1 Naposledy upravil: S!msonCZ (02. 05. 2008 21.29:52)

Téma: Tranzistory a lampy - co jim vadí ?

Predem se omlouvam, ze porad zakladam novy temata, ale me toho zajima dost a vetsinou to tu neni zodpovezeny jinde smile

Dneska rano jsem si zadrnkal na basu a kdyz jsem prisel vecer domu a cvaknul vypinacem, tak se kombo vyplo. To znamena, ze mi jelo nejakejch 10 hodin na prazdno smile A ted me prave napada - jsou tranzistorovy komba spis jako zarovky, ktery maj zivotnost pocitanou na hodiny sviceni, nebo jako zarivka, ktera kdyz se rozsviti, tak uz porad jede a nevadi ji, jak dlouho.

Da se to takhle obecne rict, jestli je lepsi cvakat porad vypinacem, nebo nechat kombo nekolik hodin zhnout ?

(a predpokladam, ze u lampy to bude jinak, tak prosim dejte vedet, protoze do budoucna koukam po lampe...)

Přesedláno z Adonis na Cort Action Bass V smile

nejposlouchanější za minulý týden(nepřesný - u hodně věcí mi chybí tagy)

http://imagegen.last.fm/basic10/artists/5/SimsonCZ.gif
0 xLajků:

2 Naposledy upravil: Lukáš (03. 05. 2008 10.08:49)

Re: Tranzistory a lampy - co jim vadí ?

Myslím,že tranďákům vypínání vadí,proč by jinak komba měli tlačítko MUTE.. jenom mě to napadlo,když sem si přečetl tvůj problém smile respektive já když vypínám,tak předtím stahuju VOLUME i GAIN (ono možná stačí VOLUME - jenom ten koncák),protože to nejni moc dobrý pro kombo - vzniká tam nějakej náraz - to ti tady někdo povolanější vysvětlí,sice sem maturant elektra,ale sem spíš černá ovce sad
Jinak lampám to vypínání vadí hodně,někdo to tu kdysivá psal,ale už si to přesně nepamatuju. Myslím,že se nesmějí vypnout z plný hlasitosti nebo tak nějak,ale to bych spíš kecal a překrucoval pravdu.

0 xLajků:

3

já myslím že stahovat gain a volume, jak u čeho, třeba u toho harteho se žadný práskanec neděje pokud ho vypnu, brácha co má malého marshalla tak tam to střelí... tedy pokud to štřílí tak je leší to stáhbnout aby to nestřílelo.
Jinak si nemýslím že by se dala životnost tranzistorů přirovnat k žárovce nebo zářívce. Určítě čím miň cvakání tím líp ale je zbytečné aby to kombo jelo hodinu naprázdno. A i tak ty cvakance asi nemají žádný zničující učinek.
Zesáky co mají větráky a jsou výkonejší je lepší nechat pak jet ať se srovnají teploty a nevypináš nažhavený konec nebo rozpálené lampy ....ale to už jsou spíš takové kraviny.

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

4

Dunde.e napsal:

A i tak ty cvakance asi nemají žádný zničující učinek.

Já právě myslim že jo..pokud teda nemáš v kombu takovej ten přerušovací obvod..prostě když slyšíš práskání,tak to stahuj smile rada od amatéra

0 xLajků:

5

podivuhodné, kolik málo lidí ví, že lampy jsou v podstatě vytuněný žárovky big_smile

Weber basses -> Eden WTX260 -> 2x10'' G-D & 4x8" Hocke
0 xLajků:

6

pooseek napsal:

podivuhodné, kolik málo lidí ví, že lampy jsou v podstatě vytuněný žárovky big_smile

:-)

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

7

pooseek napsal:

podivuhodné, kolik málo lidí ví, že lampy jsou v podstatě vytuněný žárovky

já sem psal že tranzistor se nedá přirovnat k žárovce o lampě sem se nezmiňoval, a to že je vytuňená žárovka...no jo většinou svítí, dráty tam jsou žhavé a je ve skleněné baňce, takže jestli se bere tuning že  budeš tunit koloběžku a udeláš z něj vodní skůtr... tak je to tak smile

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
0 xLajků:

8

http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektronka says:
Konstrukce elektronky se vyvinula ze žárovky na základě objevu T. A. Edisona z roku 1883. Do vyčerpané baňky umístil kromě rozžhaveného vlákna také drát, který fungoval jako sběrač elektronů a měl zabránit černání baňky. Edison zjistil, že mezi rozžhaveným vláknem a studeným drátem může téci proud.

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

9

Tzn. dnes večer zapnu basu do lampičky do které dám 100W žárovku, už se těším jak to bude hrát big_smile Do zkušebny si dám starý lustr s pěti žárovkama - tak budu mít celolampu 500W, to i vrata potom odletí big_smile

0 xLajků:

10

no ale musis si tam dat ten drat navic big_smile a tak sikovne abys neporusil to vakuum v ty bance big_smile
btw a lustr ti hrat nebude musis si koupit nakej drahej lampac a do toho nasroubovat ty zarovky!!!

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

11

OT: tak to musíš jednu žárovku dát aby svítila a připojit ji ke kytaře a druhou kní přilepit MCGyver páskou a tu připojit k bedně, pák ti jeden drát svítí (ale musíš mít silné snímače) a druhý chytá ty fotony a elektrony a rozsvěcuje cívku v repráku smile

0 xLajků:

12

Dunde.e napsal:

já sem psal že tranzistor se nedá přirovnat k žárovce o lampě sem se nezmiňoval, a to že je vytuňená žárovka...no jo většinou svítí, dráty tam jsou žhavé a je ve skleněné baňce, takže jestli se bere tuning že  budeš tunit koloběžku a udeláš z něj vodní skůtr... tak je to tak smile

to nebylo mířený na nikoho, spíš takovej frk:-) . Ale pravda to je stejně. Wikipedie tentokrát nelže.

Lampě vypínání a zapínání vadí. Funguje, protože je zahřátá (asi 800C). Vypínání a zapínání způsobuje neustálé výkyvy teplot, což vyvolává nadměrnou únavu materiálu. tlačidlo mute je nezbytné skoro jako gain.
Tranzy, zejména ty koncový, se taky zahřívají, ale není to pro ně podmínka provozu. Naopak to zvyšuje jejich odpor, proto maj na sobě masivní pasivní chladiče, či dokonce větráky - ty je udržujou v pracovní teplotě. Vyp/zap má podobný účinek jako u flašek, jen by to nemělo být tak strašné.
Pecky do repráků by měly dělat cívky, který tam při vypnutí pošlou skokově víc (dvounásobek) proudu, než krz ně frčel. stáhnutí masteru by to mělo vyřešit.

0 xLajků:

13

pooseek napsal:

Lampě vypínání a zapínání vadí. Funguje, protože je zahřátá (asi 800C)

no a tady mi neštimuje proč se u některejch lampáčů dělaj aktivní chlazení neboli větráčky...

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

14

Kubíšku, ty rejpálku! big_smile

Jasně, lampy mají taky svou pracovní teplotu, když jich je v zesáku třeba 4 páry vedle sebe, tak se poněkud přehřívají. Např. můj GD má jen jeden pár KT88 a větráček nepotřebuje, že prej to tak stačí. A zatím bez problémů. Ale ke zdi ho teda radši necpu :-)

0 xLajků:

15

možná aby se jim netavilo vše kolem, anebo mohli ty všechny katody a anody žhavit víc a nežhavili i to co není třeba. žár je to brutální, vím jak teplo z 60W hlavy našeho kytaristy sálá všude.  Spíš by mě zajímálo kolik energie ve formě tepla z toho leze? u té 60W to musí být určitě přes 100W že by i takových 200W?? fakt netuším, nevím čím se to napájí a žhavé to je dost. Protože co mám lampičku na stole s 60W žárovkou, tak ta je studená oproti té hlavě a ta hlava je velká krabice a díry to má všude možně.

0 xLajků:

16

pooseek napsal:

Kubíšku, ty rejpálku! big_smile

Jasně, lampy mají taky svou pracovní teplotu, když jich je v zesáku třeba 4 páry vedle sebe, tak se poněkud přehřívají. Např. můj GD má jen jeden pár KT88 a větráček nepotřebuje, že prej to tak stačí. A zatím bez problémů. Ale ke zdi ho teda radši necpu :-)

já myslím že těm žárovkám taky moc nesvědčí to přetavování ale zvuku to pomůže....aneb jak se traduje že EVH si biasoval (no spíš nechával biasovat) na hustej zvuk ale výdrž tak na ten koncert :-D

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

17

Kubš napsal:

no a tady mi neštimuje proč se u některejch lampáčů dělaj aktivní chlazení neboli větráčky...

no tam musi bejt teplo na tom dratku co se zhavi aby s nej utikaly ty e- jinak vsemu ostatnimu nadmerny teplo dobre nedela.. ne..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků: