákého odborníka co by se tím mohl zabývat... v okolí Třince,nebo třeba i ve Frýdku... 14.6 hraju a chtěl bych to mít konečně v pohodě...Díky... smile

Nepises o jaky problem se jedna, kontakty na kytarare tady najdes v separatnim threadu. V F/M napr. pan Skotnica

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků: