Téma: Pomoc pri meneni srun
No neviem ci to tu uz niekto nedal takyto topic, ale potreboval by som pomoc pri meneni strun este nikdy som to nerobil a je to pre mna trochu tabu....budem rad za kazdu radu
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Baskytara.com » Baskytara » Pomoc pri meneni srun
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
No neviem ci to tu uz niekto nedal takyto topic, ale potreboval by som pomoc pri meneni strun este nikdy som to nerobil a je to pre mna trochu tabu....budem rad za kazdu radu
Odvines a sundas jednu strunu, na jeji misto das novou, opatrne natahnes a dle odhadu - hrube - naladis. Pak vymenis dalsi strunu...a tak dal dokud nemas vsechny struny vymenene Kvuli namaze na krk, nesundavaj vsechny najednou, pokud nemusis. Vymen jednu po druhe. Az to bude hotovo, zkontroluj si dohmat, prohnuti krku atp.
Pokud nespechas, nech si struny sednou v klidu a prubezne doladuj. Nektery si sedaj den, nektery sednou hned po druhem nalazeni. Kytarovy sedaj treba i nekolik dni. Taky podle toho jak hrajes.
Pokud mas ale za pul hodiny koncert, kazdou prstem vytahni poradnej kus nad snimace (hodne, neboj, hned tak nepraskne), at se ti poradne vytahne a pres koncert drzi v ladeni.
postupně povolovat (lepší pro krk a tolik času to nestojí)
jednu po druhé je sundat a nandat stejným způsobem a hned naladit
nemělo by se stát, že by struna praskla, či se nějak uvolnila na jednom konci a vystřelila, ale přesto pozor na oči
různé navíjecí mechaniky znamenají různé způsoby navíjení. Nelze napsat absolutní návod
Struny navíjej co možno tak, aby zbytečně nevybočovaly ze své přímé dráhy
Na navijáčku je motej co nejlépe tak, aby volný konec z namotání (vede dál ke krku) byl co nejblíže hlavě
to je asi vše. S rozvahou to snad ani zkazit nejde.
Aha diky moc skusim to nejako ale dufam ze sa nic nestane.....ale pockam si este na par rad lebo struny budu az asi o 3 dni....
http://youtube.com/watch?v=a8FlX1bGtGE
Jo...jeste, zkrat kazdou strunu (na druhem konci nez mas kouli - neplati pro doubleball struny pro bezhlave basy, tam nic nezkracovat! : ) tak, abys nemel na mechanice vic jak dva-tri "zavity" ze struny. Pak - udajne - dochazi k horsimu prenosu frekvenci a tlumeni kmitu struny (podle me minimalne, ale prece), navic kdyz se ti struna na mechanice zacne previjet - krizit, tak to uz zkratit 100%, aby k tomu nedochazelo.
Jinak na navijeni strun se pouzivaji plastove klicky, aby te nebolely prsty, ale ja radsi navijim pomalu a prstama normalne pomoci koliku na base...nevim, jestli rychle navijeni muze strune uskodit. Kazdopadne, ja si tu klicku jeste nekoupil
Az tohle bude mit zmaknute, mam tu jeden provareny figl...pootocit struny po ose po smeru opredeni struny, aby mely vetsi napeti a lepe hraly (neni to ale zas tak velky rozdil, zatim si s tim nelam hlavu)
okej diky moc...potreboval som aspon cosi lebo som si nevedel ako to spravit ale teraz uz hadam neco vykuzlim
To video neni dvakrat stastny uz kvuli tomu, ze menej tak, ze vsechno sundaj a pak nandaj.
Dale, pokud nemas nahradni balicek, neni spatne si stare struny nechavat, kdyby ti pri koncerte nejaka praskla - lepsi stara nez zadna. Jeste lepsi je ale mit balicek novych strun navic - pro jistotu.
No preve nato som myslel jasne ze si stare struny necham kim tie nove nebudu stare ....a mrkal som to video no za pomoci tvojho opisu a hentoho co som videl si myslim ze to zvladnem.....prinajhorsom si to necham spravit u nnejakeho skuseneho basaka
Jeste nez budes strunu vypinat, ujisti se, ze sedi ve sve prohlubni jak na kobyle, tak v nultaku. Taky, ze je struna kobylou protahla nadoraz - ze valecek struny sedi pevne v kobyle na svem miste.
záleží i co máš za kobylku. Já mám takovou tu že mi stačí strunu kousek povolit a pak ji už z kobylky vyháknu, takže pokud namotávám strunu, tak ten konec zapíchnu dovnitř do kolíku, omotám ji tolikrát aby ji zahákl ještě do kobylky a pak ten kousek dotočím ručně. Je třeba vždycky trochu hledět aby ta struna nebyla zkorucená....pokudy by byla tak je víc namáhaná a snáz praskne, mě se teda ještě nepovedlo aby mi prdla struna.
Délku struny dávám tak aby na kolíku měl co nejvíce závitů (tak 4-7) ale nešli přes sebe.
Závity motej od vrchu dolů...takže pak bude struna i co nejníže a bude lépe sedět v nultém pražci.
To že když máš moc závitu namotaných, tak zhoršíš zvuk....nevím jestli to má tak velký vliv aby se to dalo vůbec nějak postřehnout podle mě to nejde poznat...nebo si spíš i myslím že to nemá žádný vliv.
Já ty struny nechávám co nejdelší (při motání mi to je jedno, kdybych měl provlíkací kobylku tak bych motal asi méně abych si ušetřil práci), protože na Fokusku většinou připadnou jeté struny z Cortky a tam jsou kolíky v uspořádání 3+2 a na Fokus 4 za sebou, takže pokud sem měl Gčko moz zkrácené tak mi na fokusu chybělo tak 5cm
Struny když měním tak většinou sundávám všechny naráz...postupně povoluji všechny abych nenamáhal krk do boku a vyčisím si pak i pěkně hmatník....občas to dělám i po jedné...ale taky když sundávám H tak povolím i G ať to nešponuju na jednu stranu.
Návod:
http://www.tunemybass.com/bass_string_change/
A s obrázkama!;-)
ty struny se maj jednotlivě vyměňovat? Já vždycky věechny sundal a všechny nandal ale to je teda špatně což?:-)
To že když máš moc závitu namotaných, tak zhoršíš zvuk....nevím jestli to má tak velký vliv aby se to dalo vůbec nějak postřehnout podle mě to nejde poznat...nebo si spíš i myslím že to nemá žádný vliv.
Mazl mi vynadal za to, kdyz jsem jich tam mel asi sest, tak to predavam dal. Mozna mi ale uvadel jinej duvod proc to nedelat, nebo jsem ho spatne pochopil.
No diky moc za rady pomohlo mi to dost....ak by som aml este nejake otazky napisem
No diky moc za rady pomohlo mi to dost....pozrel som si aj ten navod s obrazkami za to velmi pekne dakujem....len sa bojim jednej veci a to, ze ohnem hmatnik a to nechcem.....comu sa mam vyhnut ak ho nechcem ohnut ???
Já zase slyšel, že víc závitů je v pohodě, že čím jich je víc, tím líp pak struny drží ladění... ono tak těch pět je stejně maximum, víc se mi jich ani na kolík snad nevejde
Podobně jako Dante, i já mám provařenej fígl... když naladíš strunu, je dobrý ji párkrát (s citem!) povytáhnout směrem od hmatníku, jako bys ji chtěl z basy vytrhnout. Tím klesne ladění, ty ji znova doladíš, zopakuješ to povytažení, zase doladíš a tak dál až dokud i po povytažení od těla struna nedrží ladění. Tím se struna usadí a hned od začátku drží jak přibitá... a ty nemusíš po natažení novejch strun celou zkoušku pořád dohánět povolující se ladění...
Podobně jako Dante, i já mám provařenej fígl... když naladíš strunu, je dobrý ji párkrát (s citem!) povytáhnout směrem od hmatníku, jako bys ji chtěl z basy vytrhnout.
Díš pravdu, takhle to dělám, když natahuju nový struny a drží.
psal jsem to v tom prvnim prispevku, ale podle me tohle, pokud clovek nespecha, je lepsi nechat at si to seda plynule.
psal jsem to v tom prvnim prispevku
A jo, to mi uniklo
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Baskytara.com » Baskytara » Pomoc pri meneni srun