1 Naposledy upravil: mmikk (08. 04. 2008 11.38:06)

Téma: 45 -> 50 Struny a tedy serizeni basy

Konecne mi prijdou ty EB 50ky, tak se chci zeptat, co vsecko budu muset postelovat, nez je tam budu chtit natahnout. Vyztuhu krku trochu povolit (nebo snad utahnout??), ale jak moc? Pak samozrejme serizeni dohmatu a ladeni, to se dela kamenama, to vim. Ale tim ze budou silnejsi struny, tak nevim co s tou vyztuhou, popr. jestli je treba jeste neco postelovat. Abych to nejak nepokurvil!

http://www.jpeg.cz/images/657_banner001.gif
basa: FENDER Deluxe Active Jazz Bass
aparát: 2x box Hocke 1x12" 300W (1x s hornou), Hartke HA3500
0 xLajků:

2

Re: 45 -> 50 Struny a tedy serizeni basy

jestli se ti prohne krk víc do luku, tak je třeba výztuhu utahnout

Jack Pampero Workingman Traynor & Soundelirium
0 xLajků:

3

... ale s citem, tak o čtvrt - půl otáčky smile

Fender Precision (USA) 1978
Columbus Jazz (Japan) 1970s
Fender Bandmaster Reverb 1971, Marshall DBS 72410 1997
Člen fuck klubu skrytejch čísel
0 xLajků:

4

nez je tam budes chtit natahnout, nesteluj nic - ale uprav drazky na nultem prazci, budou uzky. pak natahni struny, pockej co to s basou udela a serid ji (urcite tu uz takovy tema je...).
osvedcenej postup
- naladit, seridit pruhyb krku, naladit, nastavit vysku strun, naladit, doladit oktavy... smile

0 xLajků:

5

Na JB používám někdy .45ky a někdy .50ky a myslím, že není potřeba nic víc seřizovat.
Ladilo to v obou případech a krk nebyl potřeba přitahovat.

Rickenbacker bass 4003 FG (USA), Rickenbacker fretless bass 4003 MG (USA), Fender American Standard Precision Bass (USA), Ampeg SVT CL,  SVT410HLF, EBS Octaver, MXR Equalizer
0 xLajků:

6

lukas napsal:

ale uprav drazky na nultem prazci, budou uzky.

to bych napřed zkusil, abys tam pak neměl zbytečný koryta

bohous napsal:

Na JB používám někdy .45ky a někdy .50ky a myslím, že není potřeba nic víc seřizovat.

to bude záležet dost na krku

0 xLajků:

7

bohous napsal:

Zrejme 2cm dohmat, ze jo ? wink

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků:

8

spider napsal:
bohous napsal:

ale prd stačí dobrej krk kterej se nehejbe při každým otočení o 1° šroubu výztuhy

basy přicházejí a odcházejí big_smile
------------------------------------------------------------------------
Fender Precision '86, GK 700RB-2, Line6 410
0 xLajků:

9

spider napsal:

Presne. Jaxem tam mel .045 Elixiry, fpoho.
Ted tam mam .045 Chromky a sou to necely 2 cm big_smile

Basy: Aria STB (JB), Carvin XB75 custom, Hohner B2A
Komba: Carvin R600 , Marshall B25 MKII, Yamaha AA5
Ostatní: Line 6 Bass Pod XT Live, Ditto Stereo Looper (TC)
0 xLajků:

10

Výztuhu by to chtělo možná trohu přítáhnout, ale nejdřív to zkus co to bude dělat, výšku strunmůžeš stáhnout i na kobylce.
A já žiju v představě že .045 struny ať už jsou nikl nebo ocel tak mají vždy stejný tah, protože si myslím že to číslo není tloušťka ale hmotnostní podíl na délku -což už přímo souvisí s tahem . Takže pak může nastat že .050struna je stejně široká nebo užší jak .045 pokud je vyrobena z težšího materiálu, nebo závity jsou na sobě lépe namotané atd...  neříkal byhc hned ať propiluje drážky na nulťáku do šířky.
Když sem měl na base "c" strunu tak ty "korýtka" byly i okem rozpoznatelně vetší než struna a žádný problém v tom nebyl. Takže bych nežil v představě že na base mám ty drážky uplně přesně široké jak strunu smile

A ještě jedna věc, tím že přejdeš na tvrdší struny změníš asi i trochu nastavení basy, že budeš požadovat jiný dohmat, jiný pruhyb krk. A pokud ten dohmat bude menší než u přdchozích strun tak i krk bude méně namáhany a přesto že struny budou mít větší tah tak ve výsledku pruhyb zůstane, nebo dokonce budeš muset ještě povolit výstuhu smile   napsal sem to složitě, ale pročíst by se to mohlo dát smile

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
David Eden WTX-260  ,   SWR Goliath 2x10 (x2),  HOCKE BN110
0 xLajků:

11

Dunde.e napsal:

A já žiju v představě že .045 struny ať už jsou nikl nebo ocel tak mají vždy stejný tah, protože si myslím že to číslo není tloušťka

žij ale budeš žít v omylu 0.045 je skutečně průměr akorát v palcích.....

wink

0 xLajků:

12 Naposledy upravil: Dunde.e (08. 04. 2008 15.15:21)

a K..va big_smile   vnějšku jo?   hm takže vůůbec pak neplatí že .040 jsou měkčí než .045 pokud to nejsou struny od jednoho výrobce stejného typu.
Takže můj příspěvek předtím berte s rezervou, nebo spíše jen jako takové zamyšlení se nad problémem z druhé strany big_smile

NEUSER Courage-fretless 6str (1991) ,   FENDER American Standard Jazz Bass (2012),  CORT A5 - EMG pickups,      Dundeeho - Jazz Bass smile
0 xLajků:

13 Naposledy upravil: lukas (08. 04. 2008 16.57:57)

dundee, myslim ze polemika o hmotnostnim podilu struny mmikkovy opravdu nepomuze... a sakra, taky snad nebude bezhlave pilovat drazky na nultaku... pri prechodu z 45 na 50 budou zakonite uzsi. pta se, co ma delat, NEZ natahne silnejsi struny - krome toho, ze venuje pozornost tomuhle mistu nebude delat NIC. a zrovna ten orech (nultej prazec) ma na zvuk dost zasadni vliv, tak mu nerad, ze tam v pohode muze mit vyzvejkanou jakoukoliv drazku sad

Dunde.e napsal:

hm takže vůůbec pak neplatí že .040 jsou měkčí než .045 pokud to nejsou struny od jednoho výrobce stejného typu.

eh???

0 xLajků:

14

Kubš napsal:
spider napsal:
bohous napsal:

ale prd stačí dobrej krk kterej se nehejbe při každým otočení o 1° šroubu výztuhy

IMHO je to naopak, krk kterej zustane stejne prohnutej pri prechodu na jinou tloustku strun(stejne matros i vyrobce) nebo nereaguje na tahlo krapet smrdi.

0 xLajků:

15

no počkej kdo mluví o tom že nereaguje na výtuhu mě spíš smrdí krk kterej se "vlní" jak se kolem něj projde

0 xLajků:

16

Podle mě už fakt, že se člověk ptá, jestli a na jakou stranu má krk pootočit, svědčí o tom, že by s ním neměl hýbat vůbec, pokud si nechce ten krk nadobro pokurvit.
Ale stejně si myslim, že přechod na 50 neni žadný extrem, solidni basa by to měla snést bez nějakého velkého štelování.

live: Fender Deluxe Active Jazz Bass MIM, Aguilar GS 112, Ampeg PF-350, Mono M80
home: M-Audio Fast Track, M-Audio Oxygen 49, Cubase 5
0 xLajků:

17

Inu jak stoji v podpisu, mam Ibanezku SR300, tak sem zvedav jak to dopadne. Zatim sem jel jen 45ky, tak to chci vyzkouset. Nektere rady byly nedelat nic a pockat co to udela na base, pak pripadne dotahnout vyztuhu. TO asi s nandanejma strunama nepujde (je tam ten sroubovaci krytek), takze zas sundat a dotahnout, o kousek jen tedy a nandat. To takhle muzu delat hodnekrat ne? big_smile big_smile

No jak tak na to koukam, tak mozna by to slo s trochou sikovnosti i s natazenejma...

0 xLajků:

18 Naposledy upravil: mmikk (08. 04. 2008 18.52:43)

Callas napsal:

Podle mě už fakt, že se člověk ptá, jestli a na jakou stranu má krk pootočit, svědčí o tom, že by s ním neměl hýbat vůbec, pokud si nechce ten krk nadobro pokurvit.

No lepsi se zeptat na miste k tomu vhodnem, nez se do toho srat sam bez zkusenosti ne? Jiste to tu uz par lidi delalo a vi jak na to. Preferuji radeji tuto cestu, nez to rovnou zprznit a nejak to dopadne

0 xLajků:

19

Já bych k tomu přihodil jednu zkušenost s Elixírama, i když teda kytarovýma: na tele jsem  chtěl dát tvrdší struny, měl jsem tam 09 la bella. Koupil jsem Elixíry 10-zároveň jsem stejné objednal kámošovi na epiphona. a vida: struny výrazně měkčí než předtím. Nevím jak silnou mají Elixíry tu nanovrstvu, ale bylo to teda markantní. Stejnou zkušenost ten kámoš, předtím měl hybridy EB.
No a naopak, basové DR, ač potažené, jsou tvrdší než Ernie Ball nebo S.I.T sstené tloušťky. A pak si to má jeden nějak přebrat smile

Lakland  JO5, Fender precision elite (1983), Ibanez ATK 305, Cort GB 75JJ, Crafter pětka akustická
Aguilar ag700+sl 410
K volšovým rukám volšový tělo!
0 xLajků:

20

já jsem přešel z .45 na .55 a "myslim že dobý" smile Chce to ten nulák trochu vybrousit, ale to chtělo u těch 55...myslim že 45 by se vešly ok...ale nezkoušel jsem.

Jinak předtim bych žádný oupravy nedělal...nevidim důvod proč.

Custom Lubovka Procházka Jazz Bass 17" - made in smichov
Custom snimac SBS - made in slovensky pohranici
Custom Bayger Sustainer - made in vostrava
Regular and rectangular Hocke BN110H 100w - made in pardubice, near kaufland...
0 xLajků:

21

mmikk napsal:

Nektere rady byly nedelat nic a pockat co to udela na base, pak pripadne dotahnout vyztuhu. TO asi s nandanejma strunama nepujde (je tam ten sroubovaci krytek), takze zas sundat a dotahnout, o kousek jen tedy a nandat. To takhle muzu delat hodnekrat ne? big_smile big_smile

přitahnout výztuhu jen a pouze s povolenejma strunama!!! když je dost povolíš, tak se pod tu krytku dostaneš.  utahneš vejztuhu a naladíš, počkáš (čim dýl tim líp), zkoukneš to, nejni to dobrý tak povolit struny... a furt dokola. jestli si to nikdy nedělal, můžeš na tom strávit spoustu hodin.
vem to k někomu kdo to umí, udělejte to spolu a příště už budeš vědět jak a co

0 xLajků:

22

Mnooo tak ted sem se nasral. Setri se kde se da, takze sroubky ty krytky od vyztuhy sou peknej sunt a strhla se hlavicka. Tak se bud muzu modlit aby nebylo treba hybat krkem, nebo nezbyde,nez to vzit do povolanych rukou... sad

0 xLajků:

23

lukas: jestli si četl, tak sem psal, že sem žil v předpokladu, že označení .045 nesouvisí ani tak se skutečným průměrem, ale s měrnou hmotností což by mnohem lépe fyzikálně popsalo strunu. Např nylonové struny jsou tlusté jako kráva ale protože jsou lehké tak jsou ve zkutečnosti mnohem měkčí.
Kubš mi hned napsal že se pletu a já sem to normálně přijal.  Tedy označení .045 je tloušťka struny v palcích.

A k tomu "eh???"
za předpokladu že to číslo je fakt tloušťka struny v palcích (jakože teď tomu už věřím smile ) si vem ocelovou strunu tlustou 2.5mm a nylonovou te samé tloušťky (v palcích .100 což odpovídá Estruně z 0.45 sady) nalaď obě na stejnou frekvenci  a zkus jestli jsou stejně napnuté....anebo si porovnej jak jsou tlusté struny nylonky/ocelové na akustik kytaře. Nějak tak sem to myslel

A to že nulťák tak moc zásadně ovlivňuje zvuk, to je podle mě  dogma. Jo na prázdné struně určitě, nebo když si chci zahrát přirozený flažolet, ale jindy se ta struna dotýká už uplně jinde a ten zbytek struny nekmitá, vždyť je opřený o jeden pražec, přitisklý prstem pak další pražec a pak teprv nulťák.
Když jsem posunul ty struny HEADG na EADGC tak sem místo .060 D dal .045 G a na zvuku to poznat nešlo - drážky mám zabroušené do profilu struny tj takový půoblouk. Kdybych chtěl aby byla fakt pevně uchycená v nulťáku, pak bych tam napral zámky, což asi není uplně to nejduležítější, i u velmi drahých a luxusních modelů to nebývá běžné.

0 xLajků:

24

No tak sem to posefnul, drazky na nultaku nebylo treba zvetsovat, stacilo trosku zatlacit a struny se vesly v poho. Takhle by to snad mohlo byt v cajku. Nebo bych mel jeste nejak posefovat tu vyztuhu?
http://img168.imageshack.us/img168/9191/dsc00016of4.th.jpg

0 xLajků:

25

dundee, mysliz ze mmikk nehraje na prazdny struny? a btw. zamky jsou na kytarach kvuli pouziti tremola, ne kvuli posunu strun na nultym prazci do stran... ale nechme to byt.

0 xLajků:

26

mmikk napsal:

No lepsi se zeptat na miste k tomu vhodnem, nez se do toho srat sam bez zkusenosti ne? Jiste to tu uz par lidi delalo a vi jak na to. Preferuji radeji tuto cestu, nez to rovnou zprznit a nejak to dopadne

Ja tím nemyslel, že se nemáš ptát...
Spíš jsem chtěl říct to, že pokud jsi to sám nedělal a nemáš při ruce nikoho, kdo tomu fakt rozumí, tak ti nebude stačit pár řádků textu na foru, abys dobře seřídil krk (vyztuhu)... 

Jinak myslím, že jsi to vyřešil dobře... pokud nemaš problemy s dohmatem nebo lazením v oktávě, tak neni proč se v tom hrabat

live: Fender Deluxe Active Jazz Bass MIM, Aguilar GS 112, Ampeg PF-350, Mono M80
home: M-Audio Fast Track, M-Audio Oxygen 49, Cubase 5
0 xLajků:

27

Callas napsal:

Jinak myslím, že jsi to vyřešil dobře... pokud nemaš problemy s dohmatem nebo lazením v oktávě, tak neni proč se v tom hrabat

DOhmat je nizky, coz mi vyhovuje a jelikoz hraju prstama, tak to nedrnci. Drnci to vlastne az pri brutalnim rezani,takze to nehrozi a oktavy ladi, takze sem sam az cumel, jak sem to posefoval smile

0 xLajků:

28

Kubš napsal:

Kubsi tohle je blbost. To bys musel mit ten krk ze sutru. Je jasny ze pokud se to neprojevi tak ma hrac vyssi dohmat a v podstate rozdil nepozna, s nizkym dohmatem se po vymene strun dycky neco rozdrnci nebo se zvysi dohmat.

AccugrooveFanclub #1
0 xLajků: