1

Téma: Box s basreflexem či bez basreflexu?

Zdravím, přátelé, kolegové, bassmani cool

Chtěl jsem si koupit basový box, který by byl výkonný, kvalitní, mobilní a ještě za rozumný peníz.
Dlouho jsem hledal na různých eshopech a to jak českých tak zahraničních, avšak nenašel jsem žádný o kterém bych mohl říci, tak přesně tenhle jsem si vysnil lol
Nakonec jsem se rozhodl spáchat následující:
Koupil jsem kytarový box Marshall MC212 a dva neodymové basové reproduktory Celestion Orange Label BN12-300, které hodlám dát do výše uvedeného kytarového boxu místo reproduktorů kytarových.
Nový kytarový box jsem sehnal v Rakousku v přepočtu za 6.000,- Kč a ty repráky jsem sehnal u nás taky nové za 5.500,- Kč. Původní kytarové reproduktory, které jsou také Celestiony, se mi snad podaří, při nejhorším, oba prodat za 1.500,- Kč. Dovoluji si tedy tvrdit, že box Marshall s lehkými neodymovými reproduktory Celestion o celkovém výkonu 600W za 10.000,- Kč prostě nemá chybu (a ke všemu je ještě dost hrubě mobilní - pro mě určitě neboť disponuji obyčejným osobním vozem).
To ale není to hlavní, o čem jsem chtěl diskutovat, avšak budu velice rád, když mi povíte svoje názory na tento můj výplod.

---> To, o čem bych rád pokecal, je, zda-li mám do přední desky boxu vyfrézovat nějaké basreflexy nebe ne.

0 xLajků:

2

Re: Box s basreflexem či bez basreflexu?

Myslím že jsi měl radši koupit basový box. tohle je strašný bastl

indica napsal:

Když se podíváte na boxy různých výrobců, s různými reproduktory a o různých výkonech, tak tam jednou basreflex je, podruhé není a pak zase je.
Takže nemám vůbec tušení o co vlastně go sad

A právě proto ses do toho neměl pouštět. Rozměry a tvar boxu jsou dost podstatné a kztarový box, byt do nej das basove repro IMHO hrat nebude.

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

3

Tak za prvé - bassreflex je nutné vypočítat, nejde prostě jen tak vyfrézovat díru a "ono to nějak hrát bude." Za další - z jakého dřeva je ten box? Pokud to bude 10mm dřevotříska, tak k tomu moc důvěru nemám. Stěžejní je taky objem - malý objem, vyšší rezonanční frekvence, horší podání spodních kmitočtů, což je u basy docela problém.
Pokud to ale opravdu chceš provést, tak zjisti nejdřív vnitřní objem té bedny a nějaké parametry toho repra, Qts, Vas, Qms, Qes a podobné capiny. Pak ještě Fs, na kterou to chceš ladit a předpokládaný průřez štěrbiny; z toho se pak počítá délka bassreflexu.
Jinak k původní otázce - v tvém případě bude bassreflex nutný, aby to hrálo aspoň trochu...

Fender USA Standard JB, Squier CV 70s JB
GK Fusion 210, GK 700RB-II/210, GK 210RBH,
ručně dělané 8" kombo "Kulíšek"
Ein Bassspieler, guter Verstärker. Einfach klug smile
profil: http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=6821
0 xLajků:

4

když ses vydal touhle cestou, tak to bude chtít zkoušet a zkoušet a porovnávat rozdíly.
Ty basreflexy si mužeš udělat v různém provedení ale v tvém připadě bych asi volil kulatý a zkoušel ho vyladit zmenou delkou té trubky co v něm bude strčená.
Popř hodil inzerát a zkoušel prodat jako kytarový box.
Bsreflexy jsem viděl snad u včech basových beden, nevybavuji si zrovna že by někde nebyl. Někdy jsou ze zadní strany, většinou ale ze předu a buď jsou vidět nebo mohou být schované za tou tkaninou (Ampeg, Warwick). A někdy jsou kulaté WW, Ampeg, Hartke jindy to sjou dlouhé škvíry SWR, Eden..... Ty značky sem uvedl jen které se mi zrovna vybavili u ostatních nevím jak to řeší.
   Když sem kdysi dávno dělal kombo tak sem tam po nějaké době dal bareflex a i když sem ho počítal podle nějakého programu a zadal do něj všechny možná parametry, tak ten rozdíl tam nebyl nijak veliky. Když sem basreflex ucpal tak to znělo asi stejně big_smile . Možná byl špatně navržený nebo ten rpzdíl byl tak malý...težko říct. U basreflexů by měly být ty přechody ještě pozvolné žádné ostré hrany na koncích jak se dá pozorovat u většiny apců smile

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

5 Naposledy upravil: mikulik (08. 04. 2008 09.56:16)

Gasi napsal:

Qts, Vas, Qms, Qes a podobné capiny. Pak ještě Fs

No tak to je přece jasný smile smile

Co to je capina? big_smile big_smile

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

6

Capina - lidový výraz pro nepodstatnou drobnost, kravinu, pi*ovinu či podobně důležitý objekt. Používá se ve většině případů jako pejorativní pojmenování nezbytných skutečností...
big_smile wink

0 xLajků:

7

za prvé uvědomit si že to nebude ideální, za druhé popřemýšlet nad tím že konstrukce bass boxu a kytar boxu jsou dvě odlišné věci něco jako hummer a ferrari......obě sou auta ale.....

celkově vzato tvoje myšlenka tak trochu zavání sestrojováním perpeta mobile smile

nechci být zlý ale musel bys mít hodně štěstí aby ses trefil do konstrukce boxu tak aby vyhovovala na kytarový  i basový repra....

dyt si vem kolik měl původně box výkon 100??120W??? ty do toho cpeš 2 x 300W repro...

to nebude jen o bass reflexu

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

8

Gasi napsal:

Capina - lidový výraz pro nepodstatnou drobnost, kravinu, pi*ovinu či podobně důležitý objekt. Používá se ve většině případů jako pejorativní pojmenování nezbytných skutečností...

Já původně myslel, že je to pojmenování pro rozmazlenou holku smile

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

9

Kubš napsal:

dyt si vem kolik měl původně box výkon 100??120W??? ty do toho cpeš 2 x 300W repro...

no, spíš než o výkon jde o frekvence, který to má přenést... Jinak, pokud je ta bedna opravdu z tak tlustýho matroše, jak vypadá z obr. http://www.musiciansfriend.com/document … mp;index=2
tak bych se toho až tak nebál. Je to doufám uzavřená bedna? big_smile
Ale basreflex vypočítat, to ano. ALe kde sehnat TS parametry těch oranžovejch Celestionů...možná napsat do Celestionu, třeba nějakou informaci upustěj...
Jinak bedna vychází cca 85 - 90 litrů. Od toho odečíst tak 10 litrů na repro a basreflex, mno nic moc, ale ty orange series vypadá, že by mohla fungovat i v menších objemech (vyšší citlivost, frekv. rozsah od vyšší hodnoty, ve srovnání s těma green). Ale nevím, spíš tipuju. Hrát by to mohlo... ale ne moc do hloubek smile Basreflex by šel předběžně naladit tak na 45Hz, pokud nehraješ na podladěnou pětistrunku, tak bys mohl být v pohodě...
...IMHO wink

educated in shopping and wasting time
blankly staring at the screens
am i already clever enough?

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

10

já myslím, že za 10000 pořizovací ceny jsi mohl mít super originál dvou desítkovou bass bednu, ale je to jen můj názor. Basa a kytara to jsou uplně jiný frekvence.

CORT B4
Ampeg B3158, Hlava a box HOCKE 600W
BOSS GEB-7, BOSS Limiter - Enhancer
0 xLajků:

11

Pokud by se s tím pohrál, tak by to hrát mohlo, ty basové 2x10" nebývají příliš větší. Jen bych přidal mezi přední a zadní stěnu výztuhu, ať se to moc neprohýbá a hlavně správně určit ten bassreflex, pak by se to mohlo vyrovnat levnějším řadám basových aparátů...

0 xLajků:

12

Tož, přátelé, mnohokrát děkuji za Vaše příspěvky.

Hned na začátku se musím omluvit za svoje mezery ve vzdělání ;-) To, že basové boxy mohou mít a mají basreflexy v zadní desce, jsem opravdu nevěděl a ani mě to nenapadlo.

Co se týče Vašich příspěvků, tak si dovoluji tvrdit, že se z 80% jedná o doměnky, polopravdy a spekulace a proto přináším nějaké fakta:

1) kytarový box Marshall MC212
http://www.thomann.de/de/marshall_mc212.htm

původní osazení: 2x 12" Celestion Platform 65
výkon: 130W (rms)
rozměry: 745 x 530 x 310 mm
váha: 23 kg

2) reproduktory Celestion Orange Label BN12-300S http://kytary.cz/celestion-orange-label … 48:0:0:1:0

repro: 12"
výkon: 300W
magnet: neodym
citlivost: 99dB
frekvenční rozsah: 50Hz-4kHz
kmitací cívka: 63,5mm
váha: 2kg
- - - - - - - - - -
DC Resistance (Re): 5.04
Coil Inductance (Le): 0.46mH
Mechanical Q (Qms): 3.13
Electromagnetic Q (Qes): 0.44
Total Q (Qts): 0.39
Compliance Equivalent Volume (Vas): 147 liters / 5.2 cu.ft.
Peak Diaphragm Displacement Volume (Vd): 255cc
Mechanical Compliance of Suspension (Cms): 0.38mm/N
BL Product (BL): 11.3 T-M
Diaphram Mass inc. Airload (Mms): 49 grams
Efficiency Bandwidth Product (EBP): 84
Maximum Linear Excursion (Xmax): 4.9mm
Surface Area of Cone (Sd): 519.5 cm2     
Maximum Mechanical Limit (Xlim): 8.5mm

Pokud někdo máte program, kterým bych mohl ten basreflex vypočítat, tak mi sem prosím na něj hoďte odkaz, nebo kdybyste mi to někdo spočítal, tak by to bylo úplně nejlepší. :-)

0 xLajků:

13

Kubš napsal:

za prvé uvědomit si že to nebude ideální, za druhé popřemýšlet nad tím že konstrukce bass boxu a kytar boxu jsou dvě odlišné věci něco jako hummer a ferrari......obě sou auta ale.....

celkově vzato tvoje myšlenka tak trochu zavání sestrojováním perpeta mobile smile

nechci být zlý ale musel bys mít hodně štěstí aby ses trefil do konstrukce boxu tak aby vyhovovala na kytarový  i basový repra....

K Tvému příspěvku musím, kolego, povědít, že moje počínání není výplodem mé choré mysli, ale zakládá se na určitém pozorování technických parametrů boxů různých výrobců.
Kupříkladu rozdíl mezi rozměry basových a kytarových boxů Marshall jsou velmi nepatrné takřka nulové (asi jako mezi Ferrari červené a černé barvy cool )

A třeba v porovnání s boxem Behringer BB210 je výkon a objem boxu totožný! yikes

Jináč žádné perpétum mobile nesestrojuji, neboť se bude jednat o úplně obyčejný box napájený zesilovačem. Aby hrál jen tak sám od sebe jenom s kabelem od basy vraženým do sebe, to po něm opravdu nechci tongue

Co se týče toho výkonu, tak 600W chci jen kvůli patřičné rezervě, abych repráky a zesilovač nemusel hulit nad 3/4 výkonu. Považ, co dělá ve zkušebně poctivých 100W z pořádného komba. Na ten box hodlám hrát v klubech a pokud bych si ho za zády pustil naplno a brnknul, tak by mi to muselo urvat koule lol (a jen tak mimochodem Celestion ani slabší neodymy nevyrábí wink)

0 xLajků:

14

Nook napsal:
Kubš napsal:

no, spíš než o výkon jde o frekvence, který to má přenést... Jinak, pokud je ta bedna opravdu z tak tlustýho matroše, jak vypadá z obr. http://www.musiciansfriend.com/document … mp;index=2
tak bych se toho až tak nebál. Je to doufám uzavřená bedna? big_smile
Ale basreflex vypočítat, to ano. ALe kde sehnat TS parametry těch oranžovejch Celestionů...možná napsat do Celestionu, třeba nějakou informaci upustěj...
Jinak bedna vychází cca 85 - 90 litrů. Od toho odečíst tak 10 litrů na repro a basreflex, mno nic moc, ale ty orange series vypadá, že by mohla fungovat i v menších objemech (vyšší citlivost, frekv. rozsah od vyšší hodnoty, ve srovnání s těma green). Ale nevím, spíš tipuju. Hrát by to mohlo... ale ne moc do hloubek smile Basreflex by šel předběžně naladit tak na 45Hz, pokud nehraješ na podladěnou pětistrunku, tak bys mohl být v pohodě...
...IMHO wink

Čest, přítely. Ten box je opravdu z poctivého matroše, bitelný jak kráva a uzavřený.

Nemám ten basrefles teda vrtat do přední desky, mám ho spíš spáchat do té zadní?

Parametry těch Celestionů mám. Jsou uvedeny výše a opsal jsem je z listu, co byl u každého v krabici.

Všimnul jsem si, že tu počítáš i litráž toho boxu a jak už sem uvedl, tak výkonem i oním objemem ten box odpovídá Behringeru BB210, takže předpokládám, když hraje Behringer s nějakými pochybnými Bugerami, tak s Celestiony musí hrát jak kráva.

Co se týče mojí hry na basu, tak hraji prsty na aktivní pětistrunku a spíš preferuji (doufám, že nebudu kecat smile) středový průrazný zvuk ala Lemmy von Mötorhead, nějaké subbasové hučení mě nijak nebere. Postřehl jsem, že kupříkladu na box 2x 10" Behringer BA210 (ve spojení s boxem 2x 15" Peavey) hraje Zdeněk Kub z Arakainu, takže ani ten Behringer jistě žádný humáč nebude.

0 xLajků:

15

tonycek napsal:

já myslím, že za 10000 pořizovací ceny jsi mohl mít super originál dvou desítkovou bass bednu, ale je to jen můj názor. Basa a kytara to jsou uplně jiný frekvence.

Nevím, kde nakupuješ Ty, kolego, ale za 10 tisíc bych měl nanejvýš box od Warwicku, "jen" se dvěma desítkama, s reprákama od pana Wonga a s obyčejnými těžkými feritovými magnety s mrzkou citlivostí i výkonem. A to celé ještě v boxu potaženém kobercem, který se mi ale vůbec nelíbí hmm

Možná by za ty prachy bylo i SWR, ale taky: slabý, pochybné repro a dvakrát taková váha.

Sic tam nebude piezo, ale to se, myslím, spíš dává k lenošným patnáctkám. Mohl bych ho tam přidat, ale zatím co jsem si mohl vyzkoušt komba s vypínatelným piezem, tak spíš mi sedlo, když bylo vypnuté. Možná napohodu může být na funky, ale to já nehraji.

0 xLajků:

16

indica napsal:
Kubš napsal:

K Tvému příspěvku musím, kolego, povědít, že moje počínání není výplodem mé choré mysli, ale zakládá se na určitém pozorování technických parametrů boxů různých výrobců.
Kupříkladu rozdíl mezi rozměry basových a kytarových boxů Marshall jsou velmi nepatrné takřka nulové (asi jako mezi Ferrari červené a černé barvy cool )

A třeba v porovnání s boxem Behringer BB210 je výkon a objem boxu totožný! yikes

Jináč žádné perpétum mobile nesestrojuji, neboť se bude jednat o úplně obyčejný box napájený zesilovačem. Aby hrál jen tak sám od sebe jenom s kabelem od basy vraženým do sebe, to po něm opravdu nechci tongue

Co se týče toho výkonu, tak 600W chci jen kvůli patřičné rezervě, abych repráky a zesilovač nemusel hulit nad 3/4 výkonu. Považ, co dělá ve zkušebně poctivých 100W z pořádného komba. Na ten box hodlám hrát v klubech a pokud bych si ho za zády pustil naplno a brnknul, tak by mi to muselo urvat koule lol (a jen tak mimochodem Celestion ani slabší neodymy nevyrábí wink)

neříkám choré mysli ale sakryš je to takový nezvyklý :-D

je fakt že marshall má ty boxy až uchylně "mělký" to máš pravdu....tak třeba to fungovat bude ale příde mi to jak jezdit z prahy do var přes brno....

no já radši zůstanu u osvědčeného a nebudu se plést mezi experimentátory....můj názor o původním určení bedny ale trvá.....

0 xLajků:

17

hele nevim celestiony nejsou zas zadnej zazrak ja mam v rolandovi ten jejich starej 12kovej model BL a kdybych mel priste na vyber tak bych bral neco jinyho...

BTW ono i ten zvuk bedny je dost o vkusu mne zatim nejvic rozsekal starej 18kovej fane v otevreny bedne.. dokonce sem na nej zkousel hrat bez bedny a hralo to lip nez lecktera bedna :-D ..
budu si ho nekdy muset nechat opravit..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

18

indica napsal:

Nevím, kde nakupuješ Ty, kolego, ale za 10 tisíc bych měl nanejvýš box od Warwicku, "jen" se dvěma desítkama, s reprákama od pana Wonga a s obyčejnými těžkými feritovými magnety s mrzkou citlivostí i výkonem. A to celé ještě v boxu potaženém kobercem, který se mi ale vůbec nelíbí hmm

Ale zas by to nebyl takovej bastl:)

OLP mm3, Fade jazz bass, Gallien Krueger 1001 RB-II, Gallien Krueger 410 RBH
0 xLajků:

19

coz o to, basovy bedny spis kytarovyho designu se pred tema 30, 40 lety delaly, takze ono to urcite fungovat bude, ale kvuli pozadavkum na zvuk, petistrunkam atd. se vyvoj vydal jinym smerem. budes indico vlastne takovej "vintazista" smile
a btw. mluvis tu hodne o BB210, ty chces ale pouzit 2x12" ne 2x10"...

0 xLajků:

20

Fuit napsal:

indica psal(a):

...a navic by byla trochu vetsi sance ze to bude hrat...

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

21

Budeš to krmit tím 120W zesíkem, nebo něčím víc? Pokud jo, tak by stačil jeden kulatej basreflex od Dexonu, ten 101x115mm(nátrubky ekonomické, stojí 55Kč). Viz.: http://eshop.dexon.cz/popisy/k65.jpg Naladil bys tím akorát na plusmínus 40Hz. Pokud bys to plánoval dimenzovat na wíc wattů, tak by to chtělo nějak prokombinovat...podle délek těch trubek. Je to cesta nejmenšího odporu, dodělávat štěrbinový basreflex by nebylo úplně vončo smile
Jinak bych díru pro nátrubek udělal vepředu, pod tkaninou, jednak pak postavením bedny např. ke zdi neovlivníš proudění z trouby a druhak až to budeš někdy eventuelně prodávat jako kytarový box, tak se to líp schová smile
Ještě na to zkusím mrknout doma...

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

22

Z těch parametrů už by se něco dalo vypočítat, mrknu na to zítra. Jinka štěrbina se do hotového boxu dělá plbě, takže doporučuju kulatý, průměr kolem 10cm, přední stěna dole, pod tkaninou...

0 xLajků:

23

proc si vlastne myslite, ze je nutny dodelavat basreflex, proc by to nemohla byt uzavrena bedna?

0 xLajků:

24

Malý objem - vyšší Fs, horší přenos dolního kmitočtového pásma, horší zvuk, vyšší teplotní zatížení reproduktorů, tím pádem vyšší zkreslení, uzavřená ozvučnice - nižší citlivost v důležitém přenosovém pásmu. Proto bych volil bassreflex...

0 xLajků:

25

m3 napsal:

hele nevim celestiony nejsou zas zadnej zazrak ja mam v rolandovi ten jejich starej 12kovej model BL a kdybych mel priste na vyber tak bych bral neco jinyho...

BTW ono i ten zvuk bedny je dost o vkusu mne zatim nejvic rozsekal starej 18kovej fane v otevreny bedne.. dokonce sem na nej zkousel hrat bez bedny a hralo to lip nez lecktera bedna :-D ..
budu si ho nekdy muset nechat opravit..

Tož já zase nevím, zda-li je objektivní hodnotit novou sérii Celestionů podle jednoho starého (jak si uvedl výše) a tím i nejspíš ne zrovna ve 100% kondici hmm

0 xLajků:

26

Fuit napsal:
indica napsal:

Pánové, Vám se to slovo "bastl" nějak náramně líbí, ale já bych svoje konání, takto neoznačoval. Za bastl považuji něco fakt zcestného, třeba kdyby někdo uzmul prkna ze staré králíkárny, stloukl z nich třeba ten box a narval do toho repráky ze starých televizí. Tak tohle bych označil za bastl. To co páchám já, bych označil spíš jako ekonomicky přijatelná kompatibilizace mezi produkty technicky příbuzného základu tongue

0 xLajků:

27

spider napsal:
Fuit napsal:

indica psal(a):

...a navic by byla trochu vetsi sance ze to bude hrat...

Když už tomu mému projektu pořád nehodláš věřit, tak aspoň netvrď, že to nebude hrát. Hrát to bude určitě. Abych ty repráky krmil zesilovačem a ty nevydaly ani tón, tak to by se mi muselo podařit vyrobit místo boxu černou díru a to se mi určitě nepovede lol

Když už, tak je otázkou, jak to vlastně bude hrát. neutral (Já věřím tomu, že dobře cool)

Až to budu mít všechno v cajku, tak uzmu ten box, preamp a zesák ke kamarádovi do studia a nahraji, jak to vlastně hraje - samozřejmě, bez jakýchkoliv úprav, filtrace a podobných blbin. Možná bude taky rozumné, pro co nejobjektivnější hodnocení, sehnat někde originální basový box a ten též nahrát, aby bylo co srovnávat.

0 xLajků:

28

Gasi napsal:

Z těch parametrů už by se něco dalo vypočítat, mrknu na to zítra. Jinka štěrbina se do hotového boxu dělá blbě, takže doporučuju kulatý, průměr kolem 10cm, přední stěna dole, pod tkaninou...

O.K. Tož na to prosím ještě mrkni. Předem díky!

0 xLajků:

29

Nook napsal:

Budeš to krmit tím 120W zesíkem, nebo něčím víc? Pokud jo, tak by stačil jeden kulatej basreflex od Dexonu, ten 101x115mm(nátrubky ekonomické, stojí 55Kč). Viz.: http://eshop.dexon.cz/popisy/k65.jpg Naladil bys tím akorát na plusmínus 40Hz. Pokud bys to plánoval dimenzovat na wíc wattů, tak by to chtělo nějak prokombinovat...podle délek těch trubek. Je to cesta nejmenšího odporu, dodělávat štěrbinový basreflex by nebylo úplně vončo smile
Jinak bych díru pro nátrubek udělal vepředu, pod tkaninou, jednak pak postavením bedny např. ke zdi neovlivníš proudění z trouby a druhak až to budeš někdy eventuelně prodávat jako kytarový box, tak se to líp schová smile
Ještě na to zkusím mrknout doma...

Děkuji, kolego, za spolupráci smile
Krmit to hodlám oním koncovým zesákam Crown XLS-202D do můstku, který může dát až 600W do 8 Ohm. Ve zkušebně to ale určitě víc jak na 100W pouštět nebudu (páč používám pro odposlech, jak sebe tak i ostatních, sluchátka) a při hraní v klubu, kde to budu mít za zadkem to asi pustím nanejvýš na 200W, ale pro sichr by bylo dobré počítat i s o něco vyším výkonem. Kdo ví, kdy s tím budu chtít vylézt na nějaké to open air pódium wink
Na ty basreflexy od Dexonu jsem se díval a něco takovýho tam půjde jistě v pohodě dát. Tak když budeš prosím té dobroty a povíš mi jaké přesně tam mám zkusit dát, tak by to bylo dost super smile

0 xLajků:

30

indica napsal:

Pánové, Vám se to slovo "bastl" nějak náramně líbí, ale já bych svoje konání, takto neoznačoval. Za bastl považuji něco fakt zcestného, třeba kdyby někdo uzmul prkna ze staré králíkárny, stloukl z nich třeba ten box a narval do toho repráky ze starých televizí. Tak tohle bych označil za bastl. To co páchám já, bych označil spíš jako ekonomicky přijatelná kompatibilizace mezi produkty technicky příbuzného základu tongue

Prave proto ze tomu tak rikas ti to neprijde jako bastl smile ale je v tom stejny zaklad jako kdyz si da nekdo na stodvacu spoiler a rika tomu amplifikace přítlačné síly aerodynamickým křídlem s proměnnou charakteristikou přítlačné síly.... a jako bastl mu to nepřijde. Pravda, řekněme že ty jsi nezačal u škodovky, ale u Renaulta Megane.

indica napsal:

Když už tomu mému projektu pořád nehodláš věřit, tak aspoň netvrď, že to nebude hrát. Hrát to bude určitě. Abych ty repráky krmil zesilovačem a ty nevydaly ani tón, tak to by se mi muselo podařit vyrobit místo boxu černou díru a to se mi určitě nepovede lol

indica napsal:

Když už, tak je otázkou, jak to vlastně bude hrát. neutral (Já věřím tomu, že dobře cool)

Prave tak bylo mysleno ze to nebude hrat. Ze to vyda ton, o tom nepochybuju, natolik ti verim wink ale prave ta kvalita tonu je podle me velky otaznik.... Nebyt toho ze za kvalitou zvuku nejuznavanejsich produktu stoji mnohamilionove vyzkumy a leta praxe, byl bych i ochoten uverit ze vytvoris neco co nakope mesa boogie prdel....takhle sem skepticky, nicmene verim ze zazraky se stale deji.  Jak to hraje na neutral je celkem u prdele, pac na neutral hrat nikde nebudes. spis me zajima jak to pohraje komplet. nastav to tak jak ti vyhovuje a pak nahraj.

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

31 Naposledy upravil: Nook (11. 04. 2008 06.15:45)

spider napsal:

Prave tak bylo mysleno ze to nebude hrat. Ze to vyda ton, o tom nepochybuju, natolik ti verim wink ale prave ta kvalita tonu je podle me velky otaznik.... Nebyt toho ze za kvalitou zvuku nejuznavanejsich produktu stoji mnohamilionove vyzkumy a leta praxe, byl bych i ochoten uverit ze vytvoris neco co nakope mesa boogie prdel....takhle sem skepticky, nicmene verim ze zazraky se stale deji.  Jak to hraje na neutral je celkem u prdele, pac na neutral hrat nikde nebudes. spis me zajima jak to pohraje komplet. nastav to tak jak ti vyhovuje a pak nahraj.

Hele, Spidere, vzhledem k tomu, že zrovna tyhle celestiony se dávaj do neodymovejch Warwicků, tak bych řek, že to bude hrát...aspoň jako Warwick smile S těma mnohamilionovými výzkumy bych to taky neviděl tak žhavě, rozhodně ne u reproboxů. Viděl jsi například provedení basreflexu u těch malejch EBS bedýnek? Jako to zrovna není dvakrát sofistikovaná konstrukce bez ostrých hran apod.! Jiná věc určitě je správně navrhnout výhybku pro výškáče, ale jak si můžeš všimnout, tak ani to spousta výrobců moc neřeší, hlavně u těch levnějších sérií, piezo a nazdar. A je fakt, že za 12000 Kč moc opravdu kvalitních 2x12boxů neseženeš. To, že tenhle maršálskej box je trochu menší, je věc druhá, ale podle WinISD to nevychází nijak nesmyslně, F3 někde kolem 60Hz, F10 okolo 40Hz, hrb na frekv. char. zhruba na 100Hz kolem 1-2dB, prostě taková normální bedýnka, navíc schopná slušně zahrát i strunu H, myslím, že tenhle zdánlivý mišmaš nebude takový miss-match, a přes prvotní skepsi jsem docela zvědavý, jak to tuná kolegovi nakonec bude hrát!

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

32

spider napsal:
indica napsal:

Prave proto ze tomu tak rikas ti to neprijde jako bastl smile ale je v tom stejny zaklad jako kdyz si da nekdo na stodvacu spoiler a rika tomu amplifikace přítlačné síly aerodynamickým křídlem s proměnnou charakteristikou přítlačné síly.... a jako bastl mu to nepřijde. Pravda, řekněme že ty jsi nezačal u škodovky, ale u Renaulta Megane.

indica napsal:

indica napsal:

Tož já tomu, že to bude fungovat napohodu věřím docela dost, a ještě víc si přeji, aby to bylo v pohodě, páč když si někdo něco fakt moc přeje, tak se to kolikrát i vyplní big_smile

Co se týče toho vývoje a výroby nových zařízení, tak to máš pravdu, aby byla nějaká značka opravdu dobrá a pořád na špici, tak musí být mistrem inovace a nebo mistrem kopírování, viz třeba Behringer lol

Jináč až budu přesně vědět jaké tam ty basreflexy nacpat, tak si ji poseženu, narvu je tam a skáknu s tím do toho studia.  Samozřejmě si na tom naladím nějaký pohodový zvuk. Tím, že to budu chtít natočit bez korekcí a jiných pičutovinek, jsem myslel pošondání té nahrávky ze strany zvukaře, aby tam necpal nějaké compresory, limitery, harmonizery a kdo ví jaké jiné hovadiny se tam ještě cpou.

0 xLajků:

33 Naposledy upravil: lukas (11. 04. 2008 10.24:57)

stejně bych dřív než začít s osazováním basreflexu vyzkoušel jen vyměnit repráky a použít jí jako uzavřenou. leckdy i výpočtem prapodivně vycházející bedny hrajou dobře (a naopak)...
taky vypočítat basreflex aby "zněl" dobře v reálu, nejen v grafu, podle mě moc dobře nejde. z první bedny se spíš stane prototyp, kdy s tim budeš trochu hejbat, lepit dovnitř koberce, výztuhy atd.

0 xLajků:

34 Naposledy upravil: Nook (11. 04. 2008 10.32:12)

hele...teď na to koukám, tyjo....ten Celestion má nachlup stejný parametry jako Eminence Deltalite II 2512 (a to včetně Xmax a Xlim). Ne, že by to mělo zásadní přínos, ale je to docela srandovní, tomu říkám R&D smile
pro srovnání: http://eminence.com/proaudio_speaker_de … B_CAT_ID=3
Jinak v uzavřený bedně by to taky hrálo...ale přijde mi škoda nevyužít potenciál těch repráků...

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

35

Nook napsal:

Hele, Spidere, vzhledem k tomu, že zrovna tyhle celestiony se dávaj do neodymovejch Warwicků, tak bych řek, že to bude hrát...aspoň jako Warwick smile S těma mnohamilionovými výzkumy bych to taky neviděl tak žhavě, rozhodně ne u reproboxů. Viděl jsi například provedení basreflexu u těch malejch EBS bedýnek? Jako to zrovna není dvakrát sofistikovaná konstrukce bez ostrých hran apod.! Jiná věc určitě je správně navrhnout výhybku pro výškáče, ale jak si můžeš všimnout, tak ani to spousta výrobců moc neřeší, hlavně u těch levnějších sérií, piezo a nazdar. A je fakt, že za 12000 Kč moc opravdu kvalitních 2x12boxů neseženeš. To, že tenhle maršálskej box je trochu menší, je věc druhá, ale podle WinISD to nevychází nijak nesmyslně, F3 někde kolem 60Hz, F10 okolo 40Hz, hrb na frekv. char. zhruba na 100Hz kolem 1-2dB, prostě taková normální bedýnka, navíc schopná slušně zahrát i strunu H, myslím, že tenhle zdánlivý mišmaš nebude takový miss-match, a přes prvotní skepsi jsem docela zvědavý, jak to tuná kolegovi nakonec bude hrát!

No ono nejde jen o lepraky ze jo...... Nehlede na to ze ty Worwane sou kolem ceny toho co tady indica sativa kuti. Co se snazim furt rict je, ze kdyz okopirujes vybornou bednu nemusi hrat stejne vyborne protoze je X veci ktere o tom jak to hraje rozhoduji, a to veci ktere nemusi byt na prvni pohled zrejme jako ty vase cisilka kteryma tady hazite......ale treba se mylim, o vyrobe boxu vim prdlacky

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

36

indica napsal:

novou sérii Celestionů podle jednoho starého (jak si uvedl výše) a tím i nejspíš ne zrovna ve 100% kondici

staryho sem myslel tu starsi edici..modelovou radu.. nebo jek se to menuje... jinak byl fungl novej ..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

37

indica napsal:

nebo mistrem kopírování, viz třeba Behringer

no behros v tom bohuzel moc mistr neni ..
btw treba kytatovy komba od behtose hrajou s basou lip nez basovy...
ja bych se toho taky nebal.. nejak hrat to bude ..a klonim se k lukasovi a taky bech to nejdrif zkusil se zavrenou bednou..

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

38 Naposledy upravil: Nook (11. 04. 2008 12.31:32)

spider napsal:

No ono nejde jen o lepraky ze jo...... Nehlede na to ze ty Worwane sou kolem ceny toho co tady indica sativa kuti. Co se snazim furt rict je, ze kdyz okopirujes vybornou bednu nemusi hrat stejne vyborne protoze je X veci ktere o tom jak to hraje rozhoduji, a to veci ktere nemusi byt na prvni pohled zrejme jako ty vase cisilka kteryma tady hazite......ale treba se mylim, o vyrobe boxu vim prdlacky

já si zas myslím, že to moc voodooizuješ smile Když například použiju reprák(y) z bedny svýho oblíbenýho výrobce, obšlehnu rozměry VČETNĚ VxŠxH basreflexu, použiju jakžtakž kvalitní matroš, provedu rozumný vyztužení bedny (event. viz. origoš bedna) a utěsním ji, pak nevidím důvod, proč by neměla hrát minimálně srovnatelně s originálem. Takže naopak myslím, že právě to jediný o co jde, jsou repráky. A žádnýma čísílkama neházíme, čísílka jsou potřeba smile
(Pravil ten, kdož stloukl jediný reprobox big_smile )

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

39 Naposledy upravil: Kubš (11. 04. 2008 12.39:28)

no okej no...mám apmeg hlf 410, sou v tom eminence beta???(myslím že to říkal betaron...sám nevím) a kdo mi ukáže stejně dobře hrající box s stejnejma reprakama dostane pivko....
a přitom sou to zpropadený eminence...

je to opravdu jen v reprácích???

nemyslím podívejte jak ten box vypadá....

0 xLajků:

40

okopiroval jsem si bednu peavey 1x15 a pouzil jinej reprak (o parametrech jsem tenkrat vedel prd) a nehrala. "basovala" ale nehrala. byla pekne udelana, tak sla aspon prodat. po par letech, kdyz uz jsem zapomnel na to, ze sem si rekl, ze uz bednu stavet nebudu smile ,  jsem delal malou 1x12, vlastni rozmery, eminence, idealne "vypocitanou"... a nehrala. teda hrala, ale uplne jinak nez jsem si predstavoval.

0 xLajků:

41

Kubš napsal:

no okej no...mám apmeg hlf 410, sou v tom eminence beta???(myslím že to říkal betaron...sám nevím) a kdo mi ukáže stejně dobře hrající box s stejnejma reprakama dostane pivko....
a přitom sou to zpropadený eminence...

je to opravdu jen v reprácích???

nemyslím podívejte jak ten box vypadá....

a co je na ní konstrukčně tak zvláštního? - velký objem, větší, než bývá u běžných 4x10, velký basreflexy, bytelná konstrukce a čtyři osvědčený repra. Prostě dobře navržená bedna, nic víc! wink tongue

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

42

Nook napsal:

a co je na ní konstrukčně tak zvláštního?

a je to jen v reprácích??? není tak vidíš....

0 xLajků:

43 Naposledy upravil: Nook (11. 04. 2008 14.34:33)

INDICA:
bassreflexy: buďto 1ks 101x115mm, jak jsem psal, ale pro vyšší výkon už vyšší rychlost v troubě, takže bych to nedělal, nebo 2ks 81x170mm - to bych osobně volil já, ale vycházej dohromady na 340Kč, jsou to ty dražší hmm anebo pak 4ks 55x185mm, z těch "středně drahejch".
Bednu jsem bral 85litrů, takže nějaká tolerance tam bude, ale teoreticky by se toho nemělo moc stát smile

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

44

indica napsal:

Pánové, Vám se to slovo "bastl" nějak náramně líbí, ale já bych svoje konání, takto neoznačoval.

Jo líbí:-) No já tomu nerozumim vůbec, nechci tu hlásat že to nebude hrát ale vyjde Tě to na 10k a dovolim si tvrdit že líp jak jiný bedny za 10 to hrát nebude

indica napsal:

Nevím, kde nakupuješ Ty, kolego, ale za 10 tisíc bych měl nanejvýš box od Warwicku

Ten asi bude hrát líp:-)
Ale přeju ať se to povede

OLP mm3, Fade jazz bass, Gallien Krueger 1001 RB-II, Gallien Krueger 410 RBH
0 xLajků:

45

Fuit napsal:

ale za 10 tisíc bych měl nanejvýš box od Warwicku

z brna z musikzone 1*12 marka a pak by sis podle toho postavil druhou.. smile jenom nevim jak bys barvil ten reprak na zluto big_smile

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

46

Čest, pánové!

Tak jsem zpátky a mám další fůru otázek.

Už jsem konečně vlezl do té bedny od Marshalla MC 210 a zjistil jsem, že nás strejda Jim trochu klame. Na štítku nalepeném na misce s jackovými samicemi je napsáno, že bedna pracuje buď jako mono box se 130 Watty do 8 Ohmů nebo jako stereo box s 2x 65 Watty do 4 Ohmů. Když jsem si ale přečetl, co jest napsáno na reproduktorech, tak sem došel k závěru, že do 4 Ohmů to nikdy pracovat nebude, neboť ty repráky jsou 8 Ohmové. Viz http://www.ukazto.com/?img=2927107~marshall_02.jpg
Takže skutečnost je asi taková že mono je 130W @ 8 Ohm a stereo 2x 65W @ 16 Ohm.

To je ale jen takový postřeh a když už jsem u toho postřehávání, tak jsem ještě jen tak pro prdel předělal přívod reprokabelů na bráchovým kytarovým kombíčku Peavey Rage 158, abych ho mohl napíchnout na tenhle box a vyzkoušel, jak to bude hrát. Normálně jsou kabely toho kombíčka nataženy rovnou od zesilovače k repráku, ale já sem vyvrtal do zadního panelu díru a dal tam jackovou samici, takže je možná reproduktor odpojit a kombíčko připojit na externí box, viz http://ukazto.com/?img=2814815~rage002.jpg a věřte tomu nebo ne, to kombíčko s tím boxem dost hrubo zamávalo. To Peavey má volume 1-10 a už na 1 je to v pokoji dost mazec. A protože nám to nedalo spat, tak jsem vyvezli kombíčko do zkušebny a napíchli ho na kytarový box 4x 12" 400W @ 8 Ohm s repro Celestion G12K-100. A zase věřte tomu nebo ne, tak na 6. stupeň volume hrál brácha na kytaru a k tomu do toho třískal bubeník jak pominutý a kombíčko stíhalo naprosto s přehledem. A protože určitě spíš nevěříte než věříte, tak se budu snažit nahrát foťákem o víkendu video toho prcka s boxem v akci a strčím to na youtube.com, aby se mohli všichni přesvědčit.

A teď zpátky k tomu upgradu toho Marshallovic boxu.
Dneska jsem si koupil 2 m čtvereční molitanu o síle 2 cm a vylepím s ním ten box, viz http://www.ukazto.com/?img=2927109~marshall_03.jpg Na zadní desku mám v plánu dát dvě vrstvy molitanu. Mezi přední a zadní desku dám také vzpěru či jak bych to měl nazvat ale protože je přední deska nakloněná tak nevím, zda-li tu vzpěru mám dát kolmo k přední či zadní desce, viz http://www.ukazto.com/?img=2927111~marshallprkynko.jpg
To si myslím, ale není zas až tak podstatný problém, nejpodstatněší je stále basreflex, protože pořád nevím, jak má být dlouhý a jaký má mít průměr. Na netu jsem našel dost dobrý prográmek na výpočet basreflexu od Lukáše Kunovského, ale mám důvodné podezření, že se s ním dá vypočítat jen basreflex pro box s jedním reproduktorem. Já mám ale box 2x 12" a proto si myslím, že je tento program nepoužitelný (kdyby si ho někdo chtěl stáhnout, tak je na http://www.chrudim2000.cz/tuning/audio/ … fer.html).
Kdyby mi někdo z Vás náhodou chtěl ten basreflex vypočítat, tak tu jsou parametry boxu a repráků - za výsledek budu velice vděčný!

osazení boxu: 2x 12"
rezonanční kmitočet (Fs): 48 Hz
celkový činitel jakosti (Qts): 0.48
ekvivalentní objem: (Vas): 91 litrů
stejnosměrný odpor cívky (Rdc): 8 Ohm (?)
stejnosměrný odpor tlumivky (Re): 0 Ohm (?)
plocha nátrubku (S): 100.5310 cm2
(rád bych tam dal dva basreflexy o poloměru 4cm, do zadní desky v úrovni magnetů, aby měli čerstvý vzduch:lol:)
vnitřní objem boxu (Vb): 76 litrů

Může mi někdo prosím říct, abych byl v obraze, co jsou ty všechny parametry, co jsem napsal výše, vůbec zač??? Aspoň nějak v kostce prosím. A může mi ještě někdo prosím říct co je výsledná jakost a rezonanční kmitočet (asi boxu)??? roll

0 xLajků:

47

Sorry, pánové, Mozilla si ze mě nějak dělá prdel. Posledních X příspěvků se mi vůbec nezobrazilo. Takže Nookovi za ty rozměry basreflexů moc děkuji. Možná ale tu bednu zkusím nejdřív bez nich a pak je tam teprve nacpu. Kdyby to náhodou hrálo líp s tou uzavřenou bednou, tak ty basreflexi nějak zadělám či nechám udělat novou zadní desku.

0 xLajků:

48

neni to naopak ? 2x 65 do 8mi kazdy a 1x 130 do 4 ? Kdyz mas dva 8 ohmove a kazdy hraje defakto zvlast na svem pisecku nemuze to mit 16  ohm, ne ?

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

49 Naposledy upravil: Nook (26. 04. 2008 11.23:35)

ahoj, no zkus jak to bude hrát bez basreflexů, třeba budeš spokojenej. Jinak pak jsem pro to, dát je zpředu, kam se vejdou, buď mezi repráky, nebo nad ně, podle těch fotek by se ty s průměrem 8cm snad mohly vejít.
S tou vzpěrou to je celkem putna, snazší bude udělat ji kolmou k zadní stěně (=jenom jeden úkos). Ještě bych pro jistotu vlepil/přišrouboval jednu laťku na ozvučnici svisle mezi repro, teda pokud tam nebudou ty basreflexy. Jo a utěsni tu bednu zevnitř nějakým silikonem nebo tak. A pak dej taky vědět, jak to hraje! wink

BTW.: http://www.linearteam.dk/default.aspx?pageid=winisdpro klíčový program pro každého magora-stavitele beden.
Jinak bedna s objemem V a počtem repráků n je defacto složenina n beden o objemu V/n
To se vztahuje i na basreflex. Např. bedna 2x12, objem 90litrů; 2 ks basreflexů průměr 80mm, délka 150mm jsou dvě bedny 1x12 s objemem 45litrů a každá s jedním basreflexem o průměru 80mm a délce 150mm smile [Sorry za tu polopatičnost...]

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

50 Naposledy upravil: indica (27. 04. 2008 07.08:57)

spider napsal:

neni to naopak ? 2x 65 do 8mi kazdy a 1x 130 do 4 ? Kdyz mas dva 8 ohmove a kazdy hraje defakto zvlast na svem pisecku nemuze to mit 16  ohm, ne ?

Jak tak na to koukám, tak se musím omluvit a přiznat, že jsem pěkně krmil, ale děda Jim krmí ještě víc! Jak je vidět na této fotce http://www.ukazto.com/?img=2943595~zapojeni.jpg , tak vidět, že je každý reproduktor zapojen na jednu jackovou samici s tzv. vypínačem. Když zapojíme box do sterea, tak jedna samice vypínač rozepne (jinak by došlo asi ke zkratu?) a s druhou samicí nemá nic společného - každý reprák pracuje na svých 8 Ohmech. V případě, že zapojíme box jako mono a vrazíme jack do té správné díry (z pohledu na fotku do té levé), tak se stane to, že jsou repráky v paralelním zapojení a odpor se nezmění. Takže to, co děda Jim píše na misce s těmi samicemi a pak ještě v přiloženém sešitku, jsou dost hrubé chujoviny tongue

0 xLajků:

51

no pokud spo paraelne tak to ma snad 4ohmy?? ne??

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

52

Nook napsal:

Jinak bedna s objemem V a počtem repráků n je defacto složenina n beden o objemu V/n

Internet má jednu výhodu: S jeho pomocí najdeš odpověď na všechno.
Nevýhoda? Ta odpověď může být špatná.

Čtyřky: Ibanez MC924DS Half & Half (1982) + kontrabasy: masiv 4/4 s bassreflexem! (~1890) a polomasiv Cremona 3/4 (~1985)
Pětky: MTD fretless 35" od Ondřeje Lišky (2004) a Lakland 55-02 Deluxe (2005)
EBS TD650, EBS NEO-212 + 1x 15" JBL E-140 a do hospody GK MB150E-III-112
Autorizovaný záruční a pozáruční servis Yamaha, Ampeg a Line 6
0 xLajků:

53

m3 napsal:

no pokud spo paraelne tak to ma snad 4ohmy?? ne??

Paralalně to je, to jako určitě, série by vypadala, si myslím, jinak, ale odpor tam bude 8 Ohmů, ne? Když má každý reprák 8 Ohmů, tak se odpor přeci nedělí? Nebo jo? hmm Já ve fyzice nikdy nedával moc pozor. sad

0 xLajků:

54

4ksch napsal:
Nook napsal:

Tomu nerozumím. Tím zpochybňuješ Nookův poslední příspěvek či co? Já jen abych byl v obraze. cool

0 xLajků:

55

indica napsal:

Čest, pánové!

To je ale jen takový postřeh a když už jsem u toho postřehávání, tak jsem ještě jen tak pro prdel předělal přívod reprokabelů na bráchovým kytarovým kombíčku Peavey Rage 158, abych ho mohl napíchnout na tenhle box a vyzkoušel, jak to bude hrát. Normálně jsou kabely toho kombíčka nataženy rovnou od zesilovače k repráku, ale já sem vyvrtal do zadního panelu díru a dal tam jackovou samici, takže je možná reproduktor odpojit a kombíčko připojit na externí box, viz http://ukazto.com/?img=2814815~rage002.jpg a věřte tomu nebo ne, to kombíčko s tím boxem dost hrubo zamávalo. To Peavey má volume 1-10 a už na 1 je to v pokoji dost mazec. A protože nám to nedalo spat, tak jsme vyvezli kombíčko do zkušebny a napíchli ho na kytarový box 4x 12" 400W @ 8 Ohm s repro Celestion G12K-100. A zase věřte tomu nebo ne, tak na 6. stupeň volume hrál brácha na kytaru a k tomu do toho třískal bubeník jak pominutý a kombíčko stíhalo naprosto s přehledem. A protože určitě spíš nevěříte než věříte, tak se budu snažit nahrát foťákem o víkendu video toho prcka s boxem v akci a strčím to na youtube.com, aby se mohli všichni přesvědčit.

Tož tu je to video. Přeji příjemnou zábavu wink tongue smile

http://www.youtube.com/watch?v=7qJhqabTQ3U

0 xLajků:

56

indica napsal:

ale odpor tam bude 8 Ohmů, ne? Když má každý reprák 8 Ohmů, tak se odpor přeci nedělí? Nebo jo? hmm Já ve fyzice nikdy nedával moc pozor. sad

Zjevne nedaval....nejedna se o odpor, ale o impedanci...

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

57

indica napsal:

to je vase zkusebna? vy to nemate nijak vytlumeny? covece to tam musite mit uplne z prdele zvuk, hlavne kouli z bordelu.....
jinak kombicko hraje pekne smile

still got the blues... for RnR smile
Jsem  TU
https://stepanaxman.com/
0 xLajků:

58

spider napsal:
indica napsal:

ale odpor tam bude 8 Ohmů, ne? Když má každý reprák 8 Ohmů, tak se odpor přeci nedělí? Nebo jo? hmm Já ve fyzice nikdy nedával moc pozor. sad

Zjevne nedaval....nejedna se o odpor, ale o impedanci...

Není náhodou impendance jen odpor po anglicku? hmm

Ty repráky jsem měřil digitálním měřákem a mají odpor 6,4 Ohmů tudíž jsou to 8 Ohmové repráky.
Co jsem ve fyzice postřehl, tak v sériovém zapojení se odpor spotřebičů sčítá, to není tento případ, a při paralelním zapojení se odpor nemění, to je tento případ.
Když mají oba repráky odpor 8 Ohmů (resp. 6,4), tak tam přeci nikdy nemůžeme nahonit jen 4 Ohmy? Ne?

Tu je vidět, co jest napsáno na misce a co píše děda Jim:

http://www.ukazto.com/?img=2950882~miska.jpg

http://www.ukazto.com/?img=2950885~sesit.jpg

Já si myslím, že je tam stále 8 Ohmů, ať děláme, co děláme. cool

0 xLajků:

59

Axlík napsal:
indica napsal:

to je vase zkusebna? vy to nemate nijak vytlumeny? covece to tam musite mit uplne z prdele zvuk, hlavne kouli z bordelu.....
jinak kombicko hraje pekne smile

Jo, jo, to je naše zkušebna big_smile
Utlumený to tam nijak není, no, snad až na dvě těžké záclony, co visí napříč místností od stropu 1,5 metrů důle. Jináč nic. Jsme totiž nakvelbovaní v bývalém kabinetě místní základní školy a na další úpravy jsme nedostali od ředitele stavební povolení lol
Zase ale tak strašné to tam s tou akustikou není. Čekali jsme, že to bude mnohem horší. Je to vlastně kumbál v půdní vestavbě celý ze sádroše a možná, že ten bugr trochu požírá a něco málo toho randálu se taky rozbije o všechny ty krámy, co tam máme.
Možná, že třeba ten zvuk tam je opravdu hrozný, ale k odposlechům všichni krom bráchy, kytaristy, používáme sluchátka. Zpěvy, kytaru a basu máme nataženou pěkně do mixu a každý si může říct, co chce do svých sluchátek přidat či ubrat. Takže nás nějaká akustika vůbec netíží a brácha, který používá klasický podlahový odposlech a v uších má narvané kilo vaty, to taky nijak nevzrušuje. wink

0 xLajků:

60

ja nevim ja zil v presvedceni ze dve 8mi ohm repre maj do serie 16 a paraelne 4...
rozhodne mam ve svoji 4 OHM bedne 2 8OHM repra... nekde se to tu resilo ..nejsem doma abych kouk do prehledu zakladu fyziky....

...nemit hlavu... nevadi
...nemit marka..vadi
0 xLajků:

61

jj, při sérii se odpor sčítá, ale při paralelním zapojení je výsledkem převrácená hodnota součtu převrácenejch hodnot jednotlivejch odporů...tyvoe to je věta wink zkratka při 2x 8 ohmu to je takhle: 1/8+1/8=1/4 a výslednej odpor je převrácená hodnota výsledku, tj. 4 ohmy... a jestli se pletu, tak to je fakt trapas... Jinak držim palce, aby bedna hrála co nejlíp!

0 xLajků:

62

m3 napsal:

ja nevim ja zil v presvedceni ze dve 8mi ohm repre maj do serie 16 a paraelne 4...
rozhodne mam ve svoji 4 OHM bedne 2 8OHM repra... nekde se to tu resilo ..nejsem doma abych kouk do prehledu zakladu fyziky....

Když se podívám na tu misku, na to co je na ní napsáno, na to, co sem napsal STPN (že by Štěpán?), a co je i podloženo důkazy na této stránce http://www.radiomaterial.com/vypocty/r_par3.html , tak mi nezbývá nic jiného, než přiznat, že jsem pitomec a všem se za svoji omezenost hluboce omlouvám sad sad sad

Slibuji, že už se to nebude vícerokrát opakovat! wink

0 xLajků:

63

stpn napsal:

jj, při sérii se odpor sčítá, ale při paralelním zapojení je výsledkem převrácená hodnota součtu převrácenejch hodnot jednotlivejch odporů...tyvoe to je věta wink zkratka při 2x 8 ohmu to je takhle: 1/8+1/8=1/4 a výslednej odpor je převrácená hodnota výsledku, tj. 4 ohmy... a jestli se pletu, tak to je fakt trapas... Jinak držim palce, aby bedna hrála co nejlíp!

Amen! Máš naprostou pravdu. Odpust prosím, tomu jenž není duchem bohatý tongue

Za podporu při upgradu boxu mnohokrát děkuji.

Tu jest vidět další fáze: http://www.ukazto.com/?img=2957481~molitan.jpg

Tak jsem silikonem zalepil všechny fuky a všady jsem nalepil chemoprénem molitan a byl vám to od těch dvou prevítů takový smrad, že jsem se ke konci práce z nich poblil! Fuj! Že chemoprén smrdí jsem věděl ale že smrdí i nový molitan... No, toto...
Do přední desky jsem basreflexy dávat nechtěl a to z několika důvodů. Zaprvé když jsem vymontoval přední desku tak bylo znát, že když sundám tu průzvučnou textýlii, tak se budťo úplně rozplete nebo ji už nikdy nenašponuji. Zadruhé nechtěl jsem vrtat do desky na které vysí oba reproduktory, které rozhodně nejsou žádné šméčko a podle toho i váží. Takže i ta výstuha je tam pouze přidělaná štefty a přilepená lepidlem na dřevo. Musím říci, že, ač je znát, že je box spíchnut dost horkou jehlou, tak není nijak ošizen na kvalitě materiálu. Přední deska je z vrstvené překlišky , která při vrtání děr pro štefty dosti kladla odpor. Dovoluji si tvrdit, že ta výstuha, i přesto že je k jedné desce, a to té přední, jen přilepená výstuhovat bude, protože jsem ji udělal o kousíček delší, aby tlačila na zadní desku ke které bude přišroubovaná.
Takže basreflexy, pokud naznám, že je tam budu, po vyzkoušení bez nich, vůbec dávat, dám dozadu. A to je třetí důvod proč jsem je nechtěl dávat dopředu. Když to bez nich bude hrát dobře a pak s nimi naprd, tak zadní desku narvu do popelnice a nechám udělat novou, ve které ty basreflexy nebudou. Přemýšlím jestli mám na tu zadní desku lepit ten dvoucentimetrový molitan jednou nebo dvakrát. Na subbasové bedně jsem viděl, že je zadní deska odizolovaná vždy výrazně více než všechny ostatní stěny. To ale asi nebude tento případ.

V práci budu pokračovat zase příští víkend, přes týden není kdy. O všem Vás budu průběžně informovat big_smile

Ještě jsem objednal novou plechovou misku na speakony, kterou mám v plánu vyměnit za tu plastikovou s těmi pochybnými samicemi. Nemůžu si totiž pomoct, ale jacku nijak nevěřím. Proti vytržení se sice dají použít samice s pojistkou ale i tak... Když si vezmu jak brutálně blízko jsou konektory v jacku, nemohl bych klidně spát yikes To raději investuji do speakonů od Neutriku a vím, že se nemůže opravdu nic stát cool Sic počítat odpor neumít, to přiznávám a ještě jednou se za to omlouvám, ale pájet kabely to fakt umím, v tom jsem dobrej, no opravdu! smile

0 xLajků:

64

indica napsal:

Nahodou ne.......smaz ty svoje doktriny nez te nekdo z mistnich elektroniku prijde zavrazdit wink

...s tim molitanem......ja ti nevim o vytlumeni beden tu taky byla debata a oborove povolani se shodli ze ne vzdy je to k dobru veci......ja se obavam ze ti ale neporadi pac kdyz videli ty odporne (odporove) pocty tak zhnusene zavreli browser a sli na pivo (hocke, betaron sel na kofolu)

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

65

spider napsal:
indica napsal:

Nahodou ne.......smaz ty svoje doktriny nez te nekdo z mistnich elektroniku prijde zavrazdit wink

...s tim molitanem......ja ti nevim o vytlumeni beden tu taky byla debata a oborove povolani se shodli ze ne vzdy je to k dobru veci......ja se obavam ze ti ale neporadi pac kdyz videli ty odporne (odporove) pocty tak zhnusene zavreli browser a sli na pivo (hocke, betaron sel na kofolu)

Já už se ale omluvil a né jednou! sad sad sad

0 xLajků:

66

indica napsal:

Já už se ale omluvil a né jednou! sad sad sad

Sak jasny, kvuli me nemusis, ja se ti jen snazim naznacit proc ti nejfundovanejsi tady nenapsali ani radku wink nicmene o stavbe boxu tu bylo napsano docela dost tak pohledej a pocti...

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

67

4ksch napsal:
Nook napsal:

jo?to jsem nevyčet, to jsem vydedukoval tongue jestli mlžím tak nechtěně a omlouvám se! jak to teda je?

Duplo domeček fanclub #1
0 xLajků:

68

…ale Spidere, nejebej kolegu tolik big_smile

Je jen dobře, že Indica pro sebe, pro radost překopává bednu. Ono to hrát bude po nějakých úpravách a doladění.
V podstatě vše popsal co je potřeba Nook, a ten má pro naši věc cit, vidí do problematiky.
Mě osobně se se nelíbí u bedny malý předozadní poměr vůčí ostatní stěnám. Ale zase na druhou stranu je možné nevyužívat naplno daný potencionál zvolených reproduktorů, např. klub, hospoda, malé soukromé pijatyky.=)
Tlumení molitanem je určitě dobré do HiFi beden, nám baskytaristům přetlumení nědělá dobře.=) Gumoasfalt úplně postačí.

BL-700NT, TRB-1005NT, B4Fl, BB-350, RB-660Fl
SVM-360 hybrid, SVM-600 hybrid, 4x10 DeltaLite II-2510, 4x10 Beta 10-A, box EV-18B+2x10 Gamma, kombo SVM-300 KappaLite 3015, Peavey TNT-130 aj.
0 xLajků:

69 Naposledy upravil: CharlesBass (28. 04. 2008 15.04:28)

Zdarec Indica.
Prostě to tam nacpi a zkus to. Bude to hrát. Prosimtě, já mám v avataru napsáno co mám, zatím tam však v boxu mám nabastlený dvě panáctky tý nejnižší řady noname - a to z důvodu toho, že jsem si požadované repro obědnal u nejmenovaného obchodu a přišli mi vadný. Tak sem je reklamoval - ale nebyli hned na skladě a mě zrovna chyběli prachy. Tak mi je vrátili a zatím tam nemám ty které chci. Hele a myslíš, že je opravdu nutné aby něco hrálo pro Tebe dobře jenom proto, že je na tom značka? Většina lidí se otevřeně nezdrží pochyb vidouce, že máš něco co sis dělal sám a šels vlastní cestou, že to určitě nebude hrát jako tamto, nebo tamto ? A vadí to? Ta moje kombinace mi vyhovuje, zvuk se mi líbí. Nestřílím ovšem od pasu že všechno ostatní je šmejd. Spousta lidí si nechá skazit náhled na zvuk pouze papírovými fakty, tabulkami, cenami. atd. Můj kytarista, když viděl tu mojí 20 let starou bednu s 12" dírami ve kterých vykukují ty patnáctky a na tý bedně napůl rozebranej taky asi 20 let starej kytarovej lampáč od Rožďála, tak vůbec neposlouchal jak to úžasně hraje. Jsem přesvědčen, že kdyby to bylo za plentou, nerozpoznal by hned, že nehraju na stack od Crate Crate BT220 + Box 215  , který ve zkušebně zrovna taky byl ...

0 xLajků: