Já jsem na bezpražec natáhl hlazenky jednou a asi naposledy.. sice to mělo fakt koule (pevný basy) a bylo si myslím těžší intonovat (dolaďovat), protože tam nejsou ty drážky, ale bylo to takový dynamicky mrtvý. Sice to mělo trochu "Pastorius sound", ale to bylo tak všechno.
Další "omyl" byl v tom, že jsem si myslel, že po hlazenkách se mu bude lépe pohybovat prstama - naopak, úplně mi lnuly k prstům a když bych je od začátku nemazal Dunlopem, tak by mi vostrouhaly kůži. S ostatními nástroji se ten zvuk spíš ztrácel, sice měl koule, ale to tak všechno.
Když jsem nasadil niklový roundy, tak ta basa úplně ožila, najednou si šlo víc hrát se zvukem (hlavně co se týče vibráta a regulace "jak moc chceš, aby to mňoukalo"), zvuk byl výraznější a měl více výšek, navíc mě netrhaly prsty. Neměly teda takový basy jako s roundama, ale o ty basy mě tolik nejde. V kapele ten zvuk byl najednou výraznější, přesně tak, jak jsem si představoval.
Pravda je, že roundy žerou hmatník (ani ne za 2 roky dávám přebrušovat) a hlazenky asi fakt ne ( i když jsem je měl jenom jednou), ale za to šetření hmatníku se (mi) to nevyplatí (a taky ani za ten zvuk). Když jsem se bavil s kytarářem z Pic, tak mi říkal, že s ebenem a roundama je to podobný jako s palisandrem a že ještě o to se hůř brousí, jak je tvrdší.. což mě docela překvapilo.
Ještě musím zdůraznit, že nemám na bezpražci nízkej dohmat, ale spíš vyšší, tak možná taky proto mi roundy víc vyhovujou..